Blog header voor seiyuu artikel. Foto van studio microfoon.

Seiyuu: Stemacteren op hoog niveau!

De animators vormen een zeer belangrijke rol in het afleveren van een goed product. Want niemand wordt blij van een afgeraffeld script met animaties, vooral de fans niet! Toch zijn de animators niet de enige afdeling die een anime tot een succes kunnen maken. Veel van de aankomende glorie ligt ook in de handen van een andere groep mensen die je wel veel hoort, maar toch vaak in de schaduw komen te staan. We hebben het hier over de (veel te vaak) overgewerkte en ondergewaardeerde seiyuu.

Wat is een seiyuu?

Een seiyuu is de Japanse benaming voor een stemacteur. Zij hebben de taak om bijvoorbeeld een programma, een serie of een film uit hun eigen of een andere taal een stem te geven. Bij een stemacteur is het van essentieel belang dat zij iets unieks in hun stem hebben wat goed bij het onderwerp of personage past. Net als dat fotomodellen wordt uitgekozen voor een photoshoot omdat ze een bepaald uiterlijk hebben wat goed bij het ontwerp van de kledinglijn past.

Nu klinkt het natuurlijk helemaal geweldig om een seiyuu te kunnen zijn. Je werkt dan meteen in een industrie die we allemaal lief hebben (dat lijkt me in ieder geval wel, want anders zou je dit niet lezen) en je wordt er nog populair van ook! Nou, dat zou ik maar even naast je neerleggen. Want zoals bijna elke beginnende entertainer heeft ook een seiyuu-groentje het zeker niet makkelijk!

Hoe word je een seiyuu?

Er zijn verschillende manier om de seiyuu-wereld binnen te komen maar de meeste zouden er toch echt voor moeten leren. De normale gang van zaken om überhaupt als seiyuu te kunnen starten is, dat je eerst je middelbare school moet afronden. Als je hier (vaak op je 18e in Japan) mee klaar bent, kan je meteen doorstromen naar een stemacteur school.

In twee jaar tijd wordt klaargestoomd voor het echte werk. Maar je komt daar niet alleen om je stem te trainen. Naast het optimaliseren van de aanwezige vocalen in je stem(men) wordt er hiernaast ook gewerkt aan je sociale vaardigheden zoals je etiquette (hoe je je gedraagt op je werk), je arbeidsethos (je inzetbaarheid en flexibiliteit) en eventueel je zang- en dans vaardigheden. Want tegenwoordig wordt het voor een seiyuu steeds belangrijker dat zij ook eventueel bereid zijn om te zingen in een serie en kunnen dansen, voor als ze echt populair worden en optreden moeten gaan geven voor de fans.

Eenmaal geslaagd, kan men verder gaan naar de volgende “opleiding”. Dit is een professionele trainingsopleiding waar je inmiddels ontwikkelde en aangeleerde vaardigheden nog verder uitgediept worden. Deze gespecialiseerde trainingsopleidingen zijn vaak gekoppeld aan productiemaatschappijen die behoefde hebben aan seiyuu. Je kan het zien als een soort uitzendbureau voor seiyuu-stagiaires.

Lange weg naar de anime-industrie

Een seiyuu moet er wel rekening mee houden dat hij of zij waarschijnlijk niet meteen in de anime-industrie terecht zal komen. Veel seiyuu beginnen met het inspreken van regeltjes voor documentaires, radio programma’s, reclames of video spelletjes.

Als hun stem wat bekender wordt en de seiyuu een CV opbouwt, kan zij wat later ook gevraagd worden om bijrollen in te spreken voor anime series. Het zijn soms letterlijk bijrollen, want er kan namelijk van je verwacht worden dat je meerdere stemmen inspreekt voor een aflevering of scenario.

Veel seiyuu lukt het niet om meteen door te breken en zijn genoodzaakt om een gewone parttime baan erbij te nemen. Een bijbaantje als serveerster bij de Mos-burger is bijvoorbeeld makkelijk te combineren bij de afwisselende tijden van het stemacteren en zorgt er in ieder geval voor dat de huur betaald wordt (en misschien gratis eten hebt!). De gemiddelde seiyuu verdient vaak maar de helft van wat iemand met een kantoorbaan verdient. Geen vetpot dus.

Om extra bij te verdienen richten sommige seiyuu zich ook tot de hentai, aangezien dit aanzienlijk meer blijkt te verdienen. Als alles goed gaat, en je een redelijk stevig CV hebt weten verkrijgen, zal een seiyuu steeds vaker gevraagd kunnen worden voor de betere rollen.

Hard werken

Niet alleen het verkrijgen van voldoende loon is een uitdaging binnen het vakgebied. Een ander veel voorkomend onderwerp is dat bekende seiyuu eigenlijk nooit een echte dag vrij kunnen nemen. Dit komt met name door de hoge productie snelheid en de grote verscheidenheid van de anime series van tegenwoordig. Zeker wat bekende stemacteurs zullen flink heen-en-weer moeten vliegen tussen hun verschillende rollen.

Als ze meerdere rollen moeten inspreken, zijn ze genoodzaakt om per dag naar meerdere studio’s te reizen. Veel opnamestudio’s bevinden zich wel in de omgeving van Tokyo. Maar de stad in zijn geheel is massaal. Een seiyuu zou dus best wel eens 24/7 onderweg kunnen zijn om op tijd bij al haar rollen aanwezig te zijn.

Prive vs. Werk

En alsof dat nog niet voldoende is moeten seiyuu ook goed op hun imago letten. Ze bereiken namelijk regelmatig de status van een “idol”. Dit maakt het erg belangrijk om privé– en werkleven gescheiden te houden.

Het is mens-eigen om je nieuwsgierigheid te lijf te gaan door meer over het verleden te weten te komen van je favoriete seiyuu-idool. Helaas zijn er ook groepen fans die genadeloos kunnen optreden als ze ook maar iets vinden wat ze niet zint. Zulke groepen verwachten bijvoorbeeld van zijn idool (want het gaat hier meestal om mannelijke fans) dat zij celibaat is, en dus nooit een relatie of intimiteit heeft beleefd.

De “puurheid” is dus voor een seiyuu ook heel belangrijk. Aya Hirano (die de stem doet van Lucy Heartfilia uit Fairy Tail) ontvangt nog steeds veel dreigementen van op hol geslagen fans die haar zowat de dood insturen omdat ze een actief seksleven heeft.

Een ander voorbeeld is dat van Miyamura Yuko. De seiyuu voor de stem van Asuka uit het zeer bekende serie Evangelion was, voordat zij begon als seiyuu, actief in de “volwassen filmindustrie”. Toen men hierachter kwam kreeg zij steeds minder aanbod voor werk. Dankzij deze gebeurtenis zijn heel veel bedrijven in de anime-industrie inmiddels bijna op haar uitgekeken. en niet eens zozeer omdat ze niet goed is in haar werk, maar meer omdat ze haar stem niet meer goed kunnen “verkopen”.

De meeste seiyuu verzinnen daarom een pseudonaam waar haar (of zijn, maar het gebeurd veel meer bij vrouwelijke seiyuu) fans haar kunnen volgen. Dit word vooral belangrijk als de bekendheid van de seiyuu steeds groter wordt.

Niet alleen kommer en kwel

Natuurlijk hoeft het niet altijd zo te lopen. Sommige mensen hebben het geluk dat ze gewoon gescout worden, of werken al in de entertainment als bijvoorbeeld actrice (met kleding aan!) en worden gevraagd om een rol te doen. Toch zullen de meeste mensen heel hard hun best moeten doen om hun droombaan waarheid te maken.

Wel is het geweldig om mee te kunnen werken aan het proces van een nieuwe anime serie, omdat je er direct bij betrokken bent. En als je het leuk vind, is het reizen van studio naar studio misschien wel prettiger dan de hele dag achter een bureau zitten op een kantoor, starend naar een beeldschermpje. Dus zolang je erin blijft geloven en genoeg doorzettingsvermogen hebt, kan het je aan het einde van de rit heel veel opleveren!

Bron: 1, 2, 3, 4, 5.
Cover foto via goboiano
Dit artikel – Seiyuu: Stemacteren op hoog niveau! – verscheen voor het eerst op 7 april 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 7 april 2020.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie