7+ Fantastische Japanse romans (2019 editie)

Alweer een lange tijd geleden schreven wij een uitgebreid artikel met tientallen fantastische Japanse romans. Sommige van Japanse schrijvers, anderen met een Japans thema. Zoals bijvoorbeeld ‘De tas van de leraar’ door H. Kawakami, ‘Kokoro: De wegen van het hart’ door Natsume Soseki, en ‘Liefdesdood in Kamara; en andere Japanse verhalen’ door Luk van Haute.

Inmiddels hebben we niet alleen nog meer titels verslonden, maar zijn er weer tal van nieuwe boeken uitgekomen en is het dus hoogtijd enkele van onze nieuwe favorieten met jullie te delen!

Vergeten Reus

door Kazuo Ishiguro

“Een oud echtpaar onderneemt een tocht door een woest landschap van mist en regen, op zoek naar een zoon die ze in geen jaren hebben gezien. Steeds opnieuw wordt hun reis onderbroken en steeds opnieuw worden ze op de proef gesteld. Het enige wat hen overeind houdt is datgene waarvan ze – nagenoeg – zeker zijn: hun ware, nooit aflatende liefde voor elkaar. Vergeten reus is een sublieme, ontroerende roman over collectief vergeten, liefde, wraak en oorlog.”

Deze omschrijving dekt slechts deels de subtiele magie en het bijzondere avontuur dat het echtpaar onderneemt. Maar dit is kenmerkend voor het werk van Kazuo Ishiguro die met recht een literaire grootmeester genoemd mag worden. Vrijwel al zijn titels zijn even goed maar The Buried Giant, zoals het boek in het Engels heet, heeft een speciaal plekje in ons hart. En nog altijd van onze favoriete Japanse romans.

De Moord Op Commendatore deel I en deel II

door Haruki Murakami

En als we het dan toch over literaire grootmeesters hebben dan kunnen de nieuwste Japanse roman van Haruki Murakami uiteraard niet ontbreken. Met ‘De Moord op Commendatore’ deel 1 (de Idea verschijnt) en deel 2 (Metaforen verschuiven) bewijst hij maar weer eens waarom hij zo’n gevierd schrijver is met wederom een surrealistisch meesterwerkje.

“In “De moord op Commendatore’ van Haruki Murakami neemt een zesendertigjarige portretschilder zijn intrek in een oud atelier in de bergen ten zuidwesten van Tokio. Hij is onlangs gescheiden, na zes jaar huwelijk. Behalve door hartzeer wordt hij geplaagd door een “painter’s block’. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden, maar het loopt anders.

Een mysterieus schilderij lijkt tot leven te komen. Vanuit een heuvel in het bos achter het huis klinkt ’s nachts het geluid van een bel. Een flamboyante buurman biedt hulp, maar hij heeft zijn eigen agenda. Het leidt tot een zoektocht waarin de hoofdpersoon met zijn diepste angsten wordt geconfronteerd.”

Pachinko

door Min Jin Lee

Het eerste wat ons aantrok tot Pachinko was toch eerlijk gezegd de schitterende (Engelse) cover. Maar de rest van het boek wist ons uiteindelijk net zo te betoveren. Verwacht geen zoetsappige romance maar een bijzonder verhaal dat weer een nieuwe blik werpt op de geschiedenis van Japan en Korea.

“Korea, 1900. Sunja, de veelgeprezen dochter van een arme maar trotse visser, valt voor een rijke vreemdeling aan de kust van haar geboortedorp. Hij belooft haar gouden bergen, maar wanneer ze zwanger wordt en ontdekt dat haar minnaar elders een gezin heeft, weigert ze zijn geld en bescherming. In plaats daarvan accepteert ze de hand van een jonge dominee, die haar meeneemt naar Japan. Sunja’s beslissing om haar geboorteland de rug toe te keren en de machtige vader van haar zoon af te wijzen, zet een reeks gebeurtenissen in gang die nog generaties lang na-echoot.”

Keizerin Uit Het Volk

door J. Burnham Schwartz

Ook ‘Keizerin uit het Volk’ belicht een uniek stukje van de Japanse cultuur; namelijk het geheimzinnige leven van de keizerlijke familie. Hoeveel er fictie is, en hoeveel op het echte keizerlijke leven gebaseerd is, is natuurlijk de vraag. Maar al met al leest het heerlijk weg. Verwacht alleen geen lieflijk en romantisch verhaal!

“Het is 1959 wanneer Haruko trouwt met de kroonprins en daarmee de eerste niet-aristocratische kroonprinses wordt in de zeer mysterieuze en hermetische gesloten monarchie van Japan. Onmiddellijk wordt ze geconfronteerd met de wreedheid en verdachtmakingen van de keizerin en haar volgelingen. Maar op pure wilskracht weet ze zich te herstellen, tegen de invloed van de keizerlijke bureaucraten in.

Dertig jaar later, nu zelf keizerin, speelt ze een cruciale rol als ze zelf een andere briljante vrouw – de diplomate Keiko – ertoe probeert over te halen het huwelijksaanzoek van haar zoon, de kroonprins, te accepteren. De gevolgen zijn tragisch en ingrijpend. Keizerin uit het volk is het bezwerende en ontroerende verhaal van een onmenselijk rigide bestaan en van de complexe relatie tussen twee vrouwen die elkaar beter begrijpen dan wie dan ook.”

Thief

door Fuminori Nakamura

Op een geheel andere manier meeslepend is ‘Thief’ van Fuminori Nakamura. Deze titel heeft jammer genoeg geen Nederlandse vertaling maar is absoluut de moeite waard van het lezen!

“Nishimura is een doorgewinterde zakkenroller die zich vluchtig maar doelbewust door de straten van Tokio beweegt, altijd op zoek naar potentiële slachtoffers. Hij heeft geen familie, geen vrienden, geen connecties. . . Maar hij heeft wel een verleden, dat hem eindelijk inhaalt wanneer zijn oude partner in crime opnieuw verschijnt en hem een baan aanbiedt die hij niet kan weigeren. Plots wordt Nishimura gevangen in een web dat hem zo diep weet te verstrengelen dat hij wellicht nooit meer kan ontsnappen…”

Tokyo Ueno Station

door Yu Miri

Nog zo’n Japanse roman die jammer genoeg (nog) geen Nederlands vertaling heeft is Tokyo Ueno Station. Maar wát een indrukwekkend boek, en zeker met de Olympische Spelen van 2020 op komst relevanter dan ooit. Deze magische vertelling neemt je mee in het leven van Kazu. Een ogenschijnlijk normale Japanner die door een reeks toevalligheden steeds verbonden is tot de keizerlijke familie, en één specifieke in Tokyo: het park nabij Ueno Station. Hier neemt hij je mee op een vertelling van zijn leven.

We leven met hij mee tijdens zijn werk als arbeider in de aanloop naar de Olympische Spelen van 1964, en later als bewoner van de enorme dakloze ‘dorpen’ van Ueno Park. Waar hij zijn dagen doorbrengt; getraumatiseerd door de alles vernietigende kracht van de tsunami van 2011 en woedend door de aankondiging van de Olympische Spelen van 2020.

Stilte

door Shusaku Endo

Liefhebbers van Japanse literatuur zullen ongetwijfeld bekend zijn met Shusaku Endo, door velen gezien als één van de grootste Japanse schrijvers. Maar mogelijk dat ook film liefhebbers bekend zijn met dit verhaal. Stilte, ofwel ‘Silence’ is namelijk ook verfilmd door regisseur Martin Scorsese. Het vertelt het aangrijpende en indrukwekkende verhaal van een Portugese priester die in 1638 naar Japan vertrekt om het katholieke woord te verkondigen.

“Sebastian Rodrigo weet dat hem een zware taak wacht: de Japanse machthebbers keren zich de laatste jaren steeds feller tegen de christenen. Ze worden opgejaagd, gedwongen hun geloof te verloochenen, gemarteld en gedood. Waar de jonge priester echter niet op voorbereid is, is dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld. Want als de mensen die hij wil helpen, vanwege zijn overtuiging de dood vinden – wat is dan de zin van zijn komst naar dit vijandige land? En waarom heeft zijn grote voorbeeld, priester Ferreira, hun orde verraden? Erger nog: waarom lijkt God in alle talen te zwijgen?”

Mocht dit boek of thema je niet aanspreken dan zijn ook diverse andere Japanse romans van Shusaku Endo naar het Nederlands vertaald waaronder ‘De Samoerai’ en ‘Het meisje dat ik achterliet’.

Eervolle vermeldingen

Daarnaast zijn er nog enkele boeken waarvan we ze wellicht niet direct als absolute aanrader zouden bestempelen, maar toch willen benoemen omdat we er alsnog van genoten hebben. Dit zijn:

  • De laatste kinderen van Tokyo’ door Yoko Tawada. Een nogal onsamenhangend plot en verhaal, dat niet echt lovende reviews ontvangt. Maar wij hebben ons er wel mee vermaakt.
  • ‘Het Japanse winkeltje’ door Isabelle Artus. Het voelt soms alsof dit boek geschreven is door iemand met een droombeeld van Japan. Daarbij voelt het soms ook wat te ongelooflijk aan. Desalniettemin een vermakelijk liefdesverhaal.
  • ‘De Japanse minnaar’ door Rani Manicka. Voor een wat beter uitgewerkt liefdesverhaal kun je echter dit boek beter oppakken. Niet alleen rauwer qua liefde, maar ook gezet in een interessante en vaak onderbelichte periode uit het Japanse verleden (de bezetting van o.a. Maleisië).
  • ‘Cult X’ door Fuminori Nakamura. Hoewel we bovenstaand ‘Thief’ van deze schrijver hebben gedeeld moeten we toch ook echt ‘Cult X’ benoemen, door velen gezien als dé magnum opus van Fuminori Nakamura. Op dit moment alleen verkrijgbaar in het Engels.
  • ‘Buurtsupermens’ door  Sayaka Murata. An sich echt een leuk boek, wat het geen aanrader maakt is dat de Nederlandse €20,- kost, wat ons inziens echt te veel is voor de dikte van dit boek. De Engelse versie is inmiddels verkrijgbaar voor €10,-, dit is wat ons betreft een reëlere prijs.

Bij deze onze nieuwe toevoegingen aan ons overzicht van fantastisch Japanse romans. Benieuwd naar de aanraders van het vorige deel? Lees dan hier verder. En heb je zelf nog een toptitel die we absoluut niet mogen missen? Laat het ons weten in de comments!

Waar te koop?

En wil je op zoek naar deze Japanse romans? Bol.com heeft dan over het algemeen de grootste selectie voor de beste prijs als het aankomt op de Nederlandstalige varianten. Lees je graag in het Engels? Probeer het dan ook eens bij The Book Depository. De levertijd is wat langer, maar ze zijn regelmatig goedkoper.

Note: Dit is geen gesponsord artikel. Wel zijn sommige links, affiliate links. Dit betekent dat wij een klein percentage krijgen van de aankoop die je doet nadat je op de link hebt geklikt. Dit kost jou echter niets extra’s maar helpt ons enorm. Bedankt hiervoor!

Dit artikel – 7+ Fantastische Japanse Romans (2019 Editie) – verscheen voor het eerst op 29 juni 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 29 juni 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie