10+ Musthave boeken voor Weebs en Otaku!

Hier in het westen bedoelen we met otaku een groot fan van anime, manga, figure collecting, cosplay etc. Het zijn vaak hobby’s die niet door iedereen begrepen worden en veel vragen kunnen op roepen. Met deze boeken bieden we je een introductie op het gebied van anime, manga, cosplay, en figures. Ben jij een doorgewinterde fan, en rasechte otaku? Dan nog kan ik je garanderen dat elk van deze boeken ontzettend interessant, en bovenal, erg leuk voor je zullen zijn!

Let wel even op, vrijwel alle boeken zijn in het Engels geschreven maar laat dit je niet tegenhouden! Zelfs als je geen perfect Engels kunt zal je de meeste van deze boeken nog prima kunnen lezen.

En als extra opmerking: Koop je boeken bij Libris, hiermee kun je ook jouw lokale boekhandel steunen!

The Otaku Encyclopedia.

The Otaku Encyclopedia

Auteur: Patrick W. Galbraith

Wereldwijd wordt de ‘Otaku Encyclopedia’ gezien als de “bijbel” voor elke otaku, of iedereen die de Japanse pop- en otaku cultuur beter wil leren begrijpen. In dit boek worden namelijk meer dan 600 otaku termen besproken; slang woorden, belangrijke personen en momenten in de otaku geschiedenis, en natuurlijk beroemde plaatsen, en series, komen hierbij aan bod. Daarnaast wordt niet alleen gekeken naar anime en manga, maar komen ook cosplay, figures, poppen, video games, tabletop games, en zelfs airsoft guns voorbij. Dit alles wordt ook nog eens aangevuld met uitgebreidere essays, en in-depth interviews met invloedrijke mensen uit de otaku industrie, en heel veel afbeeldingen!

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.nl, en Libris.


Moé Manifesto: The History and Evolution of a Japanese Pop Culture Phenomenon

Moé Manifesto: The History and Evolution of a Japanese Pop Culture Phenomenon

Auteur: Patrick W. Galbraith

Moé‘ is een woord dat elke otaku wel kent, maar voor velen wat anders betekent. Moé wordt dan ook vooral gebruikt om de emotionele band te omschrijven die iemand heeft met een bepaald character. Zo kun je een personage leuk vinden, of er “moé feelings” voor hebben.

Zoals gebruikelijk behandelt Patrick W. Galbraith het onderwerp weer met veel passie en respect en spreekt hij o.a. met meer dan 20 belangrijke personen binnen de anime en manga wereld. Je zult erachter komen hoe de eerste moe characters (zoals Tezuka Osamu’s Ayama) vele generaties hebben beïnvloed, hoe moe de grootste trend is op dit moment, en waarom sommige mensen zo’n sterke moé band hebben met een personage dat ze er mee zouden willen trouwen!

Of je nou een anime en manga fan bent, de fans beter wilt leren begrijpen, of gewoon op zoek bent naar het perfecte cadeau voor een otaku, dit boek is de perfecte aanrader voor iedereen. Want met meer dan 100 schitterende illustraties, handige footnotes,  een pleziere vertellende toon is dit een boek dat heerlijk weg leest en je tegelijkertijd ook nog eens een dieper inzicht geeft in de series en personages waar we allemaal zo van houden.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.nl, en Libris.


Otaku and the Struggle for Imagination in Japan

Otaku and the Struggle for Imagination in Japan

Auteur: Bloomsbury Publishing Plc

Otaku and the Struggle for Imagination in Japan is één van de nieuwste otaku gerelateerde werken van de hand van Patrick W. Galbraith (ook de auteur van bovenstaande boeken). En wederom met een heel interessant onderwerp!

In Otaku and the Struggle for Imagination in Japan onderzoekt Patrick W. Galbraith de tegenstrijdige betekenissen van de otaku-cultuur en de betekenis ervan voor de Japanse populaire cultuur, mannelijkheid en de natie. Galbraith volgt de geschiedenis van otaku en schattige meisjespersonages vanaf hun oorsprong in de jaren 1970 tot zijn recente veldwerk in Akihabara, Tokyo (het Heilige Land van Otaku).

Absoluut een aanrader voor iedereen die meer te weten wil komen over de totstandkoming van de huidige otaku cultuur en haar invloed op de Japanse gemeenschap.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.co.uk, en Libris.


Debating Otaku in Contemporary Japan Historical Perspectives and New Horizons

Debating Otaku in Contemporary Japan: Historical Perspectives and New Horizons

Auteur: Bloomsbury Publishing Plc

Wil je nog dieper de otaku wereld in duiken? Dan kun je ook nog op academisch niveau verder gaan met behulp van Debating Otaku in Contemporary Japan: Historical Perspectives and New Horizons.

De hoofdstukken, waarvan vele vertaald uit het Japans en voor het eerst beschikbaar in het Engels – en met een voorwoord van Otsuka Eiji, voormalig redacteur van Manga Burikko – onderzoeken sleutelmomenten in de nog altijd evoluerende ‘otaku cultuur’ in Japan. Door terug te gaan naar originele Japanse documenten, belangrijke bijdragen van Japanse geleerden te vertalen en door deze documenten en geleerden langdurig te analyseren, biedt Debating Otaku in Contemporary Japan een alternatieve benaderingen voor alles ‘otaku’.

Zoals gezegd een boek op academisch niveau, dus verwacht geen boek dat je makkelijk wegleest voor het slapengaan.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.nl, en Libris.


Manga: The Citi Exhibition (aka the graphic power of manga)

Manga: The Citi Exhibition (British Museum)

Auteur: Nicole Rousmaniere en Matsuba Ryoko

De term manga is voor ons allang niet vreemd meer! Deze vorm van stripboeken kent een lange geschiedenis, maar de vorm zoals we die nu kennen ontwikkelde zich aan het begin van de 20e eeuw in Japan. Inmiddels is het een miljardenindustrie en populair over de hele wereld!

Dit boek, dat is onderverdeeld in zes thematische hoofdstukken, met essays van vooraanstaande wetenschappers, toont het werk van Japans meest invloedrijke manga-ka (manga-makers) uit het verleden en heden, met gedrukte manga-extracten, originele tekeningen, mangatijdschriften, theater, film, digitale technologieën en exclusieve interviews met kunstenaars, redacteuren en uitgevers.

Gepubliceerd in combinatie met een baanbrekende tentoonstelling in het British Museum, is dit manga zoals het westerse publiek het nog nooit eerder heeft gezien!

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.nl, en Libris (bij Libris heet deze overigens de Graphic Power of Manga).


A Brief History of Manga

A Brief History of Manga

Auteur: Helen Mccarthy

In dit kleine boekje wordt heel kort en bondig gesproken over alle belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de manga. Kom erachter hoe jouw favoriete manga is ontstaan, en kom te weten over de grootmeesters die manga beroemd hebben gemaakt en gevormd hebben tot wat het nu is (zoals Osamu Tezuka en Akira Toriyama).

En wees gerust, ‘A Brief History of Manga’, is ook echt lekker klein, maar weet wel ontzettend veel informatie te geven. Denk hierbij niet aan stoffige geschiedenislesjes maar interessante weetjes, mooie illustraties, en bovenal heel veel manga! Juist wel op zoek naar een super uitgebreide geschiedenis van de manga? Kijk dan eens naar ‘Manga: Sixty Years of Japanese Comics‘ door Paul Gravett of  ‘One Thousand Years of Manga‘ van Brigitte Koyama-Richard.

Helaas is deze inmiddels moeilijk fysiek verkrijgbaar voor een normale prijs. De e-book versie is wel heel goed betaalbaar en Libris heeft deze op moment van schrijven beschikbaar in een andere cover editie.


The Art of Osamu Tezuka: God of Manga

The Art of Osamu Tezuka: God of Manga

Auteur: Helen Mccarthy

Waar Auteur Helen Mccarthy in ‘A Brief History of Manga’ kort van stof is, en een beknopte geschiedenis geeft, pakt ze dit in ‘The Art of Osamu Tezuka: God of Manga’ heel anders aan. In meer dan 250 pagina’s, 300 afbeeldingen, (en afhankelijk van de editie) een 45-minuten durende documentaire kom je alles te weten over het leven en werk van Osamu Tezuka, ook wel de ‘Manga God’ genoemd.

Maar vergis je niet! Ondanks dat dit boek uitgebreider is en zich vooral richt op één persoon, is het fantastisch om te lezen! In tegenstelling tot een hoop boeken over Osamu Tezuka ligt de focus hier niet zozeer op een wetenschappelijk perspectief, maar weet Helen Mccarthy het verhaal te vertellen van Osamu Tezuka, de manga- en animeliefhebber.

Voor een wat minder uitgebreidere versie is overigens het boek ‘The Astro Boy Essays: Osamu Tezuka, Mighty Atom, and the Manga/anime Revolution‘ door Frederik L. Schodt ook een prima alternatief!

Verkrijgbaar bij o.a.: Amazon.nl en Libris.


Anime: A History

Anime: A History

Auteur: Jonathan Clements

‘Anime: A History’ is een ontzettend uitgebreide vertelling van de geschiedenis van anime, welke al ruim voor de tweede wereld oorlog voet aan de grond kreeg. In tegenstelling tot ‘A Brief History of Manga’ zul je voor dit boek toch echt even goed moeten gaan zitten, het is zeker geen boek dat je makkelijk weg leest.

Laat je echter vooral niet tegenhouden door de hoeveelheid, want wat er vertelt wordt is ontzettend interessant. Vooral de vooroorlogse geschiedenis en en anime tijdens de tweede wereldoorlog zijn onderwerpen die maar al te vaak worden overgeslagen op dit gebied. Daar komt nog eens bij dat er tal van andere bijzondere onderwerpen worden aangesneden, zoals issues met censuur, en het gebruik van anime als propaganda.

Voor degene die vooral geïnteresseerd zijn in het ontstaan van de moderne anime (de periode na 1960 met de komst van o.a. Astro Boy) is er ook meer dan voldoende interessants te lezen, aangezien de jaren ’60 tot 2010 uitgebreid aan bod komen.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.nl en Libris.


The Anime Encyclopedia

The Anime Encyclopedia

Auteur: Jonathan Clements & Helen Mccarthy

Niet zozeer geïnteresseerd in de geschiedenis van anime alleen maar wil je gewoon alles, maar dan ook echt alles, weten wat er te weten valt over de verschillende series, studio’s, en animators? Dan is er geen beter boek ter wereld dan ‘The Anime Encyclopedia’. Auteurs Jonathon Clements & Helen Mccarthy (ja dezelfde schrijvers als van de drie boeken hierboven) hebben de handen ineen geslagen om dit monsterlijk grote boek, van maar liefst 1200 pagina’s, samen te stellen.

In al deze pagina’s kom je alles te weten over de geschiedenis van anime, de cultuur die eromheen is ontstaan, de series die er zijn, en ga zo maar door. Met deze 3de herziene editie zijn er weer meer dan 1000 gloednieuwe entries, en 4000 updates, met in totaal meer dan een miljoen woorden, te lezen over anime! Als dat nog niet genoeg is weet ik het ook niet meer. Let wel dat deze editie inmiddels sinds 2015 geen update meer gehad, maar hopelijk komt deze een deze jaren weer uit!

Je zult voor de “echte” versie wel even je portemonnee behoorlijk leeg moeten schudden want gemiddeld zul je zo’n €100,- a €125,- kwijt zijn voor de hardcover versie. De e-book versie is daarentegen gelukkig maar €20,-

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.com, en Libris.


Studio Ghibli The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata - Third Edition

Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata

Auteur: Colin Odell & Michelle Le Blanc

In dit boek wordt gekeken naar de geschiedenis van Studio Ghibli en haar founding fathers; Isao Takahata en uiteraard Hayao Miyazaki. Waar de manga wereld Osamu Tezuka als “god” heeft, is in de anime wereld Hayao Miyazaki één van de goden.

Beter bekend als de Japanse Walt Disney heeft hij jaren aan het roer gestaan van de Japanse animatie studio ‘Studio Ghibli’. In ‘Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata’ wordt gekeken naar de verschillende films en werpen ze een kritische blik op de thema’s en (verborgen) betekenissen die er te vinden zijn in films zoals ‘Howl’s Moving Castle’ en ‘My Neighbour Tottoro’.

Verwacht echter geen tientallen illustraties of beelden! Er zitten wel degelijk voorbeelden in maar voor veel afbeeldingen zul je toch echt losse artwork boeken moeten vinden. De kracht van dit boek ligt hem voornamelijk in de bondige vertelling van Studio Ghibli’s geschiedenis, en begrijpelijke analyses van de films. In tegenstelling tot een hoop soort gelijke boeken houden Colin Odell & Michelle Le Blanc het geheel dan ook luchtig en begrijpelijk.

Ben je trouwens wel in de stemming voor wat zwaarder leeswerk? Dan zijn Starting Point en Turning Point twee uitstekende boeken die zich puur en alleen richten op Hayao Miyazaki. Niet altijd een even optimistische boeken, maar wel heel eerlijk, en geven ze een unieke kijk in zijn leven en werk.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.com, Amazon.nl, en Libris.


Millennial Monsters: Japanese Toys and the Global Imagination

Millennial Monsters: Japanese Toys and the Global Imagination

Auteur: Anne Allison

Naast anime en manga zijn ook figures en merchandise één van de reden voor het succes en de globale invloed van de Japanse Pop- en Otaku Cultuur. Het succes van Japans “speelgoed” en merchandise heeft ondertussen wereldwijde proporties aangenomen en er lijkt geen einde aan te komen! Waarom is Pokémon zo’n enorm succes geworden? Waarom blijven mensen maar Sailor Moon merchandise kopen? En waarom blijft de lijst met Good Smile Nendoroids nou groeien?

In ‘Millennial Monsters’ kijkt Anne Allison met een kritische blik naar de globalisatie van de Japanse popcultuur items zoals games, manga, anime, en merchandise van allerlei soorten en maten.

Ik moet hierbij wel zeggen dat dit boek lang niet bij iedereen in de smaak zal vallen. ‘Millennial Monsters’ is dan ook vooral geschikt voor de lezer die academische teksten niet vervelend vindt en graag meer wil weten over het “geheim” achter de successen van deze producten.Zo wordt er bijvoorbeeld in het chapter “Pocket Monsters”(aka Pokémon) gekeken naar de het motto “Gotta Catch ‘em All”, de verzameldwang die hiermee gemoeid gaat, en de onderliggende kapitalistische gedachten erachter.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.nl, en Libris.


Plastic Culture: How Japanese Toys Conquered the World

Plastic Culture: How Japanese Toys Conquered the World

Auteur: Woodrow Phoenix

Ben je niet zo van de academische teksten of heb je gewoon geen zin om (veel) te lezen, maar wil je wel meer weten over figures en de invloed van de Japanse Pop- en Otakucultuur? Dan is Plastic Culture wellicht meer iets voor je!

In dit (misschien iets te beknopte) boek ligt de nadruk namelijk erg op de vele schitterende afbeeldingen en wat minder op de tekst zelf. Ook hier wordt er echter gekeken naar de wereldwijde invloed op, en van, Japanse figures en speelgoed. Zo wordt er gesproken over de Amerikaanse invloed op Japans speelgoed in de jaren ’50 en ’60, maar zul je ook zien hoe anime en tv shows zoals Astro Boy, Godzilla, Sailor Moon, en Pokémon hebben bijgedragen aan de algehele populariteit van de Japanse Pop Cultuur buiten de eigen landsgrenzen.

Verkrijgbaar bij o.a.: Amazon.co.uk (voor normale prijs tenminste).


Anime’s Media Mix: Franchising Toys and Characters in Japan

Auteur: Marc Steinberg

In het verlengde daarvan heb je ook nog het iets recentere ‘Anime’s Media Mix’ van Marc Steinberg. Dit boek gaat wat specifieker in op de rol van Anime en haar relatie tot merchandise zoals figures, speelgoed en ander verzamelplezier.

Volgens hem begon deze unieke media mix op 1 januari 1963, met de introductie van Astro Boy. Te samen met een lokale chocolade fabrikant werkten ze aan een marketingcampagne, en juist deze campagne zou doorslaggevend zijn geweest voor het succes van Astro Boy. En werd hiermee de basis gelegd voor de unieke anime media mix die we ook vandaag de dag nog tegenkomen.

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.com, Amazon.nl, en Libris.


Cook Anime Eat Like Your Favorite Character-From Bento to Yakisoba

Cook Anime: Eat Like Your Favorite Character-From Bento to Yakisoba

Auteur: Diana Ault

Als je gek bent op (Japans) eten dan zal je de grote hoeveelheid lekkers die er voorbij komt in de meeste anime ongetwijfeld zijn opgevallen. En met dit kookboek kun je nu zelf gaan genieten van al die smakelijke gerechten!

Sluit je aan bij een otaku op haar tour door anime-eten en ontdek waar je favoriete personages van genieten – van bento tot yakisoba – en leer het vervolgens thuis te maken! Bij elk recept ontdek je feiten achter het eten, zoals geschiedenis, cultuur, tips en meer. Perfect voor fijnproevers en anime-liefhebbers!

Verkrijgbaar bij o.a.: Bol.comAmazon.nl, en Libris.


Jouw aanraders?

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere fantastische boeken te vinden over anime, manga, cosplay, en figures, maar wat zijn nou jouw persoonlijke favoriete boeken over deze onderwerpen? Laat het weten in de comments en we voegen ze toe aan onderstaande selectie met nog meer aanraders.
 

Dit artikel – 10+ Musthave Boeken Voor Otaku! – verscheen voor het eerst op 25 juni 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 21 juli 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie

Geef een reactie