Klassieke manga ibbon no Kishi (Princess Knight)

7 Klassieke manga die je gelezen moet hebben

Met alle nieuwe manga die er uit komen is het soms maar moeilijk bij te houden wat er op de markt is. En als nieuweling binnen de manga is het al helemaal lastig om een keuze te maken. Dus waarom niet beginnen bij een aantal klassiekers? Wij hebben enkele van onze favoriete klassieke manga op een rijtje gezet. Waarvan wij vinden dat je ze echt niet mag missen!

Deze selectie is gebaseerd op wat wij historisch belangrijke en invloedrijke manga vinden. Dat kan om verschillende redenen zijn: of het nu gaat om het visuele of verhalende aspect, of om de veranderingen die het teweeg bracht in de manga-industrie.

Ribbon no Kishi (Princess Knight)

Genre: shoujo, fantasy, avontuur, drama, romantiek

Auteur:  Osamu Tezuka

Jaar: 1953-1956

Volumes:  3, hier uitgeven als 2 volumes

Liefhebbers van Manga, en met name klassiekers, zullen ongetwijfeld bekend zijn met de naam Osamu Tezuka, ook wel “De God van de Manga” genoemd. Hij is vooral bekend van zijn meesterwerk Astro Boy, een serie die de inspiratie is geweest voor tal van de moderne mangaka van series zoals Dragonball en One Piece. Maar er is nog een baanbrekende manga uit zijn handen voortgekomen: Ribbon no Kishi, ofwel Princess Knight.

Sapphire is een prinses wie zowel een mannelijk als een vrouwelijk hart krijgt van de engel Tink. Dat zorgt voor flink wat problemen, want het land heeft een mannelijke troonopvolger nodig… In een sneltreinvaart reis je mee met Sapphire’s identiteitscrisis en een manier om het land bij één te houden.

Ribbon no Kishi. Een van de klassieke manga die je echt gelezen moet hebben.

Princess Knight was revolutionair in meerdere opzichten. Het gaf vorm aan manga die leest als een film en speelt met kaders en genres, terwijl het verhaal diepere thema’s biedt dan alleen verliefdheid. Princess Knight is een bijzonder snel verteld verhaal, getekend in Tezuka’s westers-aandoende tekenstijl.

Het is spijtig genoeg niet altijd even makkelijk om de daadwerkelijke manga nog in handen te krijgen. Je zult vooral geluk moeten hebben op sites zoals eBay, of de serie online lezen. Het vervolg op de serie “Twin Knights” is overigens nog wel verkrijgbaar bij o.a. The Book Depository.

Hi no Tori (Phoenix)

Genre: shounen, scifi, historisch, drama

Auteur:  Osamu Tezuka

Jaar: 1967-1988

Volumes:  16, in het Engels als 12 volumes

Dit latere werk van Tezuka duikt in nog diepere thema’s dan Princess Knight. Phoenix is dan ook meer een esoterisch werk. De feniks is de eeuwige geest die niet alleen regeert over het leven en dood van mensen, maar ook hun reïncarnatie. Mensen geraakt door de feniks gaan eeuwenlang door verschillende generaties op zoek naar de feniks om hun lot te veranderen.

Hoewel er nog vele andere werken van Tezuka zijn is Phoenix één van zijn grotere en meer volwassen werken. Ironisch genoeg is Tezuka zelf ook in conflict met de feniks: het verhaal is nooit afgerond doordat Tezuka’s voortijdig kwam te overlijden.

Ook deze serie is niet altijd even makkelijk te vinden maar o.a. op sites zoals The Book Depository kun je terecht voor diverse volumes. Ook Bol.com biedt deze wisselend aan, al kun je er vaak wel exemplaren van “Phoenix: Early Works” vinden. Dit is een wat minder zware versie van de originele Phoenix bedoelt voor jongere lezers.

Hadashi no Gen (Barefoot Gen)

Genre: drama, historisch

Auteur:  Nakazawa Keiji

Jaar: 1973 – 1974

Volumes: 10 in Japan: hier uitgegeven als 4 gebonden exemplaren

Op zesjarige leeftijd verliest Nakazawa Keiji zijn vader, twee zussen en een broer door de atoombom op Hiroshima in 1945. Twintig jaar na dato tekent Nakazawa Keiji zijn overlevingsverhaal op in de vorm van Barefoot Gen. Deze manga vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in een anti-militaristisch gezin in een land waar propaganda overheerst. Het gezin wordt door de hele buurt met de nek aangekeken, maar dan valt de bom op Hiroshima…

Barrevoets Gen is geen makkelijke of mooie manga, maar een belangrijk verhaal wat aan iedereen wil vertellen wat de uiterste gruwelen van een grootschalige oorlog zijn. Hedendaags is het verhaal nog niet volop te verkrijgen, maar dat het überhaupt verkrijgbaar buiten Japan is alleen te danken aan een vrijwilligersorganisatie welke wereldwijd voor de eerste vertalingen en publicaties heeft gezorgd. Zo ook een geheel Nederlandse vertaling: Gen Barrevoets.

De serie is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com (ook in het Nederlands!), The Book Depository en Amazon. Bij Archonia hebben ze overigens ook een dvd/blu-ray van het verhaal.

To Terra (Toward the Terra)

Auteur:  Keiko Takemiya

Genre: shounen, scifi, drama

Jaar:  1976-1980

Volumes:  5, hier verkrijgbaar als 3 volumes

In dit hardcore sci-fi verhaal staat de planeet Terra door teveel menselijk ingrijpen op de rand van vernietiging. De Terranen moeten hun planeet verlaten om te overleven en ontwikkelen een nieuw sociaal systeem “Superior Domination”. In dit nieuwe systeem zijn kinderen niet simpelweg meer een resultaat van twee biologische ouders, maar komen ze voort uit computers. Deze zelfde computers zijn de baas over elk mens, direct na de geboorte. Maar wat gebeurd er als twee soldaten terug willen naar hun moederp[laneet en ingaan tegen de wensen van de supercomputers?

Voor de komst van Keiko Takemiya’s “To Terra” waren de meeste sci-fi manga puur avonturen verhalen vol stoere mensen en met niet al teveel diepgaande gevoelens. In To Terra wordt namelijk diep ingegaan op menselijke gevoelens en heeft het enorm veel invloeden uit het shounen-ai (meisjes) genre. Toen der tijd een unieke combinatie. Haar werk bracht echter een verschuiving teweeg in het sci-fi genre. Met name de manier waarop manga een verhaal vertellen, én voor wie!

To Terra is niet bepaald makkelijk te vinden. Heel af en toe heeft The Book Depository nog exemplaren maar je beste kans om ze te vinden is op eBay, of online te lezen.

Maison Ikkoku

Auteur:  Takahashi Rumiko

Genre: comedy, drama, romantiek, slice of life

Jaar: 1980-1987

Volumes: 15 – Engelse volumes zijn out of print en zeldzaam

Maison Ikkoku is een rustig en klein pensionnetje gerund door de jonge weduwe Kyoko. In het pension woont al een een diverse cast van mensen die het prima met elkaar kunnen vinden en er weinig spannends gebeurd. Maar dan komt de student Yuusaka in het huis wonen, en hij maakt een hoop los onder de mensen van Maison Ikkoku! De hormonen beginnen in het rond te vliegen en er wordt flink gestreden om de hand van Kyoko, maar met wie zal ze eindigen?

Iedereen die eind jaren ’90/begin 2000 anime keek zal ongetwijfeld Inuyasha wel eens voorbij hebben zien komen. Deze avonturen serie sprak enorm tot de verbeelding bij zowel jongens als meiden en was een toffe mix tussen avontuur, actie, fantasy en romantiek! Het was dé serie die Takahashi Rumiko ook in het westen tot een bekende naam maakt.

Ze was echter al jaren een icoon in Japan, niet alleen vanwege Inuyasha of haar sci-fi comedy Urusei Yatsura , maar ook omdat zij vorm heeft gegeven aan de moeder van de latere harem series: Maison Ikkoku. Toen der tijd was het harem genre nog weinig bekend en met name gericht op mannen, Maison Ikkoku draaide de rollen echter om en maakte er een geheel nieuw genre van! Talloze latere manga en anime zouden het concept van Maison Ikkoku kopiëren en naar hun eigen hand zetten.

En goed nieuws want mede door de populariteit van deze serie en haar maker Takashi Rumiko heeft ervoor gezorgd dat de manga nog altijd redelijk makkelijk te vinden zijn. The Book Depository heeft vrijwel altijd alle volumes op voorraad, en ook Bol.com heeft ze zo nu en dan.

AKIRA

Auteur:  Otomo Katsuhiro

Genre: seinen, actie, scifi

Jaar: 1982-1990

Volumes:  6

AKIRA is grafisch een bijzonder spektakel doordrenkt met cyberpunk en hard geweld dat zich afspeelt in een dystopisch 2019. Het vertelt het verhaal van Shōtarō Kaneda, de leider van een lokale bikerbende. Wanneer één van zijn vrienden na een motorongeluk bovennatuurlijke krachten krijgt breekt de hel los en wordt er een opeenvolging van dramatische gebeurtenissen ontketent.

Akira is een echte (cult) klassieker onder anime en manga liefhebbers, met name voor de fans van sci-fi series. Nog altijd wordt de serie door vele experts gezien als één van de beste sci-fi series ooit gemaakt. Niet zo vreemd, want hoewel de serie tegenwoordig niet meer zo bekend is, is het wel deze serie die de populariteit van anime en manga buiten Japan een enorme boost gaf. Het was één van de eerste series die volledig in het Engels zijn vertaald en de weg heeft gebaand voor vele andere successen.

Dragon Ball

Auteur:  Akira Toriyama

Genre: actie, avontuur, scifi, comedy

Jaar: 1984 – 1995

Volumes:  42

Waarschijnlijk kent iedereen de serie Dragon Ball wel, als één van de weinige anime die op de Nederlandse tv verschenen zijn is deze serie bij velen een onderdeel van de jeugd. Maar deze serie is gebaseerd op de gelijknamige manga door Akira Toriyama. Hier zien we onze held Goku als een kleine jongen. Lang voordat hij ooit een super Saiyan wordt. Hij is slechts een klein, apenjongetje dat zijn geheugen is verloren.

Mede geïnspireerd door de Chinese legende “Reis naar het Westen” en “De Apenkoning” is dit verhaal ontstaan, van een buitenaards knulletje dat op aarde wordt opgevoed en uiteindelijk met het aardse meisje Bulma een avontuur aan gaat om de Dragon Balls te verzamelen!

Met Dragon Ball was de doorbraak van manga en anime in het westen compleet, zeker omdat het makkelijker in te stappen was dan een serie als Akira. Het ongekende succes van dit verhaal, ook ver buiten de landsgrenzen van Japan, zorgde voor een geheel nieuwe impuls voor de manga en anime industrie en inspireerde tientallen artiesten in de jaren er na.

Dit enorme succes, dat overigens nog altijd voortduurt, heeft ervoor gezorgd dat de Dragon Ball manga in de loop der jaren diverse heruitgaven heeft gehad. Deze is dan ook gemakkelijk te vinden, en zelfs uitgebracht in diverse omnibus edities zodat je nog sneller je verzameling compleet kunt maken en in de wereld van Dragon Ball kunt duiken!

Andere belangrijke invloeden

Uiteraard zijn er nog tal van andere klassieke manga die een stempel hebben gedrukt op de industrie. Denk bijvoorbeeld aan Rose of Versailles, Century Boys, Apple Seed, Sailor Moon of de horror werken van Junji Ito. Bovenstaande titels zijn echter – naar ons idee – de meest invloedrijke geweest en aan het begin hebben gestaan van tal van genres en stromingen.

Dit artikel – 7 Klassieke manga die je gelezen moet hebben – verscheen voor het eerst op 29 mei 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 29 mei 2019.

Heidi
hei.bakker@gmail.com

Heidi is een echte donut liefhebber met een passie voor kunst en cultuur. Daarnaast is ze gek van berenmeisjes, goede storytelling, kunstzinnige anime, en alles waarvan ze haar koffie uitproest.

Geen reactie's

Geef een reactie