Kodomo no Hi: Kinderdag in Japan!

Terwijl er op 5 mei in Nederland Bevrijdingsdag wordt gevierd, vieren ze in Japan een ander feest. Daar is het dan kodomo no hi, ofwel Kinderdag! Al eeuwenlang wordt dit festival gevierd. Het begon ooit als Dag van de Iris (shobu-no-sekku) waarbij de Iris-plant centraal stond ten teken van een goede gezondheid. Later veranderde dit naar Jongensdag (tango-no-sekku) om vooral voor de gezondheid van jongens en hun vaders te bidden.

Sinds 1948 is het festival echter weer veranderd en kreeg het de naam Kodomo no Hi: kinderdag. Waarbij er niet alleen voor jongens wordt gebeden maar ook meisjes. Op zich een beetje vreemd want voor de meiden bestaat er al een aparte viering: Hina Matsuri. Toch werd het besluit genomen en worden beide festivals fanatiek gevierd. En, in tegenstelling tot een andere kinderviering (shichi-go-san) staan hier alle kinderen, van alle leeftijden, in het zonnetje.

Voor gezonde, sterke kinderen

De dag begint vaak met het nemen van een bad waarin de bladeren en wortelen van de iris-plant in zijn gestrooid. Dit ter promotie van een goede gezondheid en om het kwade weg te houden bij het kind en de familie. Ook worden er speciale rijstcakejes (mochi) gegeten met daarin zoete rode bonenpasta (anko), omwikkeld met een eikenblad. De zogenaamde kashiwa-mochi. Ook deze zouden helpen voor het verkrijgen en behouden van een goede gezondheid.

Afbeelding via Wikimedia.
Afbeelding via Wikimedia.

Maar het meeste bijzondere aan deze dag zijn toch wel de koi-karpers die je overal kunt zien hangen en “zwemmen” in de wind. Koi-karpers worden geroemd vanwege hun kracht en succes. Zo zou een koi-karper ooit zo hard, en zo ver, tegen de stroom zijn ingezwommen dat hij veranderde in een draak. Ook staan ze bekend om hun sterke persoonlijkheid, eigen wil, en drang om altijd door te zetten.

Koinobori

Allemaal dingen die ouders hun kinderen graag willen toewensen en benadrukken. Daarom worden er koinobori – (zelfgemaakte) koi-karper wimpels/vliegers – buiten opgehangen. Eentje voor elk gezinslid als symbool voor de kracht en de eigen persoonlijkheid van de kinderen, met bovenaan de grootste voor vader en moeder.

Over deze koinobori worden speciale verhalen voorgelezen en opgedragen en zijn er enkele bijzondere liedjes die er gezongen worden. Waaronder deze:

やねよりたかいこいのぼり

おおきいまごいはおとうさん

ちいさいひごいはこどもたち

おもしろそうにおよいでる


Gogatus Ningyo

Ook in de huizen zelf plaatsen mensen speciale ornamenten om de dag extra betekenis te geven. Een bekend voorbeeld hiervan is een pop genaamd “Gogatsu Ningyo”, ofwel de mei-pop. Een vaak flink grote pop die volledig is opgetuigd in samoerai uitrusting, inclusief werkende katana. Ook dit staat bekend als gebed voor kracht en goede gezondheid voor de jongens in het huishouden.

Dit gebruik hoort specifiek bij de “oude” vorm van Kodomo no Hi. Tegenwoordig zie je het niet veel meer terug in de meeste families. Met name als er ook dochters aanwezig zijn.

Overal gevierd

Kodomo no Hi wordt echter niet alleen thuis gevierd! De scholen, sportclubs, en andere locaties spelen een belangrijke rol in deze dag. Vaak zijn ze op de dag zelf dan wel niet aanwezig toch worden er op scholen allerhande activiteiten georganiseerd waarbij leerlingen zelf zo’n koinobori kunnen maken. Of worden er met behulp van oude kranten samurai hoedjes en zwaarden gevouwen, en zijn er speciale “Kinder Olympische Spelen” en soort gelijke evenementen.

Afbeelding via WikiMedia.
Afbeelding via WikiMedia.

Uiteraard wordt dag afgesloten met het favoriete maaltje van de kinderen en worden ze nog even extra verwend met zoetigheid en kleine cadeautjes. Maar daarna is de pret toch echt weer voorbij en zullen ze de dag erna weer gewoon hun “spruitjes” moeten eten!

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5.
Dit artikel – Kodomo no Hi: Kinderdag in Japan! – verscheen voor het eerst op 5 mei 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 17 november 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie