Camera Japan Film Festival 2018. Met screenshot uit Mary and the Witches' Flower.

13 Aanraders tijdens het Camera Japan Film Festival 2018

Aan goede films is er tijdens het Camera Japan Film Festival echt geen tekort en met deze bijzondere 13de editie van het festival heeft de organisatie wederom een schitterende selectie voor ons allen verzameld. Maar met zoveel opties is het maken van een keuze soms extra lastig! Hopelijk helpen onze 13 aanraders je weer een stapje verder.

Let wel, niet alle films zijn geschikt voor minderjarigen. Controleer dit altijd eerst voor je tickets gaat reserveren!

Tokyo Vampire Hotel

Zaterdag 29 september om 21:30, Lantarenvenster Rotterdam

Zaterdag 6 oktober om 21:30, Kriterion Amsterdam

Deze nieuwe film van cultregisseur, kunstenaar en dichter SONO Sion is een verkorte versie van zijn gelijknamige serie, en een terugkeer naar de groteske en kolderieke stijl van films als The Virgin Psychics en Why Don’t You Play in Hell. Plaats van handeling is een hotel waar de clientèle volledig bestaat uit vampiers en waar rivaliserende vampierclans hun eeuwenlange strijd uitvechten, terwijl een handvol menselijke “hapjes” probeert te overleven.

Tremble All You Want

Donderdag 27 september 19:00, Lantarenvenster Rotterdam

Zondag 30 september 12.30, Lantarenvenster Rotterdam

Al sinds haar middelbare schooltijd ziet de 24-jarige Yoshika maar één iemand als de ware: Ichimaya. Of ze nou op haar werk is of midden in de nacht informatie aan het opzoeken is over fossielen, ze blijft maar aan hem denken. Tot een collega haar de liefde verklaart en ze voor een moeilijke keuze wordt gesteld. Schattige en charmante romantische komedie, perfect voor een filmdate.

Mary and the Witches’ Flower

Vrijdag 28 september 16:30, Lantarenvenster Rotterdam

Zondag 30 september 19:45, Lantarenvenster Rotterdam

Debuutfilm van Studio Ponoc, dat ontstond na de sluiting van Studio Ghibli en waar veel voormalige Ghibli-animators en regisseurs nu werkzaam zijn. Een van die Ghibli-alumni is regisseur YONEBAYASHI Hiroshima (When Marnie Was There), die veel van de gebruikelijke Ghibli-magie, warmte en oog voor detail laat terugkeren in dit fraaie sprookje. Het verhaal, over een jong meisje dat een magische bloem vindt die haar in staat stelt voor een dag een heks te worden, zal Ghibli-fans dan ook zeker charmeren.

River’s Edge

Zondag 30 september 17:00, Lantarenvenster Rotterdam

Donderdag 4 oktober 17:00, Kriterion Amsterdam

Deze nieuwe film van de regisseur van Go en Crying Out Love in the Center of the World is een lugubere thriller over het schoolmeisje Haruna die bevriend raakt met een gepeste homoseksuele klasgenoot. Ze komt erachter dat hij onlangs een lijk heeft ontdekt. Wanneer er nog andere mensen bij dit geheim betrokken raken volgen er meer doden. Dit extravagante drama, gebaseerd op de manga van Okazaki Kyoko, ging in première op het Filmfestival van Berlijn en ontving daar lovende recensies.

Ramen Shop

Vrijdag 28 september 21:45, Lantarenvenster Rotterdam

Chefkok Masato werkt in een ramen-restaurant in Takasaki. Nadat zijn vader plotsklaps overlijdt vindt hij een koffer met daarin het dagboek van zijn Singaporese moeder, die overleed toen hij tien was. Hij besluit het land van zijn moeder te bezoeken, in de hoop daar een aantal familieleden te vinden. Een heerlijk melodrama waarin de culturen en keukens van Japan en Singapore samenkomen.

Of Love & Law

Zaterdag 29 september 19:00, Lantarenvenster Rotterdam (+ Q&A)

Masafumi Yoshida en Kazuyuki Minami runnen in Osaka het eerste en enige advocatenkantoor in Japan dat is opgericht door een homostel. Ze richten zich specifiek op LHBT’ers, outsiders en minderheden: zo is een van hun cliënten kunstenaar Rokudenashiko, die wereldwijd bekendheid vergaarde met haar vagina-boot. Prijswinnende documentaire die niet alleen een portret schetst van twee gepassioneerde activisten, maar ook van de Japanse maatschappij als geheel, waar conformiteit hoog in het vaandel staat en burgerlijke vrijheden steeds meer onder druk komen te staan.

Rokuroku: The Promise of the Witch

Zondag 30 september 19:15, Lantarenvenster Rotterdam

Omnibusfilm bestaande uit verschillende korte spookverhalen, waarbij elk segment zich focust op nietsvermoedende mensen die plots in aanraking komen met een yokai. Yokai zijn mythologische wezens die in verschillende vormen en variaties komen, variërend van moordende katten tot slangenvrouwen en paraplu’s. Geregisseerd door YAMAGUCHI Yudai (Meatball Machine), een van de grondleggers van de hedendaagse over-the-top splatterfilms.

Flower and Sword

Zaterdag 29 september 19:00, Lantarenvenster Rotterdam

Zondag 30 september 14:30, Lantarenvenster Rotterdam

Zaterdag 6 oktober 19:00, Kriterion Amsterdam

Kyoto, 16de eeuw. De Boeddhistische monnik Senko is een meester in ikebana, de kunst van het bloemschikken. Omdat hij zich gemakkelijk laat afleiden door de schoonheid van bloemen lijkt hij zich niet bewust van de politieke twisten die zich om hem heen afspelen. Maar dan dwingt zijn vriendschap met theemeester Sen no Rikyu hem tot handelen. Een kleurrijke, historische komedie die dit jaar ongetwijfeld uit zal groeien tot een van de publiekslievelingen.

The Ghost of Yotsuya

Zaterdag 29 september 22:00, Lantarenvenster Rotterdam

Zaterdag 6 oktober 21:30, Kriterion Amsterdam

Als de jonge samoerai Iemon de vader van Oiwa om haar hand vraagt krijgt hij nul op het rekest, waarna hij de oude man vermoordt. Jaren later besluit hij genoeg te hebben van zijn huwelijk met Oiwa en dat het voordeliger is om een rijke erfgename te trouwen, waarna hij ook Oiwa om het leven brengt. Vervolgens keert de geest van Oiwa terug om de meedogenloze samoerai het leven zuur te te maken. Gebaseerd op een van de meest beroemde Japanse spookverhalen aller tijden.

Room Laundering

Zondag 30 september 19:30, Lantarenvenster Rotterdam

Donderdag 4 oktober 19:15, Kriterion Amsterdam

Luchtige comedy over Miko, een einzelgänger die haar familie verloor toen ze jong was. Ze werkt nu voor haar oom als ‘schoonmaker’: iemand die kort een huis betrekt waar iemand overleden is. De huizen kunnen daarna weer in de verhuur zodat de huisbaas niet aan potentiële huurders hoeft te melden dat de vorige bewoner daar overleden is. Een simpele baan zou je zeggen, ware het niet dat Miko ook de geesten van de overledenen kan zien.

Call Boy

Zaterdag 29 september 21:45, Lantarenvenster Rotterdam

Zondag 7 oktober 21:45, Kriterion Amsterdam

Een jongeman die geplaagd wordt door zijn verleden probeert zich in zijn eigen levensonderhoud te voorzien door als callboy te gaan werken, met als clientèle hoofdzakelijk vrouwen van middelbare leeftijd die hun verborgen seksuele fantasieën werkelijkheid willen laten worden. De bijzondere seksuele uitspattingen helpen zowel zijn clientèle als hemzelf zichzelf weer terug te vinden. Seksueel expliciet maar liefdevol drama over het omarmen van je seksuele fantasieën en verlangens, ongeacht de sociale conventies.

A Letter to momo

Zondag 30 september 17:15, Lantarenvenster Rotterdam

Zondag 7 oktober 15:00, Kriterion Amsterdam

Na de dood van haar vader verhuist de 11-jarige Momo samen met haar moeder vanuit Tokio naar het het afgelegen eiland Shio, waar haar familie een huis bezit. In de zolder van het statige huis ontdekt ze drie yokai; eng uitziende monsters waar Momo eerst bang voor is en die haar het huis uit jagen, maar die na een tijdje relatief onschuldig blijken te zijn. Moderne klassieker die door velen gezien wordt als een van de beste animatiefilms van de 21ste eeuw.

Destiny: The Tale of Kamakura

Donderdag 27 september 19:00, Lantarenvenster Rotterdam (openingsfilm)

Zondag 7 oktober 12:30, Kritereon Amsterdam (voorafgaand aan de film is er om 11:00 een speciale brunch)

Een pasgetrouwd stel verhuist naar Kamakura, waar yokai en mensen in vrede samen leven. De wezentjes en monsters beïnvloeden leven en dood in Kamakura op kleine én grote wijze. Deze nieuwe film van YAMAKAZI Takashi (bekend van de nostalgische kaskraker Always Sunset on Third Street) is een bewerking van de beroemde mangareeks Kamakura Monogatari. Een mooie mix tussen het alledaagse en het fantastische in een vertelling die subtiel en speels begint en spetterend eindigt.

Gratis kaartjes

Helemaal enthousiast geworden over één (of meerdere) van deze films? Lees dan snel hier verder en kom er achter hoe je twee gratis kaartjes kunt winnen voor een film naar keuze!

Met dank aan het Camera Japan Film Festival voor de omschrijvingen en afbeeldingen.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie