Camera Japan Film Festival logo blog header.

10 Aanraders voor het CAMERA JAPAN film festival 2019

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan gaat het CAMERA JAPAN festival weer los! Van 25 september t/m 29 september kunnen we in het LantarenVenster (+ Worm) in Rotterdam gaan genieten van tientallen fantastische, Japanse films.

Het is een uniek festival voor filmliefhebbers alom, maar met name voor hen die een liefde hebben voor de Japanse cultuur. In de breedste zin van het woord uiteraard. Tijdens dit bijzondere festival komen tal van documentaires, speelfilms, en genrewerken voorbij met dit jaar als thema ‘JEUGD’. Maar naast heel veel films is er ook volop te genieten van Japanse beeldende kunst (waaronder een cosplay fotografie tentoonstelling van Jacky Cheung), literatuur en live optredens. Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops.

En kun je dat weekend nét niet omdat je dan bijvoorbeeld lekker aan het shoppen bent om Tomofair? Wees dan niet getreurd! Er zijn altijd twee versies van het festival; het hoofdevenement in Rotterdam en een iets uitgeklede versie in Amsterdam van 3 t/m 6 oktober in het Kriterion.

Wat ga je zien?

Ook wij gaan elk jaar weer met veel plezier naar het festival toe, maar net als vele anderen hebben we er een hele kluif aan om te beslissen wat we allemaal wil zien. Bij deze dan ook weer onze highlights om je te helpen kiezen! Met dank aan CAMERA JAPAN voor de omschrijvingen en trailers!

Vision

ビジョン

Te zien op: donderdag 26 september (Rotterdam), zaterdag 28 september (Rotterdam), vrijdag 4 oktober (Amsterdam).

De alom gelauwerde filmmaker KAWASE Naomi (The Mourning Forest, Still the Water) keert terug naar CAMERA JAPAN met dit intrigerende verhaal over een Franse journalist, gespeeld door Juliette BINOCHE, die naar de bergen van Nara reist op zoek naar een zeldzame medicinale plant. Volgens de legende verschijnt deze plant, die ‘vision’ wordt genoemd, slechts eens per 997 jaar en bezit het de kracht om alle spirituele angsten en zwakheden van de mensheid op te lossen. Visuele poëzie gemaakt voor het grote scherm.

Astral Abnormal Suzuki-san

アストラル•アブノーマル鈴木さん

Te zien op: donderdag 26 september (Rotterdam), zaterdag 28 september (Rotterdam), zaterdag 5 oktober (Amsterdam).

Om de saaiheid van haar leven op het platteland te bestrijden bedenkt de stoere tiener Rara talloze extreme uitdagingen die ze streamt via haar YouTube-kanaal. Maar dan wordt haar gezin onderdeel van een televisieshow en komen al haar zwaktes bovendrijven. Briljant geregisseerde, speelse en ironische komedie vol scherpe dialogen.

Another World

半世界

Hansekai

Te zien op: donderdag 26 september (Rotterdam), zondag 29 september (Rotterdam), zondag 6 oktober (Amsterdam).

Drie jeugdvrienden ontmoeten elkaar weer in het kleine bergdorpje waar ze zijn opgegroeid: Mitsuhiko en Koh hebben inmiddels elk het (slechtlopende) bedrijf van hun vader overgenomen, terwijl Eisuke jaren geleden het dorp verliet om in het leger te dienen. Wat een vrolijke reünie van drie vrienden zou moeten zijn, valt echter al snel in het water door verschillende trauma’s uit het verleden. Een schrijnend, doch delicaat drama waarvoor regisseur SAKAMOTO Junji talloze prijzen ontving.

Only the Cat Knows

初恋~お父さん、チビがいなくなりました

Hatsukoi: Otōsan, Chibi ga inakunarimashita

Te zien op: vrijdag 27 september (Rotterdam), zondag 29 september (Rotterdam), donderdag 3 oktober (Amsterdam).

Yukiko en Masaru zijn vijftig jaar getrouwd, maar het enige waar Yukiko nog plezier aan beleeft zijn haar soapseries en het zorgen voor kat Chibi. Wanneer haar geliefde huisdier op een dag niet meer thuiskomt, realiseert ze zich dat haar man haar voor lief neemt. Bijzonder charmante film dankzij de combinatie van humor, hartverwarmende momenten en het fantastische acteerwerk van de hoofdrolspelers.

Let op! Op zondag 29 september is deze film ook te zien met voorafgaand de befaamde Camera Japan brunch! Kijk voor meer informatie hier.

12 Suicidal Teens

十二人の死にたい子どもたち

Jūninin shinitai kodomotachi

Te zien op: vrijdag 27 september (Rotterdam), zaterdag 28 september (Rotterdam).

Twaalf tieners ontmoeten elkaar in een verlaten ziekenhuis om zelfmoord te plegen, maar bij aankomst stuiten ze op het levenloze lichaam van een onbekende jongen. Gezamenlijk moeten ze zien uit te vogelen of hij door een misdrijf om het leven is gekomen, en zo ja, wie van de twaalf hem heeft vermoord. Intelligente, bedachtzame én aangrijpende whodunnit, die een stuk dieper gaat dan je op basis van soortgelijke films uit het verleden zou verwachten.

Bento Harassment

今日も嫌がせ弁当

Kyō mo iyagarase bentō

Te zien op: vrijdag 27 september (Rotterdam), vrijdag 4 oktober (Amsterdam).

Vrolijke komedie over alleenstaande moeder Kaori, die worstelt om contact te maken met haar opstandige tienerdochter. Maar dan bedenkt ze een creatieve oplossing om ‘de muur van stilte’ te slechten: ze begint extravagante kyaraben te maken, oftewel lunchtrommels waarin de ingrediënten zo gearrangeerd zijn dat ze woorden of schattige figuurtjes voorstellen. De boodschappen die ze erin stopt zijn echter bewust ongemakkelijk voor haar dochter.

Samurai Marathon

サムライマラゾン

Samurai marazon

Te zien op: vrijdag 27 september (Rotterdam), zaterdag 28 september (Rotterdam), vrijdag 4 oktober (Amsterdam).

Als de Amerikaanse vloot plotseling voor de Japanse kust verschijnt besluit een lokale krijgsheer, uit angst voor een invasie, zijn manschappen voor te bereiden op een mogelijke oorlog door het lopen van een marathon. De shogun in Edo is echter woest als hij van deze opmerkelijke trainingsmethode hoort en stuurt aan op een conflict. Historische actiefilm van de Engelse cultregisseur Bernard ROSE (Candyman, Immortal Beloved), die nog niet eerder een film in Japan maakte. Geproduceerd door het team achter MIIKE Takashi’s meesterlijke samuraifilm 13 Assassins.

Kampai! Sake Sisters

日本酒に恋した女たち

Nihonshu ni koishita onnatachi

Te zien op: vrijdag 27 september (Rotterdam), zaterdag 5 oktober (Amsterdam).

Eeuwenlang was het verboden om als vrouw een sakebrouwerij te betreden, laat staan onderdeel te zijn van de productie. Vandaag de dag zijn het echter de vrouwen die de drijvende kracht zijn wat betreft de nieuwste veranderingen binnen de steeds veranderende sake-industrie. Deze fascinerende documentaire van journalist/filmmaker KONISHI Mirai (Kampai! For the Love of Sake, CJ 2016) portretteert drie vrouwelijke sake-pioniers.

MAQUIA: When the Promised Flower Blooms

さよならの朝に約束の花をかざろう

Sayonara no asa ni yakusoku no hana wo kazarō

Te zien op: donderdag 26 september (Rotterdam), zaterdag 5 oktober (Amsterdam).

Het Iorph volk woont ver weg van de mensenwereld, blijft lang jong en kan eeuwenoud worden. Wanneer het aangevallen wordt door het aangrenzende koninkrijk Mezarte, wordt het jonge Iorph-meisje Maquia gescheiden van de rest van haar stam. Een ijzersterk sprookje over de betekenis en onvervangbaarheid van tijd.

My Father, the Bride

おいしい家族

Oishii kazoku

Te zien op: zaterdag 28 september (Rotterdam), zondag 29 september (Rotterdam), zondag 6 oktober (Amsterdam).

Na de dood van haar moeder keert Tohka terug naar het afgelegen eiland waar ze is opgegroeid om er de tweede herdenkingsdienst bij te wonen. Haar vader verwelkomt haar, maar tot Tohka’s grote schrik draagt hij haar moeders kleren. Snel daarna kondigt hij aan dat hij gaat trouwen met een man genaamd Kazuo. Een hartverwarmende komedie over acceptatie en zijn wie je wil zijn.

Eervolle vermeldingen

Zoals altijd is het aanbod echter zo uitgebreid dat het moeilijk is om een echte selectie te maken. Zo krijgen wat ons betreft ook Little Miss Period, Aragne: Sign of Vermillion, Crazed Fruit, Fly Me to the Saitama, Queer Japan, Jesus en Life Turned Upside Down, A: My Dad’s an Alcoholic een eervolle vermelding in deze lijst met aanraders!

Vergeet bovenal niet het volledige programma te bekijken om te zien wat voor tofs er nog meer draait, en welke evenementen er nog meer te beleven vallen gedurende het festival.

Meer nieuws over CAMERA JAPAN, het programma of informatie over kaartverkoop zijn te vinden via www.camerajapan.nl.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie