Afbeelding via Kibasen.

Heel Japan beweegt op de nationale sportdag Taiiku no hi

Naarmate het jaar vordert zien we steeds meer berichten verschijnen over de Olympische Spelen van 2020. Met name in Japan blijft het nieuws maar komen. Niet zo vreemd want het zijn “hun” Spelen in 2020. Behalve dat er veel stadions gebouwd moeten worden, zal er achter de schermen ook veel geregeld worden.

Voor Japan is het niet de eerste keer dat ze de Spelen mogen hosten. In 1964 was het niet alleen de eerste keer voor Japan, maar voor heel Azië dat de Olympische Spelen er waren. Om dit te herdenken en te vieren, hebben de Japanners in 1966 er een Nationale feestdag van gemaakt; 体育の日 (taiiku no hi)!

Nationale sportdag

体育の日 (たいいくのひ) oftewel Health and Sports Day, is de dag waarbij heel Japan gezondheid en sport viert. Deze feestdag valt altijd op de 2e maandag van oktober, vanwege het “Happy Monday Systeem”. Dit systeem, dat door wet is vast gelegd, zorgt ervoor dat mensen die normaal 5 dagen in de week werken, kunnen genieten van een 3 dagen durend weekend.

Op deze dag organiseren niet alleen scholen en bedrijven, maar hele steden allerlei sportactiviteiten waarin alle Japanners met veel plezier aan deelnemen. Zo houden scholen hun beroemde Sports Festival. Zo’n Sport Festival begint al vroeg. Om half 9 is er een parade waarin de deelnemende teams worden gepresenteerd.

Meestal is er een lokale fanfareband of de schoolband die de parade van muziek voorziet. Deze parade maakt een rondje om het sportveld en aan eind wordt het Japanse volkslied gespeeld en de Japanse vlag gehesen. Hierna volgt een speech van het schoolhoofd waarin hij iedereen van harte welkom heet.

Vele activiteiten

Nadat er met z’n alle lekker gestretched is, kan het Sport Festival eindelijk beginnen! Dit festival heeft iets weg van een soort mini-Olympische Spelen. Zo worden er veel traditionele atletiek sporten gehouden; zoals de 4x 100m, 100m sprinten, verspringen en nog veel meer! Maar ook veel niet-Olympische sporten worden er gehouden. Denk hierbij aan touwtrekken, zaklopen en niet te vergeten, de hindernisbaan.

upcomingcosplays

Natuurlijk zijn dit maar een paar voorbeelden. Er zijn namelijk ook traditionele Japanse sport activiteiten/spelletjes die gehouden worden tijdens het festival. 馬戦 (きばせん) of Cavalry battle in het Engels, is een soort spel waar bij 2 teams van 4 jongens één van hun optillen en ronddragen. De gedragen jongen heeft een bandana om. Het doel is om de bandana van het andere team te kunnen pakken zonder te vallen. Dit spel is gebaseerd op hoe men in de Sengoku Periode ter paard een gevecht inging. Bij ムカデ競争 (ムカデきょそ),

Maar ook de Duizendpoot Race is populair. Hierbij staan de deelnemers in een rij en worden al hun rechterbenen aan elkaar vastgemaakt. Hierdoor krijg je het beeld van een duizendpoot als de deelnemers proberen te lopen. Timing en samenwerken is hierbij cruciaal.

Voor al deze activiteiten worden punten gegeven aan de teams. Aan het eind van de dag, na al het zweten en bewegen, worden de punten bij elkaar opgeteld en volgt de eindceremonie met prijsuitreiking.

Groepsgevoel versterken

Voor Japanse bedrijven is dit meestal de dag waarop ze hun “bedrijfsuitje”; de 運動会(うんどかい/undokai) houden. Je moet hier niet denken aan iets wat te vergelijken valt met Nederlandse bedrijfsuitjes. De Japanse werkvloer is nog steeds erg strikt vergeleken met het Westen. Tijdens een standaard bedrijfsuitje in Japan gaat men meestal op een soort groepsreis. Naar een grote stad of een andere mooie plek om te bezichtigen.

Het belangrijkste is dat dit in groepsverband gaat, geen paren. De bedrijven die wat meer geld hebben, maken hun uitjes ook wat luxer. Zo gaat men dan bijvoorbeeld een weekendje skiën. Op het eind, luxe uitje of niet, wordt er een stop gemaakt bij een bar en wordt er flink gedronken: de welbekende Nomikai 飲み会!

Afbeelding via The Japan Times.
Afbeelding via The Japan Times.

Het is niet echt gebruikelijk voor dorpen/steden om ook sportevenementen te organiseren op deze dag. De meeste mensen gaan namelijk naar het Sport Festival toe. Toch gebeurd er wel eens dat er wat wordt georganiseerd voor de niet-scholieren. Denk hierbij aan een fietsrace of een marathon. Bepaalde wegen en straten zijn dan afgesloten om als parcour te dienen voor de deelnemers.

Al met al draait alles die dag om sporten en gezellig met elkaar bewegen en bezig zijn. Het belang van samenwerken wordt benadrukt en het hebben van een gezellige tijd! Wij mogen dan wel geen Nationale feestdag hebben die o sport draait (al komen de Koningsspelen nog het meest in de buurt) zelf kun je ook actief mee doen!

Wil je ook meevieren op 10 oktober? Misschien toch maar eens die sportpas gebruiken of met de fiets naar school gaan ipv de bus. En als je zelf vindt dat je al genoeg beweegt, gewoon door blijven gaan of probeer mensen in je omgeving ook gezellig mee te laten doen. Sport ze!

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5.
Coverfoto via Kibasen.
Dit artikel – Heel Japan beweegt op de nationale sportdag Taiiku no hi – verscheen voor het eerst op 10 oktober 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 10 oktober 2022.

Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie