De 5 Lekkerste Japanse Bieren!

Een lekker biertje na een lange dag werken, op een zonnige terrasje, of als borreltje op kerstavond. Bijna elk moment is wel geschikt voor een biertje (let op: geen 18? NIX!). Er zijn tal van bieren te verkrijgen maar wat als je nou eens op de Japanse tour wilt?

De keuze is dan jammer genoeg al snel genoeg erg beperkt maar tóch zijn er ook een aantal Japanse biertjes die je ook in Nederland en België kunt vinden!

 

 

ASAHI

20060215075416_cate_img_72

Misschien wel het meest bekende en/of verkochte bier uit Japan. Van oorsprong, opgericht in 1887, is het een “droog” biertje. Vandaar dat het de bijnaam Asahi Superdry heeft gekregen. Asahi staat trouwens voor rijzende zon en heeft een alchohol percentage van 5%. Ideaal voor in de zomer. Wanneer je het aan het inschenken bent, schrik je misschien van de dikke witte schuimlaag, maar dat is niet erg. Dat is de bedoeling. Wanneer je eenmaal de eerste slok hebt mogen nemen, zal je een vleugje citrus proeven tijdens de slok en een zoetige smaak na afloop. Perfect voor een warme zomerdag!

 

KIRIN

beer_at_its_purest

Mocht de ASAHI niet helemaal niet je smaak zijn, wees dan niet getreurd. De KIRIN is een waardige opvolger, ook wel de sterkste concurrent van ASASHI in Japan. Ze waren er iets eerder bij gek genoeg, toen ze in 1885 begonnen onder de naam Japan Brewery Company. Het logo ziet er wat bijzonder uit. Het heeft het lijf van een hert, de staart van een os en de hoeven van een paard en een lange vlezige hoorn op zijn kop. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat de Japans-chinese mytisch dier ‘Kirin’ een half paard en half draak was en werd beschouwd als een symbool van geluk. Het is een heerlijk licht biertje merk je snel, iets wat je in elke gelegenheid wel kunt nuttigen. Er zit een lichte hopsmaak aan vast, met een vleugje citrus en kan een tikkie bitter zijn wanneer je de eerste slok hebt verwerkt.

 

SAPPORO

336812103_1280

Heb je zoiets van, laat die twee biertjes hierboven het maar lekker uitvechten, ik neem iets totaal anders, dan kom je bij SAPPORO. Opgericht in de gelijknamige stad Sapporo, in 1876, is het ook wel bekend van het biermerk Yebisu. Hiermee is SAPPORO het meest oudste en bekendste biermerk van Japan. Hij kleurt erg mooi, met een donkere gouden kleur, en heeft een goede witte schuimkraag. Lekker. Hij is lichtelijk zoet van smaak en daarbij een vleugje van rijst, graan en bittere hop. Het is een wat verfijnde smaak, en zal niet iedereen kunnen bekoren. Maar elke bierliefhebber zou het toch op z’n minst moeten proberen!

 

OWA

4

Deze lijst is niet compleet zonder het benoemen van het OWA biertje. Dit lekkere lichte biertje wordt namelijk in België gebrouwen, door de Japanse brouwer Leo Imai. Dat is ook hoe de naam is ontstaan, de O staat voor Europa en WA voor Japan. Wel leuk om te weten is, dat dit biertje eigenlijk nog maar net om de hoek komt kijken. Opgericht in 2006, maar toch al met een behoorlijke bekendheid, is dat best knap. Wanneer je het biertje proeft, zal het je misschien ergens doen denken aan een Palm biertje. Het is alleen iets minder zoet en wat lichter en is volgens de brouwer uitermate geschikt om te drinken bij het eten van sushi en yakitori. Erg smakelijk dus!

 

IKI YUZU

intro

Vond je het idee van OWA al gek, dan zal dit helemaal even wennen zijn.  Het is een wat vreemde eend in de bijt, maar zeker niet eentje die ongeproeft mag blijven. Iki betekent namelijk (vrij vertaald) leef en geniet. Het is een “fusion” met een wat eigenzinnige combinatie van ingrediënten en vakmanschap. Zo worden de smaken uit de traditionele Japanse keuken gehaald, maar het bier zelf in Europa gebrouwd. Qua smaak is het ook even wennen. Hij is wel lekker fris, maar is tevens gemaakt met Japanse groene thee (Sencha) en de Yuzu citrus vrucht. Gek genoeg smaak het wel erg lekker en heb je het idee bijna alsof je iets gezonds aan het drinken bent.

Genoeg keuze dus uit allerhande lekkere biertjes! Naar welke gaat jouw voorkeur uit? En laten we het nog even voor de goede orde vermelden: we willen onder geen beding alcohol consumptie voor jongeren onder de 18 aanmoedigen. Geen 18? Geen druppel!

 

nix-18

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

 1. WizardOfOss

  juni 24, 2016 at 8:47 pm

  Iki Yuzu was inderdaad lekker fris, maar is dat nog ergens te krijgen? Ze hebben een paar jaar geleden alle flesjes uit de winkels moeten halen vanwege mogelijke glassplinters, daarna heb ik ze nooit meer terug gezien. De gember-variant nog wel een paar maanden, maar ook die is inmiddels verdwenen.

  Wat betreft de genoemde drie echt Japanse bieren: niks mis mee, maar ook niet heel erg bijzonder. Wat dat betreft is het ruime aanbod aan craft beers in Japan dan toch interessanter.

  • Joyce

   juni 26, 2016 at 7:03 pm

   Uiteraard, maar aangezien je die hier vrijwel onmogelijk kunt vinden hebben we ons beperkt tot de soorten die mensen wat makkelijker hier kunnen proberen 🙂

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X