12+ Musthave Japanse Kookboeken

De laatste tijd is ons aanbod aan Japanse recepten en andere artikelen over de Japanse keuken gestaag gegroeid en krijgen we steeds meer leuke berichten van jullie binnen met vragen om meer. We zullen uiteraard onze uiterste best doen hier aan gehoor te geven maar in de tussentijd willen we jullie niet met lege handen laten zitten!

Daarom willen we graag onze favoriete Japanse kookboeken met jullie delen. Hierin vind je de allerlekkerste recepten van yakitori tot sushi, van ramen tot omurice, en vele andere lekkernijen.

Heb je zelf nog een goede aanrader die niet in deze lijst staat? Laat het ons weten in de comments!

 

Recepten uit Tokyo

Door Maori Murota

Hoe kan het ook anders dan dat we dit boek noemen in deze lijst? Recepten uit Tokyo door  is een boek waar we al eerder uitgebreid over geschreven hebben en al diverse recepten uit hebben geprobeerd. Het is een zeer mooi vormgegeven boek dat niet alleen enkele handig basis recepten laat zien maar je ook verteld welke ingrediënten veel voorkomen in de Japanse keuken en heeft het een grote selectie aan recepten voor elke gelegenheid. Daarnaast staan er mooie foto’s in en kom je her en der ook nog wat te weten over de Japanse cultuur.

 

De Japanse Keuken

Door Nancy Singleton

De Japanse Keuken is een wereldberoemd kookboek dat de lekkerste Japanse gerechten laat zien en uitlegt door middel van heldere recepten. Het boek heeft al meerdere awards gewonnen waaronder de eerste prijs als winnaar in de ‘World Cookbook Awards’ in de categorie Japanse keuken. Niet zomaar een kookboek dus!

 

Itadakimasu

Door F. Dehnst

Hoewel bovengenoemde boeken schitterend en zeer uitgebreid zijn, zijn ze niet de meest goedkope. Voor iedereen die graag een budget kennismaking wil hebben met de Japanse keuken is ‘Itadakimasu’ (eet smakelijk in het Japans) een prima start!

 

Kansha: Celebrating Japan’s Vegan and Vegetarian Traditions

Door Elizabeth Andoh

De Japanse keuken staat niet bekend als de meest diervriendelijke maar toch zijn er meer dan voldoende overheerlijke vegetarische en vegan recepten te vinden, zo laat Elizabeth Andoh zien in “Kansha”. Met meer dan 100 recepten die vrijwel allemaal vegan zijn is het, hét ultieme kookboek voor iedereen die graag Japans eet maar liever geen dierenproducten gebruikt. Het boek is tot op heden alleen in het Engels te krijgen maar met wat behulp van google (translate) zal iedereen hier wel gebruik van kunnen maken! Overigens een andere vegetarische favoriet is het Engelse ‘Nobu Vegeteratian Cookbook’ door Nobu Matsuhisa.

 

Koken en bakken met matcha thee

Door Lene Knudsen

Onze liefde voor matcha, ofwel groene thee, moge duidelijk zijn want ook wij gebruiken het maar wat graag in allerhande recepten. Lene Knudsen bundelt nu een aantal lekkere en niet al te moeilijke recepten samen in dit boekje wat voor slechts €8,95 niet mag ontbreken in de kast van elke groene thee liefhebber!

 

Super Sushi

Door H. Dekura

Sushi kookboeken vind je in grote getale maar zelden zitten ze echt goed in elkaar of zijn ze uitgebreid. Super Sushi heeft echter beiden. Het is een zeer goed gevuld kookboek met tal van sushi recepten die ook nog eens heel helder en duidelijk worden uitgelegd. Het is wellicht niet het meest goedkope sushi boek maar wel één van de beste! In het Engels heet het boek overigens ‘The Complete Book of Sushi’ en is deze vaak een stuk goedkoper. Ben je op zoek naar een budget versie dan zou je ‘Simpel Sushi’ door E. Kazuko kunnen overwegen. Een stuk kleiner en veel minder uitgebreid maar wel goedkoper. Een andere goede keuze is ‘500 Sushi’ van Caroline Bennet.

 

Nanban: verwarmende gerechten uit Japan

Door Tim Anderson

De recepten in ‘Nanban’ mogen dan niet allemaal even toegankelijk of makkelijk zijn voor beginnende koks maar ze zijn wel degelijk erg lekker! Daarnaast richt Nanban zich ook wat minder op de traditionele keuken maar kom je meer moderne gerechten tegen en allerhande heerlijk “comfort food”. Perfect voor een guilty pleasure momentje!

 

Yakitori

Door Sandra Mahut

Voor mensen die erg gek zijn op yakitori is dit gelijknamige boekje ook onmisbaar in de keuken. Voor slechts €5,- krijg je dit mini-recepten boekje met niks anders dan diverse yakitori recepten. Van alles kan er aan een prikker geregen worden: gegrilde kipfilet met sesam en teriyaki, pikant rundvlees en gemarineerde tonijn, maar evengoed tofu met gember. Behalve ruim dertig recepten voor yakitori bevat het boekje ook enkele tips voor bijgerechten als sushi, salades en sausjes.

 

De Japanse Keuken: Een Tijdloze Keuken

Door E. Kazuko

Dit kookboek zal niet voor iedereen weggelegd zijn. De helft bestaat namelijk niet uit recepten maar uit een overzicht van de ontwikkeling van de Japanse keuken door de eeuwen heen met aandacht voor o.m. sushi, de theeceremonie, tradities, streek- en seizoensgerechten, tafelgerei enz. Ook uitgebreide productinformatie over het gehele voedselpakket, met duidelijke uitleg over gebruik, bewaarmogelijkheden enz. Pas in het tweede gedeelte komen de recepten aanbod waarbij veel aandacht is voor eenvoud en kwaliteit maar niet erg geschikt voor onervaren koks omdat de uitleg soms wat te wensen overlaat. Al met al echter wel een schitterende boek voor iedereen die ook graag wat dieper de Japanse keuken in wil duiken! Jammer genoeg wel moeilijk te vinden maar her en der nog als tweedehandsje verkrijgbaar.

 

Yum-Yum Bento Box

Door Maki Ogawa

Japanese Bento Boxen, en dan in het bijzondere de super schattige lunches met allerhande leuke characters zijn razend populair. Yum-Yum Bento Box is een klein maar fijn boekje met een verzameling leuke recepten voor iedereen die wil beginnen met het maken van deze kawaii lunch boxen. De recepten zijn simpel maar begeleid met heldere instructies en hele mooie foto’s die dit een perfect boekje maken voor beginners!

 

The Just Bento Cookbook

Door Makiko Itoh

Lijkt het je wel wat om een Bento box mee naar het werk te nemen maar heb je niet zoveel met al die schattige beestjes en characters? Dan is ‘The Just Bento Cookbook’ de juiste keuze. Serieuze, maar net zulke smakelijke (al dan niet smakelijkere) recepten. Wat minder foto’s te vinden in dit boek maar wel weer duidelijk voorbeelden, goede instructies en bovenal praktische recepten. Een ander goed boek op het gebied van Bento is “10 minute bento” van Megumi Fujii.

 

Okura, Yamazato

Door A. Oshima

En last but not least… Okura Yamazato. Een boek van Hotel Okura Amsterdam dat zich specifiek richt op de kaiseki ryori, exclusieve gerechten die het absolute neusje van de zalm zijn op het gebied van de Japanse keuken. Geen boek voor beginners of mensen die niet bekend zijn met de Japanse keuken maar des te meer een goede keuze voor degene die op zoek zijn naar een uitdaging!

 

Toevoegen aan je boekenkast?

Al deze boeken zijn o.a. verkrijgbaar via bol.com. Maar ook tweedehands boekenzaken zijn een goede plek om te kijken. Daarnaast kun je op websites zoals Roppongi en Seikatsu kijken waar je niet alleen kookboeken vindt maar ook waar je ook terecht kunt voor allerhande Japanse ingrediënten en keukenaccessoires!

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X