10 Aanraders Op Het Camera Japan Film Festival 2015

Nog eventjes en dan is het zover en kun je weer een heel weekend lang genieten van tientallen Japanse films op het Camera Japan Film Festival 2015!

Het aanbod is weer zeer gevarieerd en als je het, net als ik, erg moeilijk vindt om te kiezen valt het nog niet mee om te besluiten waar je heen moet gaan.

Daarom heb ik een lijstje gemaakt van 10 films waar ik (en hopelijk ook jullie) zelf maar al te graag een bezoekje aan willen brengen!

 

A Courtesan with Flowered Skin

Genre: historie, (kostuum) drama, romantiek

Voor liefhebbers van Memoirs of a Geisha is deze film absoluut niet te missen! Het verhaal speelt zich af in het Japan van 1860 waar de mooie Asagiri ontmoeten. Asagiri is een populaire prostituee (oiran) en erg geliefd is om het entertainment dat ze biedt, wat meer dan alleen omvat dan vleselijke lusten.

Een van haar minnaars is een sadistische zakenman die vastbesloten is haar vrij te kopen en te trouwen. Maar dan ontmoet ze op een feest een aantrekkelijke, tedere jonge handwerksman. Een sensueel liefdesverhaal ontvouwt zich. Gefilmd in een levendige, luisterrijke stijl die doet denken aan het gouden tijdperk van de Japanse erotische filmkunst.

Te zien: vrijdag 25 september om 19:30 bij Lantarenvenster, Rotterdam.

 

Beyond the Boundary: Past en/of Future

Genre: anime, supernatural, actie, romantiek

Eén van de weinige anime series die dit keer te zien zijn is Beyond the Boundary, in twee delen. Het eerste deel ‘Past’ is eigenlijk een samenvatting van de anime serie terwijl ‘Future’ een vervolg biedt.

Beyond the Boundary is gesitueerd in een mysterieuze wereld waarin allerlei geesten, monsters en goden (‘yomu’ genaamd) vrij rondwaren. Akihito, half mens en half yomu, bezit de gave om zichzelf snel te helen en is daardoor een buitenstaander. Als hij de jonge yomu-jaagster Mirai van een zekere dood weet te redden vormt dat het begin van een serie verontrustende verwikkelingen.

Te zien: vrijdag 25 september om 18:15 (deel II start om 20:00) bij Lantarenvenster, Rotterdam

 

The Mourner

Genre: drama

“Ik rouw alleen maar voor ze”, zegt Shizuto Sakatsuki op een gegeven moment tijdens The Mourner. Shizuto bezoekt plekken des onheils; van moorden, ongelukken en zelfmoorden. Daar rouwt hij voor de slachtoffers. Tijdens een van zijn vele reizen ontmoet hij Yukiyo, die jaren geleden haar echtgenoot vermoordde en daarvoor naar de gevangenis ging. Vanaf dat moment loopt Yukiyo achter hem aan en samen reflecteren ze op het leven, de dood en vergiffenis. Een krachtige en ontroerende film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tendo Arata.

Japanse filmmakers weten vaak op bijzondere wijze heftige onderwerpen naar voren te brengen zonder al te veel onnodige poespas. Ook The Mourner lijkt weer zo’n indrukwekkende film te zijn, zeker gezien het boek al een enorm succes was in Japan. Geen aanrader voor mensen op zoek naar wat luchtigs maar des te meer een aanrader voor hen die op zoek zijn naar een pittige film.

Te zien: donderdag 24 september om 19:30 en zaterdag 26 september om 12:30 bij Lantarenvenster, Rotterdam.

 

Kakekomi

Genre: historie, drama

Het Japan van 1841 is moreel corrupt: het stikt van de bordelen en gokhallen. Jogo (TODA Erika) maakt lange dagen in een ijzersmelterij, terwijl manlief zich vermaakt met zijn courtisane. Ze besluit te vluchten naar de Tokeiji tempel waar ze van hem zal scheiden.

De nieuwste film van cineast HARADA Masato is een typische jidaigeki – een kostuumdrama gesitueerd in het Edo-tijperk, met geisha’s en samurai.

De geleidelijke overgang van grijstinten naar warme kleuren versterken het hoopvolle betoog waarin de geestige geneeskunde student Yo Oizumi (NAKAMURA Nobujiro) knap tegenwicht biedt. Het is geen wonder dat de film afgelopen voorjaar in Japan in het openingsweekend ruim 115 miljoen euro opbracht.

Te zien: vrijdag 25 september om 14:00 en zaterdag 26 september 21:15 bij Lantarenvenster, Rotterdam.

 

Assassination Classroom

Genre: actie, humor, anime adaptie

De anime en manga serie Assasination Classroom is in het westen een beperkt succes maar in Japan is er bijna geen enkele serie zó populair.

In deze compleet gestoorde verfilming krijgen we te maken met een mysterieus buitenaards wezen, met een grijnzende gele smiley als hoofd, en bliksemsnelle tentakels als wapens.

Hij is naar aarde gekomen om de planeet te vernietigen, maar geeft de mensheid nog een laatste kans: hij wordt leraar van een groep moeilijke leerlingen op een middelbare school en leidt ze op tot geoefende moordenaars. Het doel? Ze zo goed opleiden dat ze hem uiteindelijk kunnen vermoorden en zo de aarde redden!

Te zien: zaterdag 26 september om 19:00 bij Lantarenvenster, Rotterdam.

 

Ryuzo and His Seven Henchmen

Genre: actie, humor, yakuza

Nog zo’n prettig gestoorde film is Ryuzo and His Seven Henchmen. De ratings zijn niet overweldigend goed voor deze film maar juist voor hen die op zoek zijn naar een lekker luchtige film met over-the-top humor, yakuza en voldoende actie is dit geen verkeerde keuze 😉

In zijn 17de film regisseert KITANO Takeshi (Outrage, Hana-bi), keizer van de Japanse actiefilm, een stel oude kerels die volledig door het lint gaan. De ster van het verhaal is de 70-jarige Ryuzo, gepensioneerd en voormalig yakuza. De dagen dat hij met respect “Ryuzo de Duivel” werd genoemd zijn lang voorbij. Maar als hij problemen krijgt met een motorbende roept hij toch zijn voormalige yakuza-maten op voor epische knokpartij die zijn weerga niet kent. Een uitbundige en volstrekt eigenzinnige komedie, zoals we van KITANO inmiddels gewoon zijn.

Te zien: zaterdag 26 september om 17:00 en zondag 27 september om 21:30 bij Lantarenvenster, Rotterdam.

 

Round Trip Hart

Genre: romantiek, drama, humor

Met Round Trip Hart krijg je niet alleen een hartverwarmend liefdesverhaal te zien maar kom je tegelijkertijd ook nog schitterende plekken in Japan tegen terwijl we de 26-jarige Hachiko volgen op haar werk als treinsteward.

Ze is goed in haar baan, maar het ontbreekt haar aan zelfvertrouwen. Op een dag ontmoet ze een filmproducent wanneer die probeert koekjes van haar kar te stelen. Door een samenkomst van omstandigheden brengen de twee tegenpolen de dag met elkaar door, reizend langs bezienswaardigheden in Kanagawa. Hij brengt haar aan het lachen, en zij doet hem realiseren wat hij mist in het leven. Mijmerend blikken ze terug op hun getroebleerde verleden.

Te zien: zaterdag 26 september om 16:30 bij Lantarenvenster, Rotterdam en zondag 4 oktober om 21:30 bij Kriterion, Amsterdam

 

Deadman Inferno

Genre: horror, zombie, actie, humor

Yakuza en zombies nemen het tegen elkaar op in deze hysterische mix van twee geliefde filmgenres. Ster van de show is levende acteerlegende AIKAWA Show, de detective in MIIKE Takeshi’s Dead or Alive-trilogie, die een gangster op leeftijd speelt.

Op verzoek van een bevriende yakuza gaat hij op zoek naar diens vermiste tienerdochter, maar eenmaal aangekomen op het eiland waar ze zich zou moeten bevinden wordt hij al snel achterna gezeten door hordes hersenloze monsters.

Gelukkig blijkt de katana (het traditionele Japanse zwaard) een uiterst effectief wapen om de ondoden mee te onthoofden. Gemaakt ter ere van AIKAWA Show’s dertigjarige jubileum als filmacteur.

Te zien: Zaterdag 26 september om 24:00 bij Lantarenvenster, Rotterdam en zaterdag 3 oktober om 24:00 bij Kriterion, Amsterdam.

 

Wonderful World End

Genre: humor

Juist de jongerencultuur van Japan is één van de dingen die velen van ons erg interesseert. Des te leuker dan ook dat deze film dan ook draait om de narcistische aspecten van de Japanse jongerencultuur goed belicht. Uiteraard wel op een luchtige en humoristische manier!

De 17-jarige Shiori verlangt naar een carrière in de muziek en deelt via een vlog op internet haar diepste gedachten met haar online publiek. Wanneer een jonge fan bij haar aanbelt en haar leven begint binnen te dringen doemt de vraag op of ze sommige dingen niet beter voor zichzelf had kunnen houden…

Te zien: zondag 27 september om 14:30 bij Lantarnvenster, Rotterdam en  zaterdag 3 oktober om 15:15 bij Kriterion, Amsterdam.

 

What Are You Afraid Of?

Genre: documentaire, historie,

Nog altijd hebben vrouwen in Japan het niet altijd even makkelijk. Discriminatie op de werkvloer is daar nog in grote getale aanwezig en vele vrouwen hebben dan ook weinig hoop op een lange carrière.

Het is echter al vele malen beter dan het jaren geleden was en dat is dankzij de moedige vrouwen in de jaren zeventig die deelnamen aan de Japanse beweging voor vrouwenemancipatie. De film, een weerslag van feminisme in uiteenlopende vormen, is een krachtige kennismaking voor wie nog niet bekend is met de geschiedenis.

Maar bovenal is het een fraai eerbetoon aan de vrouwen die de weg bereidden voor de huidige generatie feministen, en die nog altijd blijven werken aan een betere toekomst.

Voorafgaand is er overigens ook nog de mogelijkheid om een lezing bij te wonen door Dr. Ezawa Aya waarin dieper op dit onderwerp wordt in gegaan.

Te zien: zondag 27 september om 16:00 bij Lantarenvenster, Rotterdam.

 

En stiekem toch nog een paar…

Aangezien kiezen toch nog wel heel erg moeilijk blijft wil ik ook nog een aantal extra aanraders vermelden die ook zeker de moeite waard zouden zijn! Namelijk:

  • Sanchu Uprising: Voices at Dawn: Okayama in het jaar 1726. Jihei, die samen met zijn vrouw een rustig boerenleventje leidt en in afwachting is van de geboorte van zijn eerste kind, sluit zich aan bij een groep dorpsbewoners in een poging weerstand te bieden aan de plaatselijke landeigenaren. Al snel loopt de situatie echter volledig uit de hand en wordt Jihei gedwongen zijn dorp en familie achter te laten. Jaren later neemt zijn eenzame leven, met dank aan een noodlottige ontmoeting, een drastische wending. Meer info hier.
  • Kabukicho Love Hotel: In een tijdsbestek van één dag verzamelen een aantal personages zich in een goedkoop ‘love hotel’ in Kabukicho, Tokyo’s beruchte red-light district, waar een kamer gehuurd kan worden per uur of per nacht. Onder de personages vinden we een hotel-manager, die zijn baan bij een vijfsterrenhotel verloor en dat niet durft te vertellen tegen zijn verloofde, een Koreaanse call girl die stopt met haar werk om terug te keren naar haar eigen land, en een schoonmaakster die een groot geheim bewaard. Een bitterzoet, empathisch drama over seks, leugens en room service. Meer info hier.
  • Walking With My Mother: De 78-jarige Suchie is depressief en paniekerig na de plotselinge dood van haar dochter en het verlies van haar echtgenoot, die in een mensonterende toestand ligt weg te kwijnen in het plaatselijke ziekenhuis. In de hoop dat ze zich meer op haar gemak zal voelen in een vertrouwde omgeving vertrekt ze uit Tokio en keert terug naar haar geboortedorp waar ze al 38 jaar niet meer is geweest. Gefilmd over een periode van vier jaar door Suchie’s zoon SAKAGUCHI Katsumi, die zijn moeders mentale aftakeling op eerlijke en intieme wijze in beeld brengt. Meer info hier.
  • Ain’t no Tomorrows: Charmante en intelligente komedie over de onhandige seksuele inwijdingen van een groep middelbare scholieren. Sulletje Hiruma, die zich veel stoerder voordoet dan hij in werkelijkheid is, leeft zijn frustraties over zijn maagdelijkheid uit op slappe borstkas van zijn dikke klasgenoot Anpai en fantaseert dat het vrouwelijke borsten zijn. Ondertussen zoekt hij voorzichtig toenadering tot zijn droomvrouw, de zwijgzame Tomono. Maar Tomono heeft in het geheim een verhouding met een van de leraren. Meer info hier.

Op zoek naar nog meer films om te kijken of wil je meer informatie over het Camera Japan Film Festival? Kijk dan op hun website 😀

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X