Anime Review: Udon no Kuni no Kiniro Kemari (Poco's Udon World)

Poco’s Udon World (Anime Review)

De 30-jarige Souta Tawara komt na een lange tijd weer terug naar zijn geboortedorp in de Kagawa prefectuur. Ooit was hij bang dat hij nooit uit het slaperige gebied weg zou kunnen komen, er was volgens hem namelijk nooit veel te doen. Je kon er wat gaan vissen of tempel bezoeken, maar als puber had hij daar weinig zin in. Maar waar zijn prefectuur en het dorp echt om bekend stonden was de speciale Sanuki-udon, een heerlijk noedelgerecht.

Nostalgie

Ook Souta is opgegroeid tussen deze soort noedels. Zijn vader had een zeer populair udon restaurant dat hoog stond aangeschreven bij de lokale bevolking. Ooit hoopte zijn vader dat Souta het restaurant zou overnemen en de traditie zou voortzetten. Helaas had Souta al andere plannen voor zichzelf gemaakt. Hij wilde naar het bruisende Tokio om daar een opleiding te volgens tot web designer. Na een aantal ongelukkige voorvallen, komt Souta toevallig iemand tegen die wel wat in hem zien zitten als een medewerker. Zo werd Souta zijn wens verder vervuld en liet hij zijn vader en zijn geboorteplaats achter zich.

Het overlijden van zijn vader brengt Souta echter terug naar zijn geboortedorp en dwingt hem na te gaan denken over een aantal moeilijke keuzes, zoals wat er moet gebeuren met zijn ouderlijke huis? Bij aankomst komen er een heleboel nostalgische gevoelens naar boven waar hij eigenlijk helemaal niet aan wilt denken. De noedel-business is immers nooit zijn ding geweest en de gedachte om in dit kleine dorp te moeten blijven benauwd hem.


Leven op z’n kop

De boel wordt echter flink op z’n kop gezet want tijdens het opruimen van de keuken in het oude noedelsrestaurant krijgt hij de schrik van zijn leven: in een van de manden ligt een klein jongetje te slapen! Het kind is helemaal alleen niemand lijkt te weten waar het jongetje vandaan komt. Niet wetend wat hij als single man met het kind aan moet, neemt hij het kereltje tijdelijk toch maar in huis zodat hij naar de ouders op zoek kan gaan.

Maar door een ongelukje met een kikker komt hij erachter dat dit geen normaal jongetje is… Door deze gebeurtenis wordt Souta’s hele plan om zijn verleden in het huis zo snel mogelijk af te ronden volledige van tafel geveegd en ontstaat er bijzondere vriendschap tussen de twee. Maar zal het Souta gaan lukken om zijn verleden te accepteren en het geheim van het jongetje verborgen te houden in zo’n klein dorp?

20161207-udonnokuni09-01

Als je de anime Barakamon hebt gezien, dan zal je deze serie ook zeker kunnen waarderen. Udon no Kuni no Kiniro Kemari voelt voor mij als een echte Slice of Life. Dit betekend een rustige opbouw van het verhaal en meer inhoud voor de hoofdpersonages. Zoals ik eigenlijk wel gewend ben bij een Slice of Life ligt animatie prettig op het netvlies. Eerlijk is eerlijk, de achtergronden zijn geen magische hoogstandjes als in bijvoorbeeld Non Non Biyori of Nagi no Asukara maar zeker niet verkeerd. Er is een goede keuze gemaakt als het gaat om de seiyuu (stemactuers) en vooral de combinatie tussen de animatie en de stem van de kleine jongen is perfect. Geloof me, je zal er verliefd op worden.

Sluikreclame

Het enige kleine minpuntje is dat het soms lijkt alsof deze anime zijdelings als promotiemateriaal wordt gebruikt voor de prefectuur waar het zich in afspeelt. Dit zie je vooral terug aan het eind van de afleveringen, als de “vicegouverneur” iets verteld over wat er in de prefectuur te zien valt in combinatie met de zojuist afgelopen aflevering. Het is niet storend (want het is een zeer mooie prefectuur), maar niet te vermijden. Gelukkig maken de korte filmpjes van Gaogao-chan dit weer helemaal goed.

De stem van deze “vicegouverneur” wordt trouwens ingesproken door de nationaal bekende Japanse acteur Jun Kaname, die zelf uit deze prefectuur komt. Het was leuk om te zien dat er eens niet voor een zeer jong iemand was gekozen, maar voor een gewone volwassen man. Ook al zat er iets van fantasie in, het gaf een verfrissende en meer realistische kijk op zijn huidige leefsituatie en de problemen van alledag waar volwassenen mee moeten kampen.

Een anders klein nadeel (maar niet heus!),  was dat ik er soms erg veel honger van kreeg. Dat gepraat over al die heerlijke noedels en de recepten hiervoor lieten mijn buikje soms erg rommelen! Udon no Kuni no Kiniro Kemari is een echte familie-anime om smikkelend van te genieten.

Anime Review: Udon no Kuni no Kiniro Kemari
7.2 / 10 Score
Verhaal8
Personages8
Animatie6
Soundtrack7
Plezierfactor7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie