11 Japanse dingen om te doen (als je je huis niet uit kunt)

Naast het bingewatchen van anime, je stapel manga en boeken eindelijk eens lezen, of je gaming backlog weg te werken zijn er nog veel meer leuke dingen met een Japans tintje die je in en om je huis kunt doen!

De dealerroom in vanuit huis

Een hoop conventies en Japanse markten zijn inmiddels afgelast, en lang niet alleen verplaatst naar een nieuwe datum. Dit betekent niet alleen dat jij een hoop leuke dingen misloopt maar een hoop kleine ondernemers een enorme financiële strop te wachten staat. Zij zijn namelijk vaak afhankelijk van deze evenementen.

Wil je hen toch steunen? Ga dan eens digitaal bij ze langs! Zo schreven wij al twee artikelen met (on)bekende gezichten uit de dealerroom en de artist alley. Maar vergeet ook niet jouw eigen favorieten op te zoeken op hun socials of andere online platformen.

Marie Kondo je huis (of kamer)

Nu je veel thuis zit is het ook een uitstekend moment om de grote schoonmaak eens zeer grondig uit te voeren. Probeer de Marie Kondo methode daar eens bij toe te passen.

Deze, inmiddels wereldberoemde, Japanse dame weet als geen ander hoe je je kunt ontdoen van zaken die je geen plezier meer geven, maar slechts rommel in je huis zijn. Geen idee hoe je moet beginnen? Dan kun je haar boek kopen, op de website kijken, youtube filmpjes bewonderen, de Netflix serie bingewatchen, of zelfs haar manga lezen!

Bordspelletjes Marathon

En als je kasten weer lekker leeg en opgeruimd zijn dankzij Marie Kondo is het tijd ze vol te zetten met de allerleukste bordspelletjes, met een Japans tintje uiteraard ! Zo kun jij met je gezin, familie, of partner een heerlijke bordspelletjes avond organiseren.

Enkele van onze persoonlijke favorieten zijn King of Tokyo, Machi Koro, Tokaido en Sushi Go, maar er zijn nog tal van andere leuke opties. Bekijk onze andere aanraders in het artikel “De leukste Japanse bordspellen en kaartspellen!

Leer Japans koken

Weet je niet zo goed wat voor lekkere dingen je kunt maken voor je hanami picknick? Of lijkt het je leuk om de Japanse keuken beter te leren kennen? Dit is het moment! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Proef Japan voor tientallen heerlijke, Japanse recepten.

Naast recepten vind je er overigens ook heel veel informatie over Japanse ingrediënten en andere leuke artikelen over de Japanse keuken. Zo zet je in no-time zelf een fantastische Japanse maaltijd op tafel.

All-you-can-eat-sushi in eigen huis

In het verlengde hiervan kun je ook denken aan het organiseren van je eigen Sushi Party. Lekker veel maken, de tafel leuk dekken, kaarsjes aan en gaan met die banaan!

Tegenwoordig kun je in de meeste supermarkten alles vinden wat je hiervoor nodig hebt. Van Japanse rijst tot nori en rijstazijn. Tot natuurlijk de ingrediënten zoals vis, ei, of komkommer. Dus moeilijk hoeft het ook niet te zijn.

DIY Wanko Soba Noodle Challenge

Oké, dit is het laatste eet-gerelateerde dingetje, beloofd. Maar wat dacht je ervan om je eigen Wanko Soba Noodle Challenge te organiseren? Je kunt het zelfs met een pakje spaghetti doen. Want zeg eerlijk, daar heb je er waarschijnlijk meer dan genoeg van gehamsterd om er eentje op te offeren voor deze challenge.

Het vinden van de lege bakjes is een wat grotere uitdaging, maar je hebt vast nog wel een grote verzameling tupperware bakjes waar je niets mee doet. Of maak je eigen origami bakjes van stevig papier!


Origami

Dat brengt ons direct bij het volgende idee. Want met origami kun je jezelf uren bezighouden. Dit is de eeuwenoude Japanse kunst van het papier vouwen. Het klinkt zo simpel maar kan oh, zo moeilijk zijn! Afhankelijk van hoe ver je jezelf uitdaagt zijn er de meest extravagante creaties die je kunt creëren “alleen” maar door op de juiste manier je papier te vouwen en met elkaar te verbinden. Het biedt dus genoeg vermaak om je uren zoet te houden.

Mooi meegenomen is ook dat je er niet direct speciaal origami papier voor nodig hebt (al is dat vaak wel mooier en fijner om mee te werken) maar gewone vouwblaadjes of restanten uit je papierbakken zijn ook erg goed oefen materiaal.

Een aantal leuke YouTube kanalen met heel veel origami voorbeelden zijn o.a. Paper Kawaii – Origami Tutorials, Origami Plus – Easy Origami Tutorials, en PPO.

Japans leren

Veel vrije tijd om handen? Dan is dit het perfecte moment om een nieuwe taal te leren. En wat beter dan Japans? Hiervoor hoef je niet eens dure lesboeken aan te schaffen maar kun je een heel leuk begin maken met gratis apps zoals DuoLingo en Memrise.

Ook leuk: je kunt vaak heel makkelijk oefensheets uitprinten om het schrift te leren, ook leuk met de kids want het is “gewoon” het natekenen van symbolen.

Wil je het wat serieuzer aanpakken? Dan kun je denken aan betaalde diensten zoals Nihongo Master, Kotatsu, of bijvoorbeeld lessen-op-afstand met docenten uit Japan! Genoeg opties dus om Japans te leren.

Ga gunpla bouwen

Gunpla komt van “Gundam plastic model”  en zijn speciale bouwpakketen waarmee je volledig op schaal je favoriete Gundams na kunt bouwen. Dit zijn beroemde robots en razend populair in Japan. Ook In Nederland kun je talloze buildkits kopen bij o.a. Archonia en Side7. En ben je niet zo dol op Gundam? Geen zorgen, want soortgelijke kits zijn er ook voor series zoals Pokémon, One Piece, Dragon Ball Z en nog veel meer!

Ze zijn niet altijd even goedkoop maar je hebt er wel heel veel plezier aan. Afhankelijk van de kit die je koopt heb je in één klap een dagvullend programma te pakken. Want sommige pakketten zijn behoorlijk uitgebreid en ingewikkeld om in elkaar te zetten. Perfect dus tegen de verveling!

Pimp je school en werk spullen

Haal wat inspiratie uit onze oude back-to-school DIY overzichten met de leukste kawaii of otaku make-overs voor je schriften, etui’s en meer. Als je dan straks de schoolbanken weer in moet, of weer naar je werk moet gaan heb je in elk geval toffe nieuwe notitieblokken om mee te werken.

Maak je eigen omamori (geluksbrenger)

En last, but not least! Een andere leuke DIY die wel al eens eerder deelden is het maken van je eigen omamori. Dit zijn bijzondere geluksbrengers die je zouden kunnen beschermen tegen ongeluk en ziektes, of je wat extra geluk in de liefde of studies kunnen geven.

Je kunt ze op tal van verschillende manieren maken. En zeker als je nog wat restanten stof (of desnoods een oude zakdoek) over hebt kun je er al mee aan de slag gaan.

Wat zijn jouw tips?

Wat doe jij om jezelf en/of je familie bezig te houden in deze periode? Deel je favoriete tips met ons in de comments onder dit artikel!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie