Amaterasu schrijn in Ise Jingu: Het idool onder de heiligdommen

Er zijn in Japan duizenden schrijnen te vinden, maar geen van allen zijn ze zo belangrijk als de Amaterasu Schrijn in Ise Jingu. Amaterasu is namelijk de belangrijkste omikami (oppergod) binnen Shinto. Niet alleen is ze de godin van de zon maar wordt ze ook gezien als de directe voorouder van de Japanse keizerlijke familie. Het is niet voor niks dat de keizerlijke familie haar spiegel als embleem heeft.

Heilige plek

Het is tevens deze spiegel die de Amaterasu Schrijn zo heilig maakt. Het voorwerp ligt namelijk opgeslagen in een heiligdom met de naam Kotaijingu. Een aparte schrijn binnen het terrein. Momenteel is de hoge priesteres van het heiligdom overigens de dochter van vorige Japanse keizer Akihito; Sayako Kuroda.

Japan 2017 (2756)
Japan 2017 (2763)

Een bezoek aan haar schrijn is dan ook niet zomaar iets. En zelfs op een hete warme zomerdag zul je de meeste mensen nog bedekt op pad zien gaan naar Ise Jingu. Uit respect is het namelijk de bedoeling dat je op z’n minst je knieën en schouders bedekt. Lang niet iedereen doet dit maar het is wel gepast om hier gehoor aan te geven, zelfs al is het buiten 35 graden.

Meer dan één locatie

Het is sowieso een behoorlijk pittige wandeling om alles te zien rondom de Amaterasu schrijn. Er zijn welgeteld 125 schrijnen te vinden die verdeeld zijn over het gehele gebied van Ise stad en haar omgeving. De grote hoeveelheid aan schrijnen heeft voornamelijk te maken met het feit dat de stad zelf nog niet heel lang bestaat. Ise is een gefuseerd aantal dorpen dat door de jaren heen aan elkaar is gegroeid.

Het gebied waar Amaterasu verblijft heet Kotaijingu (ook wel Naiku genoemd). Hier werd het dorp Uji-tachi omheen gebouwd. En mocht je in deze omgeving een loslopende kip zien scharrelen, dan heb je het geluk gehad om de goddelijke boodschapper van Amaterasu te mogen aanschouwen. Ongeveer 6 kilometer verderop staat de andere, zeer belangrijke schrijn voor de kami Toyo´uke-Omikami (kami van onder andere een rijke oogst, goede gezondheid en onderdak). Dit gebied heet Toyoukedaijingu (oftewel Geku).

Toyo´uke werd vanuit haar oorspronkelijke woonregio Tanba opgeroepen om Amaterasu te voorzien van bovenaards gezelschap en voedsel, en is in het gebied van Yamada vereeuwigd in een heiligdom. Ook Yamada begon als een klein dorp, maar door de aantrekkingskracht van de belangrijke kami die hier huisde, groeide beide plekken uit tot de stad Ujiyamada.

Nadat in 1945 een groot gedeelte van de nieuwe stad was gebombardeerd besloot men na de wederopbouw in 1955 het om te dopen naar Ise. Het gebied van Ise Jingu en al haar schrijnen is zo gegroeid, dat het tegenwoordige gebied grofweg hetzelfde grootte heeft als de stad Parijs!

Bijzondere bouwstijl

Alle schrijnen in zowel Toyoukedaijingu als Kotaijingu hebben nagenoeg dezelfde bouwstijl, op één na. De Mikeden is een hal in een van de schrijnen van Toyoukedaijingu waar al meer dan 1500 jaar, twee keer per dag, heilig voedsel wordt geofferd aan Amaterasu en de andere kami in de regio van Ise Jingu. De hal waarin deze maaltijd wordt geofferd heeft een aparte bouwstijl die uniek is aan het gebied van Toyoukedaijingu.

Japan 2017 (2749)
Japan 2017 (2759)

Het bijzondere aan de schrijnen van Kotaijingu is, dat men totaal geen gebruik heeft gemaakt van nagels in de constructies. Alle balken zijn van massief cipreshout en zo gezaagd en geschuurd dat ze precies in elkaar vallen. Zonder gebruik te maken van bevestigingsmateriaal. Door natuurlijke verwering (tyfoons, aardbevingen etc.) blijven de houten heiligdommen niet voor altijd goed. Daarom wordt er elke 20 jaar een ritueel uitgevoerd met de naam Shikinen Sengu.

Shikinen Sengu

Tijdens de Shikinen Sengu worden naast de plaats van het originele gebouw, een nieuw heiligdom gemaakt met exact dezelfde afmeting, constructie en uitstraling als de huidige. Onder dit ritueel vallen ook de afwerking en de inrichting.

Pas als het nieuwe heiligdom compleet is, wordt het meest heilige voorwerp van het oude heiligdom naar de nieuwe verplaatst. De naam van de lege plek die overblijft na het verwijderen van het oude heiligdom is Kodenchi. Zelfs de brug naar Kotaijingu (de Uji bashi) moet elke twintig jaar geloven aan haar make-over!

De Amaterasu schrijn vinden

Doordat Toyoukedaijingu en Kotaijingu niet naast elkaar liggen, moet je er rekening mee houden dat je vanaf Iseshi treinstation nog een stukje met de bus moet om Kotaijingu (waar het heiligdom van Amaterasu staat) te kunnen bereiken. Iseshi Station is te bereiken met de JR Sangu line. In het station zal je al borden zien die verwijzen naar Toyoukedaijingu.

Eenmaal het station verlaten is het sowieso makkelijk te vinden. De ingang(en) naar Toyoukedaijingu zijn zowat recht tegenover het station zelf. Dus gewoon rechtdoor lopen, de weg oversteken en een horde Japanners / andere toesiten volgen.

Voor de bussen richting Kotaijingu kun je ook terecht bij de ingang van Toyoukedaijingu. Neem hiervoor de bus naar Geku-Mae. Deze brengt je in ongeveer 15 minuten naar de Uji bashi en de ingang richting de woonplaats van Amaterasu, de glorieuze kami die in de hemelen schijnt.

Dit artikel – Amaterasu schrijn in Ise Jingu: Het idool onder de heiligdommen – verscheen voor het eerst op 13 september 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 13 september 2018.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie