10+ Redenen waarom Japanse badkamers beter zijn

Als je aan mij zou vragen wat ik het meeste mis aan Japan komt mijn badkamer zeker in de top 5 voor. Daar zijn de huizen niet zo groot en is alles ingericht zodat de kamer zo effectief mogelijk gebruikt kan worden. Er zitten allerlei handige technische snufjes en andere oplossingen verstopt in de badkamer om deze zo effectief mogelijk te maken. Recentelijk kwam ik een leuke YouTube video tegen waarin een Japanse badkamer wordt laten zien. Ik kreeg er spontaan heimwee van!

Reden genoeg om er eens een artikel aan te wijden dus bij deze! Hier zijn 12 unieke dingen die in de Japanse badkamer te vinden zijn en bij ons niet zoals verteld door Aiko, een leuke Japanse meid met haar eigen YouTube kanaal (eigenlijk van haar vader maar zij is de ster)!

1. Alles tegelijk

Wil jij lekker in alle rust genieten van je bad of heb je even je “momentje” op het toilet? Dan is er niks vervelender dan iemand die op de deur staat te bonken dat hij/zij de tanden wil poetsen. Maar in Japan kan dit gewoon zonder dat je last hebt van elkaar. De badkamers zijn vaak namelijk verdeeld in drie compartimenten waarbij het toilet, bad/douche, en wastafel worden gescheiden. Drie mensen zouden er dus gebruik van kunnen maken zonder dat ze elkaar zien of elkaar in de weg zitten!

 

2. Multifunctionele wasbak

De wasbak in de badkamer wordt hier eigenlijk alleen maar gebruikt om even je handen te wassen of wanneer je je tanden poetst. In Japan zit er een aparte haak boven je wasbak. Dit omdat je de kop van de kraan los kan maken en deze in de haak  kunt bevestigen. Zo kun je bijvoorbeeld grote kledingstukken met de hand wassen of een huisdier of zelfs je baby.

 

3. Zittend afspoelen

In Japan is het gebruikelijk dat je je eerst was vóór je in bad gaat. Dit betekent dat je eerst gaat douchen waarbij je je haren en alles wast en pas wanneer je schoon bent ga je in bad. Hiervoor zijn de badkamers vaak ingericht met een douchekop die vrij laag hangt. De bedoeling is dat je op een krukje zit en je daar uitgebreid wast. Daarna stap je pas in het bad.

Dit is extra belangrijk omdat het gebruikelijk is dat alle leden van het gezin hetzelfde badwater delen, vandaar ook het afspoelen van te voren. In principe zou het badwater namelijk gewoon schoon moeten blijven en is het eigenlijk alleen ter ontspanning dat je gaat badderen.

 

4. Spetter maar een eind weg

Met al dat sproeien bij de wasbak, het afspoelen op je krukje en alle andere toestanden kan het nogal een natte boel worden in de badkamer. Gelukkig is er goed over nagedacht want zowel de afzuiging als de afvoer is goed geregeld. Er zitten meerdere putjes in de vloer waar het water weg kan en ook alle badkamer meubels zijn van materiaal gemaakt die zeer goed tegen vocht kunnen.

 

5. Altijd de juiste temperatuur

Er is niets zo irritant dan dat je lekker in bad ligt en je (voor je gevoel) haast letterlijk de temperatuur van je water voelt zakken met elke seconden die voorbij gaat. Misschien laat je er dan even wat “koud” water uit lopen en zet je de warme kraan weer aan. Maar dit is eigenlijk nogal een verspilling. In Japan hebben ze daar een slimme oplossing voor. Daar hebben ze een handige thermostaat voor bedacht waarbij je niet alleen de temperatuur kan instellen maar ook de hoeveelheid water die je in je bad wilt hebben. Je kunt zelfs een starttijd invullen waarop het bad begint met vollopen en hoe lang deze op temperatuur moet blijven.

 

6. Elke dag een ander soort bad

Oké, deze optie heb je ook in Nederland, maar lang niet zo uitgebreid als in Japan. In de winkels zijn er complete schappen voor ingericht; badzout. Vele in korrels of zand en in allerlei kleuren en geuren. Alles voor dat extra beetje luxe en variatie voor in je bad. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een badzoutje voor. Zo heb je in de winter poeder dat je lichaam extra opwarmt tegen de bittere kou of juist andersom voor in de zomer.

 

7. HELP!!

Er lijkt letterlijk over alles nagedacht te zijn want ben je bijvoorbeeld gevallen en kom je niet meer overeind? Dan ben je hier gedwongen om maar flink te roepen tot iemand je hopelijk hoort. Ook voor deze situatie is er in Japan een oplossing. De badkamers hebben vaak een alarmknop zodat de mensen in de woonkamer horen dat er iets aan de hand is. In sommige situaties wordt deze knop zelfs verbonden met de alarmdiensten of bijvoorbeeld verzorgers.

 

8. Service

Ook voor minder dringende noodgevallen, bijvoorbeeld wanneer je een glaasje water wil of nieuw boek om in bad te lezen, kun je op een knop drukken! Ook dan gaat er weer een belletje die in de woonkamer te horen is waarop iemand naar je toe kan komen. Al moet je natuurlijk wel bereidwillige inwonende hebben die je willen helpen.

 

9. Afstandsbediening voor je bad… in de keuken?

Ja, zelfs in de keuken heb je een handig paneel om alles te regelen in de badkamer. Waarom zou je denken? Als je van het lange werken thuiskomt moet je vaak je eten nog bereiden en in bad om alle stress en zorgen van je af te spoelen. Het kost tijd om om de zoveel minuten naar je badkamer te lopen om te kijken of alles goed gaat daar. Nu kun je vanuit de keuken alles regelen terwijl je je avondeten staat te bereiden.

 

10. Milieu vriendelijk

Zoals gezegd gaat men eerst al uitgebreid douchen en wassen voor ze in bad stappen. Hierdoor is het water (als het goed is) nog behoorlijk schoon. In ieder geval schoon genoeg om dat water te hergebruiken. Vele wasmachines hebben een slang die het water uit het bad zuigt en dit gebruikt voor de was. Hoewel ik het mooi vind dat je het milieu een beetje kan besparen, moet ik eerlijk bekennen dat ik deze functie niet vaak gebruikt. En dat was omdat ik vaak van allerlei poeders in mijn badwater gebruikte. Maar het kan dus wel!

 

11. Droger

Vaak heb je geen ruimte om een wasdroger neer te zetten. Maar waarom zou je ook? Er zit een droog mechanisme in de badkamer geïnstalleerd zodat je hier je kleding kunt drogen. De buizen zie je vaak ziet in de Japanse badkamers zijn dan ook niet voor een douchegordijn maar om je kleding op te hangen terwijl ze drogen!

 

12. Toilet apart

De toilet die dan weer vaak apart staat is zo geïsoleerd dat er geen nare luchtjes uit de kamer kunnen ontsnappen. En om nog meer ruimte te besparen is het wasbakje om je handen te wassen boven de wc geïnstalleerd. De spoelbak en de wasbak zijn dus 2-in-1.

 

Echt beter?

En wat is jouw eindoordeel? Is een Japanse badkamer echt beter dan de westerse variant? Laat het ons weten in de commens!

 

Bonus: extra badkamer weetjes

  • Zijn er gasten dan is het gebruikelijk dat zij als eerste gebruik mogen maken van het badwater.
  • Iedereen heeft in huis zijn of haar eigen wasdoekjes. Voor gasten liggen er altijd extra klaar die de gasten mee naar huis mogen nemen na gebruik.
  • In de zomer wordt het badwater niet alleen gebruikt voor wassen maar ook om eventueel de stoep of het balkon mee af te koelen.
  • Lang niet alle huizen hebben een bad in Japan, vooral de ouderen niet. Vele huizen werden tijdens de oorlog verwoest en naderhand snel en goedkoop worden opgebouwd, een bad werd dan vaak overgeslagen.
  • Je ziet ook veel vierkanten baden in plaats van langwerpige, deze zijn dan vaak wel een stuk hoger.
  • Onsen en badhuizen zijn ook zeer gebruikelijk om te bezoeken in Japan. Dit zijn gezamenlijke baden waar mannen en vrouwen of gescheiden of gezamenlijk gebruik van kunnen maken.

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt! :D