5 Unieke Japanse alternatieven voor je “bammetje” met kaas!

Staar jij ook wel eens verdrietig naar je lunchtrommel als er weer een standaard boterham met kaas in ligt? Soms is dat broodje kaas gewoon niet meer zo lekker en wil je wat anders. Misschien ga je dan voor een spannend gebakken eitje en kan je daar weer even mee vooruit. Maar soms heb je van die dagen dat je gewoon echt even wat anders wilt.

Kijk voor inspiratie eens naar de Japanse keuken, want daar vind je nog verbazingwekkend veel variaties voor je degelijke bammetje. En het mooiste is nog dat je een aantal van deze ook heel prima zelf kunt maken. Een korte Google zoekopdracht levert je vaak al tientallen suggesties om hier zelf mee aan de slag te gaan. Natuurlijk maken we het je graag nog makkelijker en hebben we bij elk broodje meteen een paar recepten gezet.

Yakisoba Pan

Misschien zegt Yakisoba je iets. Het is een speciaal soort noodle welke in een pan opgebakken wordt vaak met varkensvlees, groenten en otafuku saus (een typische Japanse saus die vergelijkbaar is met Worcestershire).

Yakisoba Pan. Foto door Ocdp.

Bij Yakisoba pan combineren ze hot dog brood met yakisoba noodles en krijg je een soort yakisoba hotdog, maar dan zonder echte hotdog. Op het eerste gezicht lijkt het een wat rare combinatie, maar het is toch een flink stuk lekkerder dan dat het eruit ziet. Ja, je kan gewoon noodles op een broodje eten. In Japan in elk geval wel.

Hier vind je een recept voor Yakisoba Pan Bento, Kawaii Yakisoba Pan, en een normale Yakisoba pan.

Curry pan / Kare pan

Dit is ideaal wanneer je wat restjes curry hebt. De Curry pan is simpelweg een broodje met curry. Maar soms maken ze een gefrituurd broodje met curry, of niet gefrituurd, of met kaas of in plaats van brood een donut gebruiken.

Curry pan. Foto door katorisi.

Daarnaast heb je ook nog eens verschillende curry’s waar je uit kan kiezen, dus je kan het echt kiezen naar je eigen smaak. Past misschien ook nog in het straatje van lekkere hap voor bij een biertje. Zeker wanneer je de gefrituurde versie probeert.

Probeer hier een recept voor Curry Bun (zoals gemaakt in Black Butler), Yaki Curry Pan, of normale Curry Pan.

Tonkatsu-sando

Tonkatsu-sando! Een soort van Japans broodje snitzel bedekt met een lekker zoetig sausje. Het is in Japan vooral populair als vulling voor de ekiben; een bento die je kunt aanschaffen als je met de shinkansen, of limited express trein ergens ver naar toe gaat.

Het is makkelijk klaar te maken, snel op te eten en het vult goed. Tonkatsu kan ook gegeten worden als hoofdgerecht of bij de curry. Je kunt er zelfs kaas in doen zodat het op een cordon bleu lijkt, maar het toch niet is. Doe er wat sla en mayo bij en je hebt een heerlijk broodje dat op elk moment van de dag lekker is.

Bekijk o.a. hier hoe je tonkatsu sando op z’n Japans maakt. Op zoek naar nog meer varianten? Bekijk hier hoe je een ebi katsu sandwich maakt of de korokke sandwich (met een soort gefrituurde aardappelkroket). Zo kun je nog wat extra variaties eten gedurende de week.

Fruit Sandwich

Natuurlijk worden er ook andere manieren gevonden om een sandwich te eten. Meestal zijn er variaties die voor de lunch worden gemaakt. Soms zelfs voor avondeten. Maar uiteraard weten ze in Japan een manier te vinden om er een toetje van te maken.

Fruit Sandwich. Foto door Naotake Murayama. Via Flickr.

Zoals je op het plaatje kan zien, is er een flinke hoeveelheid room en fruit gebruikt om de sandwich te maken. Ergens zit er dus nog een stukje brood verstopt, maar eigenlijk is dat bijzaak geworden.

Weten hoe je zelf zo’n broodje maakt? Bekijk dan eens de recepten van Tabi Eats, CookKafemaru, en JapaneseCooking101.

Melon Pan

Heb je toch liever iets zoetigs, maar niet per se een toetje? Dan zou je deze sandwich eens moeten proberen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zit er geen meloen in dit broodje! Het heeft vooral te maken met de vorm.

Melon pan. Foto door Yoppu via Flickr.

Het is een soort mix tussen een donut en een broodje met een krokante buitenkant en zachte binnenkant die naar suiker smaakt. Een gezonde lunch is het zeker niet, en over het algemeen wordt het meer als een soort cake dan brood gezien. Maar het is te lekker om niet te noemen in dit lijstje.

Kijk hier voor recepten om zelf classic melon pan te maken, Pom Pom Purin melon pan, of aardbeien melon pan!

Jouw favoriete Japanse “bammetje”?

Welke van deze Japanse broodjes zou jij voortaan in je lunchtrommel mee willen nemen? Of gewoon eens willen proberen op een luie zondag? Laat het weten in de comments!

Dit artikel – 5 Unieke Japanse alternatieven voor je “bammetje” met kaas! – verscheen voor het eerst op 14 oktober 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 02 juli 2019.

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X