Goede voornemens geïnspireerd door Japanse wijsheid

De goede voornemens zijn net zo’n groot onderdeel van de Oud & Nieuw tradities als champagne en oliebollen dat zijn. Ieder jaar weer maakt het gros van de Nederlanders weer braaf een (mentaal) lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Of het nou gaat om stoppen met roken, afvallen, meer geld sparen, of wellicht een nieuwe vaardigheid leren. Maar heb jij moeite met de goede voornemens voor het nieuwe jaar? Laat je dan inspireren door enkele mooie wijsheden uit Japan!

Vind een nieuwe hobby

Het hebben van een hobby is altijd prettig. Het geeft je een moment om lekker te ontspannen en tot rust te komen met iets waar je van geniet. Of dat nou iets heel actiefs is, of juist iets rustiger. Zolang je er een goed gevoel aan over houdt en het je helpt om even los te komen van de dagelijkse gang van zaken is het al voldoende. Zeker in deze tijden is het fijn als je je gedachten even kunt verzetten, of creatief bezig kunt zijn. Vind je het echter moeilijk om een hobby te vinden? Of eigenlijk wel toe aan een keer iets nieuws? Probeer dan eens één van deze Japanse hobby’s, of bekijk hier een overzicht met alle Japanse gerelateerde centra en verenigingen in Nederland.

Zie het moois in imperfectie

Ben je ontevreden over bepaalde aspecten van je leven, of jezelf? Vind je het moeilijk om de schoonheid of goede kwaliteiten in jezelf te zien en zie je slechts imperfecties? Dan is het misschien een goed voornemen je eens te verdiepen in de filosofie achter de kunstvorm “Kintsugi”. Hierbij worden gebroken serviezen hersteld met goud.

De gouden “aderen” die je kopje of bord hierdoor krijgt staan dan ook symbool voor de gedachte dat iets wel gebroken kan zijn, maar er niet minder mooi door is. Sterker nog, een gebroken iets kan júist mooi zijn omdat het gebroken is geweest. Een mooie gedachtegang die we niet alleen zouden moeten toepassen op servies maar op vele aspecten van ons leven. Meer over Kintsugi lees je hier.

Maak je omgeving minder chaotisch

Vind jij dat je omringt wordt met teveel poespas? Of ben je het zat elke week weer je slaapkamer of huis te moeten opruimen? Dan is het wellicht tijd om wat van Marie Kondo’s wijsheden toe te gaan passen in je leven. Deze Japanse “opruimguru” heeft miljoenen exemplaren van haar boek “Opruimd!” verkocht om mensen te helpen rommelige huizen om te toveren tot plekken van rust en inspiratie. De basisgedachte van Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven en de rest wegdoet en zo je leefcomfort kunt verbeteren.

Het boek is o.a. te koop bij Bol.com, ECI, en de betere boekhandels.

Doe aan Shinrin-yoku

Toch last van een chaotische omgeving of veel stress vanwege school of werk? Dan kun je altijd nog aan shinrin-yoku, ofwel bosbaden, gaan doen. Dit is een Japanse fenomeen waarbij mensen de bossen intrekken voor haast meditatieve wandelingen. Het is de bedoeling om diep en rustig ademend een kalme wandeling door de bossen te maken. Hiermee zou je tot rust komen, stress beter kunnen verwerken, en zelfs je bloeddruk verlagen. Meer weten over bosbaden? Lees dan ons artikel “Shinrin-yoku: Japans Bosbaden“.

Let op je voeding

Perfect voor iedereen die afvallen en/of gezonder eten op het lijstje heeft staan is de gedachte achter “hara hachi bu”, ofwel eet tot je 80% vol zit. Maar ook enkele andere filosofieën en de kijk op eten in Japan in het algemeen kunnen je hierbij goed helpen! Zo zijn de porties in Japan vaak veel kleiner, en wordt er veel gevarieerder gegeten qua groenten. Lees hier meer over in de artikelen: “Hara hachi bu“, “Afvallen? Ga Japans Eten“, en “Eet jezelf naar de 100 met de Japanse keuken“.

Gezond lichaam, geest, en ziel

Ikigaii is een Japans woord en omschrijft het concept “reden voor je bestaan”. Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigaii, al weet lang niet iedereen deze te vinden en herkennen. In het gelijknamige boek beschrijven García en Miralles hun inzichten in het leven van de Japanners en helpt het boek je eigen ikigai te vinden, en vertellen ze over de Japanse filosofie die zorgt voor een gezond lichaam, geest en ziel.

Het boek is o.a. te koop bij Bol.com, ECI, en de betere boekhandels.

Let beter op je financiën en spaar meer

In Japan is traditioneel gezien de vrouw al eeuwenlang verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiën. In de loop der tijd is hier een speciale gedachtegang rondom ontwikkeld: kakeibo. Dit is in feite een Japanse kijken op het huishoudboekje met een grote focus op “mindful” uitgeven. Maar ook om te kijken hoe je elke maand beter om kunt gaan met je geld en meer over te houden.

Het boek is o.a. te koop bij Bol.com.

Dit artikel – Goede voornemens geïnspireerd door Japanse wijsheid –  verscheen voor het eerst op 3 januari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 30 december 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie