Blog header voort Cat Day in Japan artikel. Met schattige kat.

22 Februari is Cat Day in Japan!

Elk jaar op 22 februari vieren dierenvrienden in Japan een bijzondere dag! Daar is het op 22 februari namelijk Cat Day en staan deze geliefde dieren in de spotlights. Al eeuwenlang is men dol op de kat, en niet alleen als geluksbrenger. Zo heeft Japan het hoogste aantal katten als huisdieren per inwoner, en is de business om je kat te verzorgen gigantisch groot en divers. Met alles van salons voor katten, tot locaties waar je kimono photoshoots voor je kat kunt regelen.

Niet zo vreemd dus dat dit het eerste land ter wereld was dat kattencafés had, en er zelfs een heus eiland is dat meer katten telt dan mensen!

Al meer dan 30 jaar een begrip

Deze liefde uitte zich in diverse katten fanclubs welke in 1987 (dus al meer dan 30 jaar geleden!) een grote enquête hielden onder kattenliefhebbers om een speciale kattendag op te zetten.

Daaruit kwam naar voren dat de leden 22 februari de meeste geschikte dag vonden voor een speciale kattenviering. Dit omdat de datumnotering 22/2 (ni ni ni) erg lijkt op het geluid dat een kat maakt (nyan nyan nyan). En zo was Cat Day, ook wel bekend als Nyan Nyan Nyan Day geboren!

Kat in het zonnetje

Op Cat Day worden alle katten dan ook goed in het zonnetje gezet met extra lekker eten, knuffels, nieuwe speeltjes, of zelfs complete nieuwe outfits en photoshoots. Of met dat laatste alle katten zo blij mee zijn weten we niet, maar wat extra aandacht voor je poezenvriend is natuurlijk nooit verkeerd.

Dit alles wordt uitgebreid gedeeld op zoveel mogelijk social media kanalen als maar kan, en als je zelf geen kat hebt? Dan mag je gerust die van een ander delen. Erg populair is bijvoorbeeld de Japanse kat “Maru” welke een heuse celebrity is met miljoenen fans, wereldwijd!

Maar ook de rest van het land viert op allerhande manieren mee. Het is zeker geen nationale feestdag maar dat weerhoud winkels en restaurants er niet van om flink te stunten; met alles van kattendonuts en drankjes tot volledige outfits, en korting als je met kattenoortjes naar de winkel komt. Zelfs Tokyo Disneyland doet mee en heeft een eigen twist gegeven aan de dag door deze om te dopen tot “Marie Day”, naar de jonge witte kat uit de film Aristocats.

Laat ook jouw liefde voor katten zien

Wil je ook gezellig meevieren? Zet nyan-cat op repeat, trek dan je kattenoortjes uit de kast, geef je pluizige vriend (of die van je buren) een dikke knuffel of extra snoepje. En vergeet natuurlijk niet zoveel mogelijk kattenfoto’s en filmpjes online te delen!

Geen kat in de buurt? Dan kun je ook nog wat snoezig troostvoedsel maken. Geheel in kawaii kattenstijl uiteraard.

Katten eclairs door Carolinei.

Niet genoeg? Niet getreurd! We hebben een heel artikel gewijd aan Cat Day recepten. Uiteraard niet alleen leuk voor cat day maar ook perfect voor al je ander kawaii momenten!

Geen kattenliefhebber?

Ben jij geen kattenliefhebber? Geen zorgen dan kun je namelijk ook nog een andere bijzondere dag vieren: Ninja Day! Deze dag wordt op zowel 2 als 22 februari gevierd en heeft wederom te maken met de manier waarop je deze datum in het Japans uitspreekt. Meer over Ninja Day kun je hier lezen.

Dit artikel – Cat Day in Japan – verscheen voor het eerst op 22 februari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 22 februari 2022.
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie