11 Niet te missen kersenbloesem specials in Japan (2020 Editie)

De kersenbloesem gekte barst deze maand weer helemaal los in Japan. Want nog maar even en overal kun je weer genieten van de schitterende sakura, en de bijbehorende hanami evenementen. Dit betekent ook dat talloze winkels, restaurants, cafés en soortgelijke allemaal hun nieuwe “limited editions” menu’s en specials aankondigen. Deze zijn alleen te verkrijgen rond het kersenbloesemseizoen, dus ben jij dan in Japan? Sla dan je slag en probeer enkele van deze unieke kersenbloesem specials!

Sakura Starbucks

Zoals altijd is Starbucks één van de eerste die inspringt op de sakura gekte en kondigt dan ook elk jaar weer een aantal speciale drankjes aan. Dit jaar zijn dat een ‘Sakura Milk Latte’, een ‘Sakura Milk Pudding Frappuccino’, en nog een ‘Sakura Cherry Frappuccino’.

Traditiegetrouw is er ook een gloednieuwe serie merchandise aangekondigd, uiteraard ook geheel in het teken van de kersenbloesem. De collectie bestaat o.a. uit mokken, bekers, waterflesjes, en zelfs een picknick kleedje!

Vanaf 15 februari zijn deze specials te verkrijgen. Een einddatum is op dit moment nog niet bekend buiten “geldig zo lang de voorraad strekt”. Afgaande op voorgaande jaren zijn de meeste items en drankjes rond midden-april echter wel weer van de menukaarten verdwenen. Wacht dus niet te lang!

Sakura Coca-Cola

Nog zo’n terugkerende special is de limited edition sakura Coca-Cola. Sinds 2017 brengen zij (als één van de eerste in het jaar) al hun kersenbloesem drankjes op de markt. Meestal rond eind-januari/begin februari ligt deze al in de supermarkt. En ook dit jaar is dat niet anders.

Voor de editie van 2020 is gekozen voor een aluminiumflesje in de vorm van de bekende glazen Coca-cola flesjes. Qua smaak is deze echter onveranderd gebleven ten op zichte van de 2017 versie. En eerlijk, heel erg bijzonder is de smaak niet. Maar wel een mooi flesje!

Je kunt de Coca-Cola Sakura editie vinden in vrijwel alle supermarkten en konbini in Japan, maar ook in enkele vending machines.

Yawamochi Sakura Mochi ijs

Nog een lekkernij waar je naar moet kijken als je toch in de konbini bent is het Yawamochi sakura mochi ijsje van het bekende, Japanse merk Imuraya. Vanaf 20 februari is deze nieuwe smaak overal verkrijgbaar.

Je kunt dan gaan genieten van heerlijk kersenbloesemijs waarop een flinke laag kersenbloesemsaus is gegoten, en dat alles afgemaakt met kersenbloesemmochi. Hoeveel sakura wil je hebben?!

Sakura Kaoru van Tokyo Banana

Het is in Japan gebruikelijk om een souvenir mee te nemen voor je vrienden, familie en collega’s als je langer dan een nachtje ergens bent geweest. Deze souvenirs zijn vaak in de vorm van snoepjes, koekjes, en andere lokale lekkernijen. Dit noemen ze ‘omiyage’. En één van de meest bekende omiyage uit Tokyo is de beroemde ‘Tokyo Banana’. Een cakeje in de vorm van een baan met een crèmevulling van – je raad het al – banaan!

Dit jaar presenteren ze echter hun speciale ‘Sakura Kaoru’. Niet alleen heeft het cakje een schattige kersenbloesem patroon gekregen, ook de vulling is aangepast. De banaan is vermengd met kersenbloesempasta, voor dat extra lente gevoel.

Pablo Sakuramochi Cheesetarts

Pablo Cheesetarts is een waar begrip in Japan en met name bekend om hun “mini” cheesetarts. Een unieke variant op gebakken cheesecake. Hoewel ze vaker limited editions doen is hun klassieke taartje nog altijd favoriet. Maar wie weet gaat de kersenbloesem special van dit jaar daar verandering in brengen!

Dit jaar staat er namelijk een speciale sakuramochi cheesetart op het menu. Dit taartje heeft een laagje kersenbloesempasta (sakura an) met o.a. stukjes kersenbloesemblad er doorheen. Ook de kaas heeft een extra verrassing gekregen om de structuur van mochi na te bootsen.

Zelf proberen? Vlakbij JR Akihabara Station vind je een Pablo Mini waar je deze lekkernijen kunt proberen. Tip: ga voor het doosje van 6 en geniet er lekker van op je hotelkamer. Want geloof ons, eentje is echt niet genoeg!

Lupicia Sakura thee

Op zoek naar een lekker drankje om te combineren met de Pablo Cheesetart? Probeer dan eens de thee van Lupicia (ルピシア), een beroemd en geliefd theemerk in Japan. Ze staan bekend om hun hoogwaardige theesoorten en unieke smaakcombinaties. Elke lente pakken ze uit met speciale soorten thee.

Met dit jaar o.a. een ‘Sakura Black’, ‘Sakura & Berry’ en een ‘Sakura Rooibos’. Goedkoop is het zeker niet want een pakje met 10 theezakjes is ongeveer €8,-, en wil je het als losse thee in een mooi blikje? Dan ben je bijna €10,- kwijt.

Maar dan heb je wel echt een bijzonder kopje thee waar je ongetwijfeld van kunt gaan genieten. Of wat een mooi cadeau kan zijn voor de echte theeliehebber!

Comma sakura latte

En als we het dan toch over thee hebben, dan kunnen we de bubble tea natuurlijk niet overslaan! Ook in Japan is dit unieke drankje een ware hype en kun je je kont niet keren in de winkelstraat, of je ziet wel iemand lopen met een bekertje bubble tea. Een populaire keten die bubble tea verkoopt is Comma, en zij doen dit jaar gezellig mee met de kersenbloesem gekte.

Zo bieden ze verschillende sakura drankjes aan met als hoogtepunt hun Sakura Milk Tea latte, inclusief sakura tapioca balletjes! Deze zijn gemaakt met behulp van kersenbloesempasta en hebben o.a. geweekt in en mengsel van kersenbloesemsiroop.

De drankjes zijn vanaf 27 februari te verkrijgen bij alle vestigingen. Comma Tea heeft meerdere vestigingen in Tokyo, maar ook in Osaka en diverse andere steden door Japan.

Sankt Gallen sakura bier

Liever iets sterkers dan een kopje thee? Dan kun je altijd nog één van de speciale biertjes van Sankt Gallen proberen. Dit is een micro-brouwerij uit Atsugi, in de Kanagawa Prefecture, die een aardige naam voor zichzelf weet te maken. En van 20 februari tot midden april kun je genieten van hun sakura speciaalbiertje.

Het is een wat zachter biertje waarbij niet alleen gerst wordt gebruikt maar ook tarwemout, saké, en heel veel kersenbloesem. Welke het personeel zelf heeft geplukt tijdens het vorige kersenbloesem seizoen. Des te bijzonder, niet waar?

Sakura x Matcha bij Kyuemon Ito, Kyoto

Ben je tijdens de kersenbloesemperiode in Kyoto? Plan dan ook zeker een bezoekje in bij Kyuemon Ito, Kyoto. Bij hun vestigingen op het JR Uji stationsplein en de Gion Shijo kun je daar namelijk vanaf 21 februari een aantal zeer bijzondere sakura special nuttigen.

Deze specials bestaan uit een behoorlijke grote parfait, of een dessert plate met diverse lekkernijen. Beide zijn ook verkrijgbaar als set met een kopje groene thee. En dat wil je echt niet missen! Want Kyuemon Ito gebruiken alleen hun eigen matcha, een bijzondere soort die ze “Uji Matcha” noemen.

Sakura Milk Kakigori Parfait

Nog een overheerlijk dessert kun je vinden bij de vestigingen van ICE MONSTER in Osaka en Nagoya. Vanaf 1 maart t/m midden april kun je in deze vestigingen genieten van een kakigori parfait. Dit is een parfait gemaakt van geschaafd ijs. Met in dit geval kersenbloesemmelk en enkele smakelijk verrassingen onder het ijs zoals sakura jelly en azuki bonen.

Sakura Milk Kakigori Parfait. Een sorbet gemaakt van geschaafd ijs.

Let wel goed op dat je naar de juiste vestigingen gaat, want bij slechts twee wordt deze special geserveerd. Namelijk bij Ice Monster Grand Front Osaka en Ice Monster Nagoya Lasik.

Lipton Sakura Milk Tea

En als laatste hebben we nog een kersenbloesemspecial die je slechts op twee locaties kunt vinden; Lipton Sakura Milk Tea. Deze limited edition milk tea van Lipton kun je alleen krijgen bij de Lipton Tea Stand in Nagoya LACHIC, en bij de Lipton Tea Stand Hakata Marui in Fukuoka.

De kersenbloesem thee wordt vermengd met gestoomde en geklopte melk en witte chocolade en wordt afgemaakt met nog wat extra witte chocolade, en uiteraard een gezouten kersenbloesem om alles bij elkaar te trekken.

Kersenbloesem dichtbij huis

Overigens kun je ook dichterbij huis genieten van kersenbloesem specialiteiten. Want bij Round & Round kun je binnenkort weer terecht voor hun Sakura High Tea. Deze hebben wij vorig jaar mogen proberen, en hopelijk kunnen we dit jaar ook een gaatje vinden om deze editie te proeven.

Voor nu kwijlen we echter nog even verder bij de gedachte aan al het lekkers dat we hierboven hebben laten zien. Welke sakura special zou jij graag willen proberen?

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie