Japan Tag Dusseldorf overzichtskaart.

Düsseldorf: Het thuis van de grootste Japanse community in Europa

Niemand kijkt er raar van op als er in een grote stad een ‘China Town’ is. Het is inmiddels een bekend begrip en in de meeste grote steden vind je dan ook wel een kleine of grote ‘China Town’. Wanneer je het over ‘Japan Town’ hebt zal je wat vaker opgetrokken wenkbrauwen zien. En toch zijn ook deze wereldwijd te vinden. De grootste gemeenschap Japanners in het buitenland bevindt zich in Brazilië. Maar in Europa staat Düsseldorf bekend om het grote aantal Japanse inwoners en spreekt men er in een bepaalde wijk van een heus ‘Little Tokyo’.

Waarom Düsseldorf?

Düsseldorf is een plaats in Duitsland en de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen, in het midden van de Rijnvlakte. Dit maakte het vroeger (en nog steeds) een goed bereikbare en dus populaire handelsplek. Handel was dan ook de voornaamste reden voor de Japanners om naar Düsseldorf te komen.

Het contact tussen de Japanners en Duitsers begon tijdens de 1e Wereld Oorlog. Dit contact werd versterkt door het tekort aan machines en zware industriële producten na de Tweede Wereld Oorlog. Duitsland leverde deze machines aan Japan door middel van een handelspost in Düsseldorf.

Later, rond 1950, kwamen er Japanse ‘verkenners’ naar Duitsland. Niet alleen om van hun politieke systeem te leren, maar Japanse bedrijven zochten een plek in het buitenland om hun producten te verkopen. Mitsubishi, Trading House of Okura en andere bedrijven volgden snel. Vandaag de dag zijn er meer dan 500 Japanse bedrijven die zich in en rondom Düsseldorf hebben gevestigd.

Door de groei van de Japanse bedrijven in Düsseldorf, is het aantal Japanners dat woont in Düsseldorf meegegroeid. En zo ontstond ‘Little Tokyo’, een wijk rond de Immermanstraße. Veel Japanners die voor hun werk naar Düsseldorf vertrokken namen hierbij vrouw en kinderen mee en hierdoor ontstond er ook de vraag naar vele andere voorzieningen die de mensen “thuis” zouden laten voelen.

Gevoel van thuis

Zo is er voor de kinderen van de Japanse gezinnen o.a. een speciale school: de Japanische Internationale Schule e.V.. Deze geeft les volgens het Japanse schoolsysteem. De meeste leraren zijn ook Japanners. Hetzelfde geldt voor de Japanische Kindergarten, waar er vandaag de dag vier van zijn in Düsseldorf.

Afbeelding via Wikimedia.
Afbeelding via Wikimedia.

Maar het blijft niet alleen bij Japanse scholen en peuterspeelzalen. Door de nauwe handelsbanden is de vriendschap tussen de Duitsers en Japanners door de jaren heen steeds hechter geworden. Als dank voor de gastvrijheid van Duitsers, hebben de Japanners o.a. een Japanse tuin aangelegd in 1975. De tuin is 5.000m² groot en is een favoriete plek voor vele inwoners van Düsseldorf om te bezoeken.

Natuur en Cultuur

De tuin is ontworpen door Iwaki Ishiguro en zijn zoon en is aangelegd met 6 andere Japanners. De Rijn stroomt door de Japanse tuin, waardoor het de naam ‘De Tuin van Reflectie’ heeft gekregen. De tuin heeft een grote symbolische betekenis, van de bomen, vijver, stenen, tot de plaatsing van de lantarens en de plek waar je kunt zitten, overal is erg over na gedacht.

garden
sakura

Ook het in 1978 opgerichte EKŌ House of Japanese Culture laat deze sterke band zien. Voor een het grootste deel ziet het eruit als een grote Japanse tuin, maar het heeft ook een studiecentrum en boeddhistische tempel. In het EKŌ huis vinden daarnaast veel evenementen plaats zoals; festivals, theeceremonies, musical/theater optredens, kalligrafie, ikebana etc.

Het Japanse consulaat, de Kamer van Koophandel en Industrie, een reisbureau en een hotel met maar liefst 600 kamers en een Japanse restaurant bevinden zich ook allemaal in de directe omgeving.

Japan Tag

Tenslotte wordt er ook elk jaar zeer groots uitgepakt op de Japan Tag. De Japanse Club, die is opgericht in 1964, houdt zich bezig met zaken zoals sport, cultuur en entertainment met betrekking tot het leven in Düsseldorf. De Japanse Club organiseert daarbij ook Jaarlijks de Japan Dag. Deze dag trekt honderdduizenden bezoekers uit niet alleen Duitsland, maar ook nabijgelegen landen.

Tijdens het event kom je in aanraking met allerhande aspecten van de Japanse cultuur. Kimono’s passen, kalligrafie, samoerai voorstellingen, manga tekenen en Japanse (bord)spellen spelen zijn maar een paar voorbeelden van wat je allemaal kan doen tijdens Japan Dag. Met als afsluiter een spectaculaire vuurwerkshow! Onderstaand een paar foto’s van het Duitse toerismebureau van de Japan Tag.

Header_752x340_04
Header_Neu_960x320_Japan-Tag_01
Header_752x340_09_Impressionen

De Japanners mogen dan wel vanwege de handel naar Düsseldorf gekomen zijn gekomen, inmiddels voelen ze zich er helemaal thuis en zijn ze een onmisbaar onderdeel geworden van Düsseldorf. De Duitsers en Japanners zorgen er samen voor dat het voor beide een fijne plek is om te wonen. Twee culturen die samen één thuis hebben, fantastisch toch?

Ook in Nederland is overigens een grote Japanse community te vinden rondom Amstelveen. Hier zullen we in de nabije toekomst nog uitgebreid aandacht aan besteden!

Dit artikel – Düsseldorf: Het thuis van de grootste Japanse community in Europa – verscheen voor het eerst op 15 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 15 juli 2019.

Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie