BOEK REVIEW: BEHIND THE COSPLAY

Boek Review: Behind The Cosplay

We hebben er al meerdere malen over gesproken maar nu kunnen we het ook inhoudelijk gaan hebben over het boek ‘Behind The Cosplay: The Person’! Afgelopen Abunai was namelijk de lancering van de limited edition gesigneerde hardcover versie! Wij waren er dan ook als de kippen bij om een exemplaar te scoren (die me zelfs nog een selfie opleverde met Jacky Cheung).

Maar al te vaak wordt cosplay in een negatief licht gezet: het zou een hobby zijn voor niet-sociale mensen, alleen übergeeks doen het, en ga zo maar door. Er bestaan zoveel vooroordelen over cosplay en het wordt dan ook maar vaak zat belachelijk gemaakt in allerhande tv-programma’s die een lekker smeuïg verhaaltje willen neer zetten.

Echte cosplayers aan het woord

In dit boek wordt er ein-de-lijk eens écht over cosplay gesproken mét cosplayers en komen zij zelf aan het woord, zonder dat van alles geknipt en geplakt wordt voor een compleet ander verhaal. Nee, dit zijn de echte mensen, de echte cosplayers, en het échte waarom van hun cosplay hobby en passie. Jacky wilde met dit boek graag de referentie kaders van mensen zowel binnen, maar vooral van buiten de cosplay wereld verbreden. Hij probeert dan ook een inzicht te geven in de personen die een cosplay dragen. Wie zijn dit? Waarom doen zij dit? Maar vooral ook wat voor soort mensen zijn dit?

Samen met een klein team (o.a. met schrijfster Liyen Siaw en vormgeefster Linsey Dunya Pastoor) en maar liefst 12 cosplayers, die allen gefeatured worden in het boek, is er maanden lang “stiekem” gewerkt aan de samenstelling van Behind the Cosplay.

11390226_353043794885351_5339642749171743953_n

Het bijzondere is dat alle cosplayers één hobby delen maar dit om verschillende redenen doen, en er allemaal een andere invulling aan geven. Iets wat maar al te duidelijk naar voren komt in de verschillende hoofdstukken.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Elke cosplayer heeft namelijk een eigen hoofdstuk waarin ze uitgebreid vertellen over de gedachten achter hun cosplays, waarom ze zijn begonnen, laten ze hun favorieten zien, maar zien we ze ook in normale kleding, en vertellen ze meer over het hoe en waarom van deze bijzondere hobby. Zo maken we uitgebreid kennis met:

Zeker als cosplayer vond ik het ontzettend leuk om de verhalen te lezen. Tuurlijk, je komt elkaar tegen op conventies en je maakt een praatje. Maar je hebt het maar zelden over het waarom: Waarom cosplay je? Wat betekent het voor je? Dat soort vragen komen eigenlijk nooit aan bod.

Een klein voorbeeldje komt uit het hoofdstuk van Claudia waar ze aangeeft dat ze eigenlijk alleen maar groepcosplays doet en dat ook vele malen leuker vindt dan solo cosplays. Zelf heb ik nog nooit een groepscosplay gedaan en doe eigenlijk alles solo, iets waar ik ontzettend veel voldoening uithaal. Dit soort contrasten zijn leuk om tegen te komen en laat de diversiteit van cosplay zien.

Ook als je zelf geen cosplayer bent is het een top boek. Sterker nog, dat maakt het misschien des te leuker! Vaak wordt cosplay namelijk toch een beetje negatief weergegeven, vooral omdat mensen gewoon niet weten wat het is: een super creatieve outlet om je fandom te uiten. Op deze manier kom je erachter dat cosplayen voor iedereen is: jong of oud, kassamedewerker of chirurg, het is een hobby die iedereen kan doen en waar ieder op een eigen manier voldoening uit haalt.

Wat verbeterpunten

Hoe mooi het idee achter het boek ook is, en hoe goed de uitvoering ook is, er zitten toch een paar kleine verbeterpuntjes in. Neem bijvoorbeeld de quotes met Jacky.

De “question to the photographer” stukjes zijn welliswaar leuk om te lezen maar voegen eigenlijk niks toe… Het was denk ik beter geweest om ze meer toe te spitsen op ervaringen of verhalen rondom de desbetreffende cosplayers, wat er allemaal komt kijken bij de shoot, en hoe hij ’the person behind the cosplay’ ziet. Een alternatief was geweest om Jacky ook een eigen hoofdstuk te geven over het hoe en waarom van cosplay fotografie.

Jacky in actie tijdens een shoot met Kai.
Jacky in actie tijdens een shoot met Kai.

Ditzelfde geldt ook voor een introductie hoofdstuk. Naast een korte intro over Jacky, Liyen en Linsey, vallen we meteen in het eerste hoofdstuk met een cosplayer. Zeker met het oog op mensen die misschien nog weinig van cosplay weten zou het een mooie toevoeging zijn geweest om eerst uit te leggen wat cosplay precies is. Uiteraard niet erg dat het er niet in zit, een hoop wordt immers al snel duidelijk tijdens het lezen, maar het was gewoon een leuk extraatje geweest die het boek nét wat completer had gemaakt.

Aangezien het toch ook deels een fotoboek is heb ik ook extra gekeken naar het gebruik van de afbeeldingen etc. Hiermee viel het op dat de vormgeving en tekstindeling her en der nét wat extra puntjes op de i kunnen gebruiken. Zo viel het erg op dat de hoeveelheid tekst per hoofdstuk sterk verschilde en dat dit dan gecompenseerd werd door de lettertype grootte aan te passen. In mijn ogen een schoonheidsfoutje dat het geheel soms ietwat rommelig deed aanvoelen.

Ik wil hiermee echter zeker geen afbreuk doen op het harde werk wat er gedaan is. Want het is wel degelijk een heel erg interessant, goed in elkaar gezet, en bovenal erg leuk boek! Ongeacht of je een cosplayer bent of alleen kent.

Perfect voor cosplayers

Dit is dan ook zeker geen boek dat alleen interessant is voor cosplayers. Ook voor mensen die nog weinig van cosplay weten is dit een fantastische eye opener voor deze, toch vaak onbegrepen, hobby. Wat mij betreft is het dan ook absoluut een aanrader voor iedereen, ongeacht of je zelf cosplayed of niet.

Dus ben jij een cosplayer en snappen je ouders, collega’s, buren, of opa en oma niks van wat je nou doet? Of wil je als ouder/collega/kennis graag meer weten over deze “rare verkleedhobby”? Dan is dit het perfecte boek om ze cadeau te doen! En met het oog op Sinterklaas en kerst: zet het vast op je verlanglijstje op koop het boek hier!

Dit artikel – Boek Review: Behind The Cosplay – verscheen voor het eerst op 22 september 2015, en is voor het laatst geüpdatet op 22 september 2018.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie

Geef een reactie