Japanse Evenementen

Op zoek naar een leuk evenement met een Japans tintje? Dan is er genoeg te doen: van anime en cosplay conventies tot interessante tentoonstellingen, ruige concerten en andere dagjes uit! In het onderstaande overzicht vind je een overzicht van al deze Japanse evenementen in Nederland.

Mis je nog een event of hebben we ergens een fout gemaakt? Laat het ons dan weten!

Jun
19
zo
2016
Tentoonstelling: Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf @ Lalique Museum, Doesburg (NL)
Jun 19 2016 @ 10:00 am – Jun 16 2017 @ 5:00 pm

Via Uchiyama:

Na de opening van Japan kregen kunstenaars, zoals Van Gogh, Gauguin en Matisse, Japanse prenten onder ogen. Zij waren onder de indruk en lieten zich erdoor inspireren. De invloed van Japanse kunst was ook zichtbaar in de kunststroming “arts & crafts”, maar ook in de “art nouveau”, die eveneens is gebaseerd op de natuur.

Uiteindelijk lieten Japanse kunstenaars zich vanaf de jaren tien van de twintigste eeuw inspireren door Westerse kunstenaars. Er was in die zin sprake van een zekere kruisbestuiving.
Tijdens deze tentoonstelling zal er een keur van Japanse prenten uit de Meiji, Taisho- en Shôwa periode te zien zijn in combinatie met werk (facsimilés) van Chagall, Gaugain en Matisse. Daarnaast zijn er originelen van Breitner, Mesdag, Mankes, Van de Velde, Horta, Mucha, Lalique en Van Dongen te zien, alsook een grote collectie twintigste eeuwse Japanse prenten uit de Nihon-no-Hanga collectie.

Deel twee van de art nouveau tentoonstelling zal van start gaan teneinde de verbanden tussen alle eerder genoemde kunststromingen zichtbaar te maken. Een groot aantal objecten is uit internationale particuliere collecties en heeft nog niet eerder het daglicht gezien. Er zijn wederom werken van het “Metropolitan Museum of Art” uit New York, andere musea en privécollectioneurs naar het Lalique Museum in Doesburg gekomen.

tentoonstelling-art-nouveau-en-japonisme-affiche-nederlands-11

Dec
1
do
2016
Workshop: Manga Painting (elke maandag, dinsdag, zaterdag, en zondag) @ Bibliotheek 6F, Rotterdam (NL)
Dec 1 2016 @ 2:00 pm – Dec 31 2017 @ 4:00 pm

Vier keer per week geeft de getalenteerde Hana Sato (in het Engels) workshops manga painting in de Bibliotheek Rotterdam. Hier leer je aan de hand van verschillende thema’s en beroemde manga en anime characters hoe ook jij deze personages vorm kunt geven op papier! Denk hierbij aan Dragon Ball Z, Rilakkuma en One Piece. Maar ook andere personages kunnen uiteraard op verzoek gedaan worden.

Alle materialen worden verzorgd door Hana Sato, het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen en eventueel iets meenemen waar je de tekening in kunt opbergen om mee naar huis te nemen. De lessen kosten €25,- per keer en bij je eerste les krijg je €10,- korting!  Je kunt ze volgen op:

  • Maandag 16:30
  • Dinsdag 16:30
  • Zaterdag 13:30
  • Zondag 13:30

Kijk voor meer informatie op de site van Hana Sato. Ben je overigens meer geïnteresseerd in traditionelere en moderne Japanse kunst- en tekenvormen? Dan geeft ze ook nog Fine Art workshops op maandagavond, woensdagavond, en zondagmiddag

hana sato

Workshop: Japanese Fine Arts (elke maandag, dinsdag, en zondag) @ Bibliotheek 6F, Rotterdam (NL)
Dec 1 2016 @ 5:30 pm – Dec 31 2017 @ 7:30 pm

Drie keer per week geeft de getalenteerde Hana Sato (in het Engels) workshops Japanese Fine Ars in de Bibliotheek Rotterdam. Hier leer je aan de hand van verschillende thema’s en beroemde iconen uit de Japanse cultuur hoe ook jij zulke schitterende werken kunt maken.

Alle materialen worden verzorgd door Hana Sato, het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen en eventueel iets meenemen waar je de tekening in kunt opbergen om mee naar huis te nemen. De lessen kosten €25,- per keer en bij je eerste les krijg je €10,- korting!

Je kunt ze volgen op:

Maandag 16:30

Dinsdag 16:30

Zondag 13:30

Kijk voor meer informatie op de site van Hana Sato. Ben je overigens meer geïnteresseerd in traditionelere en moderne Japanse kunst- en tekenvormen? Dan geeft ze ook nog Fine Art workshops op maandagavond, woensdagavond, en zondagmiddag

hana sato

Mrt
17
vr
2017
Tentoonstelling: Ema. Tastbare gebeden. @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
Mrt 17 @ 10:00 am – Jun 11 @ 5:00 pm
Tentoonstelling: Ema. Tastbare gebeden. @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via Sieboldhuis:

Van 17 maart t/m 11 juni 2017 geeft Japanmuseum SieboldHuis inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld met de tentoonstelling ‘Ema; Tastbare gebeden’. Ruim 200 ema uit een unieke particuliere verzameling worden voor het eerst aan het publiek tentoongesteld.

Religieuze symbolen, festivals, rituelen en tempelbezoek horen bij het dagelijks leven in Japan. De vele tempels en heiligdommen staan in drukke straten of zijn verscholen in steegjes en zijn niet uit het Japanse straatbeeld weg te denken. Onderweg naar het werk, school of tijdens het boodschappen doen, betreedt men even het tempelterrein. Staande voor het heiligdom plaatst men een ema voor succes in zaken, geluk, liefde of gezondheid.

Ema zijn kleine houten gebedsbordjes die bij Japanse tempels te koop zijn. Op de voorkant staat een afbeelding kenmerkend voor het onderwerp waarvoor gebeden wordt en op de achterkant is plaats voor het schrijven van een persoonlijke boodschap, wens of quote. Na het schrijven van de boodschap wordt het bordje bij de tempel geplaatst. Deze wensen kunnen heel veelzijdig zijn en dienen als boodschappen aan de Kami (geesten en goden) aan wie de tempel gewijd is.

Bij de tentoonstelling verschijnt, in samenwerking met Leiden University Press, de rijkelijk geïllustreerde publicatie ‘Health-related votive tablets from Japan. Ema for healing and well-being’ waarin een verscheidenheid aan gezondheid gerelateerde ema beschreven staan, aangevuld met informatieve teksten over de medische en culturele achtergrond van de votiefbordjes. Daarnaast worden er verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.”

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

Apr
14
vr
2017
Tentoonstelling: COOL JAPAN @ Museum Volkenkunde, Leiden, (NL)
Apr 14 @ 10:00 am – Sep 17 @ 5:00 pm

Via Museum Volkenkunde:

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN – wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. Een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers!

avo

Historisch en hedendaags

COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit zijn wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Naast onder andere werk van Katsushika Hokusai, bekend als ‘de Rembrandt van Japan’, is ook hedendaagse kunst vertegenwoordigd. De centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin oude (traditionele kimono) en nieuwe (manga) elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Liefhebbers van de Japanse popcultuur kunnen genieten van originele tekeningen en ontwerpen van klassieke manga, anime en games als Death Note, Princess Mononoke en Final Fantasy. Projecties laten de mooiste fragmenten zien uit invloedrijke animatiefilms.

Voor fans en nieuwkomers
Behalve dat er veel te zien is, is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade spelletjesautomaten en de nieuwste game computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland. Als opwarmer voor de tentoonstelling en tevens ter verwelkoming van de lente, starten we met een Sakura Picknick tussen 31 maart en 14 april. Op 29 en 30 april wordt een spectaculair COOL JAPAN weekend georganiseerd vol workshops en presentaties. De jaarlijkse Leidse Museumnacht op 19 mei en Wereldfair op 5 juni staan in het teken van Japan. En ook de activiteiten in de mei- en zomervakantie sluiten aan bij de tentoonstelling.

Houd vooral de website volkenkunde.nl in de gaten voor alle relevante informatie. De tentoonstelling COOL JAPAN is te zien van 14 april t/m 17 september 2017 in Museum Volkenkunde te Leiden.

COOL JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en reisorganisatie Djoser.

Kijk voor meer informatie op de site van het Museum Volkenkunde.

Afbeelding via AVO.

Apr
29
za
2017
Diversen: Voorjaarsopening Japanse Tuin @ Japanse Tuin Clingendael, Den Haag (NL)
Apr 29 @ 12:00 pm – Jun 11 @ 8:00 pm
Diversen: Voorjaarsopening Japanse Tuin @ Japanse Tuin Clingendael, Den Haag (NL) | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het jaar geopend.

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde.

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha’s. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen.

Van zaterdag 29 april (vanaf 12.00!) t/m zondag 11 juni 2016 is het weer zover en mag het publiek de Japanse Tuin weer in. Kies je dag echter goed want, zeker op zondagen, kan het erg druk zijn!

Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl

Jun
4
zo
2017
Diversen: Japanmarkt @ Rapenburg, Leiden (NL)
Jun 4 @ 10:00 am – 5:00 pm
Diversen: Japanmarkt @ Rapenburg, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Via Sieboldhuis:

“Op zondag 4 juni 2017 van 12.00 tot 17.00 uur organiseert Japanmuseum SieboldHuis op 1e pinksterdag voor de tiende keer de Japanmarkt op het Rapenburg in Leiden. De markt vindt jaarlijks plaats om het bezoek van de Japanse Keizer in 2000 aan Japanmuseum SieboldHuis en het Rapenburg te herdenken.

Bezoek meer dan 400 meter markt met een breed aanbod van Japanse culturele en culinaire waren. Laat u meevoeren door de schoonheid van de rijke Japanse cultuur en maak kennis met alle facetten die deze te bieden heeft. Loop langs prachtige prenten, kimono’s, bonsai-boompjes en vele andere typisch Japanse producten. Proef sushi en sake of ontdek meer over de moderne Japanse popcultuur.

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

Jun
9
vr
2017
Conventie: Animecon 2017 @ World Forum, Den Haag (NL)
Jun 9 @ 10:00 am – Jun 11 @ 6:00 pm
Conventie: Animecon 2017 @ World Forum, Den Haag (NL) | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

Animecon is al jaren één van de allergrootste anime en cosplay conventies van Nederland en heeft elk jaar weer een enorm aanbod aan activiteiten! Ook in 2017 pakken ze weer groots uit met een uitgebreid programma en grote namen uit de cosplay wereld die een bezoek komen brengen.

Kijk voor meer informatie op de site van Animecon of lees hoe wij het er vorige jaren hebben gehad!

 

The Sushi Times op Animecon 2016

Animeon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2015

Animecon 2015 Cosplay Report

Animecon 2014 Cosplay Report

The Sushi Times op Animecon 2013

Animecon 2013 Cosplay Report

 

Jun
10
za
2017
Diversen: Theeceremonie @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam
Jun 10 @ 1:30 pm – 2:30 pm
Diversen: Theeceremonie @ 't Japans Cultureel Centrum, Amsterdam | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

’t Japans Cultureel Centrum organiseert in samenwerking met het Japanse Winkeltje regelmatig een demonstratie van de Japanse traditionele Theeceremonie.

De Nederlandse Theemeester demonstreert de theeceremonie volgens eeuwenoude rituelen en geeft uitleg over de theeceremonie. Tevens is er de mogelijkheid mee te doen als “gast”. De thee, Matcha, die gebruikt wordt voor de Theeceremonie is wat bitter; en wordt daarom vooraf gegaan door zoete Japanse cake of een koekje om de mond “voor te bereiden” op de bittere thee. In Japan wordt de thee bereid in de theekamer, uiteraard met tatami-matten; in de theekamer is een alkoof met een rolschildering en een eenvoudige bloemschikking.

De theeceremonie wordt in complete stilte gehouden. In Japan spreekt men echter van de 3 geluiden van de theeceremonie, zijnde het geluid van het deksel van de theepot, het geluid van de theekom als die op de tatamimat wordt geplaatst en het geluid van de theespatel op de theekom .Om deze stilte te respecteren verzoeken wij u pas vragen te stellen aan het eind van de ceremonie om de serene rust niet te verstoren.

Kijk voor meer informatie op de site van ’t Japans Cultureel Centrum of lees hier hoe een Thee Ceremonie er aan toe gaat (The Sushi Times heeft deze bij kunnen wonen in Fukuoka, Japan).

 

Workshop: DIY EMA @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
Jun 10 @ 2:00 pm – 3:30 pm

ws-ema-schermbreed

Via Sieboldhuis:

“De tentoonstelling “Ema. Tastbare gebeden” geeft met de rijk geïllustreerde gebedsbordjes een inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld. In deze workshop kunt u uw eigen gebeds- of wensbordje maken. Kiest u voor de aapjes voor “gewoon” wat extra geluk, of een mooie dame om uw innerlijke schoonheid kracht bij te zetten? We schilderen originele ontwerpen op een houten ema bordje. U kunt uw zelfgemaakt ema, voorzien van een persoonlijke boodschap, in het museum ophangen of mee naar huis nemen.

Ema zijn kleine houten gebedsbordjes die bij Japanse tempels te koop zijn. Op de voorkant staat een afbeelding kenmerkend voor het onderwerp waarvoor gebeden wordt en op de achterkant is plaats voor het schrijven van een persoonlijke boodschap, wens of quote. Na het schrijven van de boodschap wordt het bordje bij de tempel geplaatst. Deze wensen kunnen heel veelzijdig zijn en dienen als boodschappen aan de Kami (geesten en goden) aan wie de tempel gewijd is.”

Kijk voor meer informatie op de site van het Sieboldhuis.

Festival: Sushi Festival JOY @ Westbroekpark, Den Haag (NL)
Jun 10 @ 4:00 pm – Jun 12 @ 11:00 pm

17158921_397902097253856_6919028885386321811_o

Via JOY:

Sushi Festival JOY is een rondreizend walhalla waar je kunt genieten van overheerlijke sushi!  Een weekend lang tovert Sushi Festival JOY het prachtige Westbroekpark van Den Haag om tot een bruisend openluchtrestaurant met een Asian twist. Bij het ruime aanbod kraakverse sushi kun je je chopsticks kunsten vertonen. Daarnaast kun je bij Festival JOY ook kennis maken met de lekkerste yakitori, tempura, zeewier bites, Japanse poffertjes en vele andere lekkernijen geserveerd op kleurrijk gedecoreerde bordjes en in sissende stoommandjes.

Al deze smaakvolle streetfood kan worden afgewisseld met verfrissende biertjes, een mooi glas wijn of een exotisch drankje aan de cocktailbar. Alle zintuigen worden geprikkeld in het speelse decor met een bonte verzameling aan vrolijke lampionnen, flikkerende neonlampen en kleurrijke Japanse parapluutjes.

Festival JOY biedt meer dan alleen een nieuwe smaaksensatie of een herinnering aan je favoriete vakantie-snack, ook de activiteiten dragen bij aan een uitgelaten sfeer; boek een kamer in het karaoke hotel, daag vrienden in de gameroom uit voor een nostalgisch spel of leer tijdens een sushiworkshop de fijne kneepjes van het vak.
Speciaal voor de mini’s is er een kinderprogramma opgesteld met kookworkshops, knutselactiviteiten, theater en spelletjes.

Festival JOY kenmerkt zich door een typische levendigheid en vrolijke activiteiten, geïnspireerd op Aziatische marktjes en drukke straten vol geurige stalletjes. Trakteer jezelf op een verrassende ontdekkingsreis en waan je een weekend lang in New Tokio.

SUSHI FESTIVAL JOY – DEN HAAG – WESTBROEKPARK
9 t/m 11 juni 2017

Vrijdag 16.00 – 23.00 uur
Zaterdag 14.00 – 23.00 uur
Zondag 14.00 – 22.00 uur”

Concert: G.L.A.M.S. op Animecon 2017! @ World Forum Den Haag (NL)
Jun 10 @ 8:00 pm – 11:00 pm
Concert: G.L.A.M.S. op Animecon 2017! @ World Forum Den Haag (NL) | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland

Via AVO:

” G.L.A.M.S zal optreden op de grootste anime conventie van Nederland: Animecon! Het optreden op Animecon vindt plaats op de zaterdag, dus mocht je in bezit zijn van een zaterdagkaartje dan zit je goed! En anders is het goed om nu een kaartje te kopen, gezien de prijzen binnenkort omhoog gaan. In Belgie zal G.L.A.M.S optreden in Luik.

De Europese tour is om de release van het nieuwe album van G.L.A.M.S te vieren, de titel van de tour is ook de titel van het album. Op 24 maart zal er een pre-release zijn van het album die in Japan in juli zal uitkomen. Kaartjes voor de shows zullen verkrijgbaar zijn via de website van HIGHFeeL vanaf vandaag.”

Aug
25
vr
2017
Conventie: Abunaicon 2016 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL)
Aug 25 @ 10:00 am – Aug 27 @ 6:00 pm
Conventie: Abunaicon 2016 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL) | Veldhoven | Noord-Brabant | Nederland

Abunai! wordt vaak de grootste Anime en Cosplay conventie van Nederland genoemd en met meer dan 5000 bezoekers per editie is dat niet zo vreemd! Al jaren stromen honderden liefhebbers van Japan, Anime en Cosplay de conventie binnen om een weekend lang helemaal te worden doordrenkt van de Japanse cultuur.

Het programma telt tientallen verschillende activiteiten zoals workshops, lezingen, cosplay wedstrijden, films en ga zo maar door! Ook in 2017 staat Abunai! weer op de agenda en is het thema “Beyond the stars”.

Kijk voor meer informatie op de website van Abunai! of lees hier hoe wij het voorgaande jaren op Abunai hebben gehad:

 

The Sushi Times op Abunaicon 2016

Abunaicon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2015

Abunaicon 2015 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2014

Abunaicon 2014 Cosplay Repoort

The Sushi Times op Abunaicon 2013

Abunaicon 2013 Cosplay Report

Sep
21
do
2017
Diversen: Chakai (korte theeceremonie) @ Shofukan, Rotterdam (NL)
Sep 21 @ 9:00 pm – 10:00 pm

tobias

Via shofukan:

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €30,- per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl

Okt
19
do
2017
Diversen: Chakai (korte theeceremonie) @ Shofukan, Rotterdam (NL)
Okt 19 @ 9:00 pm – 10:00 pm

tobias

Via shofukan:

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €30,- per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl

Nov
16
do
2017
Diversen: Chakai (korte theeceremonie) @ Shofukan, Rotterdam (NL)
Nov 16 @ 9:00 pm – 10:00 pm

tobias

Via shofukan:

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €30,- per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl