Screenshot uit Hentai Kamen. Een van de films tijdens het Camera Japan Film Festival van 2016.

10 Films die je niet mag missen op het Camera Japan Film Festival 2016!

Over minder dan een maand gaat het Camera Japan Festival 2016 weer van start van 6 tot 9 oktober in het LantarenVenster Rotterdam. Tijdens dit vierdaagse, Japanse filmfestival kun je weer uitkijken naar vele toffe speelfilms en documentaires maar ook genrewerken – komedies, anime, jeugd- en vechtfilms – én Japanse beeldende kunst, literatuur en live optredens!

Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops. Ook dit jaar beloven ze weer een spetterende editie te gaan neer zetten met tientallen Japanse films van alle genres en voor ieder wat wils. Tevens is er ook een editie in Amsterdam van 14-16 oktober in het Kriterion.

Maar met zoveel op het programma is het natuurlijk moeilijk kiezen! Daarom bij deze (in willekeurige volgorde) onze 10 films die je niet mag missen op het Camera Japan Film Festival 2016!

Ken and Kazu

Jeugdvrienden Ken en Kazu dealen drugs voor lokale schurk Mr. Todo. Kazu wordt gierig en start zijn eigen handeltje, wat problemen voor hen beiden oplevert. Deze debuutfilm, gemaakt met een bescheiden budget, is een heerlijk speelse variatie op de vertrouwde yakuza-film.

New Directions in Japanese Cinema

De Visual Industry Promotion Organization (VIPO) nodigt sinds 2006 jong creatief talent uit om verschillende films van 30 minuten te maken. Voor de jubileumeditie in 2016 hebben we drie verschillende programma’s samengesteld, bestaande uit de beste korte films die de Japanse cinema te bieden heeft. Zowel Vol. 1, Vol. 2, en Vol 3. zijn te bekijken en ik raad je aan om er toch minstens een ervan te bekijken!

Miss Hokusai

Een film waar ik ontzettend naar uitkijk is Miss Hokusai. Sterker nog, ik was enorm blij verrast dat deze gloednieuwe film nu al te zien is bij het Camera Japan Film Festival! Het is een prijswinnende anime over O-Ei, de uiterst getalenteerde dochter van de wereldberoemde kunstenaar Hokusai, bekend van zijn houtgravures (waaronder zijn magnum opus De grote golf van Kanagawa). Ze schilderde veel van haar vaders kunstwerken, maar kreeg nooit de erkenning die ze verdiende.

There Is No Lid on the Sea

Mari is uitgeput door haar leven in de grote stad en opent een schaafijswinkel in het dorpje waar ze is opgegroeid. Terwijl haar simpele desserts de emotionele wonden van haar klanten verzachten ontmoet ze een jonge vrouw met een gezicht vol littekens. Dankzij de vriendschap die daaruit voortkomt weet ze eindelijk weer met zichzelf in het reine te komen. Gebaseerd op een roman van Banana Yoshimoto.

Magnificent Nine

Japan, 18de eeuw. Jazuburo en zijn dorpsgenoten beramen een plan om hun arme dorp te redden: ze verzamelen zoveel mogelijk geld en lenen het bedrag vervolgens aan hun landheer uit, waar ze dan weer rente over vragen. Maar wat als ze betrapt worden?

Magnificent Nine is een film in de stijl van het jidaigeki-genre, een genre van films en series die zich afspelen in het Edo-tijdperk. Vaak serieuze drama’s maar dit keer in de vorm van een komedie!

Cats Don’t Come When You Call

https://www.youtube.com/watch?v=yo6d_SwGq5k

Mitsuo, een bokser zonder veel geluk in het leven, heeft een voorkeur voor honden maar raakt toch opgezadeld met twee katten, die door zijn oudere broer van de dood zijn gered. Tot zijn eigen verbazing zorgen zijn nieuwe pluizige kameraden ervoor dat een groot gat in zijn leven wordt opgevuld. Een ontroerende tranentrekker gebaseerd op een populaire manga.

Kampai! For the Love of Sake

De mysterieuze wereld van de sake, de befaamde Japanse rijstwijn, wordt onder de loep genomen door een Britse brouwer, een Amerikaanse journalist en de jonge CEO van een traditionele Japanse brouwerij. Centrale vraag: hoe gaan deze individuen om met de uitdagingen van de hedendaagse sake-industrie? Must-see voor iedereen die van sake houdt of eens écht wil kennis maken met deze bijzondere Japanse drank.

Cry As If You Mean It

Shinichi, eind twintig, raakt steeds meer geobsedeerd door zijn eigen dood. Op hetzelfde moment keert een oude vriend terug uit Tokio omdat zijn moeder slechts een paar maanden te leven heeft. Een onvoorspelbaar, lichtvoetig drama dat de kijker meerdere malen op het verkeerde been zet.

Flying Colors

Flying colors is een charmante feelgood-komedie over een tienermeisje dat, tot ieders verbazing, in slechts een jaar tijd weet te transformeren van blonde bimbo naar een modelleerling die kans maakt om te worden geselecteerd voor een elite-universiteit. Met dank aan een inspirerende docent op een zogeheten cram school (en de nodige zweetdruppels en tranen). Het was eén van de grootste bioscoophits in Japan in 2015 en dus een echte aanrader!

HK (Hentai Kamen) 2: The Abnormal Crisis

Op nummer 1 staat voor mij echter Hentai Kamen 2: The Abnormal Crisis. Hk2 is het vervolg op de culthit uit 2013, HK Forbidden Super Hero, waarin een middelbare scholier het kwaad bestrijdt met een scala aan perverse superkrachten en een masker gemaakt van een damesslipje. Inmiddels is onze held afgestudeerd en dient hij het gevecht aan te gaan met zijn sterkste opponent tot nu toe.

Zoals de naam je alleen al doet vermoeden is dit geen standaard of al te serieuze film. Sterker nog het is een over-the-top komedie met een bizar plot en een nog meer bizarre held. Deel 1 heb ik een aantal jaar geleden op het Camera Japan Film Festival gezien en ik heb gehuild van het lachen. Sindsdien heb ik stiekem altijd gedroomd over een vervolg en zie hier! Ik vermoed dat mensen die het eerste deel niet hebben gezien alsnog perfect kunnen aansluiten op dit tweede deel en laten we hopen dat deze net zo leuk is als zijn voorganger.

Eervolle vermeldingen

En omdat kiezen gewoon moeilijk is wil ik ook nog een paar extra films noemen die ook zeker de moeite waard lijken te zijn om te bekijken!

Joy of Man’s Desiring – In de nasleep van de aardbeving van 2011 worden twee weeskinderen ondergebracht bij hun tante en oom. Haruna probeert haar jongere broer Shota in het ongewisse te laten wat betreft het lot van hun ouders, maar gemakkelijk is dat niet. De piepjonge acteurs weten op imposante wijze deze hartverwarmende en hartverscheurende film te dragen.

The Projects – Als de bejaarde Seiju verdwijnt beginnen de bewoners van het appartementencomplex (‘danchi’) waar hij woont (en iedereen op elkaars lip leeft) al snel te roddelen. Is hij misschien vermoord door zijn vrouw Hinako? Ook duikt er een vreemde snuiter met een paraplu op in de betonnen flat…. Een vreemde en verrassende komedie.

Their Distance – De jonge Koreaan Reon werkt als leerling-schoenmaker. Op een dag ontmoet hij op straat een mysterieuze vrouw die hij maar niet schijnt te kunnen vergeten. Intussen begint zijn vrouwelijke collega Kokaze iets voor Reon te voelen. Een lief en charmant liefdesverhaal, gesitueerd in hedendaags Japan.

Bitter Honey – Eigenzinnig romantisch drama waarin een adolescente menselijke goudvis en een geest vechten om de erotische aandacht van een stervende bejaarde schrijver. Vreemde, opwindende en hartverwarmende film van de prettig gestoorde regisseur achter Electric Dragon 80.000 V, met een charmante hoofdrol voor NIKAIDO Fumo als de frivole goudvis.

Our Huff and Puff Journey – Vier schoolvriendinnen uit Fukuoka stappen op de fiets richting Tokio om hun favoriete band ‘CreepHyp’ op te zien treden. Een lichtvoetige roadmovie, grotendeels verteld via beelden van de mobieltjes van de meisjes zelf. De regie is van MATSUI Daigo, bekend van eerdere publieksfavorieten als Wonderful World End en Afro Tanaka.

Wil jij meer weten over het festival en de tijden/dagen waarop deze films te bekijken zijn? Ga dan snel naar de site van Camera Japan voor meer informatie.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie