Maak je eigen Japanse boterham!

Staar jij ook wel eens verdrietig naar je lunchtrommel als er weer een standaard boterham met kaas in ligt? Soms is dat broodje kaas gewoon niet meer zo lekker en wil je wat anders. Kijk voor inspiratie eens naar de Japanse keuken, want daar vind je nog verbazingwekkend veel variaties voor je degelijke bammetje. En het mooiste is nog dat je zo’n Japanse boterham binnen een handomdraai gemaakt hebt!  

Yakisoba Pan

Misschien zegt Yakisoba je iets. Het is een speciaal soort noodle welke in een pan opgebakken wordt vaak met varkensvlees, groenten en otafuku saus (een typische Japanse saus die vergelijkbaar is met Worcestershire).

Yakisoba Pan. Foto door Ocdp.

Bij Yakisoba pan combineren ze hot dog brood met yakisoba noodles en krijg je een soort yakisoba hotdog, maar dan zonder echte hotdog. Op het eerste gezicht lijkt het een wat rare combinatie, maar het is toch een flink stuk lekkerder dan dat het eruit ziet. Ja, je kan gewoon noodles op een broodje eten. In Japan in elk geval wel.

Hier vind je een recept voor Yakisoba Pan Bento, Kawaii Yakisoba Pan, en een normale Yakisoba pan.

Curry pan / Kare pan

Wellicht valt dit niet echt onder een Japanse boterham. Maar het is deeg, en er zit wat tussen. Dus wij vinden het tellen! Deze Curry Pan is ideaal wanneer je wat restjes curry hebt. Hiermee wordt de curry omwikkelt met een balletje deeg en gefrituurd met panko.

Curry pan. Foto door katorisi.

Soms gebruiken ze ook gewoon broodjes waartussen ze de curry leggen, heel stevig aandrukken en dan frituren. Al dan niet met een laagje kaas er extra bij.

Probeer hier een recept voor Curry Bun (zoals gemaakt in Black Butler), Yaki Curry Pan, of normale Curry Pan.

Tonkatsu-sando

Tonkatsu-sando! Een soort van Japans broodje schnitzel bedekt met een lekker zoetig sausje. Het is in Japan vooral populair als vulling voor de ekiben; een bento die je kunt aanschaffen als je met de shinkansen, of limited express trein ergens ver naar toe gaat.

Het is makkelijk klaar te maken, snel op te eten en het vult goed. Tonkatsu kan ook gegeten worden als hoofdgerecht of bij de curry. Je kunt er zelfs kaas in doen zodat het op een cordon bleu lijkt, maar het toch niet is. Doe er wat sla en mayo bij en je hebt een heerlijk broodje dat op elk moment van de dag lekker is.

Bekijk o.a. hier hoe je tonkatsu sando op z’n Japans maakt. Op zoek naar nog meer varianten? Bekijk hier hoe je een ebi katsu sandwich maakt of de korokke sandwich (met een soort gefrituurde aardappelkroket). Zo kun je nog wat extra variaties eten gedurende de week.

Fruit Sandwich

Natuurlijk worden er ook andere manieren gevonden om een sandwich te eten. Meestal zijn er variaties die voor de lunch worden gemaakt. Soms zelfs voor avondeten. Maar uiteraard weten ze in Japan een manier te vinden om er een toetje van te maken.

Fruit Sandwich. Foto door Naotake Murayama. Via Flickr.

Zoals je op het plaatje kan zien, is er een flinke hoeveelheid room en fruit gebruikt om de sandwich te maken. Ergens zit er dus nog een stukje brood verstopt, maar eigenlijk is dat bijzaak geworden.

Weten hoe je zelf zo’n broodje maakt? Bekijk dan eens de recepten van Tabi Eats, CookKafemaru, en JapaneseCooking101.

Melon Pan

Heb je toch liever iets zoetigs, maar niet per se een toetje? Dan zou je deze sandwich eens moeten proberen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zit er geen meloen in dit broodje! Het heeft vooral te maken met de vorm.

Melon pan. Foto door Yoppu via Flickr.

Het is een soort mix tussen een donut en een broodje met een krokante buitenkant en zachte binnenkant die naar suiker smaakt. Een gezonde lunch is het zeker niet, en over het algemeen wordt het meer als een soort cake dan brood gezien. Maar het is te lekker om niet te noemen in dit lijstje.

Kijk hier voor recepten om zelf classic melon pan te maken, Pom Pom Purin melon pan, of aardbeien melon pan!

Jouw favoriete Japanse “bammetje”?

Welke van deze Japanse broodjes zou jij voortaan in je lunchtrommel mee willen nemen? Of gewoon eens willen proberen op een luie zondag? Laat het weten in de comments!

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Coverfoto: Melon pan. Foto door Yoppu via Flickr.
Dit artikel – 5 Unieke Japanse alternatieven voor je “bammetje” met kaas! – verscheen voor het eerst op 14 oktober 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 02 juli 2019.

Tags:
,
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie