15 Musthave Boeken Over Japan!

15 Musthave Boeken over Japan!

Regelmatig krijgen we via The Sushi Times de vraag of we nog aanraders hebben voor interessante boeken over Japan, dus tijd om daar eens een artikel aan te wijden! Gelukkig lezen wij erg graag dus hebben we meer dan voldoende boeken op ons lijstje staan die elke Japan fan zou moeten lezen. Ja, zelfs als je niet zo gek bent op lezen zou je deze toch echt een kans moeten geven. Al deze boeken belichten namelijk een ander element van wat, in onze ogen, Japan nou zo bijzonder maakt; of het nou gaat over de geschiedenis, het eten, de mode, of de wereld van anime en manga.LET OP! Er is inmiddels ook een update voor dit artikel verschenen met enkele recente favorieten. Je leest hem hier.


Japan: Its History and Culture

Auteur: Scott W. Morton

Japan: Its History and Culture’ was één van de eerste boeken over Japan die een vaste plek in mijn boekenkast kreeg. In niet al te ingewikkelde bewoording maak je kennis met de complexe geschiedenis en cultuur van Japan, zonder dat het één groot langdradig verhaal wordt. Gedurende het boek wordt er in verhaallijn verteld over de Japanse kunst, religie, politiek, economie, belangrijke historische gebeurtenissen, het sociale leven en ga zo maar door.

Op deze manier biedt ‘Japan: Its History and Culture’ op vrijwel alle vlakken een fantastische basis voor iedereen die graag meer wil weten over de Japanse cultuur en haar geschiedenis maar geen zin, of tijd, heeft om tientallen boeken door te spitten.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk en The Book DepositoryA New History of Shinto

A New History of Shinto

Auteur: John Breen

Het Shintoïsme is de grootste religie in Japan. Tegelijkertijd is het meer dan een religie alleen, het is een levenswijze die ontzettend diep geworteld zit in de gehele Japanse cultuur. Zo diep zelfs dat een hoop onderdelen uit het Japanse dagelijks leven eigenlijk kleine rituelen zijn of hun oorsprong kennen in Shinto, zonder dat mensen zich daar altijd bewust van zijn.

In het boek ‘A New History of Shinto’ kom je meer te weten over de geschiedenis van shintowat shinto is, en welke rol het speelt in het hedendaagse leven in Japan. Er staat ontzettend veel interessante informatie in maar ook gewoon leuke weetjes en, bijzondere verhalen en mythen, die allen een eigen rol hebben binnen Shinto.

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.comAmazon.co.uk en The Book DepositoryJapan: The Paradox of Harmony.

Japan: The Paradox of Harmony

Auteur: Keiko Hirata

Wanneer je al iets bekender bent met de Japanse cultuur maar graag meer over het gedachtegoed erachter wilt weten dan is ‘Japan: The Paradox of Harmony’ zeker een goede keuze.

De auteurs Keiko Hirata en Mark Warschauer hebben grondig onderzoek gedaan en weten aan de hand van interessante verhalen een levendig en gedetailleerd beeld te schetsen van het hedendaagse Japan, met al haar voor en nadelen.

Onderwerpen zoals de beruchte (over)werk cultuur, de rollenverdeling, politiek, het onderwijs, en de toenemende vervreemding van de Japanse jeugd komen uitvoerig aan bod.

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.comAmazon.co.uk en The Book DepositoryJapanese Foodways, Past And Present

Japanese Foodways, Past and Present

Auteur: o.a. Eric Rath en Stephanie Assmann

Meer dan 600 jaar aan Japanse voedselgeschiedenis komt in dit boek aan bod en geeft een duidelijk en bijzonder beeld van de veelzijdigheid en veranderlijkheid van de Japanse voedselcultuur. Zo kom je er al snel achter dat vlees nog relatief “nieuw” is, kinderlunches niet zomaar worden samen gesteld en hoe open de Japanse keuken eigenlijk is voor buitenlandse invoeden.

Op zoek naar nog meer informatie, handige tips, en recepten, om de Japanse keuken zelf onder de knie te krijgen? Dan is de klassieker ‘Japanse Cooking:  A Simple Art‘ een absolute must om te lezen.

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Amazon.co.uk en The Book DepositoryEtiquette Guide to Japan.

Etiquette Guide To Japan

Auteur: Boye Lafayette De Mente

Zelfs voor de doorgewinterde Japan fan en kenner zal er in dit boek nog nieuwe informatie staan over de etiquette in Japan. Tot in de kleinste details worden de belangrijkste sociale gedragingen besproken en weet je straks in no-time hoe jij je moet gedragen in Japan zonder als een baka gaijin (domme buitenlander) over te komen.

Wellicht dat er voor de gemiddelde toerist meer informatie in staat dan nodig is maar daarentegen is het een fijn en interessant boek om door te lezen!

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en Amazon.co.ukKawaii! Japan's Culture of Cute.

Etiquette Guide To Japan

Auteur: Manami Okazaki

Kawaii betekent ‘schattig’ in het Japans en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Japanse cultuur. Dat niet alleen, wereldwijd is kawaii een waar begrip geworden! In dit boek kom je meer te weten over de geschiedenis van kawaii, wat de rol van kawaii is in de Japanse cultuur (veel groter dan je zou verwachten!), en meer!

En zoals het bij kawaii hoort zijn het geen enorme lappen tekst maar vind je in dit boek juist honderden kleurrijke afbeeldingen en interessante interviews met illustrators, graphic designers, fashion designers, kawaii experts en vele anderen.

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Amazon.co.uk en The Book DepositoryA Geek in Japan.

A Geek in Japan

Auteur: Hector Garcia

A Geek in Japan is werkelijk onmisbaar voor elke jeugdige Japan fan! Het boek, gaat in tegenstelling tot de eerder genoemde boeken, dieper in op de jongeren cultuur, anime en manga, en weet op een luchtige manier veel te vertellen over de traditionele cultuur, en populaire iconische tradities zoals de thee ceremonie.

Het is echter geen boek voor mensen die al aardig wat afweten van de Japanse cultuur, voor hen zal er namelijk weinig nieuws in staan.

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en Amazon.co.ukThe Otaku Encyclopedia.

The Otaku Encyclopedia

Auteur: Patrick W Galbraith

In het verlengde van ‘A Geek in Japan’ mag ‘The Otaku Encyclopedia’ absoluut niet ontbreken voor elke liefhebber van anime, manga, en figures. In dit boek worden meer dan 600 otaku termen besproken, en onder de loep genomen!

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.comAmazon.co.uk en The Book DepositoryYokai Attack!

Yokai Attack! The Japanse monster survival guide

Auteur: Hiroko Yoda

Yokai, ofwel monsters, zijn al eeuwen lang van invloed op de Japanse cultuur en zijn nog altijd in vele aspecten van het dagelijks leven terug te vinden. Of het nou gaat om inspiratie in manga, anime, en films, of als onderdeel van traditionele festivals een vieringen. In dit boek maak je op een grappige manier kennis met de vele verschillende monsters.

Een aanrader van dezelfde serie is Yurei Attack! Hierbij ligt de focus juist op Japanse geesten, waarvan er ook meer dan genoeg te vinden zijn!

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com,  Amazon.co.uk en The Book DepositoryJapanese Schoolgirl Confidential: How Teenage Girls Made a Nation Cool.

Japanese Schoolgirl Confidential: How Teenage Girls Made a Nation Cool

Auteur: Brian Ashcraft

Niet alleen anime en geisha zijn iconische Japanse “symbolen” ook de Japanse schoolmeiden in hun uniformen zijn over de hele wereld een herkenbaar beeld. In dit boek wordt alles verteld over het hoe en waarom van het schooluniform, de meiden die ze dragen!

Verteld door o.a. (vrouwelijke) J-Pop sterren, actrices, modellen, historici, en zelfs marketeers, komt het ware verhaal achter de Japanse schoolmeisjes, en de obsessie hiermee naar boven.

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com,  Amazon.co.uk en The Book DepositoryJapanese Streetstyle

Japanese Street Style

Auteur: Pat Lyttle

De schoolmeisjes in het boek ‘Japanese Schoolgirl Confidential’ zijn slechts een klein onderdeel van het Japanse straatbeeld en verre van een extreme look! Japan kent vele unieke modestijlen die je nergens ter wereld zo veel tegenkomt! Van Lolita tot Gyaru, in dit boek kom je het allemaal tegen en kun je de vele unieke outfits uitgebreid bewonderen.

Verwacht echter niet teveel om te lezen, het draait in dit boek vooral om de plaatjes 😉 Voor uitgebreidere achtergrond informatie is het boek Japanese Fashion Cultures (Dress, Body, Culture) door Masafumi Monden een betere keuze.

Verkrijgbaar bij Bol.comAmazon.co.uk en The Book DepositoryGeisha door Liza Dalby.

Geisha

Auteur: Liza Dalby

Wat is een lijst met boeken over Japan zonder minstens één boek over geisha’s? Natuurlijk had ik hier ‘Memoirs of a Geisha‘ neer kunnen zetten maar en hoop mensen lijken te vergeten dat ‘Memoirs of a Geisha’ slechts een fictie (verzonnen) verhaal is. Dat maakt het natuurlijk wel een spannend en indrukwekkend boek maar wil je een “echte” kijk in het leven van een geisha dan is ‘Geisha’ door Liza Dalby een beter alternatief.

De Amerikaanse Liza Dalby is één van de weinige westerse vrouwen die zichzelf een geisha mag noemen. In dit boek verteld over haar ervaringen in de wonder wereld van de geisha. Let wel op dat dit zeker geen roman is en ook niet als zodanig weg leest. Het is een informatief boek dat barst van de informatie en een gedetailleerd beeld geeft van de bijzondere wereld waarin geisha’s zich bevinden.

Een fantastische toevoeging hierbij is Geisha: A Unique World Of Tradition, Elegance And Art door John Gallagher, welke bomvol staat met schitterende foto’s.

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Amazon.co.uk en The Book Depository.Musui's Story: The Autobiography of a Tokugawa Samurai

Musui’s Story: The Autobiography of a Tokugawa Samurai

Auteur: Katsu Kokichi

Waar geisha zijn mogen samurai natuurlijk niet ontbreken! Deze krijgsheren zijn al tientallen jaren niet meer actief in Japan maar hun geschiedenis en legenden leven nog altijd voort. In het autobiografische ‘Musui’s Story’ volgen we Katsu Kokichi tijdens zijn leven als samurai van lage rank. Verwacht geen spannende heldendaden want Katsu Kokichi was alles behalve een held. Hij gaf alleen om zichzelf, en brak vrijwel alle samurai ere-codes.

Dankzij de vele gebeurtenissen en personen die je tegenkomt in dit boek krijg je niet alleen een sterk, realistisch beeld van het leven van een samurai tijdens de 19de eeuw, maar ook het leven in het algemeen tijdens deze periode.

Voor een wat uitgebreidere, algemene, geschiedenisles over de samurai is het boek ‘A Brief History of The Samurai‘ een goede aanrader.

Verkrijgbaar bij Bol.com, Amazon.co.uk en The Book Depository.Tokyo Vice: de Wereld van de Misdaad

Tokyo Vice: de Wereld van de Misdaad

Auteur: Jake Adelstein

Zoals Katsu Kokichi, de samurai uit het boek hierboven, al laat zien is lang niet iedereen even braaf in Japan. Het land mag dan wel wereldwijd bekend staan als hét veiligste land ter wereld, dat neemt echter niet weg dat er geen misdaad is!

Sterker nog in ‘Tokyo Vice’ kom je er maar al te snel achter dat diefstal, afpersing, moord en de mensenhandel ook in Japan actief is, en dat de Yakuza er niet alleen zijn “voor de show”.

Het boek vertelt het bijzondere verhaal van Jake Adelstein die op zijn 19de naar Japan verhuisde en aan de slag ging als misdaadverslaggever. Niet alleen geeft hij je een kijkje in de misdaadwereld van Japan maar belicht hij ook de soms nogal slordige en corrupte journalistiek in Japan.

Verkrijgbaar bij Bol.comOns Japan: 400 jaar Nederlandse sporen in het Aziatische

Ons Japan: 400 jaar Nederlandse sporen in het Aziatische

Auteur: J.A.S. Joustra

En last but not least: ‘Ons Japan’, Dit is een klein maar fijn boekje welke in niet teveel woorden verteld over de eeuwenoude samenwerking en banden tussen Nederland en Japan, een voor velen onbekend stuk Nederlandse geschiedenis.

Verwacht echter geen super gedetailleerde verhalen maar een fijne samenvatting van een bijzondere relatie, en de invloed die beide landen op elkaar hebben gehad.

Verkrijgbaar bij Bol.com


Jouw aanraders?

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere fantastische boeken te vinden over Japan, maar wat zijn nou jouw persoonlijke favoriete boeken over Japan? Laat het weten in de comments en dan voegen we ze toe aan onderstaande collectie!Dit artikel – 15 Musthave Boeken Over Japan! – verscheen voor het eerst op 4 februari 2015 en is voor het laatst geupdatet op 4 februari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

11 Reactie's
 • PhaiaFox
  Geplaatst op 19:04h, 04 februari Beantwoorden

  De boeken “The Last Concubine” en “The Courtesan and the Samurai” van Lesley Downer zijn echt aan te raden als je een beeld wilt krijgen van Japan rond de tijd van de Meiji Restauration (het ‘verwestersen’ van Japan. De boeken zijn spannend, gedetailleerd en nemen je echt mee naar het Japan van 150 jaar terug, in de tijd van de samurai en keizerlijke paleizen. Really, read them, they’re 100x worth it ;D

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 23:50h, 04 februari Beantwoorden

   Inderdaad hele fijne boeken, maar “jammer” genoeg blijven het romans en dus op sommige vlakken kloppen ze dan ook niet bepaald. Wel echt leuke boeken om te lezen overigens ^^

 • Melvin Imanuel
  Geplaatst op 17:43h, 05 februari Beantwoorden

  Wat ik zelf een te gek boek vind is “Tokyo Underground: Toy and Design Culture in Tokyo” van Brian Flynn. Supertoffe gids met ook adressen naar een heleboel toy zaken. Heb er erg van genoten. Kan niet wachten tot ik alle kennis kan gebruiken. 🙂

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 17:49h, 05 februari Beantwoorden

   Net even snel opgezocht en ziet er goed uit! Staat er toevallig ook veel over (Japanse) figures in? Wellicht moet ik hem dan nog maar snel even aanschaffen voor mijn volgende reis Japan 😉

   • Melvin Imanuel
    Geplaatst op 10:24h, 06 februari Beantwoorden

    Ja, maar niet per se informatie maar eerder waar je ze koopt. Een cool fotoboek stampvol met figures, ook Japanse, is Toy Giants van Daniel en Geo Fuchs.

 • Martijn
  Geplaatst op 11:58h, 08 mei Beantwoorden

  Het boek “Nightparade of a Hundred Demons” is ook een leuk boek over youkai, met orginele art van de maker van het boek. De maker heeft ook een website waar zijn art te zien is. Het is een leuke soort encyclopedie over bekende en minder bekende youkai.

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 12:15h, 08 mei Beantwoorden

   Klopt, inderdaad ook erg gaaf! Wist je dat er ook een anime is die gaat over de ‘Nightparade of a Hundred Demons’? Nura: Risa of the Yokai Clan / Nurarihyon no Mago.

   • Martijn
    Geplaatst op 16:53h, 08 mei Beantwoorden

    Ja dat is zo. Het is een leuke anime.

 • Corina
  Geplaatst op 20:04h, 14 mei Beantwoorden

  Ik heb met veel plezier het boek “het geluid van vallende sneeuw” van Jannie Regnerus gelezen. Zij heeft een jaar in Japan gestudeerd en gewerkt. Zij vertelt over haar ervaringen met de mensen en de omgangsvormen die zo anders zijn dan onze Nederlandse.

  Ook leerzaam en leuk: “Titia” van René Bergsma. Cock Blomhoff neemt in 1817, tegen de uitdrukkelijke regels van Japan in, zijn vrouw Titia en zoontje Johannes mee naar Deshima. Haar aankomst op Japanse bodem zorgt voor veel opschudding onder de lokale bevolking. Ondanks haar korte verblijf heeft Titia een grote indruk achtergelaten (de Japanners hadden nog nooit een westerse vrouw gezien) en zij staat ook nu nog op schilderijen en porselein.

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 20:47h, 17 mei Beantwoorden

   Bedankt! Beide boeken kende ik nog niet maar staan inmiddels op mijn lijstje om te lezen! 😀

   • Corina
    Geplaatst op 20:28h, 20 mei Beantwoorden

    Leuk! Zul je geen spijt van krijgen 🙂

Geef een reactie