Pachinko voor toeristen

Wanneer je voor het eerst door de straten van een grote stad zoals Tokyo loopt zal je eens in de zoveel tijd gebombardeerd worden door een bak herrie. Het geluid overspoelt je als er naast je ineens een paar deuren open gaan en een golf van licht en geluid je tegemoet komt. Voor je het weet zijn de deuren weer dicht en vraag je je af wat je in vredesnaam net gehoord hebt. Grote kans dat dit een Pachinko hal is.

Wat is Pachinko?

Pachinko is één van de meest populaire gokspelen in Japan en dagelijks wordt het gespeeld door meer dan 10 miljoen mensen. Het is een soort combinatie van pinball en slotmachines waarbij je metalen balletjes in een gat moet zien te mikken. Wanneer je dit lukt gaan de slots draaien en is het de bedoeling om drie dezelfde getallen te krijgen. Als je dit voor elkaar krijgt win je namelijk een jackpot van een x-aantal balletjes.

In tegenstelling tot andere gokspelen kun je deze metalen balletjes niet inwisselen voor geld. Tenminste niet rechtstreeks. Om de gokwetgeving in Japan te omzeilen ruil je deze in voor een prijs: goud. Dit gaat vaak om 0,1 tot 0,5 gram. Vervolgens ga je naar een aangrenzend gebouw om het goud weer om te wisselen voor geld. En zo kun je toch je geld terug verdienen en hopelijk natuurlijke flinke winst maken! Meer weten? Lees dan hier ons volledige artikel over Pachinko.

Het lawaai en de overweldigende hoeveelheid knipperende lampjes maken Pachinko tot een nogal intimiderende activiteit om te proberen. Zeker als je de taal niet spreekt en überhaupt niet zo goed weet wat het allemaal is.

P-Ark Pachinko Workshop

Ook wij hebben ons al diverse keren laten intimideren door de Pachinko hal en waren er nog nooit zelf naar binnengestapt. Na wederom verlangend naar de knipperende lampjes te hebben gekeken vonden we het nu eindelijk tijd het echt eens zelf te ondervinden. Dit deden we echter niet alleen, want we wisten nog altijd niet hoe we moesten beginnen met dit spel.

P-Ark Pachinko hal in Higashi-Ginza, Tokyo heeft hier een ontzettend leuke oplossing voor gevonden: een Pachinko Workshop! In samenwerking met het (online) reisbureau Rakuten Travel (voorheen Voyagin) bieden zij een unieke workshop aan voor buitenlandse toeristen.

Voor 3000yen (ongeveer €25,-) krijg je een uitgebreide les Pachinko bij hun hoofdkantoor en kun je ter plekke ook nog oefenen op diverse Pachinko machines. Wanneer je zeker bent van je zaak ga je naar de dichtstbijzijnde P-Ark Pachinko Hall en kun je écht aan de slag.

Van hen krijg je je eigen pre-paid kaart met daarop 1000yen om naar hartenlust je geluk te testen. Je staat er hier niet alleen voor, de begeleid(st)er blijft bij je zo lang je dat wilt. Zo weet je zeker dat je precies komt te snappen hoe de machine werkt, en heb je wat hulp bij de hand als dat nodig is.

Zelf Pachinko proberen

Aangemoedigd door de goede reviews over deze workshop liepen we met goede moed ons metro station uit waar we al werden opgewacht door een super enthousiaste medewerkster van P-Ark Pachinko. Samen liepen we naar het hoofdkantoor waar we onze les zouden krijgen.

Met een half uurtje werd ons (in perfect Engels!) de volledige basis van het spel uitgelegd; van de soorten machines tot de moeilijkheidsgraad en zelfs een stukje historie. Het kwam allemaal voorbij en waren we in no-time op de hoogte van de basis van het spel. Op papier tenminste.

Na de uitleg was het echter tijd voor wat hands-on les: Pachinko proberen op de diverse oefenmachines. Ons otaku-hartje ging hier ook wat sneller van kloppen wat er stonden een paar schitterende machines klaar waaronder een Gundam en Evangelion variant. Voor we het wisten schoten de metalen balletjes in het rond en ontsnapten de eerste vreugdekreten uit onze kelen toen we een paar keer flink de jackpot wisten te raken.

Na een paar rondjes voelden we ons zeker genoeg om het te gaan proberen in de echte P-Ark Pachinko hal. Samen met onze begeleidster gingen we naar de hal en mochten we wederom een machine uit zoeken om het “in het echie” te gaan proberen.

Met onze prepaid kaart in de hand begonnen we de eerste balletjes in het rond te schieten. In eerste instantie dachten we niet dat we ver zoude kunnen komen met dat kleine beetje, maar tot onze grote verbazing hebben we echt ontzettend lang kunnen spelen voor die 1000yen. Bijna een uur later stapten we weer naar buiten.

Mijn partner helaas met lege handen, maar ik had zoveel gewonnen dat ik mijn metalen balletjes heb kunnen inruilen voor een heus stukje goud van 0,1 gram en een lekkere chocolade reep! Deze heb ik niet ingewisseld voor geld, maar als aandenken gehouden. Ik bedoel maar, hoe vaak win je nou goud?

Unieke ervaring

Wat ons betreft is dit echt een ontzettend leuke ervaring geweest waar we intens van hebben genoten. Niet alleen krijg je met heel veel enthousiasme les over Pachinko het spel zelf is ook gewoon leuk om te spelen en inmiddels helemaal niet meer intimiderend.

Wel kan ik me goed voorstellen dat niet iedereen even goed tegen alle lichtjes en met name het geluid kan. Het is niet voor niks dat je de pachinko machines op straat al kunt horen. Een paar oordopjes mee voor de zekerheid is dan ook handig. Zelf hebben we er vrij weinig last van gehad, toen wee eenmaal helemaal gefocussed waren op onze eigen machines merkten we er weinig meer van. Dan draait het alleen nog maar om de kleine zilveren balletjes en de hoop dat je extra veel geluk zult hebben.

Sterker nog, de rest van de vakantie hebben we ons geluk nog een aantal keren op de proef gesteld door zelf een andere hal in te stappen. En kunnen we stiekem nog wachten om het tijdens onze volgende reis naar Japan nog eens te gaan proberen. Eens kijken of we de volgende keer nog meer goud kunnen winnen!

Let wel!

Net als met alle gokspelletjes is het echter wel goed om te onthouden dat dit niet zonder gevaar van verslaving is. Pachinko is dan ook alléén te spelen is als je meerderjarig bent. In Japan is dat vanaf 20 jaar.

Dit is niet voor niks. Want jammer genoeg zijn er maar al te veel mensen die een ongezonde relatie hebben met Pachinko. In sommige gevallen kun je echt spreken van een gokverslaving. Het is dan ook niet zomaar een leuk spelletje.

Nu zal je niet direct in de problemen komen als je op je vakantie een paar keer zo’n hal betreed. Maar houd jezelf goed in de gaten en bewaar Pachinko als een spelletje voor af en toe.

Disclaimer: Dit artikel is NIET gesponsord. Het bevat slechts onze eigen, persoonlijke ervaring met de P-Ark Pachinko Workshop. Wel bevat deze enkele affiliate links.
Dit artikel – Pachinko Voor Toeristen – verscheen voor het eerst op 22 januari 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 22 januari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie