Blog header omamori. Foto via Japanexperterna.se.

Maak je eigen omamori (geluksbrenger)

Omamori zijn eeuwenoude geluksbrengers die vandaag de dag nog altijd veel gebruikt worden. Het zijn rijkelijk versierde “zakjes” met daarin een speciale spreuk die je geluk moet brengen op bijvoorbeeld school, of in de liefde. Maar je hebt ook varianten die je moeten beschermen voor ongevallen en ziektes. Wil je weten welke soorten er precies zijn? Lees dan ons artikel: “Omamori: Draagbaar geluk voor elk moment“.

Nu is het niet altijd even makkelijk om aan een echte omamori te komen. In de meeste gevallen zul je ervoor naar Japan moeten afreizen, of geluk hebben met een shinto-schrijn in de buurt de ze verkoopt. Als je in Nederland woont is de dichtstbijzijnde schrijn echter in Düsseldorf, Duitsland. Wat ook niet echt om de hoek is.

Voorbereiding

Gelukkig zijn er manieren om zelf een omamori maken. Ze zijn dan wellicht niet “echt” maar ook dan kunnen ze een mooi symbool zijn. En wie weet brengen ze je nog wat extra geluk ook!

Een omamori bestaat uit een paar onderdelen zoals een zakje en passende strik, en een spreuk op een stukje papier of hout (om in het zakje te stoppen). Om zelf een omamori te maken heb je het volgende nodig:

  • Klein stukje stof voor je zakje (meestal is deze zo’n 3/4 cm breed en 5/6 cm lang dus heb je meer dan voldoende aan een stuk stof van 15x15cm)
  • Stukje touw en/of lint voor je strikje (afhankelijk van de strik zo’n 20cm lang)
  • Hotglue als je alles wilt lijmen; of naald en draad (naaimachine?) als je het zakje wilt naaien
  • Papier + pen/stift/potlood
  • Optioneel stukje hout.

De exacte materialen mag je geheel naar eigen wens en kleur invullen, maar onthoudt wel dat bepaalde kleuren vaak geassocieerd worden met bepaalde “zaken”. Daarnaast moet je ook goed nadenken over de spreuk die je wilt plaatsen en daarvoor de juiste kanji gebruiken. Hier gaan we daar per onderdeel dieper op in.

De stof voor je zakje en strik

Over het algemeen is de stof die gebruikt wordt voor omamori rijkelijk versierd. Denk aan luxe brocade of kimono-achtige stoffen. Maar je kunt hiervan maken wat je zelf wilt! Heb jij een super schattig patroon gevonden met kersenbloesem er op? Of juist eentje met je favoriete anime personages? Ook dat kan! Veel stof heb je niet nodig dus je kunt ook perfect eventuele restjes ervoor gebruiken.

Wel handig is om voor een wat dikkere stof te kiezen en/of anders een dubbele laag stof te gebruiken. Hierdoor voel je minder snel de spreuk door het zakje heen, en gaat deze ook minder lang mee.

Mocht je een wat meer traditionele omamori willen maken dan zijn er wel wat meer richtlijnen qua kleurgebruik voor je omamori stof. Neem dit echter niet al te serieus want hoewel de kleur wellicht heel belangrijk lijkt te zijn voor een omamori, zit hier nog best veel variatie in.

Sommige kleuren worden over het algemeen wel geassocieerd met bepaalde gelukbrengende kwaliteiten of andere symbolische betekenissen. Dit zijn de meest voorkomende wensen en de kleuren die er vaak bij gebruikt worden:

  • Geluk (algemeen):  Rood, wit
  • Liefde (vinden): lichtroze en/of lichtblauw. Zit je in een relatie? Dan kun je deze ook gebruiken maar dan maak je er twee. Eentje voor je geliefde en eentje voor jezelf.
  • Blijdschap: Geel, oranje, rood
  • Goede gezondheid: groen
  • Financiële voorspoed (en zakelijk succes): geel, goud, en/of fel oranje
  • Succes in je studies: blauw, paars, groen
  • Veiligheid in het verkeer: zwart, donkerpaars
  • Goede zwangerschap (en geboorte): groen, rood, wit
  • Beterschap (bij ziekte): groen
  • Afweren van kwaadaardige bedoelingen: zwart

Twijfel je? Ga dan voor rood, deze kleur is de universele “go to” voor allerlei soorten geluksbrengers. Met rood zit je dan ook altijd goed.

De spreuk kiezen

Zoals gezegd is de kleur eigenlijk niet zo heel erg belangrijk voor je omamori. Het belangrijkste is de spreuk die je kiest. Dit is namelijk waar de “echte” kracht voor je geluksbrenger vandaan komt. Uiteindelijk stop je binnen in je zakje een spreuk welke je op een stukje hout of papier schrijft. Dit zijn de spreuken voor de bovengenoemde, veel voorkomende wensen:

  • Geluk (algemeen):  開運 (かいうん – Kaiun)
  • Liefde (vinden): 縁結 (びえんむすび – Enmusubi)
  • Blijdschap: 幸せ (しあわせ – Shiawase)
  • Goede gezondheid: 健康 (けんこう – Kenkō)
  • Financiële voorspoed (en zakelijk succes): 商売繁盛 (しょうばいはんじょう – Shōbai hanjō)
  • Succes in je studies:  学業 成就 (がくぎょう じょうじゅ – Gakugyō-jōju)
  • Veiligheid in het verkeer: 交通安全 (こうつうあんぜん – Kōtsū anzen)
  • Goede zwangerschap (en geboorte): 安産 (あんざん – Anzan)
  • Beterschap (bij ziekte): 病気 平癒 (びょうきへゆ – Byouki heyu)
  • Afweren van kwaadaardige bedoelingen: 厄除 (やくよけ – Yakuyoke)

Zoals gezegd schrijf je deze op een klein stukje papier of hout en stop je binnen in je omamori. Belangrijk hierbij is dat je de kanji ook echt schrijft zoals dat in Japan zou gebeuren. Niet alleen qua vorm maar ook qua volgorde en plaatsing. Dat betekent dus niet van links naar rechts, maar van boven naar beneden, en rechts naar links.

En kies je voor papier? Zorg dan dat je een langwerpig papiertje kiest dat je twee keer dubbel kunt vouwen voor je deze in de omamori stopt.

Omamori maken

Nu je de stof bij de hand hebt en je spreuk op een stukje papier of hout hebt geschreven is het tijd om je omamori daadwerkelijk te maken! In het kort gaat dat als volgt:

  1. Leg je stof dubbel met de buitenkant (mooie kant) naar binnen.
  2. Teken een rechthoek in de maten van je omamori op de binnenkant (lelijke kant) van je stof + een 0,5cm extra ruimte voor de naad.
  3. Knip het uit en leg weer dubbel met de mooie kanten naar binnen.
  4. Naai nu de naden dicht, behalve de bovenkant!
  5. Draai de stof binnenste buiten, en vouw de bovenste hoekjes naar binnen zodat je de vorm van de omamori krijgt
  6. Voeg je spreuk toe
  7. Maak de omamori strik
  8. Prik gaatje door de bovenkant en maak met de strik je omamori vast.
  9. En klaar!

Nu snappen we dat dit natuurlijk helemaal niet duidelijk is. Maar gelukkig komt deze informatie uit een ontzettend handig youtube filmpje. Het is dan wel in het Chinees maar alle stappen zijn heel helder weergegeven zodat ook jij de perfecte omamori kunt maken.

Ook kwamen we nog een leuke tutorial tegen voor een omamori, geheel van papier. Let er wel op dat deze een stuk kwetsbaarder zijn.



Draag je geluk mee

En nu ben je helemaal klaar om je eigen geluksbrenger met je mee te dragen! Overigens zijn dit natuurlijk ook erg leuke, zelfgemaakte cadeau’s voor je vrienden en familie. Perfect als kleinigheidje voor een verjaardag, sinterklaas, of gewoon zomaar!

Teveel gedoe en koop je liever een omamori? Ook dat kan natuurlijk! In Nederland zijn ze lastig aan te komen maar op eBay kun je ze tegenkomen eveneens als op Etsy. Daar vind je o.a. deze kunstwerkjes van OmamoriStore. Aardig aan de prijs maar wel heel erg mooi.



Coverfoto via Japanexperterna.se.
Dit artikel – Maak je eigen omamari (geluksbrenger) – verscheen voor het eerst op 31 augustus 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 31 september 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • KP
    Geplaatst op 21:43h, 20 januari Beantwoorden

    veel geluk xxx

Geef een reactie