04 aug 1001 soorten J-Fashion
Wanneer je aan J-fashion (Japanse mode) denkt, denk je vaak meteen aan het beroemde (of beruchte) Harajuku of Yoyogi Park met z’n extravagant geklede bezoekers! En dat is niet zo vreemd want Japan is het thuisland van een groot aantal unieke modestijlen zoals. Deze stijlen worden al jaren gezien als op-en-top Japans en velen hebben het beeld dat je niets anders dan maximaal uitgedoste mensen ziet lopen in (met name) Tokyo.
De realiteit is echter een stuk genuanceerder. In de jaren 1990 tot zo’n beetje 2010 zag je wel degelijk veel mensen met een extreme of unieke kledingstijl in Tokyo. Maar net als alles zijn ook deze aan trends onderhevig. Tegenwoordig zie je een stuk minder van de meer iconische stijlen zoals Lolita, Gyaru, Visual Kei en Fairy Kei. In plaats daarvan zie je weer geheel nieuwe stromingen ontstaan. Vaak wat meer gericht op westers, of Zuid-Koreaanse mode.
Graag nemen we je mee op een introductie reis langs de meest bekende en unieke modestromingen die Japan de afgelopen jaren heeft gekend.
Lolita
Laten we maar meteen beginnen met één van de bekendste Japanse mode stijlen: Lolita! Het is ook meteen een wat moeilijkere stijl om te definiëren omdat er super veel verschillende soorten lolita zijn; Classic, Sweet, Punk, Hime (princess), Sailor, Gothic en ga zo maar door!
Maar wat ze in elk geval (vrijwel) allemaal gemeen hebben zijn de poeferige rokjes en jurkjes met lekker veel petticoats! Bekende Lolita merken zijn o.a. Angelic Pretty, Baby The Stars Shine Bright en Metamorphose Temps de Fille en natuurlijk ons eigen lolita merk van Hollandse bodem: Fly Away Fashion. Lees hier meer over Lolita mode.
Gyaru
Gyaru is net als Lolita één van de bekendere (misschien wel beruchte?) J-fashion stijlen. Maar net als bij de lolita’s heb je ook verschillende gyaru’s. Eentje die we allemaal wel (her)kennen is de Ganguro Gyaru.
Met hun super bruine huidjes, overdreven make-up, en opvallende kapsels zijn ze ook niet over het hoofd te zien en zelfs voor de mannen is er een versie: Gyaruo. Andere soorten Gyaru zijn oneegyaru, koakuma, en himegyaru. Deze zijn weer heel anders dan de Ganguro stijl en tegenwoordig ook veel populairder. Lees hier meer over Gyaru mode.
Decora Kei & OTT
Decora Kei oftewel Decoration style is een kledingstijl in Japan waarbij alles draait om zoveel mogelijk accesoires! Elke stukje huid en haar mag zoveel mogelijk bedekt worden met kettinkjes, haarspelden, haarbanden, armbanden en noem het maar op!
Zelfs op het gezicht wordt er nog regelmatig van alles geplakt. Over het algemeen is het een erg kleurrijk en schattig geheel maar natuurlijk heb je ook Decora Kei met wat meer punk of goth elementen. Lees hier meer over Decora Kei.
Daar nauw aan verbonden heb je nog OTT, ofwel ‘Over The Top’, waarbij je het gebruik van accessoires en de elementen uit een bepaalde stijl zodanig gebruikt dat het OTT wordt! Dit is een op zichzelf staande stijl die van toepassing is op alle modestromingen zo heb je OTT Gyaru’s, OTT Lolita’s, of OTT Fairy Kei. Lees hier meer over OTT.
Fairy Kei & Pop Kei
Fairy Kei kun je bijna een combinatie noemen van Sweet Lolita en Decora Kei. Er worden erg veel pasteltintjes gebruikt zoals zachtroze, lila en mint. Heel vaak zul je personages of andere elementen uit Westerse jaren ’90 tekenfilms terug zien als accessoires of als printje. Denk hierbij aan bijv. My Little Pony, Strawberry Shortcake en Barbie. Lees hier meer over Fairy Kei.
Pop Kei is vrijwel helemaal hetzelfde als Fairy Kei maar gebruikt vaak wat zwaardere materialen. Het belangrijkste verschil is echter het gebruik van kleur. Waar het bij Fairy Kei draait om rustig pastel tintjes kan het bij Pop Kei niet fel genoeg zijn! Je ziet dan ook veel neon kleuren voorbij komen. Lees hier meer over Pop Kei.
Dolly Kei & Cult Party Kei
Dolly Kei is nog een relatief nieuwe stijl en gebaseerd op de Middeleeuwen en Europese sprookjes.Je ziet dan ook een hoop lange rokken, hoge nekken en veel vintage! Het is de bedoeling dat je er zo poppig mogelijk uit ziet dus het juiste haar en make-up zijn erg belangrijk! Lees hier meer over Dolly Kei.
Cult Party Kei kan als opzichzelfstaande stijl gezien worden maar is erg nauw verbonden met Dolly Kei. De look is op veel fronten gelijk. Al worden bij Dolly Kei veel meer religieuze symbolen zoals Kruizen en Bijbels gebruikt. Maar waarin het grootste verschil zit tussen beide stijlen is dat bij Cult Party Kei, in tegenstelling tot Dolly Kei, gebruik maakt van lichte kleuren zoals beige, wit en pastel tinten. Lees hier meer over Culty Party Kei.
Shironuri
Shironuri heeft eigenlijk maar één echte ‘regel’ en dat is dat in elk geval je gezicht spierwit moet zijn geschilderd. Vaak worden ook de hals en handen of andere stukken huid die zichtbaar zijn wit geschilderd of bedekt met witte panty’s en handschoenen.
Maar het ‘mooiste’ aan Shironuri is nog wel de diversiteit. Je kunt het namelijk in elke denkbare stijlencombinatie dragen. Ja Ganguro x Shironuri wordt lastiger maar Hime Lolita x Shironuri? Geen probleem! Of misschien wil je wel een Mori-Girl/Shironuri combi doen? Meer over deze stijl volgt nog!
Visual Kei
Ontstaan in de jaren ’80 is de visual kei stroming nog altijd ontzettend populair en te vergelijken met de Westerse Glam Rock en Glam Metal maar dan nog nét ietsje wilder en extremer qua haar en make-up. Ook binnen Visual Kei zijn er verschillende stromingen die sterk gerelateerd zijn aan het origineel waaronder Angura Kei en Oshare Kei. Lees hier meer over Visual Kei.
Overige stijlen
Daarnaast zijn er nog enkele kleinere substromingen geweest. Deze zijn vaak afgeleid van bovengenoemde stijlen. Of zijn simpelweg kleinere, en minder bekende modestijlen. Dit zijn o.a.:
- Larme kei, een schattige, meisjes-achtige look gepopulariseerd door het Japanse magazine “Larme”
- Kagaloli, een mix tussen lolita en kimono
- Takuya Angel, een zeer specifieke substijl van het merk Takuya Angel. Welke kimono mengt met andere Harajuku stijlen. Voornamelijk Decora en OTT.
- Mori Girl, een stijl die gebaseerd is op het beeld van een meisje dat in het bos woont. Natuurlijk materialen en veel schattigheid. Te vergelijken met wat we nu cottagecore zouden noemen.
Dit is nog maar een greep aan alle soorten modestromingen die er te vinden zijn. Vergeet echter niet dat niks écht zwart/wit is of in precieze hokjes past. Er zijn tal van variaties, substromingen, en persoonlijke voorkeuren die voor leuke mixen tussen dit alles zorgen.
Meer Japanse mode?
En daarmee komen we alweer aan het einde van dit overzicht! Hopelijk hebben we je hiermee een goed beeld kunnen geven van de enorme diversiteit aan Japanse modestromingen. Wil je nog meer weten over de Japanse mode? Dan zijn onderstaande boeken echte aanraders:
Geen reactie's