Highball whisky cocktail. Een populaire Japanse drank. Foto via WikiMedia.

5 Japanse (alcoholische) drankjes voor de liefhebber!

Een glaasje wijn, vaasje bier of shotje vodka kennen we hier maar al te goed. Maar soms wil je eens iets anders proberen. Misschien gewoon om de borrel eens wat op te leuken of om een Japans (kerst) diner iets extra’s te geven. Gelukkig maken ze in Japan niet alleen overheerlijke sushi en maken ze enkele van de beste whisky’s ter wereld, ze maken nog meer dan genoeg andere lekkere drankjes die je ook hier kunt proberen! We hebben daarom een top 5 van Japanse drankjes voor jullie gemaakt!

Bier van Goodbeer Faucets

Bier. Heerlijke goude rakker. Plezierwater. De gouden zon van de drankjes. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De laatste paar jaar is de bier industrie geëxplodeerd in Japan, het ene populaire merk na de andere komt de markt op. In het bijzonder doen de biertjes van Goodbeer Faucets het erg goed. Deze bierspeciaalzaak schenkt meer dan 40 soorten Amerikaans en Japans bier en allen zijn ze overheerlijk.

Afbeelding via Goodbeer Faucets.
Afbeelding via Goodbeer Faucets.

Enkele namen die je in de gaten moet houden zijn Chateau Kamiya’s “Akiagari”, Brimmer’s “Strong Pale Ale” en Nide Beer’s “Monster C IPA”. Dit zijn maar enkele uit de verschillende smaken en soorten die heerlijk zacht en vol van smaak zijn. Ook in Nederland kun je enkele bijzondere Japanse biertjes scoren bij de betere slijterijen of bierspeciaalzaken dus mocht je de mogelijkheid hebben om naar een biercafé of bierspeciaalzaak te ontsnappen, zijn dit wel een paar van de namen om naar te vragen.

Highballs

Dit drankje is voor de mensen die wat sterkers willen dan bier, maar geen zin hebben in een echt sterk drankje zoals vodka. Highballs is namelijk whiskey met Spa rood. Zeker voor de wat minder ervaren whisky drinker kan dit een manier zijn om kennis te maken met het overheerlijke spul.

De ervaren whisky drinker zal misschien huiveren bij de gedachten hun goede whisky te mixen maar in Japan is dit razend populair om te doen. Niet voor niets want het is wel degelijk een goede smaakcombinatie. Houdt wel in gedachte dat je niet de volle smaak van de whiskey zal proeven, maar meer de hint ervan. Dit maakt het ook wat geschikter om de hele avond te drinken of als lekker cocktail bij het eten te drinken.

Awamori

Je zou het misschien niet zeggen, maar van rijst is er heeeeerlijke, maar vooral ook sterke, drank te maken, en dan hebben we het niet alleen over sake! Dit bewijst Awamori maar weer eens. Uitsluitend in het zuiden van Japan, in Okinawa, is dit drankje te vinden. Het is het soort waarbij je denkt dat er niks aan de hand is en na het derde drankje probeer je naar het toilet te gaan en krijg je de wiebelende benen. 

Lees echter goed de omschrijving voordat je gaat drinken, de percentages kunnen namelijk verschillen van 25 tot 60%.Wil je het eens proberen? Dan moet je wel even diep in de portemonnee graaien want we hebben slechts één plek in Nederland en België gevonden die het verkoopt voor €70,- de fles. Maar dan heb je uiteraard wel een zeeer exclusief drankje! Wil je het proberen? Dan is het goed om te weten dat deze in Japan geserveerd wordt met ijsklontjes en/of extra ijskoud water erbij.

Japanese garden

Zijn al die sterke drankjes niks voor jou en vind je bier maar vies, dan is er natuurlijk ook nog de cocktail. De Japanese garden is een mix van single-malt Nikka 10 jaar oude Yoichi whiskey, Midori meloen likeur, Suntory groene thee likeur en speciale groene thee kruiden. Het speciale aan dit drankje is dat het alleen in Japan te verkrijgen is en dat het ook maar op 1 plek in Japan te vinden is.

image(9)
Afbeelding via BolsAroundTheWorld.

Doordat het eigenlijk alleen maar in Japan te vinden is, is het misschien een gemene om op deze lijst te zetten maar je kunt de feestdagen ook prima gebruiken als een excuus om zelf eens de ultieme mix te maken met bijvoorbeeld Japanse whisky van Gall & Gall, meloen likeur van bols en groene thee poeder van bijvoorbeeld Roppongi!

Umeshu

Dit drankje mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Misschien wel hét drankje voor de Japanners en de aankomende feestdagen. Deze pruimen drank komt in wel honderd verschillende soorten en smaken. Over het algemeen heeft het een zoet zure smaak en een alchohol percentage van 10-15%. De meer bekendere varianten zijn ‘Umeshu on the Rocks’, ‘Umeshu Sour’, ‘Umeshu Tonic’, ‘ Umeshu Soda’ en de ‘Flaming Plum’.

De namen spreken redelijk voor zich, maar wat het vooral leuk maakt is dat de drankjes gemakkelijk zelf thuis te maken zijn. Recepten vind je zo en binnen 3 maanden kan je al aan een deze heerlijke lekkernij sippen. Daarnaast is het met pruimen natuurlijk uitermate gezond *ahum*, dus een zeer verantwoorde keuze.

Voor het zelf maken is jammer genoeg niet altijd voldoende tijd en is het lang niet altijd even praktisch. Gelukkig kun je umeshu ook kant-en-klaar kopen bij diverse toko’s of deze online bestellen bij o.a. Sakelicious en DrankGigant

Het lekkerste is overigens om de umeshu goed koud met wat ijsblokjes, een schijfje citroen en limoen te drinken, en eventueel gemengd met wat spa rood voor een heerlijke cocktail.

Voor ieder wat wils

Met deze lekkere drankjes moet het haast wel lukken om je borrel op te leuken of om de feestdagen mee door te komen of niet soms? Je hebt in elk geval weer een paar heerlijke en unieke suggesties gekregen om te schenken! Welke lijkt jou het lekkerste?

En laten we het nog even voor de goede orde vermelden: we willen onder geen beding alcohol consumptie voor jongeren onder de 18 aanmoedigen. Geen 18? Geen druppel!

nix-18
Dit artikel – 5 Japanse (alcoholische) drankjes voor de liefhebber! – verscheen voor het eerst op 18 december 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 18 december 2018.

Tags:
, ,
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

1 Reactie
  • WizardOfOss
    Geplaatst op 23:55h, 18 december Beantwoorden

    Awamori en umeshu, heerlijk! Overigens schijn je aan awamori sowiesi geen kater over te houden,hoe dronken je ook wordt, maar ik was niet van plan dat zelf uit te testen. Drinken om te genieten, niet om zat te worden…

    Gewone highball met whiskey vind ik maar niks, terwijl ik whiskey an sich wel heerlijk vind. En in Japan maken ze sowieso uitstekende whiskey, ben een paar jaar geleden ook bij de Nikka-stokerij in Yoichi (Hokkaido) geweest. Wat ik qua mixdrankjes dan wel weer lekker vind chuhai, oftewel shochu-highball. Verkrijgbaar in vele fruitsmaken, niet zoet maar eerder wat bitter, en vooral op de warme, benauwde zomeravonden in Japan heerlijk verfrissend.

    En tijdens m’n laatste trip heb ik shochu in pure vorm herontdekt, met dank aan een bezoek aan Kagoshima. Daar betreft het dan Satsuma imo shochu, gemaakt van zoete aardappel. En dan bij voorkeur drinken verdund met warm water, heerlijk. Ik had ook nog het geluk dat 1 november in die stad shochu-dag is en er dus een shochu-festival was, gratis drinken zoveel je wilt. En (half)lege glazen moesten en zouden bijgevuld worden. Laat ik zeggen dat ik daar toch wel een tikje aangeschoten vertrokken ben 😉

Geef een reactie