Regionale specialiteiten uit Kanto (regio)

Japan is een enorm divers land met zeer veel regionale specialiteiten. Deze worden maar al te vaak uitgelicht en zijn vaak erg geliefd als unieke geschenken of trekpleisters. Ook in Kanto zijn er enkele zeer bekende regionale specialiteiten die je echt moet proberen als je er in de buurt bent. Denk bijvoorbeeld aan de kuro-tamago in Hakone, de panda-man in Yokohoma, of al het lekkers dat gemaakt word met yuba.

Gyoza

Een snack die wel vrijwel iedereen lust is gyoza. Dit zijn een soort dumplings, gestoomde pasteitjes die je in tal van variaties kunt krijgen. De meest standaard variant is er eentje met varkensgehakt, knoflook, gember, en bosui. Maar ook tal van vegetarische opties en andere versies zijn er te verkrijgen. 

En voor gyoza liefhebbers is er bijna geen betere te plek te vinden in Japan dan Utsunomiya in de Tochigi prefecture. Deze stad ligt dichtbij Nikko, op ongeveer een uurtje van Tokyo. Volgens legendes is het hier dat de gyoza is “uitgevonden” nadat soldaten soortgelijke recepten uit China hadden meegenomen.

Inmiddels is de stad bezaaid met tientallen gyoza restaurantjes die elk hun eigen bijzondere variaties aanbieden. De een nog lekkerder dan de ander! Hoogtepunt is echter het heuse gyoza festival dat elk eerste weekend van November plaats vindt. Met o.a. eetwedstrijden en speciale gyoza gerechten is het een evenement dat de liefhebber niet mag missen.

Yokohama China-Town 

Gyoza zijn bij lange na niet de enige gerechten die vanuit China de grens zijn overgekomen. Tal van Japanse gerechten zijn geïnspireerd door de Chinese keuken, maar ook authentieke Chinese recepten zijn erg geliefd in Japan. En nergens wordt dat zou duidelijk als in Yokohama China-Town. Dit is de grootste en meest bekende China-Town in heel Japan, en is met name beroemd vanwege het enorme aanbod aan overheerlijk eten.

Er is hier dan ook niet zozeer sprake van één specifiek gerecht dat als lokale specialiteit aangemerkt kan worden. Het is het gehele gebied dat een bezoek waard is voor eenieder op zoek naar culinaire hoogtepunten. Enkele aanraders zijn o.a. Hongkong egg-tarts, Peking Duck (wraps/buns en meer), Panda-man (soort broodje bapao met een panda gezicht!), en de beroemde Yaki Shoronpo (met soep gevulde dumplings).

Deze laatste kun je echter niet zomaar in je mond stoppen. Je moet eerst een gaatje in de dumpling prikken om de soep af te laten koelen, en slurp deze dan op voor je het geheel opeet. Anders ga je met flink wat blaren op je tong naar huis!

Monjayaki

Monjayaki is een bijzonder populair gerecht in de gehele Kanto-regio, maar in het bijzonder Tokyo. Het heeft wel wat weg van okonomiyaki; de beroemde hartige pannenkoeken uit Osaka en Hiroshima. De ingrediënten zijn vrijwel identiek met die van okonomiyaki. Denk aan (nappa) kool, vlees, vis, groenten en meer. Grootste verschil zit het hem in het beslag en de bereiding. 

Bij monjayaki worden de ingrediënten eerst even op de plaat gebakken en in een krans neergelegd. In het midden daarvan wordt dan het beslag gegoten en langzaam vermengd met de ingrediënten. Hierdoor krijg je uiteindelijk een heel zachte pannenkoek die qua structuur vaak vergeleken wordt met gesmolten kaas.

Natto

Natto is een nogal berucht ingrediënt uit de Japanse keuken. Deze gefermenteerde sojabonen hebben een nogal uniek uiterlijk en behoorlijk kenmerkende geur. De slijmdraden die de bonen aan elkaar plakken en de penetrante geur zorgen ervoor dat een hoop mensen bang zijn dit gerecht te proberen.

Maar als er een plek is waar je dit zou moeten doen is het wel Mito, de hoofdstad van Ibaraku prefecture, en tevens de natto-hoofdstad van Japan. Met name de traditionele wara natto is daar enorm populair. Hier kun je bundels rijststro krijgen met daarin (vers) gefermenteerde natto. Al dan niet met diverse toevoegingen en variaties.

De meest populaire manier om deze bonen te eten is in combinatie met rijst. Al dan niet vermengd met Japanse mosterd en sojasaus. Het is echter wel een smaak waar menig toerist in het begin niks van moet hebben. Dus mogelijk vergt het wat vaker proberen voor je het echt kunt waarden.

Fukugawa meshi

Daarnaast is er nog een erg kenmerkend gerecht voor Tokyo, en in het bijzonder de omgeving van Fukugawa bij de Sumida Rivier. Dit is Fukugawa meshi, een seizoensgebonden gerecht dat op vele menukaarten te toppositie inneemt in de lente. Hierbij worden heerlijke, vette kokkels en prei gekookt in een miso bouillon en vervolgens geserveerd over een stomende kom rijst.

Anko Nabe

Nog een bijzonder, seizoensgebonden gerecht is de anko nabe uit Ibaraki. Nabe is de benaming voor een soort Japanse stoofpot en heb je in tal van variaties. In dit geval speelt ‘anko’ de hoofdrol in het gerecht. Deze moet je achter niet verwarren met de zoete rode bonenpasta an(ko). In dit geval heeft het betrekking tot een specifieke groep diepzeevissen, de zeeduivels.

Deze worden een klein eindje van de kust van Ibaraki gevangen en zijn een ware delicatesse. De vissen zijn echter heel moeilijk vers te houden en zijn dan ook het lekkerst als ze net daarvoor gevangen zijn. Om die reden is het juist in de Ibaraki regio zo’n populair gerecht.

Saitama snacks

Saitama is een stad (en regio) die menig toerist niet zo bekend in de oren klinkt, maar toch is dit een geliefde bestemming voor vele mensen. Mede door de culinaire hoogstandjes die deze stad rijk is. Wellicht de meest bekende en iconische regionale specialiteiten zijn hiyajiru Udon, een udon variant die met name in de zomer veel (koud) gegeten wordt, en zerii furai. Deze laatste lekkernij wordt ook wel jelly fry genoemd. Maar er komt geen jelly aan te pas! Het lijkt nog het meeste op een gefrituurde aardappel korokke (soort kroket) maar dan met toevoeging van ui, wortel en het hoofdingrediënt: okara. Dit zijn de restjes sojabonen die overblijven tijdens het maken van tofu. 

Maar daarnaast zijn ook hun beroemde soka senbei (zoute rijstcrackers), gokabo (mochi met kinako), fugashi (een soort snack die nog het meest lijkt op een mix tussen suikerspin en meringue), overheerlijke shoyu (alcoholische drank), en nog diverse andere snacks ontzettend geliefd. Meer dan genoeg lekkers te vinden dus!

Namero

En als we dan toch bezig zijn met vis, dan kunnen we namero uiteraard niet overslaan! Dit van oorsprong traditionele gerecht uit Chiba is al eeuwenlang standaard kost voor de vissers uit de regio. Het is een sashimi-achtig gerecht waarbij vis in grove blokjes wordt gehakt en wordt gemengd met o.a. gember, bosui, en een mix van miso en azijn.

Foto van het gerecht namerou. Eén van de regionale specialiteiten uit Kanto. Een gerecht gemaakt uit zeer fijn gesneden vis waardoor het op gehakt lijkt.
Namerou Foto van het gerecht namerou. Eén van de regionale specialiteiten uit Kanto. Een gerecht gemaakt uit zeer fijn gesneden vis waardoor het op gehakt lijkt. uit Kanto.

Soms worden ook andere sausjes, knoflook, of groente toegevoegd. Meestal wordt het gerecht rauw geserveerd, maar soms wordt de vis eerst gefrituurd, gestoomd, of gegrild alvorens het in kleine stukken wordt vermengd.

Yuba

Okara is niet het enige bijproduct dat ontstaat tijdens het maken van tofu. Zo, ook yuba. Dit is het ‘velletje’ wat bovenop de sojamelk ontstaat tijdens het maken van tofu. De structuur wordt vaak vergeleken met die van mozzarella maar met een lichte ondertoon van sojabonen. Dit velletje kan rauw gegeten worden, maar wordt vaak gekookt of verwerkt in andere gerechten. 

Foto door Abrilon. Via WikiMedia.

Foto door City Foodsters. Via Flickr.

Met name in de Nikko-regio kun je goed terecht voor allerhande fantastische yuba gerechten. Zo kun je het in restaurants terugvinden in ramen en soba noedels, maar wordt het ook verwerkt in bijvoorbeeld korokke (een soort kroket) en is het wel eens verkrijgbaar geweest als limited edition ijsje!

Kaigun Curry

En last but not least, een all-time favoriet; curry! Kaigun curry wel te verstaan. Deze curry is wezenlijk niet heel erg anders dan ‘normale’ Japanse curry, maar de mate van populariteit in dit gebied is wel opmerkelijk. Vrijdag staat hier traditioneel gezien bekend als ‘curry rice’ dag vanwege de Japanse marine die hier vroeger gevestigd was. Zij aten op vrijdag altijd curry en dat is blijven hangen.

Meer Kanto

Maar de beste tip die we je kunnen geven is om ter plekke op onderzoek uit te gaan. Want er zijn nog veel meer regionale specialiteiten uit Kanto die we lang niet allemaal kunnen benoemen. Want ook binnen elke regio vind je nog bijzonderheden per stad, dorpje, of zelfs wijk! En vergeet vooral niet te kijken bij de kleinere eetkraampjes. Hier kom je vaak de meest lokale, en bijzondere dingen tegen!

En wil je meer te weten komen over de Kanto regio? Lees dan ook onze Kanto Reisgids! Hier vind je handige informatie en bovenal heel veel leuke tips voor het plannen van je bezoek. Of lees hier verder voor het totaal overzicht van onze Japan reisgidsen, en bekijk ook vooral alle leuke blogs en artikelen over reizen naar Japan, of eten en drinken in Japan.

Tags:
, ,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie