Foto met plastic voedselwaren in etalage van een restaurant.

10 Tips Om Geld te Besparen in Japan

Een reis naar Japan is vaak al duur zat! Naast de hoge kosten voor een vliegticket en de al snel oplopende rekeningen voor ho(s)tels, heb je natuurlijk ook nog centen nodig om souvenirs te kopen en allerlei leuke dingen in Japan te doen. Gelukkig hoeft het allemaal niet super duur te zijn! Daarom hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet om heel gemakkelijk geld te besparen in Japan.

En heb je aan deze 10 tips niet genoeg? Dan staat er hier ook nog een deel twee voor je klaar met nog eens zeven verschillende tips om geld te besparen in Japan.

1. Hotels/ Ryoukan/ Vliegtickets

Het eerste waar je goed geld kunt besparen in Japan zijn je vervoer en verblijf. Door buiten het drukke seizoen te boeken, en niet in het weekend te vliegen, kun je al snel een paar tientjes besparen! Daarnaast is het vaak goedkoper om direct bij het hotel te boeken i.p.v. via een booking site, al is dat in Japan wel een heel stuk moeilijker.

Het is echter wel de moeite om goed uit te zoeken waar je het goedkoopste kunt verblijven of kunt vliegen. Hierbij bieden vergelijkingssites zoals booking.com of trivago.com al veel uitkomst!

2. Besparen op drinken

Ondanks dat je op vrijwel elke straathoek in Japan wel een vending machine tegenkomt kan het kopen van drinken toch al aardig in de kosten gaan lopen. Gelukkig is er in de Japanse horeca een gewoonte die ze wat mij betreft per direct ook in Nederland mogen doorvoeren. In eigenlijk alle restaurants en café’s is het namelijk gebruikelijk om ten alle tijden ijskoud, en gratis water aan te bieden aan de gasten. Vaak staat dit al klaar voor je op tafel!

Ook serveren een hoop sushi barretjes (zeker kaitenzushi) altijd gratis groene thee.  Verder is het gebruikelijk dat de ho(s)tels een waterkoker op de kamer of in de keuken hebben die je kunt gebruiken om zelf koffie en thee te maken.

Door dus gewoon lekker veel te drinken op dat soort momenten hoef je geen €3,- voor een glas cola extra te betalen, of elke keer voor 100yen een flesje drinken uit de vendingmachine te trekken. Een van de makkelijkste manieren om geld te besparen in Japan dus.

3. Bespaar op eten

Aan eten ga je ook al snel een paar tientjes per dag uitgeven, je kunt het echter ook een stuk goedkoper houden! Zo zijn er een aantal dingen waar je makkelijk op kunt besparen:

Geen ontbijt in het hotel

Zo kun je een ontbijt in het hotel overslaan (vaak zo’n €10/€15 p.p.) en ervoor kiezen een lekker broodje in de stad of bij een konbini te halen. Eet deze op je hotelkamer op met een kop warme (gratis) hotel thee, of bij wijze van nog een goedkoop pakje sap van de konbini en je bent vaak al voor €5,- p.p. klaar. Stel dat je dat €10,- per dag bespaart over drie weken lang heb je dus alweer €210 meer te besteden!

Ben je echter een grote eter en heeft je hotel een onbeperkt ontbijt buffet? Dan is het vaak voordeliger om wel degelijk gebruik te maken van het hotelontbijt. En voor degene die op z’n Hollands denken en meteen hun lunch denken te kunnen regelen door wat van het ontbijt buffet “voor later” te bewaren… Dat kan maar het wordt zeker niet op prijs gesteld en is ook eigenlijk niet gepast.

Ramen, Ramen, en nog eens Ramen

In Japan maken ze de allerlekkerste ramen en vaak ook nog eens voor echte spotprijsjes. Zo kun je al voor zo’n 600yen een enorm kom met ramen scoren waarmee je gegarandeerd een grote maag goed mee kan vullen! Skip dus de set-menu’s of luxe belegde broodjes maar ga voor een heerlijke, warme, grote kom met Ramen!

Nog te duur en heeft je ho(s)tel een waterkoker? Dan kun je uiteraard ook cupnoodles gaan halen bij de konbini. Deze heb je in supergoedkope varianten tot net wat luxere, allen voor maar een paar honderd yen.

Kortingsstickers

Even geen zin in Ramen of wil je graag iets wat je makkelijk mee kunt nemen onderweg? Zorg dan dat je een half uurtje voor sluitingstijd bij een konbini of supermarkt bent. Een paar uur voor sluitingstijd komen er namelijk behoorlijke kortingen van soms wel 30% tot 50% op de versproducten!

Zo kun je voor een leuke prijs onigiri, bento of fruit kopen en scheelt je dat een ritje naar een restaurant. Zo kan een bento box die eerst 800yen was nu nog maar 300yen zijn. De perfecte manier om je ontbijt of lunch voor de volgende dag vast te regelen!

Over het algemeen zijn konbini trouwens net wat duurder dan de supermarkt. Het is echter een stuk makkelijker om een konbini te vinden dan een supermarkt dus is het aan jou om de overweging te maken tussen gemak en een besparing van een paar honderd yen.

Gratis zoetigheid

Heb je even lekkere trek en ben je toevallig in Shinjuku, dan is er achter JR Shinjuku station een Krispy Kreme winkeltje. Ook al is het er druk dan nog kun je daar in de rij aansluiten voor een heerlijke, gratis, geglazuurde donut! Deze donuts zijn zo beroemd dat er vaak ’s ochtends al een rij met mensen staat.

Ook kun je bij Baskin Robins een gratis scoop ijs na keuze krijgen zodat je een van de lekkere smaken kunt proeven. Het lepeltje moet je overigens wel weer inleveren. Zo bespaar je de natuur ook nog een beetje.

Ben je in een restaurantje? Vul dan de questionnaire in! Meestal lijdt dit tot een coupon of een gratis toetje ter waarde van ongeveer 300 yen. Altijd lekker toch?

4. Tissues en waaiers

Als we het toch over gratis samples hebben… Een van de belangrijkste marketingstrategieën in Japan is iets uitdelen op straat, en dan met name papierenzakdoekjes! Tissues worden per 10 verpakt in zakjes, daar komt een plastic zakje omheen met daarin een vakje voor het informatiefoldertje en die worden op verschillende plaatsen uitgedeeld. Ze zijn zo handig omdat ze makkelijk in je tas of zak passen en je weet maar nooit wanneer je er een nodig hebt. 

Hetzelfde systeem geldt voor waaiers in de hete zomer. Op de waaier wordt de naam van het bedrijf gedrukt, en zo krijg jij een beetje verkoeling en maak je (stiekem) reclame. Misschien niet de meest indrukwekkende manier om geld te besparen in Japan, maar alle kleine beetjes helpen!

5. Spaarkaarten ポイントカード

Japan is een echt spaarkaartenland. Voor elke winkel hebben ze wel kaartje waarbij je punten kan sparen.  Zeker wanneer je voor langere tijd in Japan bent is het dan ook de moeite waard om ermee aan de slag te gaan!

watermerk-1

De eenvoudigste is een kartonnen kaartje waarbij je bij aankoop iedere keer een stempeltje krijgt. Als je kaartje vol is krijg je een bepaald bedrag cadeau of korting bij je volgende aankoop. Dit kunnen leuke bedragen zijn waarbij je dagelijkse boodschappen ineens een stuk goedkoper kunnen worden.

Daarnaast heb je ook de plastic variant, ofwel pasjes die langs de scanner gehaald worden en waarmee je elektronisch kunt sparen. Kijk wel uit dat je niet doorslaat met al die kaartjes. Voor je het weet barst je portemonnee van al dat plastic dat erin zit. Net als hier dus!

6. Kinken store 金券ショップ

Naast spaarkaarten is iedereen natuurlijk ook gek op kortingskaarten! Net als je hier bij de supermarkt vaak kortingskaartjes kunt vinden voor allerlei uitjes heb je daar in Japan speciale winkeltjes voor; zogenoemde Kinken Stores. In drukke steden zijn Kinken Stores soms aparte winkeltjes, maar anders vind je ze terug als kleine sectie in konbini’s, supermarkten, en sommige warenhuizen.

Welke vorm ze ook aannemen het is altijd een soort vitrinekast waarin kortingskaartjes voor allerlei uitstapjes te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Disneyland, Toshimaen, of Sanrio Puroland. Ook voor films, musea, en soms zelfs restaurants kun je kortingskaartjes vinden. Deze zijn echter niet gratis. Je betaalt een kleine bijdrage, maar het levert je altijd een grotere korting op.

Stel dat een normaal kaartje €50 is dan hoef je nu bij de kassa nog maar €40 te betalen. Wanneer je betaalt hebt in de winkel krijg je het kaartje mee, die je bij de kassa van het evenement of musea waar je naar toe gaat kunt omruilen voor het échte toegangskaartje.

watermerk-3

Deze winkels verkopen overigens ook vaak reisjes binnen Japan. Zo kun je voor een paar tientjes goedkoper van Tokyo naar Kyoto of een dagje naar Hakone, inclusief een dagpas voor alle attracties. Het is wel even goed om eerst meerdere winkeltjes te vergelijken want de ene heeft net een betere deal dan de andere. De grote steden hebben vaak meerdere Kinken stores op een rijtje zitten dus het is soms nog wel even een gedoe. Maar door er wat extra tijd aan te besteden kun je vaak een hoop besparen.

Let wel goed op dat sommige pretparken, zoals Disney, het gebruik van Kinken store kortingskaarten inmiddels verbieden en je ticket ongeldig kunnen verklaren!

Voor een handig overzicht van Kinken Stores in Tokyo kun je hier kijken.

7. Gratis Toeristen uitjes

Nog beter dan korting is natuurlijk gratis! En ja, het is mogelijk om gratis uitjes te hebben in Japan. Sterker nog er zijn er genoeg! Zo kun je i.p.v. van een “duur” bezoek aan de Tokyo Sky Tree in Asakusa ook naar de gratis Government Buildings in Shinjuku, deze hebben namelijk een gratis toegankelijk observatie deck.

Verder zul je merken dat een hoop (kleinere) tempels vaak geen entree berekenen, of alleen entree vragen wanneer je ook binnen de tempelmuren wilt komen. Verder zijn er een hoop musea, pretparken, en bijvoorbeeld de Ueno Zoo die op bepaalde dagen geen entree vragen.

Ook zijn er groot aantal activiteiten die sowieso al geen geld kosten. In dit handige overzicht van Time-Out Tokyo vind je al dertig dingen die je gratis kunt doen in Tokyo zoals:

  • Gratis bezoek en rondleiding door de Yebisu en Suntory Musashino bier fabrieken
  • Het bezoeken van het Japanese Sake Information Centre, een soort mini-museum waar je alles te weten komt over Japanse Sake
  • Ook het Sumo Museum, Suginami Animation Museum, en Advertising Museum Tokyo, zijn gratis te bezoeken
  • Een gratis fiets huren (op zondagochtend) bij Palace Cycling, in de buurt van het Imperial Palace

  • En ben je jarig? Dan mag je gratis naar binnen bij Joypolis, Sega’s indoor pretpark, en krijg je ook nog eens een kaart voor gratis onbeperkte ritten!

Staat het museum dat je in Tokyo graag zou willen bezoeken er niet tussen? Of is deze niet gratis te bezoeken? Dan zou je ook nog kunnen kijken naar een Grutt Pass. Dit is een speciale pas waarmee je korting kunt krijgen, of zelfs gratis naar binnen kunt bij maar liefst 49 musea en 2 dierentuinen door heel Tokyo! De pas kost zo’n 2000yen maar wanneer je naar 3/4 musea gaat heb je dit er vaak alweer uit. Voor een volledig overzicht van alle plekken waar je de Grutt Pass kunt gebruiken kun je hier kijken.

Het lijkt me duidelijk, er is zat te doen zonder dat je meteen entree hoef te betalen! Hiermee kun je al flink wat geld besparen in Japan.

8. Japanse les

Ben je niet alleen in Japan om de toerist uit te hangen maar wil je graag ook de taal leren? Dan kom je er snel achter dat Japanse taallessen zelfs in Japan nog erg duur zijn, vooral wanneer je privé les hebt.

Ben je nou voor langere tijd in Japan, dan kun je je aanmelden bij de lokale bibliotheek om daar, voor een kleine vergoeding of soms gratis, Japanse les te volgen. Je komt dan met een groepje mensen van allerlei nationaliteiten bij elkaar op de taal te leren en na het einde van de drie maanden of half jaar, ga je op een leuk “schoolreisje”.

Op deze manier kun je nog leuke vrienden maken en van elkaar leren. Folders over deze lessen zijn te halen bij het gemeentehuis van de stad waar je bent. Meestal hebben ze daar een apart hoekje met informatiefolders voor de “gaikokujin”.

9. Book off en K-Books

Deze winkelketens kopen al je oude anime/ manga/ boeken/ cd’s en zelfs merchandise voor een klein prijsje op. Aan de hand van de conditie van het product bepalen ze een prijs die je ervoor krijgt. Deze producten verkopen ze ook weer en je kunt er dan ook van alles vinden wat je maar nodig mocht hebben op het gebied van entertainment.

Dit is een echt walhalla wanneer je bijvoorbeeld naar een CD van je favoriete J-pop band zoekt. Nieuw kan een CD al snel 3000yen kosten, daar misschien nog geen 1000yen! Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je kapotte of beschadigde producten koopt, alles wordt netjes gecontroleerd.

Deze winkels zitten door heel Japan heen een meestal dicht bij een station te vinden. Uiteraard heb je bij deze winkel ook weer een spaarsysteem. Na het tonen van het Book Off spaarkaartje krijg je na betaling een coupon mee waar het bedrag opstaat dat je de volgende keer mag besteden.

10. Daiso / 100Yen Stores

En last but not least. De Daiso / 100Yen winkels! Deze zijn bijna onmisbaar en handig als je voor je familie souvenirs moet meebrengen. In deze winkel verkopen ze echt van alles en, tenzij anders aangegeven, is alles 100 yen. Dit is echter wel zonder belasting van 8% dus stiekem betaal je overal 108 yen voor. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het daar halen. Van huishoudelijke artikelen tot snacks, van make-up tot schrijfwaar, paraplu’s en zo kunnen we nog wel even door gaan.

Er zijn 4 bekende 100 yen stores: Daiso, Can do, Seria en Watts. Het aanbod is ongeveer overal hetzelfde en ligt een beetje aan de grootte van de winkel. Een van de grootste is die in Harajuku op Takeshita Dori. Deze is twee etages hoog en staat vol met typische Japanse prulletjes om thuis uit te delen (of natuurlijk lekker zelf te houden).

Meer besparingstips?

Meer tips nodig? Lees dan ook ons vervolg op dit artikel “Nog 7 manieren om geld te besparen in Japan“. Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je zo weer wat extra geld besparen! Heb jij nou ook nog goede tips om te delen met ons en de andere lezers? Laat het weten in de comments!

Dit artikel – 10 Tips Om Geld te Besparen in Japan – verscheen voor het eerst op 29 juli 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 29 november 2022.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie