Dingen die je niet moet doen in Japan. Blog header.

8 Dingen die je vooral NIET moet doen in Japan

We hebben het al regelmatig gehad over etiquette in Japan bij het eten van sushi, over Japanse stereotypes en dat er (vaak) niks of weinig van klopt, en dingen die je opvallen als toerist in Japan. Maar soms is het belangrijker om te weten wat je NIET moet doen. Wil jij voorkomen dat je een sociale faux pas maakt? Zorg er dan voor dat je onderstaande dingen NIET doet in Japan!

1. In het openbaar je neus snuiten

Wat is er nou onsmakelijker dan constant je neus ophalen of stiekem een druppeltje snot ‘naar buiten’ voelen glijden? Nou volgens de Japanners is dat het snuiten van je neus! En dan al helemaal in iets anders dan een tissue. Het is daar totaal niet gepast om in het openbaar je neus te snuiten.

In plaats daarvan is het de bedoeling dat je dit op bijvoorbeeld een toilet doet en dan bij voorkeur zonder geluid. En ben jij van de katoenenzakdoeken? Laat die dan maar thuis als je naar Japan gaat, dit vinden ze namelijk erg smerig!

Kun je echt, echt niet anders? Dan is er hier zelfs een handige guide die je vertelt wat je moet doen wanneer je in Japan toch in het bijzijn van anderen je neus moet snuiten (ja, echt!).

2. Openbare uitingen van affectie

Hand-in-hand over straat lopen, knuffelend op een parkbankje zitten, of een lekkere pakkerd op de mond. Hier kijken we er meestal niet zo van op. In Japan is het echter niet gepast om in het openbaar overduidelijke tekenen van affectie te laten zien.

Hand-in-hand lopen is toch eigenlijk wel zo’n beetje de grens van wat gepast is wanneer je over straat gaat. Al helemaal niet als je geen tiener meer bent.

Wees je er ook van bewust dat niet-traditionele man/vrouw relaties in Japan niet altijd even goed worden geaccepteerd. Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat je jezelf en/of je relatie moet verbergen, maar het is goed je ervan bewust te zijn dat wat dat betreft Japan nog een lange weg te gaan heeft.

3. Je afval zomaar weggooien

Nog iets wat je niet op straat moet doen is je afval gewoon op straat gooien. Nu zijn er niet altijd veel prullenbakken in de buurt te vinden. Dit betekent dat je soms wat langer met je afval moet rondlopen. Dit is echt er de norm, en een hoop Japanners hebben dan ook meestal een plastic zakje bij zich.

En mocht je dan eenmaal een prullenbak gevonden hebben is het niet altijd zo simpel als het er maar gewoon ingooien. In Japan zijn ze namelijk erg strikt als het op recyclen en afvalscheiding aan komt. Sta je bijvoorbeeld bij de McDonalds? Geloof het of niet maar daar gebeurd het ook keurig; ijs apart, voedselresten apart, plastic apart, en karton apart.

Wil je geen scheve blikken? Neem dan even de moeite om ook zelf even je afval te scheiden (en doe dat ook gewoon hier!).

4. Afdingen

Wellicht ben jij hartstikke trots op je vaardigheden om alles af te dingen, en ben je er aan gewend het overal te proberen. Dit kun je echter maar beter achterwege laten in Japan. Vroeger was het nog enigszins mogelijk maar tegenwoordig is het nergens meer gebruikelijk of gepast. Sterker nog het is een grove belediging.

Niet alleen komt het dus onbeschoft over, je hebt ook nog eens kans dat er (op een nette manier) geweigerd wordt je überhaupt nog iets te verkopen. De enige plekken waarop er soms een mogelijkheid is, is op de markt of kleine eenmanszaken. Maar dan eigenlijk alleen wanneer je de taal goed spreekt en de gelegenheid er is. Wordt er nee gezegd, dan is het ook echt nee en is afdingen geen optie.

5. Fooi geven

Wil je toch wat op de centen letten en ben je teleurgesteld dat afdingen niet gepast is in Japan? Dan kan dit je wellicht opvrolijken! Het is in Japan namelijk ook niet gepast om een fooi te geven. Niet in een restaurant, hotel, of taxi. Helemaal nergens wordt er van je verwacht dat je een fooi geeft.

Sterker nog, de allereerste keer dat ik naar Japan ging maakte ik ‘de fout’ om wat kleingeld te laten liggen als fooi. Eén van de serveersters kwam letterlijk achter me aan rennen om het terug te geven, denkende dat ik per ongeluk teveel had gegeven.

6. Schoenen aanhouden

Mag je bij iemand thuis komen? Dan zul je zien dat er, een paar passen vanaf de deur een verhoging is. Je moet vóór deze verhoging je schoenen uittrekken en, indien ze worden aangeboden de slippers/pantoffels aantrekken die er staan. Staan deze er niet? Dan zul je op je sokken verder moeten.

Het is hierbij dan ook super belangrijk dat je nette, schone, sokken aan hebt zonder gaten. Doe je dit niet dan laat je ten eerst zien dat je een sloddervos bent en ten tweede dat je niet “de moeite” wilt nemen er presentabel bij te lopen in het huis van een ander. Ook bij sommige restaurants, cafés, bij de pashokjes in een kledingzaak, en tal van andere plekken zul je regelmatig je schoenen uit moeten trekken.

Om het nog wat makkelijker te maken heb je in veel huizen ook nog aparte slippers/pantoffels die je aan moet trekken wanneer je het toilet of de badkamer in wilt gaan. Loop met deze slippers echter absoluut niet door de rest van het huis. Dit wordt gezien als zeer onhygiënisch!

7. Te laat komen

Waar het op sommige plekken nog wel eens normaal wordt gevonden dat je een paar minuten (of uur) te laat bent ligt dat in Japan anders. Ben je te laat? Dan wordt dat gezien als een gebrek aan respect voor de andere persoon.

Doordat je te laat komt laat je zien dat je niet erkent dat de tijd van een ander ook kostbaar is. Hier wordt zeker zwaar aan getild bij zakelijke afspraken of bij eerste ontmoetingen. Onder goede vrienden ligt dit wat soepeler, maar over het algemeen is te laat komen echt not-done.

8. Eten en drinken in het openbaar

Buiten parken en soms op een bankje zul je weinig Japanners al lopend op straat zien eten en drinken. Dit heeft er mee te maken dat men het niet netjes vindt op straat te eten en drinken. Dit vanwege de mogelijke overlast (geluiden, geuren, rotzooi) die dit geeft. Dit geldt al helemaal in de metro en normale treinen, of andere afgesloten ruimten.

In de Shinkansen ligt dit weer anders, daar mag er gewoon gegeten en gedronken worden maar bij voorkeur niet luidruchtig en geen sterk ruikende producten. Uitzondering hierop zijn nog wel eens de grote steden zoals Tokyo waar men hier minder mee bezig lijkt te zijn, en je nog regelmatig mensen een onigiri ziet weg snacken in de metro.

Ook op festivals zie je dat er veel lopend/staand gegeten wordt, en dan vaak in de buurt van het kraampje waar je het product gekocht hebt. Voor drinken zijn de normen sowieso minder streng.

Wil jij dus ergens bij een eetkraampje wat halen? Eet het dan daarnaast op, en ga er niet al lopend mee verder wandelen.

Meer gedragsregels

Alweer een flinke lijst. Maar dit zijn slechts een aantal ongeschreven regels die er gelden in Japan. Natuurlijk hoef je die niet tot de laatste letter te volgen, en zul je heus niet beboet worden als je soms toch je neus snuit.

Het is echter wel prettig om te weten wat wel/niet gepast is zodat je er op z’n minst rekening mee kunt houden. Of niet vreemd opkijkt wanneer je een in een volle metro een zak chips opentrekt.

En onthoudt als basisregel gewoon: zou het hier onbeschoft zijn? Dan is het dat in Japan waarschijnlijk ook!

Dit artikel – 8 Dingen die je vooral NIET moet doen in Japan – verscheen voor het eerst op 18 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 18 april 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie