Hoe herken je bootleg figures?

Elke figure verzamelaar krijgt er mee te maken: bootleg figures. Bootlegs zijn illegale namaakartikelen. De kwaliteit van deze artikelen is vaak veel slechter dan dat van het originele product, omdat ze met goedkoper en slechter materiaal gemaakt worden.

Ook bij figures is dit geen uitzondering; ze zijn er in overvloed en de kwaliteit is om te huilen. En natuurlijk wil je als verzamelaar wel een authentiek product kopen, en geen namaak die snel uit elkaar valt!

Chinese Namaak

Toch worden er ontzettend veel bootlegs verkocht, al dan niet aan onwetende mensen. En het gros van deze producten komt uit China, maar liefst 70% van alle namaakproducten in de wereld komt er vandaan!

Maar hoe komt het nou dat er juist zoveel namaakproducten uit China komen? Dit zit al eeuwenlang diep in de Chinese cultuur. Al vanaf de 14e eeuw, een tijd waarin kunst heel populair was in China, werden er op grote schaal schilderijen nagemaakt. Maar één op tien schilderijen uit die tijd was ‘echt’.

Chinezen maken echt alles na, zelfs geld! (afbeelding via FreakingNews.com)
Chinezen maken echt alles na, zelfs geld! (afbeelding via FreakingNews)

De Chineze keizer Qianlong, die regeerde van 1735 tot en met 1799, zei zelfs dat het talent van een kunstenaar groots was als deze een perfect namaakbeeldje kon maken van een Ming-dynastie jade beeldje. Vroeger was Chinese namaak dus vaak van heel erg hoge kwaliteit, soms zelfs beter dan die van het origineel. Voor de Chinezen is namaken dus meer een vorm van kunst dan een strafbaar feit.

Ook Nederland kent namaak: Delfts Blauw begon als een namaak van het dure Chinese blauw-witte porselein dat in 16e eeuw erg populair was.

Veelvoorkomende bootlegs

Binnen de figure industrie wordt er dan ook veel gebruik gemaakt van bootlegs. Met name van Nendoroids en Figma’s worden heel veel bootlegs gemaakt, veelal omdat ze makkelijk en goedkoop te produceren zijn.

Heel veel bootleg Nendoroids/Figma’s staan dan ook voor 15-20 euro op Ebay, terwijl de authentieke versies al vaak twee keer zo veel kosten. Maar het komt ook steeds vaker voor dat scaled figures nagemaakt worden.

In mijn ervaring komt het echter maar heel zelden voor dat resin statues nagemaakt worden, dus bij het kopen van resin statues hoef je je over het algemeen dus minder zorgen te maken (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Qua series moeten vooral de meest populaire series het ontgelden: Vocaloid, Deathnote, One Piece, Fate Stay Night, Dragonball, etc. Als het in Shonen Jump is verschenen of het is gewoonweg heel populair in Japan, reken dan maar op bootlegs.

Lage kwaliteit

Maar wat is er nou zo slecht aan bootlegs? Ten eerste is, zoals gezegd, de kwaliteit veel lager dan die van het originele product. Ze zien er minder mooi uit en zijn dus minder leuk om naar te kijken. Er zijn uitzonderingen waarbij de bootleg bijna identiek is qua kwaliteit en uiterlijk aan het origineel, maar dit komt weinig voor. Meestal zijn bootlegs zo slecht dat het heel erg duidelijk is dat het bootlegs zijn.

De bootleg der bootlegs: Sader! (afbeelding via MyFigureCollection)
De bootleg der bootlegs: Sader! (afbeelding via MyFigureCollection)

Dit kan soms tot hilarische taferelen leiden. Er is namelijk een bootleg van een Saber figure die zo slecht is, dat iedereen er één wilde hebben. Door de populariteit van die bootleg zijn er zelfs bootlegs gemaakt van deze bootleg!

Verder kunnen er in sommige gevallen gezondheidsrisico’s zitten aan het kopen van bootlegs. Er zit vaak geen controle op de productie en om de prijs te drukken wordt er regelmatig voor twijfelachtige materialen gekozen. Denk aan verf waar giftige stoffen in zitten. Dit kan in sommige gevallen  huidirritaties etc. opleveren.

Benadeelt de makers

Maar het belangrijkste is dat de echte licentiehouders, bedenkers en makers van de desbetreffende figuur  (of oorspronkelijke serie) niets van het geld zien. Het verdwijnt in de zak van de namaker, die bijna niks heeft hoeven doen voor het product.

En dat is echt zonde. Want het bedenken, ontwerpen, en maken van een figure kost ontzettend veel tijd en geld. Daarnaast hebben sommige studio’s en ontwerpers ook nog geld geïnvesteerd in een licentie om het productie überhaupt te mogen ontwerpen. Of afspraken met de originele bedenker van het personage over winstverdeling.

Wanneer zij inkomsten mislopen, loopt de gehele lijn dit dus mis. Hierdoor support je dus niet echt een serie of character die je leuk vindt. In hele extreme gevallen – wanneer veel merchandise het slachtoffer wordt van bootleg – kan het er zelfs voor zorgen dat er een faillissement ontstaat.

Een fan koopt géén bootleg

Als fan van een serie lijkt het me dat je dan ook de makers wilt ondersteunen. Je bent immers fan en geniet van het materiaal, en daar mag dan zeker wat tegenover staan.

Zorg er dan ook voor dat je géén bootlegs koopt. Ook al zit je misschien krap bij kas, het kopen van een bootleg beschadigd de industrie. Iets dat je als liefhebber moet zien te voorkomen.

Hoe herken je bootlegs?

Alhoewel de bootleggers steeds beter worden in het maken van hun producten en daardoor dus moeilijker te spotten zijn, verklein je de kans op de aankoop van een bootleg door op de volgende punten te letten:

1. De prijs is (veel) lager dan die van het origineel.

De prijs van bootlegs is altijd lager dan die van het origineel. Dit is de grootste indicator. Als een prijs te mooi is om waar te zijn dan heb je dus al een zeer grote kans dat het om een bootleg gaat.

2. Er zit geen echtheidssticker op de doos.

Bijna alle fabrikanten plakken een holografische echtheidssticker op de doos. Bij producten van Toei zijn dit bijvoorbeeld goud- of zilverkleurige stickers. Er zijn wel een paar fabrikanten die geen echtheidsstickers op hun dozen plakken, maar dozen van de grootste fabrikanten zoals Good Smile Company, Toei, Bandai e.d. hebben altijd stickers!

3. Glanzend materiaal, ontbrekende onderdelen, slechte paint job, etc.

De kwaliteit van bootlegs is vrijwel altijd lager dan die van het origineel. Bij PVC figuren is dit goed te zien doordat lichte huidkleurige verf vaak gelig is en veel meer glanst dan normaal. Donkere huidkleurige verf is vaak veel te oranje, of veel te donker.

Links zie je de bootleg, rechts het origineel. Het ijssculptuur bij deze Hatsune Miku nendoroid ontbreekt bij de bootleg. Ook zie je dat de bootleg geliger is dan het origineel. (afbeelding via Good Smile Company)
Links zie je de bootleg, rechts het origineel. Het ijssculptuur bij deze Hatsune Miku nendoroid ontbreekt bij de bootleg. Ook zie je dat de bootleg geliger is dan het origineel. (afbeelding via Good Smile Company)

Ook is de kwaliteit van de geverfde onderdelen slechter, zoals bijvoorbeeld verf die op plekken zit waar het niet hoort. Soms hebben de bootlegs zelfs hele ander kleuren! Ook missen sommige bootlegs gewoonweg onderdelen zoals extra handjes, gezichtjes, accessoires, etc.

4. Er staat geen copyrighttekst onder de base van de figure.

Als je ooit een figure tegenkomt waar geen doos meer bijzit, kan je vaak een bootleg herkennen aan het copyrighttekstje dat ontbreekt onderop de base. Bij echte figures staat er vaak iets in de trant van “©naamfabrikant, all rights reserved”.

5. De verkoper adverteert met een ‘Chinese version’.

Deze verkopers vindt je vooral op Ebay en sites van Chineze afkomst. Chinese versies zijn altijd bootlegs. Het komt gek genoeg maar weinig voor dat een verkoper adverteert met een ‘Japanese version’ en je een bootleg opstuurt.

Wil je zeker zijn dat je bij een betrouwbare Ebay verkoper koopt? Check dan dit lijstje van bootlegverkopers op Ebay. Als een adverteerder alleen met officiële productfoto’s adverteert, heb je zeer waarschijnlijk te maken met een bootleg. Vraag daarom altijd naar zelfgemaakte foto’s!

6. De printkwaliteit van de doos is wazig of de doos is zelfs helemaal anders.

Dit is een wat lastiger punt om bootlegs aan te herkennen tenzij de doos compleet anders is dan normaal. Vaak is de kwaliteit van de print op de doos lager dan die van het origineel.

7. De bootleg is al uit voordat het authentieke product uitkomt.

Dit komt niet vaak voor, maar het is wel absoluut het meest opvallende herkenningsmethode dat je te maken hebt met een bootleg.

Laatste tip

Kijk altijd eerst op MyFigureCollection of er bootlegs zijn van de figure die je wilt hebben. In de meeste gevallen kan je daar ook foto’s bekijken van de bootleg in kwestie, mocht deze er zijn. Als er geen bootleg is van de figure die je wil, wil dit niet zeggen dat er geen bootlegs van zijn en is het mogelijk dat deze nog ontdekt moeten worden. Maar de kans dat er dan bootlegs van zijn is dan wel een stuk kleiner!

Vergeet nooit de gouden regel als het om figures kopen gaat: als het te mooi is om waar te zijn, dan is het zeer waarschijnlijk ook zo. Koop altijd je figures bij betrouwbare webshops die genoemd zijn in dit artikel, dan weet je altijd dat je goed zit!

Bronvermelding: 1, 2, 3

Dit artikel – Hoe herken je bootleg figures? – verscheen voor het eerst op 3 oktober 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 3 oktober 2018.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie