Kat met outfitje aan. Blog header voor pet fashion in Japan. Foto via Pixabay.

Pet Fashion in Japan

Huisdieren in Japan worden steeds populairder, misschien zelfs wel iets té veel. Sinds 2003 zijn er namelijk officieel meer huisdieren (alleen katten en honden zijn meegeteld) dan baby’s in Japan en dit aantal blijft maar doorgroeien. Dit zorgt er ook voor de de dierenindustrie een miljarden business is geworden in Japan. Jaarlijks geven de Japanners met z’n allen ongeveer ¥ 138 miljard (ongeveer 1,1 miljard euro) uit aan hun hond of kat. En nee, dan hebben we het niet over de hondenbrokjes die zoveel geld op brengen.

Ultieme verwennerij

Want behalve dan een normale verzorging leggen een grote groep van de Japanse baasjes hun huisdier totaal in de watten, alsof het hun eigen zoontje of dochter was. En je zal het al raden: dat is inclusief het aankleden en optutten er van.

Jurkje van Moko en
Jurkje van Moko en kostuum van Cushzilla

Waar de trend vandaan komt is niet heel duidelijk. Het doet denken aan de Nameneko katten die Satoru Tsuda in de jaren ‘80 fotografeerde in allerlei kostuums. Wellicht dat de luxe industrie uit de westerse wereld (denk aan de roze-geklede chihuahua’s uit Legally Blonde en die van Paris Hilton) ook invloed had.

Het past ook erg goed in de Japanse (Harajuku) fashion mind-set waarin de gekste dingen bedacht worden. Waarom dan ook niet je huisdier?

Nemaneko
Nameneko katten van Satoru Tsuda, ook wel bekend als ‘Perlorian Cats’ – foto via nightflight.com
Mon't, de fashionable chihuahua - zie zijn instagram
Een bekend gekleed huisdier is de chihuahua ‘Mon’t’, die ook een eigen instagram en zelfs een winkel heeft waar je zijn handgemaakte kleding kan kopen voor je eigen hondje.

Er zijn dan ook tientallen winkelketens in Japan die niet alleen de standaard dierverzorgingsproducten verkopen maar ook een enorm aanbod aan kledingwinkels voor dieren. Van dat soort winkels, met of zonder exclusieve producten zoals. Moko, SkipDog en iDog/iCat. Maar je vindt ze ook in normale Japanse winkelstraten. 

Jasjes, jurkjes, truitjes, hoedjes, alles komt er voorbij en vaak ook voor niet al te zachte prijsjes. Zelfs schrijfster Joyce heeft dit kunnen ervaren toen ze als (grapje) twee honden yukata’s kocht voor haar honden. Het prijskaartje? Bijna €50,- per stuk voor twee iniemienie yukata’s.

Van jurkjes tot cosplay

Het blijft niet alleen bij ‘normale’ kleding, zo is er o.a. ook een draagbare kotatsu te koop en kun je zelfs pruiken voor je huisdier uit een gashapon machine halen. Uiteraard zijn er ook meer dan voldoende anime gerelateerde outfits en accessoires voor je huisdieren en zijn er zelfs opties om te cosplayen!

Of de huisdieren al het aankleden leuk vinden is natuurlijk nog maar de vraag. Sommige honden houden van de aandacht en met een aantal katten kun je echt van alles doen, maar de gemiddelde huisdier zal er waarschijnlijk niet heel blij van worden. Om dieren goed op de foto te krijgen is ook nog een tweede.

Zou jij het er voor over hebben, of vind je het juist zielig? Laat het weten in de comments!

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5
Dit artikel – Pet Fashion in Japan – verscheen voor het eerst op 10 februari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 10 februari 2019.

Petra
berkumpje@gmail.com

Petra is het liefste creatief bezig en wanneer ze niet aan de gang is met een nieuw kawaii project, schitterend kostuum, of nieuwe lolita co-ord samen te stellen, schrijft ze erover voor The Sushi Times.

Geen reactie's

Geef een reactie