Blog header Speciale verjaardagen in Japan.

Speciale Verjaardagen in Japan

Hoewel verjaardagen in Japan meestal niet bepaald groots gevierd worden zijn er een aantal uitzonderingen. Net als in hier zijn sommige leeftijden in Japan nét een beetje belangrijker. Op deze dagen wordt er extra groots uitgepakt. Soms met de familie, en soms met het hele land!

De eerste verjaardag

Deze speciale verjaardagen in Japan beginnen met de eerste verjaardag van een kind, welke ook wel de naam ‘hatsu tanjo’ (初誕生) heeft Dit is een traditionele gebeurtenis die nog terug gaat naar de tijd waarin kindersterfte enorm veel voor kwam. Het behalen van het eerste “volle jaar” leven was dan ook iets wat zeker gevierd moet worden. Op nogal bijzondere wijze.

Zo wordt er een grote ‘issho mochi’ (一升餅), ofwel rijstcake, gemaakt (of gekocht) en wordt deze gewikkeld in een furoshiki (Japanse draag/inpak doek). Vervolgens wordt dit gehele pakket, wat vaak zo’n 2kg weegt, op de rug van de jarige gebonden die een aantal seconden rechtop moet blijven staan. Daarna wordt het meteen weer van het ruggetje afgehaald.

Het klinkt misschien nogal vreemd maar symboliek speelt een hele grote rol in het Japanse leven en vele rituelen en symbolen staan dan ook voor een bepaalde gebeurtenis of wens. Zo klinkt issho mochi hetzelfde als het Japans voor “je hele leven”. Gecombineerd met de belangrijke rol die rijst speelt in het dagelijks leven van de gemiddelde Japanner, is het een symbolisch “gebed ” voor een gezond en gelukkig leven.

Maar dan zijn we er nog niet! Na de issho mochi worden er een aantal items uitgestald die moeten voorspellen welk beroep het kind zal gaan uitvoeren. Voor een jongen zijn dit (traditioneel) een: telraam, zeis, en een kalligrafie kwast. Voor een meisje zijn dit (traditioneel): een schaar, een boek en een speldenkussentje. Maar tegenwoordig worden er allerlei items neergelegd. Het kindje moet één van deze items pakken en dit zou dan een voorbode zijn van het toekomstige beroep.

Tenslotte wordt de viering afgesloten met een feestelijke maaltijd! Wel even iets anders dan een stukje taart en wat zingen dus!

Shichi-Go-San

Elk jaar op 15 november is er een speciale viering voor meisjes van 3 en 7 jaar oud, en jongetjes van 3 en 5. Ofwel de Shichi-Go-San! Dit wordt al meer dan 1000 jaar gevierd en begon toen de edelen de groei van hun kinderen wilde vieren. En omdat oneven nummers in Japan als gelukbrengend worden gezien kozen ze voor de getallen 3, 5, en 7.

Kinderen mogen dan vaak voor het eerst traditionele kleding aan en brengen een bezoek aan Shinto Schrijn voor kleine offers en gebeden. Daarnaast krijgen ze ook nog speciaal snoepgoed met o.a. kraanvogels en schildpadden erop. Deze staan symbool voor een lang en gelukkig leven.

Meer weten over de geschiedenis en gebruiken van Shichi-Go-San? Lees dan deze post waar we er dieper op ingaan.

Coming of Age Day

Voor ons 18de kunnen we al beginnen met ons rijbewijs, met 18 mogen we drinken en met 21 zijn we officieel volwassen.  In Japan pakken ze het anders aan. Vanaf je 20ste ben je volwassen en mag je roken, drinken, stemmen, autorijden, en alle andere dingen die de volwassenen mogen. Het is dan ook voor velen een belangrijke verjaardag!

De verjaardag zelf is niet zo anders als je misschien verwacht. Er zijn cadeau’s, taart, vrienden en familie en soms een feestje. Maar het echte vieren gebeurd op de tweede maandag van januari. Dit gebeurd door middel van een landelijk evenement, waar elke gemeente aan mee doet.

Dit festival heet Seijin no Hi, ofwel “Meerderjaardigheidsdag” (wat super stom klinkt dus we gebruiken het Engelse Coming-of-Age Day vanaf nu). Alle jongeren die vanaf 2 april van het jaar daarvoor tot 1 april van het huidige jaar 20 zijn geworden (of gaan worden) mogen meedoen. Deze dag is gevuld met een aantal ceremonies en bijeenkomsten waarbij de jongeren zich flink uitdossen.

De mannen hebben de keuze uit traditionele Japanse kleding (met o.a. een hakama), of de tegenwoordige populaire keuze; een westers pak. Voor de dames is dit een heel ander verhaal! Vrijwel elk meisje draagt een Furisode (kimono met lange mouwen) met alles erop en eraan. Dit geintje kan, als je de furisode nieuw koopt al snel richting de €10.000 (ja tienduizend) gaan.

Na een dag vol serieuze bezigheden trekken de meeste jongeren er vervolgens op uit om goed gebruik te maken van hun nu officiële volwassenheid. En dat kan maar op één manier: heel veel drinken!

Meer weten? Ook over deze viering is al eens uitgebreid geschreven! Lees hier de gehele “Coming of Age Day” post.

Kanreki

Waar hier de 25ste, 30ste, 40ste, en in het bijzonder de 50ste verjaardag grote mijlpalen zijn is je verjaardag in Japan pas vanaf je 60ste weer een belangrijke gebeurtenis. Dit is namelijk het moment dat ze kanreki (還暦) bereiken. Het is het moment dat de Chinese Horoscoop 5 complete cyclussen (van 12 jaar elk) heeft voltooid en dat de sterrenbeelden weer precies hetzelfde staan als de dag dat je geboren bent.

Het is tevens het moment dat je weer aan een nieuwe cyclus begint, en dus “herboren” aan een nieuwe fase begint. Dit wordt uitgebreid gevierd met een speciale cake, (soms) gedecoreerd met witte kraanvogels en rode schildpadden als symbool voor een lang leven.

Ook krijgt de jarige een speciaal hoedje en een chanchanko (ちゃんちゃんこ) dit is een rode gilet/vest zonder mouwen welke lijkt op deze van een baby vestje. Dit staat symbool voor het “herboren” aan een nieuwe cyclus beginnen.

Happy Age, White Age, Rice Age.

En tenslotte volgen op 77-, 88-, en 99-jarige leeftijd respectievelijk de “Happy Age”,  “White Age”, en “Rice Age”.  Deze verjaardagen hebben op zich geen hele bijzondere betekenis of rituelen maar worden toch als “bijzonder” bestempeld omdat de kanij voor deze leeftijden erg lijken op de elementen in de kanji voor geluk, wit, en rijst. Vandaar dan ook de namen.

Hyakuga (百賀)

En tenslotte hebben we nog de viering van het behalen van een 100-jarige leeftijd.  Hier zijn geen grote bijzondere rituelen bij betrokken maar wordt deze verjaardag zeker weten niet over geslagen. Vrienden en familie verzamelen en er wordt gelachen, gedronken en natuurlijk taart gegeten!


Bronnen: 1, 2, 3.
Dit artikel – Speciale Verjaardagen in Japan – verscheen voor het eerst op 14 juli 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 14 juli 2019.
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie