15 Must have boeken voor Otaku!

Een poosje geleden schreven wij op verzoek van jullie een post met 15 must have boeken over Japan. We hebben ontzettend veel positieve reacties van jullie gekregen maar ook verzoekjes voor nog meer van dit soort posts. Daarom dit keer een overzicht met de 15 must have boeken voor elke otaku!

Hier in het westen bedoelen we met Otaku een groot fan van anime, manga, figure collecting, cosplay etc. Het zijn vaak hobby’s die niet door iedereen begrepen worden en veel vragen kunnen op roepen. Met deze boeken bieden we je een introductie op het gebied van anime, manga, cosplay, en figures.

Ben jij echter, net als ik, een doorgewinterde fan, en rasechte otaku? Dan nog kan ik je garanderen dat elk van deze boeken ontzettend interessant, en bovenal, erg leuk voor je zullen zijn!

Let wel even op, vrijwel alle boeken zijn in het Engels geschreven maar laat dit je niet tegenhouden! Zelfs als je geen perfect Engels kunt zul je de meeste van deze boeken nog prima kunnen lezen, en zitten er ook een aantal tussen waarbij het draait om plaatjes kijken.

 

Otaku Spaces

Auteur: Patrick W. Galbraith

61+KV-+LnNL._SX258_BO1,204,203,200_‘Otaku Spaces’ van Patrick W. Galbraith is een boek dat een ‘ere-plekje’ heeft gekregen in mijn kast, en ik kan me dan ook geen beter boek indenken om deze lijst mee te beginnen. In dit boek wordt je een unieke kijk in het leven van diverse otaku’s gegeven en probeert hiermee meer inzicht te geven in deze vaak onbegrepen hobby en interesses.

Met behulp van diverse interviews en meer dan 50 schitterende foto’s krijg je een intieme blik in de slaapkamers en woonkamers van deze otaku, welke vaak bomvol staan met anime, manga, en figures. Je gaat met ze mee op stap wanneer ze hun favoriete figure shop bezoeken, leest hoe ze enthousiast vertellen over hun favoriete characters, maar ook meer persoonlijke dingen zoals de moeilijkheden die ze tegenkomen in het dagelijks leven.

Er wordt ontzettend respectvol omgegaan met deze mensen, die vaak meer te maken krijgen met ridicule, dan dat ze serieus genomen worden. Daarnaast wordt er ook echt gekeken naar deze interesses, en leer je het begrip otaku, en alles wat daarbij komt kijken, beter begrijpen.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

The Otaku Encyclopedia: An Insider’s Guide to the Subculture of Cool Japan

Auteur: Patrick W. Galbraith

download (10)Dit boek hebben we stiekem al genoemd in de ‘15 must have boeken over Japan‘ maar ook in deze lijst mag hij echt niet ontbreken! Wereldwijd wordt de ‘Otaku Encyclopedia’ gezien als de “bijbel” voor elke otaku, of iedereen die de Japanse pop- en otaku cultuur beter wil leren begrijpen.

In dit boek worden namelijk meer dan 600 otaku termen besproken; slang woorden, belangrijke personen en momenten in de otaku geschiedenis, en natuurlijk beroemde plaatsen, en series, komen hierbij aan bod. Daarnaast wordt niet alleen gekeken naar anime en manga, maar komen ook cosplay, figures, poppen, video games, tabletop games, en zelfs airsoft guns voorbij. Dit alles wordt ook nog eens aangevuld met uitgebreidere essays, en in-depth interviews met invloedrijke mensen uit de otaku industrie, en heel veel afbeeldingen!

Al met al dus een ontzettend compleet boek dat je een goed inzicht geeft in de, vaak niet begrepen, otaku wereld.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

Fandom Unbound: Otaku Culture in a Connected Age

Auteur: M. Ito & D. Okabe Co-auteur: I. Tsuji

download (9)Een meer theoretische, maar zeker geen saaie, verdieping op het gebied van de otaku cultuur vind je in het boek ‘Fandom Unbound’ van M. Ito & D. Okabe. In dit zeer uitgebreide boek komen alle aspecten van de otaku cultuur aan bod van. Thema’s zoals anime, manga, cosplay, games, en figure collecting worden uitgebreid behandeld.

Maar ook onderwerpen zoals het onstaan van de otaku, het belang van het otaku imago als export product van Japan, en het ontstaan van de unieke fanart markt, komen ter sprake. Zeker voor personen die geïnteresseerd zijn in de rol van de otaku subcultuur in de algehele cultuur van Japan zijn bij dit boek aan het goede adres.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

A Brief History of Manga

Auteur: Helen Mccarthy

download (8)Manga zijn veel meer dan “gewoon” Japanse stripboeken. Deze comics staan niet alleen aan de basis van de gehele otaku subcultuur, maar zijn een integraal onderdeel van het Japanse dagelijks leven, en heeft wereldwijd veel invloed gehad.

In dit kleine boekje wordt heel kort en bondig gesproken over alle belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de manga. Kom erachter hoe jouw favoriete manga is ontstaan, en kom te weten over de grootmeesters die manga beroemd hebben gemaakt en gevormd hebben tot wat het nu is (zoals Osamu Tezuka en Akira Toriyama).

En wees gerust, ‘A Brief History of Manga’, is ook echt lekker klein, maar weet wel ontzettend veel informatie te geven. Denk hierbij niet aan stoffige geschiedenislesjes maar interessante weetjes, mooie illustraties, en bovenal heel veel manga! Juist wel op zoek naar een super uitgebreide geschiedenis van de manga? Kijk dan eens naar ‘Manga: Sixty Years of Japanese Comics‘ door Paul Gravett of  ‘One Thousand Years of Manga‘ van Brigitte Koyama-Richard.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

The Art of Osamu Tezuka: God of Manga

Auteur: Helen Mccarthy

download (12)Waar Auteur Helen Mccarthy in ‘A Brief History of Manga’ kort van stof is, en een beknopte geschiedenis geeft, pakt ze dit in ‘The Art of Osamu Tezuka: God of Manga’ heel anders aan. In meer dan 250 pagina’s, 300 afbeeldingen, (en afhankelijk van de editie) een 45-minuten durende documentaire kom je alles te weten over het leven en werk van Osamu Tezuka, ook wel de ‘Manga God’ genoemd.

Maar vergis je niet! Ondanks dat dit boek uitgebreider is en zich vooral richt op één persoon, is het fantastisch om te lezen! In tegenstelling tot een hoop boeken over Osamu Tezuka ligt de focus hier niet zozeer op een wetenschappelijk perspectief, maar weet Helen Mccarthy het verhaal te vertellen van Osamu Tezuka, de manga- en animeliefhebber.

Het hele verhaal leest makkelijk weg, en in combinatie met de vele illustraties en afbeeldingen, biedt het een zeer interessante blik in het leven en werk van één van de meest invloedrijke mensen ooit binnen de anime- en manga wereld.

Je leest er alles over zijn jeugd, familie, opleiding, en natuurlijk zijn werk, van begin jaren viertig tot eind jaren tachtig, en wordt het geheel afgesloten met het aantonen van de nog altijd zichtbare invloed van Osamu Tezuka op de manga- en animewereld, en ver daarbuiten.

Voor een wat minder uitgebreidere versie is overigens het boek ‘The Astro Boy Essays: Osamu Tezuka, Mighty Atom, and the Manga/anime Revolution‘ door Frederik L. Schodt ook een prima alternatief!

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

Anime: A History

Auteur: Jonathan Clements

download (7)Als we het over de geschiedenis van manga hebben gehad kan die van anime natuurlijk niet ontbreken! Sterker nog, de twee hebben een behoorlijk overlap met elkaar die teruggaat tot ver voor de tweede wereldoorlog.

‘Anime: A History’ is een ontzettend uitgebreide vertelling van de geschiedenis van anime, welke al ruim voor de tweede wereld oorlog voet aan de grond kreeg. In tegenstelling tot ‘A Brief History of Manga’ zul je voor dit boek toch echt even goed moeten gaan zitten, het is zeker geen boek dat je makkelijk weg leest.

Laat je echter vooral niet tegenhouden door de hoeveelheid, want wat er vertelt wordt is ontzettend interessant. Vooral de vooroorlogse geschiedenis en en anime tijdens de tweede wereldoorlog zijn onderwerpen die maar al te vaak worden overgeslagen op dit gebied. Daar komt nog eens bij dat er tal van andere bijzondere onderwerpen worden aangesneden, zoals issues met censuur, en het gebruik van anime als propaganda.

Voor degene die vooral geïnteresseerd zijn in het ontstaan van de moderne anime (de periode na 1960 met de komst van o.a. Astro Boy) is er ook meer dan voldoende interessants te lezen, aangezien de jaren ’60 tot 2010 uitgebreid aan bod komen.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

The Anime Encyclopedia: A Century of Japanese Animation, 3rd Revised Edition

Auteur: Jonathan Clements & Helen Mccarthy

download (6)Niet zozeer geïnteresseerd in de geschiedenis van anime alleen maar wil je gewoon alles, maar dan ook echt alles, weten wat er te weten valt over de verschillende series, studio’s, en animators? Dan is er geen beter boek ter wereld dan ‘The Anime Encyclopedia’. Auteurs Jonathon Clements & Helen Mccarthy (ja dezelfde schrijvers als van de drie boeken hierboven) hebben de handen ineen geslagen om dit monsterlijk grote boek, van maar liefst 1200 pagina’s, samen te stellen.

In al deze pagina’s kom je alles te weten over de geschiedenis van anime, de cultuur die eromheen is ontstaan, de series die er zijn, en ga zo maar door. Met deze 3de herziene editie zijn er weer meer dan 1000 gloednieuwe entries, en 4000 updates, met in totaal meer dan een miljoen woorden, te lezen over anime! Als dat nog niet genoeg is weet ik het ook niet meer 😉

Je zult voor de “echte” versie wel even je portemonnee behoorlijk leeg moeten schudden want gemiddeld zul je zo’n €100,- a €125,- kwijt zijn voor de hardcover versie. De e-book versie is daarentegen gelukkig maar €20,- 🙂

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata

Auteur: Colin Odell & Michelle Le Blanc

download (5)In dit boek wordt gekeken naar de geschiedenis van Studio Ghibli en haar founding fathers; Isao Takahata en uiteraard Hayao Miyazaki. Waar de manga wereld Osamu Tezuka als “god” heeft, is in de anime wereld Hayao Miyazaki één van de goden.

Beter bekend als de Japanse Walt Disney heeft hij jaren aan het roer gestaan van de Japanse animatie studio ‘Studio Ghibli’. In de begin jaren alleen bekend in Japan en onder anime fans maar sinds 2003, toen ze met de film ‘Spirited Away’ de Academy Award voor Beste Animatiefilm wonnen, veranderde dit snel en kreeg Hayao Miyzaki met “zijn” studio wereldwijde erkenning.

In ‘Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata’ wordt gekeken naar de verschillende films en werpen ze een kritische blik op de thema’s en (verborgen) betekenissen die er te vinden zijn in films zoals ‘Howl’s Moving Castle’ en ‘My Neighbour Tottoro’.

Verwacht echter geen tientallen illustraties of beelden! Er zitten wel degelijk voorbeelden in maar voor veel afbeeldingen zul je toch echt losse artwork boeken moeten vinden. En vergis je niet, in tegenstelling tot wat de naam doet denken is, ‘The Anime Art of Hayao Miyazaki‘ door Dani Cavallaro géén artbook (een fout die ik dus wel maakte) 🙂

De kracht van dit boek ligt hem voornamelijk in de bondige vertelling van Studio Ghibli’s geschiedenis, en begrijpelijke analyses van de films. In tegenstelling tot een hoop soort gelijke boeken houden Colin Odell & Michelle Le Blanc het geheel dan ook luchtig en begrijpelijk.

Ben je trouwens wel in de stemming voor wat zwaarder leeswerk? Dan zijn Starting Point en Turning Point twee uitstekende boeken die zich puur en alleen richten op Hayao Miyazaki. Niet altijd een even optimistisch boek, maar wel heel eerlijk, en geeft het een unieke kijk in zijn leven en werk.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

Moé Manifesto: The History and Evolution of a Japanese Pop Culture Phenomenon

Auteur: Patrick W. Galbraith

download (4)Moé‘ is een woord dat elke otaku wel kent, maar voor velen wat anders betekent. Moé wordt dan ook vooral gebruikt om de emotionele band te omschrijven die iemand heeft met een bepaald character. Zo kun je een personage leuk vinden, of er “moé feelings” voor hebben.

Er is de laatste veel te doen om moé characters en het is, zeker tegenwoordig, een van de krachtigste drijfveren binnen de Japanse Pop- en Otaku Cultuur. In dit boek wordt het onderwerp uitgebreid onder de loep genomen.

Zoals gebruikelijk behandelt Patrick W. Galbraith het onderwerp weer met veel passie en respect en spreekt hij o.a. met meer dan 20 belangrijke personen binnen de anime en manga wereld. Je zult erachter komen hoe de eerste moe characters (zoals Tezuka Osamu’s Ayama) vele generaties hebben beïnvloed, hoe moe de grootste trend is op dit moment, en waarom sommige mensen zo’n sterke moé band hebben met een personage dat ze er mee zouden willen trouwen!

Of je nou een anime en manga fan bent, de fans beter wilt leren begrijpen, of gewoon op zoek bent naar het perfecte cadeau voor een otaku, dit boek is de perfecte aanrader voor iedereen. Want met meer dan 100 schitterende illustraties, handige footnotes,  een pleziere vertellende toon is dit een boek dat heerlijk weg leest en je tegelijkertijd ook nog eens een dieper inzicht geeft in de series en personages waar we allemaal zo van houden.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

Millennial Monsters: Japanese Toys and the Global Imagination

Auteur: Anne Allison

NaamloosNaast anime en manga zijn ook figures en merchandise één van de reden voor het succes en de globale invloed van de Japanse Pop- en Otaku Cultuur. Het succes van Japans “speelgoed” en merchandise heeft ondertussen wereldwijde proporties aangenomen en er lijkt geen einde aan te komen! Waarom is Pokémon zo’n enorm succes geworden? Waarom blijven mensen maar Sailor Moon merchandise kopen? En waarom blijft de lijst met Good Smile Nendoroids nou groeien?

In ‘Millennial Monsters’ kijkt Anne Allison met een kritische blik naar de globalisatie van de Japanse popcultuur items zoals games, manga, anime, en merchandise van allerlei soorten en maten.

Ik moet hierbij wel zeggen dat dit boek lang niet bij iedereen in de smaak zal vallen. ‘Millennial Monsters’ is dan ook vooral geschikt voor de lezer die academische teksten niet vervelend vindt en graag meer wil weten over het “geheim” achter de successen van deze producten.Zo wordt er bijvoorbeeld in het chapter “Pocket Monsters”(aka Pokémon) gekeken naar de het motto “Gotta Catch ’em All”, de verzameldwang die hiermee gemoeid gaat, en de onderliggende kapitalistische gedachten erachter.

Als nog altijd groot Pokémon fan, Japan liefhebber, en leergierig persoon, vond ik dit boek dan ook helemaal fantastisch. Maar zoals gezegd, het moet het je wel liggen 🙂

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

Plastic Culture: How Japanese Toys Conquered the World

Auteur: Woodrow Phoenix

download (2)Ben je niet zo van de academische teksten of heb je gewoon geen zin om (veel) te lezen, maar wil je wel meer weten over figures en de invloed van de Japanse Pop- en Otakucultuur? Dan is Plastic Culture wellicht meer iets voor je!

In dit (misschien iets te beknopte) boek ligt de nadruk namelijk erg op de vele schitterende afbeeldingen en wat minder op de tekst zelf. Ook hier wordt er echter gekeken naar de wereldwijde invloed op, en van, Japanse figures en speelgoed. Zo wordt er gesproken over de Amerikaanse invloed op Japans speelgoed in de jaren ’50 en ’60, maar zul je ook zien hoe anime en tv shows zoals Astro Boy, Godzilla, Sailor Moon, en Pokémon hebben bijgedragen aan de algehele populariteit van de Japanse Pop Cultuur buiten de eigen landsgrenzen.

Verkrijgbaar bij o.a.: Amazon.co.uk

 

Cosplay Basics: A beginner’s guide to the art of costume play

Auteur: Yuki Takasou & Kashikoku Kurobuchi

download (13)Cosplay is populairder dan ook en ook in Nederland zijn er duizenden mensen, zowel jong als oud, die deelnemen aan deze creatieve hobby! Volgens wikipedia is: cosplay (コスプレ, kosupure), ofwel costume play: “een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context.”

In dit boek maak je kennis met cosplay, en dan in het bijzonder cosplay in Japan, en hoe het zich verspreid heeft. Niet alleen geeft het je een super interessante blik in de wereld van cosplay (waarom doen mensen het? wat komt erbij kijken etc. etc.), je krijgt ook nog eens tips hoe je zelf aan de slag kunt gaan met cosplay! Allerlei onderwerpen komen aan bod: van het zelf maken van patronen, tot tips voor cosplay fotografie.

Perfect dus om zelf wat meer te weten te komen over cosplay, maar ook om cadeau te doen aan vrienden en familie, zodat ze eindelijk eens snappen waarom cosplay nou zo leuk is 😉

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

1,000 Incredible Costume and Cosplay Ideas

Auteur: Joey Marsocci & Allison Deblasio Co-auteur: Yaya Han

download (11)Waar het bovengenoemde boek bomvol informatie staat en fijn is om door te lezen, staat ‘1,000 Incredible Costume and Cosplay Ideas’ juist helemaal vol met fantastische cosplay foto’s. Voor zowel de beginnende cosplayers als de veteranen biedt dit boek vele inspirerende afbeeldingen.

Soms zijn de foto’s ietwat klein om alle details te zien en is er wat te zeggen voor het herhalen van bepaalde characters. Dit is echter tegelijkertijd ook een sterk punt, want het geeft weer dat de kijk op een personage per persoon kan verschillen en dat er ook voor creativiteit en eigen inbreng veel ruimte is binnen cosplay.

Voor de informatie, fo tutorials hoef je dit boek echter niet te kopen, het draait puur en alleen om de foto’s. En is dan ook perfect als aanvulling op ‘Cosplay Basics: A beginner’s guide to the art of costume play’. Op die manier heb je zowel veel informatie, als daadwerkelijke afbeeldingen en voorbeelden ter inspiratie.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository

 

Behind The Cosplay: The Person Behind the Cosplay Costume

Auteur: Jacky Cheung
Photo_2034We hebben al uitgebreid geschreven over de release van dit schitterende boek en een volledige review gaat nog zeker volgen. Voor nu willen we je echter gewoon vertellen dat dit boek een must-have is voor elke cosplay fan!

Cosplay fotoboeken zijn er genoeg maar in Behind the Cosplay gaan ze verder. Zoals de naam al zegt ontdekken we de personen achter de schitterende cosplay costumes en krijgen we door middel van interviews en prachtige foto’s een uniek kijkje in het leven van een cosplayer.

Elke cosplayer heeft een eigen hoofdstuk waarin ze uitgebreid vertellen over de gedachten achter hun cosplays, waarom ze zijn begonnen, laten ze hun favorieten zien, maar zien we ze ook in normale kleding, en vertellen ze meer over het hoe en waarom van deze bijzondere hobby.

Dit is dan ook zeker geen boek dat alleen interessant is voor cosplayers. Ook voor mensen die nog weinig van cosplay weten is dit een fantastische eye opener voor deze, toch vaak onbegrepen, hobby. Dus ben jij een cosplayer en snappen je ouders, collega’s, buren, of opa en oma niks van je “rare verkleedhobby” dan is dit het perfecte boek!

Op dit moment nog alleen verkrijgbaar via: Pro Book.

 

Pindakaas en Sushi

Auteur: Roderick Leeuwenhart

Pindakaas en Sushi 2 blankboekEn last but not least… Als enige Roman op deze lijst: Pindakaas en Sushi! Het eerste deel speelde zich af op een Nederlandse anime conventie, een bijeenkomst voor liefhebbers van de Japanse tekenfilm, stripboek en game cultuur. Hierin gaat de oer-Hollandse Marle samen met haar vrienden naar een anime conventie, waar de Japanse cultuur centraal staat. Deze aspirant journaliste heeft echter maar weinig op met de “vreemde” mensen die “verkleed” naar deze conventie gaan. Ze is dan ook vastbesloten een smeuïg verhaal te schrijven over deze community van cosplayersen otaku’s. Maar het weekend verloopt al snel heel anders dan ze had verwacht!

Van dit eerste deel hebben wij ontzettend genoten (lees hier de review) en we konden dan ook niet wachten op een volgend deel. Gelukkig is het eindelijk zover! Het lang verwachtte vervolg; Pindakaas en Sushi 2, geschreven door Roderick Leeuwenhart, kreeg op Animecon 2015 de officiële lancering!

Te verkijgen via Bol.com en Uitgeverij Leeuwenhart.

 

Jouw aanraders?

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere fantastische boeken te vinden over anime, manga, cosplay, en figures, maar wat zijn nou jouw persoonlijke favoriete boeken over deze onderwerpen? Laat het weten in de comments en we voegen ze toe aan onderstaande selectie met nog meer aanraders.
 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

1 Comment

  1. Rui Jun Luong

    oktober 20, 2015 at 6:55 pm

    Super leuk!!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X