Japanse Reuzenhorzelaar (murder hornet)

8 gevaarlijke Dieren in Japan

Japan kent enorm mooie en diverse natuurgebieden. Hoge bergtoppen, bossen van bamboe, grote rivieren, natuurparken waar wilde herten in rondlopen, en zelfs tropische stranden. Maar in al die wonderschone Japanse natuur wonen ook gevaarlijke diersoorten die je liever niet wil tegenkomen. De gevaarlijke dieren in Japan in deze lijst zal je niet snel tegenkomen in grote stedelijke gebieden zoals Tokyo en Osaka, maar als je dieper het land ingaat, kan je maar beter oppassen voor deze beesten!

1. De Ussuri beer

Afbeelding via Wikimedia

Deze berensoort komt voor in de noordelijke berggebieden op het eiland Hokkaido. Deze berensoort is verwant aan de welbekende grizzly beer. Een mannetje weegt tussen de 100 en 360 kilo, een vrouwtje tussen de 130 en 160 kilo. Ze worden ongeveer tussen de 2 en 2 en halve meter lang. Het dieet van de Ussuri beer bestaat vooral uit planten, insecten, kleine dieren en vis. Maar wanneer je zijn territorium inkomt, of in de buurt van jongen, kan de Ussuri beer erg agressief worden.

2. De Aziatische zwarte beer

Een andere berensoort die in Japan leeft is de Aziatische zwarte beer. Ze leven op meerdere plekken in Japan, maar je kan ze vooral vinden op de eilanden Honshu en Shikoku, en in de bergen ten westen van Tokyo. Net als de Ussuri beer bestaat het dieet van deze berensoort vooral uit planten en insecten, al is er anekdotisch bewijs dat ze bij boeren af en toe een kippetje stelen.

Afbeelding via Wikimedia

Mannetjes wegen tussen de 60 en 120 kg. Vrouwtjes wegen tussen de 40 en 100 kg. Ze zijn dus kleiner dan Ussuri beren, maar niet minder ongevaarlijk. Het aantal aanvallen door Aziatische zwarte beren op mensen loopt al enige tijd gestaag op. Mede doordat leefgebieden steeds dichter bij elkaar komen te liggen.

3. De Mamushi

Deze slangensoort is de meest dodelijke slangensoort in Japan vanwege hun gif. De Mamushi komt overal in Japan voor, vooral in moerassen en gebieden met veel stenen. In gebieden waar de slang veel voorkomt staan waarschuwingsborden. De slang eet vooral kleine insecten en kleine dieren. Een Mamushi wordt gemiddeld tussen de 50 en 80 cm lang.

Afbeelding via Wikimedia

Een ontmoeting met de giftige Mamushi loopt niet altijd goed af. Ongeveer 2000 tot 3000 mensen worden op jaarbasis gebeten door deze slang. Gelukkig is er een tegengif voor het gif van de Mamushi. Gebeten personen worden ongeveer een week lang behandeld in het ziekenhuis, waarna ze volledig herstellen. Toch komt hulp voor sommige mensen te laat, en sterven er ongeveer 10 mensen per jaar door een slangenbeet van de Mamushi.

4. De Habu

Net als de Mamushi is de Habu een zeer giftige slangensoort. Deze slangensoort komt voor op de Ryukyu-eilanden, waaronder Okinawa. Deze slang wordt iets langer dan de Mamushi met een lengte tussen de 1,2 en 1.5 meter. De slang leeft vooral in grotten en dichte bossen. De Habu is vaak ’s nachts actief, op zoek naar knaagdieren om te eten. Ongeveer 2 op de 1000 mensen worden jaarlijks gebeten door deze slang.

Afbeelding via Wikimedia

Ook is er voor het gif van de Habu gelukkig een tegengif. Als men op tijd het tegengif krijgt toegediend, is compleet herstel vaak de uitkomst. Toch komt het voor dat 1% van de gebeten slachtoffers overlijdt door een slangenbeet van de Habu.

5. De Tijgerkielrug

Deze giftige slangensoort komt ook voor in Japan, met name in de streken Honshu, Kyushu, en Shikoku. Deze slang blijft relatief klein met een lengte van ongeveer 54 CM. Deze slangensoort leeft vooral van kikkers en padden. Maar het schattige uiterlijk van deze slang verbergt een zeer dodelijk geheim! In tegenstelling tot de meeste slangen die hun eigen gif maken, slaat deze gifslang juist gif van andere giftige diersoorten die de slang opeet op in zijn lichaam.

Afbeelding via Wikimedia

Daarom bijt deze slang alleen als het zich bedreigt voelt. Bijtincidenten met deze slang zijn daarom zeldzaam vergeleken met die van de Habu en Mamushi, maar zeker niet minder gevaarlijk.

6. Wilde zwijnen

Wilde zwijnen leven vrijwel overal in Japan, behalve op het eiland Hokkaido. In sommige kleinere dorpen worden wilde zwijnen als een heuse plaag gezien. Wilde zwijnen zijn niet bang om mensen aan te vallen en zijn erg agressief. Net als de beren, eet dit zwijn voornamelijk planten, kleine dieren en vis. Een wild zwijn kan ongeveer 100 kg zwaar worden en 1.5 meter lang. Mannetjes hebben slagtanden en zijn agressiever dan vrouwtjes.

Afbeelding via Wikimedia

Als je oog in oog komt te staan met een wild zwijn, kan je maar beter niet wegrennen. WIlde zwijnen zullen je namelijk achtervolgen. Het beste is om als je een wild zwijn ziet, het gewoon met rust te laten. Aanvallen door wilde zwijnen komen regelmatig voor in Japan.

7. De Roodrugspin

De roodrugspin is een giftige spinnensoort die niet van origine uit Japan komt, maar via Australië is meegekomen tijdens de scheepvaart. De spin is makkelijk te herkennen aan de rode streep op hun achterlichaam, waar ook hun naam vandaan komt. Vrouwtjes worden ongeveer 1 CM groot, mannetjes blijven een stuk kleiner met een lengte van ongeveer 3 tot 5 millimeter. De spin maakt een web, waarin het vooral insecten vangt. Toch is de spin niet vies van hagedissen, slangen en andere spinnen die in hun web verstrikt raken.

Afbeelding via Wikimedia

Desondanks hun grootte zijn deze kleine diertjes in staat erg gemeen te bijten. Een beet van een Roodrugspin is niet dodelijk, maar moet wel in het ziekenhuis met tegengif worden behandeld. Zonder tegengif kan het dagen duren voordat de pijn en zwelling afnemen.

8. De Japanse Reuzenhoornaar

Maar als het aankomt op gevaarlijke dieren in Japan is er wellicht eentje het meest berucht… Want dit monsterlijke insect veroorzaakt zo’n 30 tot 40 dodelijke slachtoffers per jaar. Deze wesp wordt ongeveer 6 centimeter lang. De Japanse Reuzenhoornaar komt vooral voor in dunbevolkte gebieden waar veel bomen groeien. De Japanse reuzenhoornaar staat er om bekend om bijenkorven aan te vallen, om bijenlarven te voeden aan hun eigen larven.

Hoewel één steek van dit insect waarschijnlijk niet dodelijk is als je niet allergisch bent, is een bezoekje aan een ziekenhuis na een steek niet onverstandig. Meerdere steken van deze zeer agressieve wespensoort zijn wel dodelijk.

Mocht je tijd en een sterke maag hebben, dan laat Coyote Peterson van Brave Wilderness je zien hoe het voelt om gestoken te worden door dit insect en wat er gebeurd met je lichaam nadat je gestoken bent.

En, durf jij nog onbezorgd naar Japan te gaan? 😉

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie