Musthave Japanse kookboeken blog header.

12+ Musthave Japanse Kookboeken

Wij zijn gek op de Japanse keuken en willen dan ook zoveel mogelijk verschillende dingen proberen. Dit gaat hier niet altijd even makkelijk, tenzij je het zelf maakt natuurlijk! We maken dan ook graag gebruik van het grote aanbod aan Japanse kookboeken om nieuwe recepten te ontdekken (en ons te laten inspireren voor eigen recepten).

Graag willen we onze favoriete Japanse kookboeken met jullie delen zodat ook jullie aan de slag kunnen gaan met al dit lekkers. In deze boeken vind je zowel makkelijk, toegankelijke recepten uit de authentieke Japanse keuken alsmede moderne interpretaties en fusion creaties. Voor ieder wat wils dus. En heb je zelf nog een goede aanrader die niet in deze lijst staat? Laat het ons weten in de comments!

Recepten uit Tokyo

Door Maori Murota

Hoe kan het ook anders dan dat we dit boek noemen in deze lijst? Recepten uit Tokyo door  is een boek waar we al eerder uitgebreid over geschreven hebben en al diverse recepten uit hebben geprobeerd. Het is een zeer mooi vormgegeven boek dat niet alleen enkele handig basis recepten laat zien maar je ook verteld welke ingrediënten veel voorkomen in de Japanse keuken en heeft het een grote selectie aan recepten voor elke gelegenheid. Daarnaast staan er mooie foto’s in en kom je her en der ook nog wat te weten over de Japanse cultuur.

De Japanse Keuken

Door Nancy Singleton

De Japanse Keuken is een wereldberoemd kookboek dat de lekkerste Japanse gerechten laat zien en uitlegt door middel van heldere recepten. Het boek heeft al meerdere awards gewonnen waaronder de eerste prijs als winnaar in de ‘World Cookbook Awards’ in de categorie Japanse keuken. Niet zomaar een kookboek dus!

Kansha: Celebrating Japan’s Vegan and Vegetarian Traditions

Door Elizabeth Andoh

De Japanse keuken staat niet bekend als de meest diervriendelijke maar toch zijn er meer dan voldoende overheerlijke vegetarische en vegan recepten te vinden, zo laat Elizabeth Andoh zien in “Kansha”. Met meer dan 100 recepten die vrijwel allemaal vegan zijn is het, hét ultieme kookboek voor iedereen die graag Japans eet maar liever geen dierenproducten gebruikt. Het boek is tot op heden alleen in het Engels te krijgen maar met wat behulp van google (translate) zal iedereen hier wel gebruik van kunnen maken! Overigens een andere vegetarische favoriet is het Engelse ‘Nobu Vegeteratian Cookbook’ door Nobu Matsuhisa.

From the Source – Japan

Door Lonely Planet Food & Drink

Een van onze nieuwe favorieten is ‘From the Source – Japan’. Een kookboek dat zeker niet gekozen moet worden voor makkelijke, alledaagse gerechten. In plaats daarvan duikt het de diverse regio’s van Japan in voor authentieke recepten. Deze zijn vaak gebaseerd op lokale ingrediënten en gebruiken waardoor het niet altijd makkelijk is ze na te maken. Het biedt echter wel een geheel andere kijk op de Japanse keuken dan we in veel andere kookboeken zien.

De Japanse Keuken: Een Tijdloze Keuken

Door E. Kazuko

Nog een kookboek wat niet voor iedereen weggelegd zal zijn is het kookboek van E. Kazuko. De helft bestaat namelijk niet uit recepten maar uit een overzicht van de ontwikkeling van de Japanse keuken door de eeuwen heen met aandacht voor o.m. sushi, de theeceremonie, tradities, streek- en seizoensgerechten, tafelgerei enz. Ook uitgebreide productinformatie over het gehele voedselpakket, met duidelijke uitleg over gebruik, bewaarmogelijkheden enz.

Pas in het tweede gedeelte komen de recepten aanbod waarbij veel aandacht is voor eenvoud en kwaliteit maar niet erg geschikt voor onervaren koks omdat de uitleg soms wat te wensen overlaat. Al met al echter wel een schitterende boek voor iedereen die ook graag wat dieper de Japanse keuken in wil duiken! Jammer genoeg wel moeilijk te vinden maar her en der nog als tweedehandsje verkrijgbaar.

Matcha: Het kookboek

Door Gretha Scholtz

Onze liefde voor matcha, ofwel groene thee, moge duidelijk zijn want ook wij gebruiken het maar wat graag in allerhande recepten. Gretha Scholtz bundelt nu in dit kookboek tal van overheerlijke matcha recepten. In dit mooie boek kom je er achter wat je met matcha zoal kunt maken: een gezond ontbijt, diverse hartige gerechten en natuurlijk heel veel andere lekkernijen en baksels.

Yum-Yum Bento Box

Door Maki Ogawa

Japanese Bento Boxen, en dan in het bijzondere de super schattige lunches met allerhande leuke characters zijn razend populair. Yum-Yum Bento Box is een klein maar fijn boekje met een verzameling leuke recepten voor iedereen die wil beginnen met het maken van deze kawaii lunch boxen. De recepten zijn simpel maar begeleid met heldere instructies en hele mooie foto’s die dit een perfect boekje maken voor beginners!

The Just Bento Cookbook

Door Makiko Itoh

Lijkt het je wel wat om een Bento box mee naar het werk te nemen maar heb je niet zoveel met al die schattige beestjes en characters? Dan is ‘The Just Bento Cookbook’ de juiste keuze. Serieuze, maar net zulke smakelijke (al dan niet smakelijkere) recepten. Wat minder foto’s te vinden in dit boek maar wel weer duidelijk voorbeelden, goede instructies en bovenal praktische recepten.

Inmiddels is er ook een deel 2 verschenen van The Just Bento Cookbook, dus voor fans van deel 1 is dat erg goed nieuws! Een ander goed boek op het gebied van Bento is “10 minute bento” van Megumi Fujii.

Tsukemono

Door Peter van Berckel

Tsukemono is een heel specifiek Japans kookboek, maar echt een van onze favoriete. Dit omdat het zich richt op een essentieel, maar vaak onderbelicht element uit de Japanse keuken: tsukemono. Dit is de benaming voor ingelegde (met name) of gefermenteerde groente. En onderdeel van vrijwel elke Japanse maaltijd. In dit boek worden meer dan vijftig verschillende recepten (vaak vegan!) geïntroduceerd. Waardoor je er ook makkelijk zelf mee aan de slag kan.

Jammer genoeg is dit boek niet altijd even goed leverbaar via bol.com e.d. sites maar wel op de eigen website van Peter van Berckel.

Nanban: verwarmende gerechten uit Japan

Door Tim Anderson

De recepten in ‘Nanban’ mogen dan niet allemaal even toegankelijk of makkelijk zijn voor beginnende koks maar ze zijn wel degelijk erg lekker! Daarnaast richt Nanban zich ook wat minder op de traditionele keuken maar kom je meer moderne gerechten tegen en allerhande heerlijk “comfort food”. Perfect voor een guilty pleasure momentje!

Junk Food Japan

Door Scott Hallsworth

Op zoek naar nog meer Japans geïnspireerd ‘Junk Food’? Dan is dit kookboek een echte aanrader. Verwacht alleen geen hele makkelijke, of super ongezonde gerechten want Scott Hallsworth weet er nog behoorlijk chique recepten van te maken. Ze zijn verre van traditioneel maar halen meer inspiratie uit traditionele elementen voor de heerlijkste creaties.

Ook dit boek is niet altijd even goed leverbaar via bol.com, maar alternatieven zoals Roppongi hebben hem nog wel beschikbaar!

Okura, Yamazato

Door A. Oshima

En last but not least… Okura Yamazato. Een boek van Hotel Okura Amsterdam dat zich specifiek richt op de kaiseki ryori, exclusieve gerechten die het absolute neusje van de zalm zijn op het gebied van de Japanse keuken. Geen boek voor beginners of mensen die niet bekend zijn met de Japanse keuken maar des te meer een goede keuze voor degene die op zoek zijn naar een uitdaging!

Ook leuk

Daarnaast zijn er nog diverse andere leuke kookboeken die een mooie toevoeging kunnen zijn. Denk aan de vaak wat kleinere en goedkopere boekjes zoals ‘Yakitori’, ‘‘500 Sushi’, ‘Simpel Sushi’,Super Sushi‘, ‘Koken en bakken met matcha thee‘, of ‘Itadakimasu. Ze zijn wellicht niet zo uitgebreid of mooi vormgegeven als bovenstaande voorbeelden, maar zijn zeker geschikt als eerste kennismaking.

Koken en bakken met matcha thee

Door Lene Knudsen

Al deze boeken zijn o.a. verkrijgbaar via bol.com. Maar ook tweedehands boekenzaken zijn een goede plek om te kijken. Daarnaast kun je op websites zoals Roppongi en Seikatsu kijken waar je niet alleen kookboeken vindt maar ook waar je ook terecht kunt voor allerhande Japanse ingrediënten en keukenaccessoires!

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Dit artikel – 12+ Musthave Japanse Kookboeken – verscheen voor het eerst op 26 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 21 augustus 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie