10+ Musthave boeken voor Otaku!

Hier in het westen bedoelen we met Otaku een groot fan van anime, manga, figure collecting, cosplay etc. Het zijn vaak hobby’s die niet door iedereen begrepen worden en veel vragen kunnen op roepen. Met deze boeken bieden we je een introductie op het gebied van anime, manga, cosplay, en figures. Ben jij een doorgewinterde fan, en rasechte otaku? Dan nog kan ik je garanderen dat elk van deze boeken ontzettend interessant, en bovenal, erg leuk voor je zullen zijn!

Let wel even op, vrijwel alle boeken zijn in het Engels geschreven maar laat dit je niet tegenhouden! Zelfs als je geen perfect Engels kunt zul je de meeste van deze boeken nog prima kunnen lezen.

Otaku Spaces.

Otaku Spaces

Auteur: Patrick W. Galbraith

‘Otaku Spaces’ van Patrick W. Galbraith is een boek dat een ‘ere-plekje’ heeft gekregen in mijn kast, en ik kan me dan ook geen beter boek indenken om deze lijst mee te beginnen. In dit boek wordt je een unieke kijk in het leven van diverse otaku’s gegeven en probeert hiermee meer inzicht te geven in deze vaak onbegrepen hobby en interesses.

Met behulp van diverse interviews en meer dan 50 schitterende foto’s krijg je een intieme blik in de slaapkamers en woonkamers van deze otaku, welke vaak bomvol staan met anime, manga, en figures. Je gaat met ze mee op stap wanneer ze hun favoriete figure shop bezoeken, leest hoe ze enthousiast vertellen over hun favoriete characters, maar ook meer persoonlijke dingen zoals de moeilijkheden die ze tegenkomen in het dagelijks leven.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


The Otaku Encyclopedia.

The Otaku Encyclopedia

Auteur: Patrick W. Galbraith

Dit boek hebben we stiekem al genoemd in de ‘15 must have boeken over Japan‘ maar ook in deze lijst mag hij echt niet ontbreken! Wereldwijd wordt de ‘Otaku Encyclopedia’ gezien als de “bijbel” voor elke otaku, of iedereen die de Japanse pop- en otaku cultuur beter wil leren begrijpen.

In dit boek worden namelijk meer dan 600 otaku termen besproken; slang woorden, belangrijke personen en momenten in de otaku geschiedenis, en natuurlijk beroemde plaatsen, en series, komen hierbij aan bod. Daarnaast wordt niet alleen gekeken naar anime en manga, maar komen ook cosplay, figures, poppen, video games, tabletop games, en zelfs airsoft guns voorbij. Dit alles wordt ook nog eens aangevuld met uitgebreidere essays, en in-depth interviews met invloedrijke mensen uit de otaku industrie, en heel veel afbeeldingen!

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


Fandom Unbound: Otaku Culture in a Connected Age

Fandom Unbound: Otaku Culture in a Connected Age

Auteur: M. Ito & D. Okabe Co-auteur: I. Tsuji

Een meer theoretische, maar zeker geen saaie, verdieping op het gebied van de otaku cultuur vind je in het boek ‘Fandom Unbound’ van M. Ito & D. Okabe. In dit zeer uitgebreide boek komen alle aspecten van de otaku cultuur aan bod van. Thema’s zoals anime, manga, cosplay, games, en figure collecting worden uitgebreid behandeld.

Maar ook onderwerpen zoals het onstaan van de otaku, het belang van het otaku imago als export product van Japan, en het ontstaan van de unieke fanart markt, komen ter sprake. Zeker voor personen die geïnteresseerd zijn in de rol van de otaku subcultuur in de algehele cultuur van Japan zijn bij dit boek aan het goede adres.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


A Brief History of Manga

A Brief History of Manga

Auteur: Helen Mccarthy

In dit kleine boekje wordt heel kort en bondig gesproken over alle belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de manga. Kom erachter hoe jouw favoriete manga is ontstaan, en kom te weten over de grootmeesters die manga beroemd hebben gemaakt en gevormd hebben tot wat het nu is (zoals Osamu Tezuka en Akira Toriyama).

En wees gerust, ‘A Brief History of Manga’, is ook echt lekker klein, maar weet wel ontzettend veel informatie te geven. Denk hierbij niet aan stoffige geschiedenislesjes maar interessante weetjes, mooie illustraties, en bovenal heel veel manga! Juist wel op zoek naar een super uitgebreide geschiedenis van de manga? Kijk dan eens naar ‘Manga: Sixty Years of Japanese Comics‘ door Paul Gravett of  ‘One Thousand Years of Manga‘ van Brigitte Koyama-Richard.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


The Art of Osamu Tezuka: God of Manga

The Art of Osamu Tezuka: God of Manga

Auteur: Helen Mccarthy

Waar Auteur Helen Mccarthy in ‘A Brief History of Manga’ kort van stof is, en een beknopte geschiedenis geeft, pakt ze dit in ‘The Art of Osamu Tezuka: God of Manga’ heel anders aan. In meer dan 250 pagina’s, 300 afbeeldingen, (en afhankelijk van de editie) een 45-minuten durende documentaire kom je alles te weten over het leven en werk van Osamu Tezuka, ook wel de ‘Manga God’ genoemd.

Maar vergis je niet! Ondanks dat dit boek uitgebreider is en zich vooral richt op één persoon, is het fantastisch om te lezen! In tegenstelling tot een hoop boeken over Osamu Tezuka ligt de focus hier niet zozeer op een wetenschappelijk perspectief, maar weet Helen Mccarthy het verhaal te vertellen van Osamu Tezuka, de manga- en animeliefhebber.

Voor een wat minder uitgebreidere versie is overigens het boek ‘The Astro Boy Essays: Osamu Tezuka, Mighty Atom, and the Manga/anime Revolution‘ door Frederik L. Schodt ook een prima alternatief!

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


Anime: A History

Anime: A History

Auteur: Jonathan Clements

‘Anime: A History’ is een ontzettend uitgebreide vertelling van de geschiedenis van anime, welke al ruim voor de tweede wereld oorlog voet aan de grond kreeg. In tegenstelling tot ‘A Brief History of Manga’ zul je voor dit boek toch echt even goed moeten gaan zitten, het is zeker geen boek dat je makkelijk weg leest.

Laat je echter vooral niet tegenhouden door de hoeveelheid, want wat er vertelt wordt is ontzettend interessant. Vooral de vooroorlogse geschiedenis en en anime tijdens de tweede wereldoorlog zijn onderwerpen die maar al te vaak worden overgeslagen op dit gebied. Daar komt nog eens bij dat er tal van andere bijzondere onderwerpen worden aangesneden, zoals issues met censuur, en het gebruik van anime als propaganda.

Voor degene die vooral geïnteresseerd zijn in het ontstaan van de moderne anime (de periode na 1960 met de komst van o.a. Astro Boy) is er ook meer dan voldoende interessants te lezen, aangezien de jaren ’60 tot 2010 uitgebreid aan bod komen.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


The Anime Encyclopedia

The Anime Encyclopedia

Auteur: Jonathan Clements & Helen Mccarthy

Niet zozeer geïnteresseerd in de geschiedenis van anime alleen maar wil je gewoon alles, maar dan ook echt alles, weten wat er te weten valt over de verschillende series, studio’s, en animators? Dan is er geen beter boek ter wereld dan ‘The Anime Encyclopedia’. Auteurs Jonathon Clements & Helen Mccarthy (ja dezelfde schrijvers als van de drie boeken hierboven) hebben de handen ineen geslagen om dit monsterlijk grote boek, van maar liefst 1200 pagina’s, samen te stellen.

In al deze pagina’s kom je alles te weten over de geschiedenis van anime, de cultuur die eromheen is ontstaan, de series die er zijn, en ga zo maar door. Met deze 3de herziene editie zijn er weer meer dan 1000 gloednieuwe entries, en 4000 updates, met in totaal meer dan een miljoen woorden, te lezen over anime! Als dat nog niet genoeg is weet ik het ook niet meer 😉

Je zult voor de “echte” versie wel even je portemonnee behoorlijk leeg moeten schudden want gemiddeld zul je zo’n €100,- a €125,- kwijt zijn voor de hardcover versie. De e-book versie is daarentegen gelukkig maar €20,-

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata

Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata

Auteur: Colin Odell & Michelle Le Blanc

In dit boek wordt gekeken naar de geschiedenis van Studio Ghibli en haar founding fathers; Isao Takahata en uiteraard Hayao Miyazaki. Waar de manga wereld Osamu Tezuka als “god” heeft, is in de anime wereld Hayao Miyazaki één van de goden.

Beter bekend als de Japanse Walt Disney heeft hij jaren aan het roer gestaan van de Japanse animatie studio ‘Studio Ghibli’. In ‘Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata’ wordt gekeken naar de verschillende films en werpen ze een kritische blik op de thema’s en (verborgen) betekenissen die er te vinden zijn in films zoals ‘Howl’s Moving Castle’ en ‘My Neighbour Tottoro’.

Verwacht echter geen tientallen illustraties of beelden! Er zitten wel degelijk voorbeelden in maar voor veel afbeeldingen zul je toch echt losse artwork boeken moeten vinden. De kracht van dit boek ligt hem voornamelijk in de bondige vertelling van Studio Ghibli’s geschiedenis, en begrijpelijke analyses van de films. In tegenstelling tot een hoop soort gelijke boeken houden Colin Odell & Michelle Le Blanc het geheel dan ook luchtig en begrijpelijk.

Ben je trouwens wel in de stemming voor wat zwaarder leeswerk? Dan zijn Starting Point en Turning Point twee uitstekende boeken die zich puur en alleen richten op Hayao Miyazaki. Niet altijd een even optimistische boeken, maar wel heel eerlijk, en geven ze een unieke kijk in zijn leven en werk.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


Moé Manifesto: The History and Evolution of a Japanese Pop Culture Phenomenon

Moé Manifesto: The History and Evolution of a Japanese Pop Culture Phenomenon

Auteur: Patrick W. Galbraith

Moé‘ is een woord dat elke otaku wel kent, maar voor velen wat anders betekent. Moé wordt dan ook vooral gebruikt om de emotionele band te omschrijven die iemand heeft met een bepaald character. Zo kun je een personage leuk vinden, of er “moé feelings” voor hebben.

Zoals gebruikelijk behandelt Patrick W. Galbraith het onderwerp weer met veel passie en respect en spreekt hij o.a. met meer dan 20 belangrijke personen binnen de anime en manga wereld. Je zult erachter komen hoe de eerste moe characters (zoals Tezuka Osamu’s Ayama) vele generaties hebben beïnvloed, hoe moe de grootste trend is op dit moment, en waarom sommige mensen zo’n sterke moé band hebben met een personage dat ze er mee zouden willen trouwen!

Of je nou een anime en manga fan bent, de fans beter wilt leren begrijpen, of gewoon op zoek bent naar het perfecte cadeau voor een otaku, dit boek is de perfecte aanrader voor iedereen. Want met meer dan 100 schitterende illustraties, handige footnotes,  een pleziere vertellende toon is dit een boek dat heerlijk weg leest en je tegelijkertijd ook nog eens een dieper inzicht geeft in de series en personages waar we allemaal zo van houden.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


Millennial Monsters: Japanese Toys and the Global Imagination

Millennial Monsters: Japanese Toys and the Global Imagination

Auteur: Anne Allison

Naast anime en manga zijn ook figures en merchandise één van de reden voor het succes en de globale invloed van de Japanse Pop- en Otaku Cultuur. Het succes van Japans “speelgoed” en merchandise heeft ondertussen wereldwijde proporties aangenomen en er lijkt geen einde aan te komen! Waarom is Pokémon zo’n enorm succes geworden? Waarom blijven mensen maar Sailor Moon merchandise kopen? En waarom blijft de lijst met Good Smile Nendoroids nou groeien?

In ‘Millennial Monsters’ kijkt Anne Allison met een kritische blik naar de globalisatie van de Japanse popcultuur items zoals games, manga, anime, en merchandise van allerlei soorten en maten.

Ik moet hierbij wel zeggen dat dit boek lang niet bij iedereen in de smaak zal vallen. ‘Millennial Monsters’ is dan ook vooral geschikt voor de lezer die academische teksten niet vervelend vindt en graag meer wil weten over het “geheim” achter de successen van deze producten.Zo wordt er bijvoorbeeld in het chapter “Pocket Monsters”(aka Pokémon) gekeken naar de het motto “Gotta Catch ‘em All”, de verzameldwang die hiermee gemoeid gaat, en de onderliggende kapitalistische gedachten erachter.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


Plastic Culture: How Japanese Toys Conquered the World

Plastic Culture: How Japanese Toys Conquered the World

Auteur: Woodrow Phoenix

Ben je niet zo van de academische teksten of heb je gewoon geen zin om (veel) te lezen, maar wil je wel meer weten over figures en de invloed van de Japanse Pop- en Otakucultuur? Dan is Plastic Culture wellicht meer iets voor je!

In dit (misschien iets te beknopte) boek ligt de nadruk namelijk erg op de vele schitterende afbeeldingen en wat minder op de tekst zelf. Ook hier wordt er echter gekeken naar de wereldwijde invloed op, en van, Japanse figures en speelgoed. Zo wordt er gesproken over de Amerikaanse invloed op Japans speelgoed in de jaren ’50 en ’60, maar zul je ook zien hoe anime en tv shows zoals Astro Boy, Godzilla, Sailor Moon, en Pokémon hebben bijgedragen aan de algehele populariteit van de Japanse Pop Cultuur buiten de eigen landsgrenzen.

Verkrijgbaar bij o.a.: Amazon.co.uk


Cosplay Basics: A beginner's guide to the art of costume play

Cosplay Basics: A beginner’s guide to the art of costume play

Auteur: Yuki Takasou & Kashikoku Kurobuchi

Cosplay is populairder dan ook en ook in Nederland zijn er duizenden mensen, zowel jong als oud, die deelnemen aan deze creatieve hobby! Volgens wikipedia is: cosplay (コスプレ, kosupure), ofwel costume play: “een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context.”

In dit boek maak je kennis met cosplay, en dan in het bijzonder cosplay in Japan, en hoe het zich verspreid heeft. Niet alleen geeft het je een super interessante blik in de wereld van cosplay (waarom doen mensen het? wat komt erbij kijken etc. etc.), je krijgt ook nog eens tips hoe je zelf aan de slag kunt gaan met cosplay! Allerlei onderwerpen komen aan bod: van het zelf maken van patronen, tot tips voor cosplay fotografie.

Perfect dus om zelf wat meer te weten te komen over cosplay, maar ook om cadeau te doen aan vrienden en familie, zodat ze eindelijk eens snappen waarom cosplay nou zo leuk is!

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en The Book Depository


Jouw aanraders?

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere fantastische boeken te vinden over anime, manga, cosplay, en figures, maar wat zijn nou jouw persoonlijke favoriete boeken over deze onderwerpen? Laat het weten in de comments en we voegen ze toe aan onderstaande selectie met nog meer aanraders.
 Dit artikel – 10+ Musthave Boeken Voor Otaku! – verscheen voor het eerst op 25 juni 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 25 juni 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie

Geef een reactie

X