Japanse Evenementen

Op zoek naar een leuk evenement met een Japans tintje? Dan is er genoeg te doen: van anime en cosplay conventies tot interessante tentoonstellingen, ruige concerten en andere dagjes uit! In het onderstaande overzicht vind je een overzicht van al deze Japanse evenementen in Nederland.

Mis je nog een event of hebben we ergens een fout gemaakt? Laat het ons dan weten!

Dec
1
do
2016
Workshop: Manga Painting (elke maandag, dinsdag, zaterdag, en zondag) @ Bibliotheek 6F, Rotterdam (NL)
Dec 1 2016 @ 2:00 pm – Dec 31 2017 @ 4:00 pm

Vier keer per week geeft de getalenteerde Hana Sato (in het Engels) workshops manga painting in de Bibliotheek Rotterdam. Hier leer je aan de hand van verschillende thema’s en beroemde manga en anime characters hoe ook jij deze personages vorm kunt geven op papier! Denk hierbij aan Dragon Ball Z, Rilakkuma en One Piece. Maar ook andere personages kunnen uiteraard op verzoek gedaan worden.

Alle materialen worden verzorgd door Hana Sato, het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen en eventueel iets meenemen waar je de tekening in kunt opbergen om mee naar huis te nemen. De lessen kosten €25,- per keer en bij je eerste les krijg je €10,- korting!  Je kunt ze volgen op:

  • Maandag 16:30
  • Dinsdag 16:30
  • Zaterdag 13:30
  • Zondag 13:30

Kijk voor meer informatie op de site van Hana Sato. Ben je overigens meer geïnteresseerd in traditionelere en moderne Japanse kunst- en tekenvormen? Dan geeft ze ook nog Fine Art workshops op maandagavond, woensdagavond, en zondagmiddag

hana sato

Workshop: Japanese Fine Arts (elke maandag, dinsdag, en zondag) @ Bibliotheek 6F, Rotterdam (NL)
Dec 1 2016 @ 5:30 pm – Dec 31 2017 @ 7:30 pm

Drie keer per week geeft de getalenteerde Hana Sato (in het Engels) workshops Japanese Fine Ars in de Bibliotheek Rotterdam. Hier leer je aan de hand van verschillende thema’s en beroemde iconen uit de Japanse cultuur hoe ook jij zulke schitterende werken kunt maken.

Alle materialen worden verzorgd door Hana Sato, het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen en eventueel iets meenemen waar je de tekening in kunt opbergen om mee naar huis te nemen. De lessen kosten €25,- per keer en bij je eerste les krijg je €10,- korting!

Je kunt ze volgen op:

Maandag 16:30

Dinsdag 16:30

Zondag 13:30

Kijk voor meer informatie op de site van Hana Sato. Ben je overigens meer geïnteresseerd in traditionelere en moderne Japanse kunst- en tekenvormen? Dan geeft ze ook nog Fine Art workshops op maandagavond, woensdagavond, en zondagmiddag

hana sato

Jan
1
zo
2017
Cursus: Nihongo Kaiwa: Japanse Conversatie meeting door The Japan Women’s Club @ European Go Cultural Centre, Amstelveen (NL)
Jan 1 @ 10:30 am – Dec 31 @ 12:30 pm

Naamloos

Elke eerste en derde vrijdag van de maand bieden de dames van The Japan Women’s Club in Amstelveen gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.

Meer informatie vind je op: https://www.facebook.com/JWCAmstelveen en http://jwcamstelveen.web.fc2.com/

Apr
14
vr
2017
Tentoonstelling: COOL JAPAN @ Museum Volkenkunde, Leiden, (NL)
Apr 14 @ 10:00 am – Sep 17 @ 5:00 pm

Via Museum Volkenkunde:

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN – wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. Een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers!

avo

Historisch en hedendaags

COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit zijn wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Naast onder andere werk van Katsushika Hokusai, bekend als ‘de Rembrandt van Japan’, is ook hedendaagse kunst vertegenwoordigd. De centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin oude (traditionele kimono) en nieuwe (manga) elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Liefhebbers van de Japanse popcultuur kunnen genieten van originele tekeningen en ontwerpen van klassieke manga, anime en games als Death Note, Princess Mononoke en Final Fantasy. Projecties laten de mooiste fragmenten zien uit invloedrijke animatiefilms.

Voor fans en nieuwkomers
Behalve dat er veel te zien is, is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade spelletjesautomaten en de nieuwste game computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland. Als opwarmer voor de tentoonstelling en tevens ter verwelkoming van de lente, starten we met een Sakura Picknick tussen 31 maart en 14 april. Op 29 en 30 april wordt een spectaculair COOL JAPAN weekend georganiseerd vol workshops en presentaties. De jaarlijkse Leidse Museumnacht op 19 mei en Wereldfair op 5 juni staan in het teken van Japan. En ook de activiteiten in de mei- en zomervakantie sluiten aan bij de tentoonstelling.

Houd vooral de website volkenkunde.nl in de gaten voor alle relevante informatie. De tentoonstelling COOL JAPAN is te zien van 14 april t/m 17 september 2017 in Museum Volkenkunde te Leiden.

COOL JAPAN wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Blockbusterfonds, de BankGiroLoterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en reisorganisatie Djoser.

Kijk voor meer informatie op de site van het Museum Volkenkunde.

Afbeelding via AVO.

Tentoonstelling: Japanse fascinatie voor Holland @ Museum Volkenkunde, Leiden, (NL)
Apr 14 @ 10:00 am – Aug 27 @ 5:00 pm

Via Museum Volkenkunde:

Tegelijk met de grote tentoonstelling ‘COOL JAPAN – Wereldwijde fascinatie in beeld’, organiseert Museum Volkenkunde de expositie ‘Japanse fascinatie voor Holland – wetenschap, techniek en mode’. Waar de ene tentoonstelling de populariteit en wereldwijde belangstelling voor Japan onder de loep neemt, draait het bij de ander om de fascinatie in het oude Japan voor Holland en de Hollanders. Aan de hand van meer dan dertig bijzondere voorwerpen krijgt de bezoeker een beeld van deze Japanse fascinatie in vroeger tijd.

Japanse fascinatie

 

Grote schepen, roodharigen en het alfabet

Van 1641 tot 1853 was de Hollandse handelspost Deshima, in de baai van Nagasaki, de enige connectie tussen Japan en Europa.  Nederland was toen het enige Europese land dat handel mocht drijven met Japan. De grote handelsschepen maakten ongelofelijk veel indruk en zijn volop vastgelegd in prenten en schilderingen. Roodharige Hollanders waren hét symbool van de handelspartners waarmee volop zaken werd gedaan. Hun afbeeldingen kwamen voor op verfijnde accessoires zoals de gelakte stapeldoosjes (inrõ) die de Japanners droegen. Ook de letters van het alfabet behoorden tot de stereotiepe symbolen van het exotische Holland.

 

Kunsttechnieken

Japanse kunstenaars maakten houtsneden van Hollandse schepen en namen westerse technieken zoals het lijnperspectief over. Ook de techniek van de koperdruk werd door de Japanners overgenomen. Anders dan de veelkleurige houtsneden die de Japanners al zeer ver doorontwikkeld hadden, kende de koperdruk maar één kleur. Maar met deze druktechniek kon wel heel klein en precies gedrukt worden.

 

Hollandse en Europese wetenschap

Behalve uiteenlopende handelswaar brachten de Hollanders ook volop kennis mee, een belangrijke bron voor Japanse wetenschappers. Het is eigenlijk beter om te spreken van Europese kennis die via de Hollanders naar Japan kwam. De wetenschappers die zich op de geïmporteerde kennis stortten, stonden bekend als rangakusha, ‘Hollandologen’.

 

Kijk voor meer informatie op de site van Museum Volkenkunde.

Jun
23
vr
2017
Tentoonstelling: Tōhoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan @ Sieboldhuis, Leiden (NL)
Jun 23 @ 10:00 am – Sep 3 @ 5:00 pm
Tentoonstelling: Tōhoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan @ Sieboldhuis, Leiden (NL) | Leiden | Zuid-Holland | Nederland

Deze zomer heeft Japanmuseum SieboldHuis een grote collectie handgemaakte poppen te logeren. De karakteristieke houten poppen tonen de liefde en ambachtelijke vaardigheden van de poppenmakers. Dit eeuwenoude ambacht wordt van generatie op generatie doorgegeven en elke pop wordt met veel zorg en aandacht gemaakt. Door hun simpele en cilindrische vorm zijn de dames duidelijk herkenbaar. Toch is elk exemplaar uniek en de oplettende kijker ontdekt al snel de enorme variatie aan kleur, vorm, grootte en beschildering.

Deze houten ‘kokeshi’ komen oorspronkelijk uit de regio Tōhoku in het noordoosten van Japans grootste eiland Honshū. Het landschap van Tōhoku kenmerkt zich door bergen, bossen, vulkanen en witte, koude winters. De natuurlijke warmwaterbronnen zijn al jaren een toeristische trekpleister. Ambachtslieden en houtbewerkers maakten verschillende huishoudelijke artikelen zoals kommen en schalen van esdoorn of kornoeljehout.

Van hetzelfde materiaal werden zo’n tweehonderd jaar geleden de allereerste poppen gemaakt. Het speelgoed werd een populair souvenir voor de toeristen, waardoor de poppen al snel in het hele land bekendheid kregen. Vandaag de dag onderscheiden we elf verschillende kokeshi-stijlen. Iedere stijl kenmerkt zich door een bepaalde vorm, de bevestiging van het hoofd, de haardracht, patronen en gezichtsuitdrukkingen.

Het maken van kokeshi is een tijdrovend een veelzijdig productieproces en wordt gezien als een traditioneel Japanse volksambacht. Het maakproces begint bij het vellen van de juiste boom, het verwijderen van de bast, het opbergen en drogen van het hout, het smeden van eigen gereedschap, het snijden van de pop en uiteindelijk het beschilderen van de kokeshi.  Dit vakmanschap wordt nauwgezet van generatie op generatie doorgegeven.

De handgemaakte kokeshi in deze tentoonstelling zijn allemaal uniek. Zo’n 160 specialistische houtbewerkers uit elf regio’s ontwikkelden elk hun eigen stijl, vorm en karakter voor de pop. De poppen zijn veel meer dan speelgoed alleen, want door hun schattigheid, eenvoud, charme, het vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn en het unieke en decoratieve karakter zijn deze traditionele poppen populair en gewilde verzamelobjecten.

In de tentoonstelling wordt een film getoond waarin te zien is hoe deze bijzondere poppen gemaakt worden. Geïnspireerd geraakt door de tentoonstelling? In de zomervakantie worden meerdere workshops Kokeshi-schilderen georganiseerd. Houd de website in de gaten voor het actuele activiteitenprogramma.

 

Aug
18
vr
2017
Diversen: Nishikigoi Holland Koi Show @ Kasteeltuinen Arcen (NL)
Aug 18 @ 9:30 am – Aug 20 @ 6:00 pm

Elk jaar organiseert de Nishikigoi Vereniging Nederland de Holland Koi Show. Dit is qua omvang en bezoekersaantallen de grootste show ter wereld! Op deze show worden de meest schitterende koi tentoongesteld.  Deelnemers zijn koihobbyisten en handelaren.

08-19-2016_Kasteeltuinen_KOI_PREVIEW_001929

Maar dat is nog niet alles! Er worden workshops gegeven en demonstraties m.b.t. het houden en behandelen van koi. Het werken met een microscoop etc. Uiteraard is er ruime aandacht voor de Japanse cultuur. U zult kunnen genieten van kunstuitingen, klederdracht en Japanse drums. En dit jaar ook een bijzondere taiko perforamnce!

Dit alles vindt plaats in de schitterende omgeving van de Kasteeltuinen die u tijdens de show zonder bijbetaling kunt bezoeken. U kunt daar mooie vijverpartijen bewonderen waaronder ook een koivijver. Er zijn prachtige (water)tuinen die zijn gemodelleerd naar verschillende wereldculturen.

Kijk voor meer informatie en tickets op www.hollandkoishow.nl

 

Aug
19
za
2017
Diversen: TomoParty @ De Groene Heuvels, Ewijk (NL)
Aug 19 @ 1:00 pm – 11:00 pm

tomo
Op zaterdag 19 augustus is het tijd voor de tweede editie TomoParty! Van 13:00 tot in de late uurtjes zetten we het strand op zijn kop in Tomocon Style tijdens deze unieke beachparty!

(NB: TomoParty wordt gehouden in Ewijk op recreatieterrein “de Groene Heuvels”. Slechts 10 minuten vanaf Nijmegen. Er zijn kleedruimtes en je kunt er zwemmen. Fietsenstalling en zeer ruim parkeerterrein zijn aanwezig.)

Aug
25
vr
2017
Conventie: Abunaicon 2017 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL)
Aug 25 @ 10:00 am – Aug 27 @ 6:00 pm
Conventie: Abunaicon 2017 @ NH Koningshof, Veldhoven (NL) | Veldhoven | Noord-Brabant | Nederland

Abunai! wordt vaak de grootste Anime en Cosplay conventie van Nederland genoemd en met meer dan 5000 bezoekers per editie is dat niet zo vreemd! Al jaren stromen honderden liefhebbers van Japan, Anime en Cosplay de conventie binnen om een weekend lang helemaal te worden doordrenkt van de Japanse cultuur.

Het programma telt tientallen verschillende activiteiten zoals workshops, lezingen, cosplay wedstrijden, films en ga zo maar door! Ook in 2017 staat Abunai! weer op de agenda en is het thema “Beyond the stars”.

Kijk voor meer informatie op de website van Abunai! of lees hier hoe wij het voorgaande jaren op Abunai hebben gehad:

 

The Sushi Times op Abunaicon 2016

Abunaicon 2016 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2015

Abunaicon 2015 Cosplay Report

The Sushi Times op Abunaicon 2014

Abunaicon 2014 Cosplay Repoort

The Sushi Times op Abunaicon 2013

Abunaicon 2013 Cosplay Report

Sep
3
zo
2017
Concert: Tricot + Katadreuffe @ Patronaat, Haarlem (NL)
Sep 3 @ 7:30 pm – 11:00 pm
Concert: Tricot + Katadreuffe @ Patronaat, Haarlem (NL) | Haarlem | Noord-Holland | Nederland

Via Patronaat:

“Het Japanse math pop trio Tricot komt met een nieuw album genaamd ‘3’ dus dat is een mooie aanleiding om wat shows te doen aan deze kant van de wereld! De avond wordt geopend door noisy mathrockers Katadreuffe uit Amsterdam. De Haarlemse organisaties Geertruida en Complexity opererend elk in een eigen hoek van alternatieve, avant-garde en vooruitstrevende muziek. 3 september slaan ze de handen ineen voor gekke rockend feestje.”

Sep
21
do
2017
Film: Camera Japan Film Festival 2017 @ Kriterion, Amsterdam (NL)
Sep 21 @ 9:00 am – Sep 24 @ 11:45 pm
Film: Camera Japan Film Festival 2017 @ Kriterion, Amsterdam (NL) | Amsterdam | Noord-Holland | Nederland

Omdat nieuwe en klassieke films uit Japan zelden in Nederland te zien zijn, richt een groep Rotterdamse liefhebbers in 2006 CAMERA JAPAN op: een vierdaags festival waar de beleving van Japanse cultuur centraal staat. Nu, ruim tien jaar verder, presenteert het festival met succes veertig recente films uit de rijke Japanse filmproductie in Rotterdam en Amsterdam.

CAMERA JAPAN is uniek omdat het naast speelfilms en documentaires ook genrewerken – komedies, anime, jeugd- en vechtfilms – én Japanse beeldende kunst, literatuur en live optredens presenteert. Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops.Ook dit jaar beloven ze weer een spetterende editie te gaan neer zetten met tientallen Japanse films van alle genres en voor ieder wat wils! Tevens is er ook een editie in Amsterdam van 29 september tot 1 oktober

Meer nieuws over CAMERA JAPAN en binnenkort het programma of informatie over kaartverkoop zijn te vinden via www.camerajapan.nl.  Volg het festival ook via facebook.com/camerajapan of via Twitter @camerajapan.

Diversen: Chakai (korte theeceremonie) @ Shofukan, Rotterdam (NL)
Sep 21 @ 9:00 pm – 10:00 pm

tobias

Via shofukan:

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €30,- per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl

Sep
27
wo
2017
Diversen: Japan Open Café @ Lloyd Hotel Amsterdam (NL)
Sep 27 @ 6:00 pm – 8:00 pm

12247776_910374125714466_1659030039505687674_o

Via Katern Japan:

“De Leidse Alumni Kai Van hier tot Tokyo organiseert tweemaandelijks in samenwerking met de Nederlands-Japanse Vereniging (NJV) een Japan Open Café. Doel is om op informele wijze een platform te creëren voor mensen die (zakelijk) met Japan bezig zijn, in wat voor vorm dan ook; als exportmanager bij een bedrijf, onderzoeker, consultant of overheidsvertegenwoordiger, etc. Tot nu toe ontbreekt een dergelijk overkoepelende netwerkgelegenheid, waardoor een up-to-date informatienetwerk met betrekking tot Japan versnipperd is. Door hier invulling aan te geven willen wij u de mogelijkheid bieden om connecties op te doen, kennis te delen en ideeën te bespreken met mensen uit verschillende bedrijfssectoren en uiteenlopende achtergronden.”

 

Okt
19
do
2017
Diversen: Chakai (korte theeceremonie) @ Shofukan, Rotterdam (NL)
Okt 19 @ 9:00 pm – 10:00 pm

tobias

Via shofukan:

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €30,- per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl

Nov
16
do
2017
Diversen: Chakai (korte theeceremonie) @ Shofukan, Rotterdam (NL)
Nov 16 @ 9:00 pm – 10:00 pm

tobias

Via shofukan:

Wilt u de sfeer proeven van een authentieke Japanse theebijeenkomst en meer te weten komen over deze unieke kunstvorm? Regelmatig op de derde donderdag van de maand (of op afspraak) is dit mogelijk bij Shofukan. U krijgt een korte inleiding in de roji (theetuin); vervolgens wordt in het theehuis Senshin-an voor maximaal 6 deelnemers een zoetigheid en thee geserveerd en vragen beantwoord. Kosten zijn €30,- per persoon, waarmee u tevens het onderhoud van de roji en Senshin-an steunt.

Kijk voor meer informatie op www.shofukan.nl

Nov
29
wo
2017
Diversen: Japan Open Café @ Lloyd Hotel Amsterdam (NL)
Nov 29 @ 6:00 pm – 8:00 pm

12247776_910374125714466_1659030039505687674_o

Via Katern Japan:

“De Leidse Alumni Kai Van hier tot Tokyo organiseert tweemaandelijks in samenwerking met de Nederlands-Japanse Vereniging (NJV) een Japan Open Café. Doel is om op informele wijze een platform te creëren voor mensen die (zakelijk) met Japan bezig zijn, in wat voor vorm dan ook; als exportmanager bij een bedrijf, onderzoeker, consultant of overheidsvertegenwoordiger, etc. Tot nu toe ontbreekt een dergelijk overkoepelende netwerkgelegenheid, waardoor een up-to-date informatienetwerk met betrekking tot Japan versnipperd is. Door hier invulling aan te geven willen wij u de mogelijkheid bieden om connecties op te doen, kennis te delen en ideeën te bespreken met mensen uit verschillende bedrijfssectoren en uiteenlopende achtergronden.”