Recept: Kare Raisu カレーライス (Japanse Curry)

Zoals we al eerder schreven is カレーライス kare raisu, ofwel Japanse curry, een van de populairste gerechten in Japan. Rond de meiji periode is het in Japan geïntroduceerd door de Engelsen, met invloed vanuit India. Toch werd het gerecht pas echt populair rond de late jaren 60 toen het ook in de supermarkten kwam. Tegenwoordig is deze Japanse curry één van Japan’s favoriete avondmaaltijden of geliefde keuze voor een snelle lunch en kun je deze in 1001 variaties vinden.

Geheel naar smaak te maken

Het is heel makkelijk en snel te maken en je kan er eigenlijk alles in doen wat je maar zou willen. Elke regio heeft zijn eigen specialiteit. Zo heb je makreel-curry in Chiba prefecture, in Wakayama krijg je walvis curry voorgeschoteld en voor bittere meloen curry moet je in Okinawa zijn!

Zelf heb ik (toen ik nog in Japan woonde) van mijn schoonzus het originele familierecept kunnen leren dat ik graag met jullie wil delen.

Benodigdheden:

  • 1 pak curry blokjes (verkrijgbaar bij de toko, AH XL, Roppongi, Seikatsu, Amazing Oriental en anderen.)
  • 2 winterpenen in ronde plakjes gesneden (of misschien leuk uitdrukken met kleine koekjesvorm)
  • 1 a 2 uien
  • 3 grote aardappelen
  • half bakje champignons
  • zak 500 gram spinazieblaadjes
  • 1 paprika
  • 3 grote tomaten
  • 500 gram blokjes of reepjes vlees (kip, varken of rund)
  • zout en peper
  • 400 gram rijst

Aan de slag

Snij eerst alle groenten en het vlees in stukjes, zo fijn als je maar wilt. Vervolgens kun je kiezen om meteen alles in een pan te gooien, te bedekken met water (tot alle ingrediënten net zijn bedekt), en vervolgens 15-20 minuten zachtjes te laten koken; óf je bakt eerst alles aan in een pan.

Hiervoor verwarm je een koekenpan met een beetje boter en bakt eerst het vlees goed aan. Daarna voeg je paprika, ui, en champignons toe en op het laatste de spinaziebladeren. Wanneer dit gaar is voeg je het daarna aan een grote sudderpan toe met water en kookt het geheel.

IMG_5672-2
IMG_5673-2

Kook tegelijkertijd ook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kijk vervolgens weer naar je sudderpan. Heb je voor optie twee gekozen? Voeg dan als het water kookt één voor één de curry blokjes al roerend toe. Heb je voor de eerste optie gekozen? Dan kun je de curry blokjes toevoegen wanneer alles goed gaar gekookt is (prik met een vork in de aardappelen en wortelen om dit te controleren).

Kijk per blokje hoe het oplost, en kies een dikte die jou lekker lijkt. Maar zorg ervoor dat de saus ook weer niet té dik wordt en je lepel erin blijft staan. Toch teveel blokjes gebruikt? Dan kun je altijd nog wat extra water toevoegen. Verwarm de pan weer en laat de curry met de deksel dicht even lekker doorpruttelen. Eigenlijk is de curry op zijn allerlekkerst als deze een nachtje heeft gerust. Maar zoveel geduld heb ik meestal niet.

IMG_5675-3

Wanneer de smaken wat zijn ingetrokken en de saus is ingedikt is het tijd om te gaan opdienen! Waar we hier vaak de rijst onderop serveren met de de topping en sausen er boven op wordt dit in Japan altijd gescheiden. Dus links de rijst, en rechts de curry (of andersom). Eventueel kun je nog wel een extra topping in het midden plaatsen zoals bijvoorbeeld een doormidden gesneden (hardgekookt) ei, gari (ingelegde gember), of tonkatsu, ofwel gefrituurde koteletjes.

Voor dit recept houdt ik het echter natural en zeg ik alleen nog maar…. ITADAKIMASU! (eet smakelijk!)

IMG_5677-3

Het fijne aan curry is echter dat je het net zo kunt maken als je zelf wilt! Wil je geen kip? Dan vervang je die met rundervlees of helemaal geen vlees! Vind je spinazie niks? Dan laat je die weg en voeg je doperwten toe. En zo zijn de variaties eindeloos. Het is dan ook een super handige maaltijd om van je restjes af te komen. Perfect voor studenten!

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.



Japanse kookboeken

En ben je gek op kookboeken? Probeer dan eens één van onze favorieten zoals:

 



Tags:
,
Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie