Purikura: Over-the-top Japanse fotohokjes

Purikura (プリクラ) is een type fotohokje dat stickerfoto’s print. Klinkt op zich niet zo gek, en een aantal van jullie zullen ze ook wel eens in Nederland gezien hebben. De grijze hokjes waar je een pasfoto kunt laten maken. De purikura uit Japan lijken hier echter totaal niet op.

Daar pakken ze het een stuk extremer en beter aan! De foto’s die gemaakt worden kun je namelijk decoreren met tal van stickers, glittertjes, teksten, stempels en andere kawaii versiersels. Dat niet alleen, de foto’s zelf worden al direct bewerkt door de machine nog voordat je er mee aan de slag kunt. Zo worden je ogen automatisch vergroot, je benen dunner en langer, je huid gladder en witter en nog veel meer. Afhankelijk van de machine waar je in gestapt bent.

Atlus Print Club

Zo rond 1995 begonnen deze fotohokjes aan hun opmars nadat bekende videogame producent Atlus hun eerste “print club” machines plaatste in Tokyo. In deze fotohokjes kon je destijds al foto’s maken van jezelf en vrienden en hier een leuk lijstje omheen zetten. Dit waren simpele versies met bijvoorbeeld Hello Kitty of beroemde celebraties en andere personages. Verder deed de machine niet zo veel, en kon je de stickers ook niet zelf decoreren.

Maar dat maakt helemaal niets uit! De Purinto Kurabu (print clubs) waren meteen een hit en mensen doken er massaal aan. Met name jonge meiden en vrouwen! Al snel kregen de machines de bijnaam “purikura” en verschenen er steeds meer verschillende varianten op de markt.

Grootse aanpak

Inmiddels vind je honderden soorten purikura, en vaak met een tiental bij elkaar. Met name in de arcades kun je er vanuit gaan dat er wel een gehele verdieping, of op zijn minst een groot gedeelte, toegewijd is aan purikura.

Elke machine heeft namelijk een eigen specialisatie. Zo heb je hokjes specifiek voor één persoon, twee personen, of juist groepen mensen. Er zijn varianten waarbij de focus ligt op je gehele lichaam (fashion booths), juist alleen op het gezicht (beauty booths), of een combinatie van de twee.

Purikura Machine. Foto door Pixelms via WikiCommons.
Purikura foto versieren. Foto door Laurent Neyssensas.

Ook het soort decoraties dat je kunt toepassen verschilt per machine. Zo zijn er purikura die zich richten op alles wat maar roze is en glitter terwijl andere een haast minimalistische aanpak kiezen met veel wit en grijs. Voor elke stijl, stemming of gelegenheid is er wel een passende purikura te vinden.

Daar houdt het echter niet bij op. Op plekken waar je grote hoeveelheden purikura bij elkaar vindt, soms ook wel Purikura Mecca ( プリクラのメッカ) genoemd, kun je zelfs kleding huren! Vaak zijn dit allerhande leuke (cosplay) kostuums die je ter plekke aan kunt trekken. Er zijn dan speciale pashokjes te vinden en ook ruimte voor allerhande accessoires zoals pruiken, en make-up.

Dagelijkse kost

Dit is niet iets wat af en toe gedaan wordt. Voor de meeste Japanse (school)meiden is dit bijna dagelijkse kost. Ze lopen vaak rond met hele notitieblokken of fotoalbums vol met alleen maar Purikura fotootjes. Er zijn zelfs speciale albums voor die je purichou (プリ帳) noemt!

Tegenwoordig zie je echter steeds vaker dat de foto’s digitaal bewaard worden. Bij een hoop machines heb je de optie om deze naar een e-mailadres of telefoon te laten sturen. Dit is echter niet gratis! Naast de 400 ~ 600 yen (€5) die je per keer betaalt voor het gebruik van de purikura moet je dan ook nog een vast bedrag per maand betalen om de online dienst te gebruiken. Vaak is dit nog eens een euro of twee extra.

Hiermee kun je dan wel de foto’s op groot formaat en in vrij hoge resolutie krijgen, in plaats van alleen als kleine sticker. Dit betekent ook dat het makkelijker is om deze online te delen en dit helpt ook weer om de purikura trending te houden. Het is dan ook big business in Japan!

Hoe werkt een Purikura?

Ongeacht welke machine je hebt werken ze wel via hetzelfde principe. Ze zijn namelijk altijd opgedeeld in twee ruimtes; eentje waar de foto’s worden gemaakt en eentje waar je deze kunt bewerken. En nog een “startpaneel” waar je het geld invoert en de eerste paar keuzes maakt.

Je moet namelijk eerst kiezen wat voor foto’s je wilt maken; alleen gezicht? alleen lichaam? beide? En met welke achtergrondsetting je dit wilt doen. De meeste purikura hebben hiervoor een paar opties. Daarna ga je het fotohokje binnen. Je kunt hier niet al te veel tijd voor nemen want de foto’s worden op vaste moment gemaakt. Let dus goed op de aanwijzingen op het scherm!

Eenmaal de foto’s gemaakt ga je naar het tweede gedeelte om de foto’s te selecteren die je het leukste vindt en kun je deze versieren. Je moet echter niet te lang twijfelen want per foto heb je hooguit een minuut of 2/3!

Wanneer je tevreden bent met je decoraties (of je tijd op is) worden de foto’s voor je geprint, en krijg je nog de optie om ze naar je e-mailadres te laten sturen. Het printen is meestal met een minuutje klaar, en zo heb je direct je kawaii purikura in handen!

Zelf proberen

Wanneer je in Japan bent is het echt een must om een keer zo’n purikura te proberen. Man of vrouw, jong of oud, en alles daartussenin, het is gewoon super leuk om een keer gedaan te hebben een heel uniek souvenir.

Gelukkig zijn ze niet moeilijk te vinden. Ga een willekeurige arcade in van bijvoorbeeld Sega en vaak vind je ze daar al staan. Wil je echter heel veel keuze? Ga dan naar “Purikura Land Noa” op Takeshita Dori in Harajuku. Deze winkel, in een grote kelder heeft meer dan twintig verschillende purikura fotohokjes die regelmatig vernieuwd en gewisseld worden. Ook “Game Las Vegas” in Shibuya’s Center-gai is een hele goede plek!

Dit artikel – Purikura: Over-the-top Japanse fotohokjes – verscheen voor het eerst op 29 september 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 23 september 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie