6 Japanse gerechten die je écht moet proberen

Dat je misschien 10 jaar geleden helemaal de blits was als je zei dat je uit eten ging om sushi te eten, is het vandaag de dag wel een ander verhaal. De Chinees van vroeger is grotendeels vervangen door de sushi uit Japan, en het wordt regelmatig vergeleken met de nieuwe bitterbal. Alsof dat nog niet genoeg is liggen de onigiri en edamame tegenwoordig in de supermarkt en schenken ze nog net geen sake in je plaatselijke kroeg.

Hoogtijd om eens te kijken met welke Japanse gerechten je wel weer indruk kunt maken op al je vrienden of, waarmee je mensen mee versteld kunt doen staan als ‘culinair avonturier’. Of gewoon als je zin hebt om eens een andere Japanse maaltijd te proberen.

Okonomiyaki

De Japanse “hartige pannenkoek” pannenkoek, ofwel okonomiyaki (お好み焼き) is een typisch Japans gerecht en is een soort mix tussen een pannenkoek en een omelet die je kunt mengen met wat je maar wilt. Het heeft een zeer lange geschiedenis en wordt al eeuwen gegeten in Japan. Hoogtijd dat je het zelf ook eens gaat proberen!

Okonomiyaki in de maak. Foto via Pixabay.
Okonomiyaki in de maak. Foto via Pixabay.

Hiervoor kun je natuurlijk zelf aan de slag gaan met één van de vele online recepten of ga een van de twee (voor zover wij weten) enige okonomiyaki restaurants in Nederland bezoeken: Japanese Pancake World in Amsterdam, en Ishii in Amstelveen! Meer weten over okonomiyaki? Lees dan hier ons artikel erover.

Taiyaki

Dit is een ontzettend lekkere Japanse zoetige snacks. Doorgaans als een vis-pannenkoek of wafel welke gevuld is met zoete rode bonen pasta (azuki). Mocht je een van de unieke mensen zijn die azuki niet lekker vindt, dan is er nog een ruim scala aan andere vullingen. Zo zijn ze er ook bijvoorbeeld met kaas, worst of zelfs met de vulling van een gyouza!

Zeker het proberen waard en helemaal niet moeilijk te vinden in Japan, al kan dat hier nog wel eens een uitdaging zijn. Je beste kans heb je op Japanse evenementen en anime/cosplay conventies. Hier zie je steeds vaker dat ze ook verkocht worden.

Somen

Somen is een traditionele Japanse maaltijd waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Het is een soort ontzettende dunne witte rijst noodle die je kookt, vervolgens weer afkoelt en dan lichtjes dipt in een sausje dat ‘tsuyu’ heet. Het is dus doorgaans bekend als de maaltijd die je koud eet en soms met gember of wasabi wat extra smaak geeft aan de tsuyu.

Foto door [cipher]. Via WikiCommons.

Dit komt omdat somen van zichzelf een beetje saai smaakt. Maar in die zomerse maanden, waar je wel wat verkoelends en vaak wat zouts kunt gebruiken, is dit een ontzettende lekkere maaltijd om eens te proberen.

Omu-rice

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is dit een overheerlijke ei en rijst combinatie. Maar het is niet even gemakkelijk een eitje bakken en wat rijst erbij gooien. In Japan doen ze dat op een heel andere manier. Daar wordt eerst de rijst gekookt en daarna in een koekepan gemixt met gefrituurde kip, worst, ketchup en elke vorm van groente die je nog in de koelkast hebt liggen. Vervolgens maak je een omelet in een andere pan klaar, leg je het ei over de rijst en rol je de rijst erin. Tenslotte doe je er nog lekker een dot ketchup op en klaar is kees.

Omu-rijst is voornamelijk populair onder de kinderen. Maar, zoals wel vaker met “kindergerechten” is het gewoon super lekker om zelfs als (semi-)volwassene te eten. Daarnaast kan je het natuurlijk zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt! Tips nodig hoe je dit gerecht zelf kunt maken? Lees er hier alles over.

Wil je echt kunnen opscheppen? Zorg dan dat je het ergens haalt waar je het geserveerd krijgt met een lieve ketchup decoratie, zoals bij een Maid Cafe!

Broodje Korokke

Wat is er nou Nederlandser dan een broodje kroket met een flinke klodder mosterd (of mayonaise)? Wat als we je vertelden dat er ook een Japanse variant van is? Nou ja, soort van. In Japan hebben ze namelijk iets dat een korokke heet.

Een soort aardappelkroket met extra groenten en vlees/vis erdoorheen die de vorm heeft van een platte hamburger. Normaal gesproken eet je die los maar, je ziet ze in Japan af en toe ook als “hamburger” dus met een wit bolletje, met wat sla en een lekker sausje, zoals curry saus!

Melonpan

Dit is wat mij betreft misschien nog wel het lekkerste op de lijst: melon pan. Sommige zouden het willen omschrijven als het geschenk uit de zevende hemel, die met Engelengezang naar de aarde is gekomen. Maar over smaakt valt natuurlijk te twisten. Melonpan kan ook wel vertaald worden naar meloen brood. Laat je niet gek maken, je denkt natuurlijk wat is dat nou voor gekkigheid, maar er zit geen meloen in!

Melon pan. Foto door yoppy. Via Flickr.

Het heeft meer te maken met de vorm en de buitenkant van het broodje. Het is namelijk gezoet brood omgeving door een knapperig, haast koek-achtig korstje. Het idee is dat je koekjesdeeg om het brooddeeg doet voordat je gaat bakken. Dan wanneer je de hele mix in de oven stopt, krijg je een combinatie waar je iedere zoete kauw blij mee maakt.

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Dit artikel – 6 Japanse gerechten die je écht moet proberen – verscheen voor het eerst op 6 januari 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 6 april 2019.

Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie