Afbeelding van Super Big, een van de nostalgische anime voor kids uit de jaren '90.

10 Nostalgische anime (voor kids uit de jaren ’90)

Hoewel we nu vrijwel alleen anime kunnen kijken door middel van platformen zoals Netflix, Crunchyroll, en andere manieren van streamen kon je vroeger gewoon Fox Kids op tv aanzetten! Bijzonder genoeg was er tijdens de jaren ’90 (begin 2000) namelijk voldoende keuze uit diverse soorten anime. Gewoon op de Nederlandse TV. En dit is een perfect moment om ze weer eens op te zoeken. Want zeg nou zelf, even lekker genieten van pure nostalgie, da’s toch fijn?

Pokémon

Als er één nostalgische anime is die de mensheid wereldwijd heeft beïnvloed dan is dat wel Pokémon. De enorme hype (of “rage”) die het destijds was, was ongekend groot. Alle kinderen hadden wel iets van Pokémon of kwamen er mee in aanraking. Of dat nou was door TV, gameboy, kaarten of Pokémon Flippo’s, er was geen ontkomen aan.

Ook vandaag de dag kunnen we nog altijd genieten van nieuwe afleveringen en films die traditiegetrouw worden uitgebracht. Maar o.a. op Netflix kun je genieten van de oude, vertrouwde afleveringen van vroeger. En met honderden episodes heb je voorlopig nog wel even genoeg om te kijken.

Hamtaro

Hamtaro! Wie kent hem nou niet? Een heel klein hamstertje dat zeer grote avonturen beleefd. Zodra lieve eigenaresse Laura van huis is, gaat Hamtaro zo snel mogelijk naar zijn clubje vrienden, waarna de gekste dingen gebeuren.

Het leuke aan Hamtaro is dat de avonturen van deze kleine hamsters voor de gewone mens helemaal niks voorstellen. Maar juist omdat ze zo klein en kwetsbaar zijn halen ze er zo veel meer beleving uit.

Buiten dat zat de aantrekkingskracht hem natuurlijk vooral in die oh, zo schattige hamstertjes. Jammer genoeg had Hamtaro niet de grote following die Pokémon kreeg, maar er was genoeg leuks van te vinden. In Nederland kwamen er uiteindelijk koekjes, advent kalenders met chocolade, pluche poppen, speelgoed sets, gameboy spelletjes en nog veel meer.

Sailor Moon

Deze iconische anime waar tienermeisjes in Magische Sailor Strijdsters kunnen veranderen om tegen het kwaad te strijden, spreekt nog altijd tot verbeelding. De serie zit vol actie en spanning maar het staat ook bekend om de lieflijke uitstraling en styling, of zoals velen het noemen: de sailor moon aesthetic. Veel pastels, groen paars, roze, het maakt de anime gelijk herkenbaar.

De serie was in het Nederlands hier te zien en was gebaseerd op de Duitse nasynchronisatie. Qua beeld bleef de westerse versie trouw aan het origineel. Maar qua het script zijn er tal van wijzigingen aangebracht.

Jammer genoeg kregen we destijds alleen het volledige eerste seizoen (en enkele van het tweede) te zien. Wel kwamen er nog Sailor Moon specials in combinatie met herhalingen maar echt nieuwe afleveringen bleven uit. Gelukkig kunnen we inmiddels via diverse online diensten de hele serie in al haar glorie binge watchen. En zelfs de (ietwat geflopte) Sailor Moon Crystal remake bekijken.

Medabots

Robots die werken op speciale medailles, dat was de basis voor Medabots. Onder diezelfde naam zijn dat robots die vechten in toernooien onder de leiding van hun meester. Ikki is zo’n jongen met zijn eigen Medabot, Metabee. Twee seizoenen lang kon je genieten van diverse avonturen en flink wat robot gevechten! Vol met vriendschappen, avontuur, humor en drama.

Vanaf het tweede seizoen werd het allemaal duister en gevaarlijker, in combinatie met andere veranderingen waren een hoop fans niet bepaald tevreden. En werd de serie uiteindelijk niet verlengd. Toch was de gehele serie een van de grotere successen op Fox Kids en werden alle afleveringen op Jetix nogmaals herhaald.

Alfred J. Kwak

Een vreemde eend in de bijt wellicht (sorry), maar ook Alfred J. Kwak is toch écht een anime serie! De creatie van Herman van Veen is namelijk gemaakt door een Japanse animatie studio. De anime is specifiek gemaakt om morele (levens)lessen aan te kaarten bij jonge mensen. De thema’s zijn soms dan ook behoorlijk zwaar. Racisme, moord, corruptie, er kwam van alles aan bod. Terwijl te samen toekeken hij ons kleine eendje zelf volwassen werd.

Het was gelukkig lang niet altijd kommer en kwel, er zat ook meer dan genoeg humor in. Maar Alfred J. Kwak was anders dan andere series. En is nog altijd onverwacht relevant en actueel. De serie nogmaals kijken – ditmaal zelf als volwassene – is een hele ander ervaring en kan ik iedereen aanraden.

Wist je overigens dat deze hele serie in eerste instantie is gebaseerd op een theatervoorstelling? Er is zelfs één specifieke aflevering die dient als een ‘verfilming’ van het originele theaterstuk. Al kon ik deze helaas niet zo snel meer terugvinden.

Super Big

Het klinkt als een flauwe grap maar het is echt zo, in Super Big draait alles om een biggetje met superkrachten. Het is natuurlijk geen echte big, achter die transformatie verschuilt Tessa. Een doodgewone scholier die van de ene op de andere dag verkozen wordt om de enige echte Super Big te zijn, in naam van liefde en moed.

Het is aan haar om de wereld een betere plek te maken. En met elke heldendaad verdient ze een speciale biggenparel. Maar wat er gebeurd als ze daar een bepaald aantal van heeft verzameld? Tja, daar zul je de serie nog even voor moeten kijken!

En dat is echt een aanrader want Super Big zit bomvol (platte) humor en zit simpelweg gewoon erg leuk in elkaar. Het is een keileuke anime die zichzelf vooral niet te serieus neemt, en waar je veel plezier aan zult beleven.

Cardcaptor Sakura

Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval in een boekje! Want wanneer Sakura per ongeluk magische kaarten laat ontsnappen die in een boekje lagen moet ze per direct in actie komen.

Keroberos , de bewaker van die kaarten, stuurt haar op pad om alle kaarten weer te verzamelen en haar fout ongedaan te maken. De kaarten kennen namelijke vele geheimen en bezitten bijzondere krachten. En deze mogen niet zomaar losgelaten worden op de wereld!

Cardcaptor Sakura kende o.a. een mix van volwassen en kinderlijke personages die sterk op de voorgrond kwamen, dit maakte de serie toegankelijk voor een breed publiek. Bijzonder genoeg werd deze show maar sporadisch uitgezonden en telkens in losse afleveringen. Uiteindelijk waren er hier maar 57 van de 70 episodes te bekijken, maar gelukkig is deze nu online makkelijk te vinden en streamen!

Flint The Time Detective

Het is aan de tijdpolitie om de wereld veilig te houden en waar nodig het verleden in te reizen. Met name om te zorgen dat de kwaadaardige wezens van de snode Dark Lord de toekomst niet verpesten! Flint the Time Detective helpt de tijdpolitie om zaken door alle periodes van de wereld op te lossen. Van de Grieken tot het stenentijdperk, je kan het zo gek niet bedenken of het team gaat er naar toe!

Het was een serie die soms redelijk de grenzen van het bizarre opzocht. Zo heeft Flint een enorme grote hamer met ogen, die eigenlijk zijn vader is! Zo zitten er meer dingen in de serie die je soms even doen verbazen. Maar al met al is het een persoonlijke favoriet die mijn inziens nog altijd onderbelicht is gebleven.

Beyblade

Als je dacht dat spelen met tollen iets is wat alleen je overgrootouders deden, dan heb je het mis. In de moderne tijd heb je Beyblades, waarmee hevige competities gespeeld worden in bijzondere arena’s.

Elke Beyblade heeft een eigen unieke stijl en strategie, maar het draait met name de zogenaamde Bit-Beasts die deze bevatten. Het is een soort ziel binnen de Beyblade waarmee men het gevecht aan gaat in de arena.

Het had meer diepgang en verrassingen dan je in eerste instantie zou verwachten van een anime als deze. Maar hoofdpersonen Kai en Tyson zorgden ervoor dat je flink werd meegenomen in hun avonturen, en vol smart wachtte op de volgende aflevering.

De serie zelf sloeg al aardig aan, maar de chip zakjes met de Beyblades er in die je kon sparen maakten dit succes helemaal af!

Dragon Ball Z

En last, but not least… Net als Pokémon is Dragon Ball Z één van de moest invloedrijke anime wereldwijd, en is ook vandaag de dag nog razend populair. Uitleg geven over deze serie lijkt tegenwoordig een zaak te zijn, toch zal ik het nog even kort samenvatten.

Het heelal zit bomvol mega sterke aliens die op de een of andere manier altijd in aanraking weten te komen met Goku, een saiyan die op aarde leeft. Hij staat altijd klaar voor een goed gevecht en brengt hiermee vaak meer spanning naar aarde dan we zouden willen…

De serie volgt een soort cycli van een mega sterke schurk die een gevaar vormt en onze helden die trainen om hem te verslaan. Daarbij zijn er uiteraard allerhande leuke personages en kleine avonturen die de serie verder opvullen.

Uiteraard is het meer dan enkel vechten en maakt de Dragon Ball series ruimte vrij voor serieuze drama of juist keiharde comedy. Maar laten we eerlijk zijn, de meesten van ons keken dit voor het knokken.

Jullie favorieten?

Natuurlijk waren er nog veel meer nostalgische anime series zoals het onvergetelijke Shin-Chan, Samurai Pizza Cats, of Yu-Gi-Oh! Ook deze series staan uiteraard nog in ons geheugen gebrand. Maar wat is jouw favoriet? Waar keek jij vroeger (of nog steeds) naar? Laat het ons weten in de comments!


Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Michael
michaellogmans@gmail.com

Michael is een reviewer voor The Sushi Times en geeft dan ook zijn eigen view op anime en alles wat er bij komt kijken. Het is een hectisch leven maar hij komt dan helemaal tot rust als er anime aan staat. Heel toevallig want dat brengt dan weer inspiratie om hier blogs te schrijven.

Geen reactie's

Geef een reactie