10+ Japanse hobby’s om uit te proberen

Ben jij op zoek naar een nieuwe hobby? Dan heb je tal van mogelijkheden en opties! Maar ben je specifiek opzoek naar een Japanse (geïnspireerde) hobby dan lijkt de keuze soms wat beperkt. Niks is echter minder waar want er zijn tal van Japanse hobby’s om uit te proberen, zoals onderstaande!

Japans koken

Iedereen is gek op eten, maar wellicht niet even dol op koken. Toch kan het erg leuk zijn en zelfs ontspannen werken, en het beste is nog dat je uiteindelijk ook nog eens iets lekkers overhoudt of van te genieten! De Japanse keuken is erg divers en leent zich uitstekend om flink mee te experimenteren!

En wil je het specifieker hebben? Focus je dan bijvoorbeeld op het maken van traditioneel Japans snoepgoed zoals wagashi, of juist alleen op het (na)maken van gerechten die je tegenkomt in beroemde anime series.

Japans leren

Wat is er nou een betere lofuiting aan de Japanse cultuur dan het leren van de taal? En hoewel het wellicht overweldigend lijkt om te beginnen met het leren van Japans zijn er tal van manieren om het behapbaar te houden en op een leuk tempo, én leuke manier de taal te leren.

Zo zijn er opties om dit online te doen met tools zoals Nihongo Master of met de (online) lessen van Kotatsu, maar ook met handige appjes (Memrise), en natuurlijk nog fysieke lessen in de buurt zoals bij de lokale Volksuniversiteit.

Japanse Kalligrafie (Shodo)

Shodo 書道, soms ook shuji 習字 genoemd, is één van de oudste, traditionele kunstvormen van Japan. Het is de kunst van de Japanse Kalligrafie en kan vertaald worden naar zoiets als “het pad van het schrijven”. Het tovert kanji, het Japanse schrift gebaseerd op Chinese leestekens, om tot ware kunstwerken. Hierbij draait het er om de kanji zo mooi mogelijk op papier te zetten. Het simpelweg een hobby noemen doet het eigenlijk wat te kort, maar het kan wel degelijk een goede hobby zijn als je op zoek bent naar meer rust en tegelijkertijd een creatieve outlet wilt hebben. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar er zijn ook diverse mogelijkheden tot lessen. Zowel online als offline. Zo hebben wij in 2020 al eens mogen aanschuiven bij kalligrafie meester Naoko-san. Zij geeft vanuit Oegstgeest (online) lessen Shodo.

Gunpla maken

Ben je een geduldig iemand (of wil je juist leren dit te worden), houd je van robots en/of lijkt het je leuk om iets met je handen te doen? Dan is het maken van Gunpla en soortgelijke kits wellicht helemaal jouw ding! Gunpla zijn schaalmodellen van de bekende mecha robots uit de serie Gundam (platgezegd een soort Japanse transformers maar dan toffer). Deze maak je uit plastic en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Het mooie hiervan is, is dat je de hobby zo uitgebreid kunt maken als je wilt. Sommige kits zijn erg makkelijk en vragen om weinig gereedschap, terwijl anderen extreem uitgebreid zijn en flink wat handigheid vragen.

Ook van andere series zoals Yokai Watch, Pokémon, en Sailor Moon kun je echter tegenkomen. Deze heten dan eigenlijk geen Gunpla meer, maar volgen eenzelfde principe.

Ikebana

Geen fan van robots maar eerder een natuurliefhebber? Dan is Ikebana mogelijk een betere optie voor je. Ikebana is de eeuwenoude kunst van het Japanse bloemschikken en is totaal niet te vergelijken met de manier waarop wij hier een boeket bloemen samenstellen.

Ikebana schikkingen worden zwaar beïnvloed door het seizoen en volgen bepaalde regels die moeten zorgen voor een specifieke balans binnen het stuk. Het is een haast poëtische manier van combineren, waarbij niet alleen bloemen maar ook veel blad, takken en andere natuurlijk elementen worden gebruikt.

Het lijkt enigszins intimiderend om te beginnen aan deze hobby maar gelukkig staat het internet vol met handige tutorials én kun je fysieke lessen, workshops, en cursussen volgen, ook in Nederland. Kijk hiervoor eens op onze evenementen kalender.

Bonsai

We kunnen natuurlijk niet Ikebana noemen en de Bonsai vergeten. Net als ikebana is ook bonsai een eeuwenoude kunstvorm die draait om natuurlijk schoon. En dan met name om het verzorgen van “miniatuur” bomen. Je kunt deze geheel vanaf een zaadje zelf kweken, of een al “kant-en-klare” bonsai kopen. Deze hoef je dan alleen nog maar bij te houden.

Let echter wel dat bonsai een hobby is waar je veel geduld voor nodig hebt en ook de juiste kennis. Verschillende soorten bomen vragen om verschillende soorten verzorging en het is soms nogal een precisie werkje om je bonsai in optimale conditie te houden.

Origami

Nog zo’n klassieker is origami, de eeuwenoude Japanse kunst van het papier vouwen. Het klinkt zo simpel maar kan oh, zo moeilijk zijn! Afhankelijk van hoe ver je jezelf uitdaagt zijn er de meest extravagante creaties die je kunt creëren “alleen” maar door op de juiste manier je papier te vouwen en met elkaar te verbinden.

Kendama

Nog een Japanse “sport” is het spelen met de kendama. We zetten sport hier even tussen haakjes want een echte sport is het niet. Een Kendama is een traditioneel houten speeltje dat al jaren razend populair is in Japan maar nu ook de rest van de wereld lijkt te veroveren! De bedoeling is, om op een zo creatief mogelijke manier, de bal op een van de “cups” (kuiltjes op de zijkanten), of op de punt te krijgen.

De basis hiervan is relatief simpel maar de “tricks” die je er vervolgens allemaal mee kunt doen zijn behoorlijk intens en krijg je niet zo 1-2-3 onder de knie. Wil je echt goed worden met je kendama dan zul je er honderden uren in moeten stoppen!

Karate (en andere Japanse vechtsporten)

Ben jij niet zo dol op stil zitten en ga je liever actief aan de slag? Dan zijn er tal van Japanse sporten, met name vechtsporten die je ook hier in Nederland kunt proberen. Denk aan karate, en judo, maar ook het traditionele Kendo is op diverse plekken in Nederland te doen. Hiermee ben je lekker actief bezig en leer je ook op unieke manier kennismaken van de bijzondere martial arts cultuur van Japan.

Needle Felting (naaldvilten)

Ben jij gek op creatief bezig zijn, heb je geduld, en ben je dol op alles wat kawaii is? Dan is needle felting helemaal jouw ding! Het is een (voor nu nog) ietwat onbekende hobby maar Needle Felting (naaldvilten) lijkt ook hier steeds meer voeten aan de grond te krijgen. Deze super schattige hobby, overgewaaid uit Japan, laat je de meest kawaii ontwerpen maken. Alles met wat geduld, een naaldje en een beetje wol.

De bedoeling is om met verschillende soorten en kleuren viltwol kleine bolletjes in vorm te prikken met een naald en deze te combineren met andere vormen en kleuren en er zo schattige creaties mee te maken. Dit kan van alles zijn van beertjes, tot konijnen, maar ook Pokémon (afbeelding via KawaiiLifeTing), of je favoriete Animal Crossing figuren.

Meer over deze leuke hobby lees je hier. Bovenstaande afbeeldingen via amazon, aliexpress, en kawaiilifeting.

Japanse spelletjes spelen

Qua games is er een zeer uitgebreid aanbod aan Japanse spellen om te spelen. Denk aan al het moois dat Nintendo op de markt brengt, of de toffe JRPG’s van Square Enix. Maar er is veel meer op het gebied van Japanse spellen, en dan met namen wanneer we het hebben over traditionele Japanse (bord)spellen, en allerhande moderne (bord)spellen geïnspireerd door Japan en de Japanse cultuur.

Je hier meer in verdiepen en zoveel mogelijk van deze spellen proberen kan een uitermate leuke hobby zijn, zeker wanneer je enthousiaste vrienden en familie en/of een partner hebt die gezellig met je mee wilt spelen.

Benieuwd welke Japanse spellen er bijvoorbeeld zijn? Kijk dan eens hier en hier.

Amigurumi

Kawaii knutselen wel wat voor jou maar lijkt needle velting je niks? Wellicht is Amigurumi dan meer iets voor je. Hiermee ga je ook aan de slag met wol en garen maar dan met haken! En dan hebben we het niet over de onderzetters die je oma vroeger in elkaar haakte, maar heuse knuffels en andere schattige creaties.

Foto van een Amigurumi knutselwerk. Eén van de vele Japanse hobby's om zelf uit te proberen.

Deze Japanse hobby bestaat al tientallen jaren maar sinds het begin van de jaren 2000 heeft deze schattige knutselstroming pas echt een grote following gekregen, en de laatste tijd is het al helemaal niet meer weg te denken van platformen zoals Pinterest en Etsy. Lees er hier meer over.

Taiko

En last, maar zeker niet least… Taiko: Japans drummen! Hoewel dit plat gezegd neerkomt op drummen op Japanse trommels is Taiko veel meer dan dat. Zoals De Yamato Taiko School (in o.a. Den Haag) omschrijft: “Bij Taiko wordt aandacht besteed aan lichaam, geest en gevoel. Het geluid van de grote drums is immens en bovendien energiek. In Japan wordt het ook wel beschreven als het geluid van je hartslag. Bij Yamato Taiko School zien we Taiko-drummen onder andere als een sport. We proberen de klanken te visualiseren met grote bewegingen en sprekende gezichtsuitdrukkingen, waarbij je je emotie de ruimte kunt geven.”

Niet zomaar een potje drummen dus. Het is een zeer intensive bezigheid die veel van je vraagt, maar je ook veel teruggeeft. Wil jij het eens proberen? Dan is de Yamato Taiko School één van de weinige plekken in Nederland waar je dit kunt doen: “Inmiddels volgen wekelijks bijna 200 gepassioneerde leden lessen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Naast uitdagende ritmes en originele YAMATO-nummers, leren ze samen één geluid te maken door naar elkaar te luisteren en respectvol met elkaar en de Taiko om te gaan.”

En echte taiko wat te extreem voor je? Importeer dan eens de videogame variant Taiko no Tatsujin.

Dit artikel – 10+ Japanse hobby’s om uit te proberen – verscheen voor het eerst op 7 maart 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 21 december 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie

Geef een reactie