A Whisker Away Film Review blog header

A Whisker Away (Film Review)

Recentelijk heeft Netflix de anime film ‘A Whisker Away’ geïntroduceerd. Deze film is in 2020 in Japan uitgekomen onder de naam Nakitai Watashi wa Neko wo Kaburu (泣きたい私は猫をかぶる, “Wanting to Cry, I Pretend to Be a Cat”) en was daar een klein, maar gedegen succes.

Het is het nieuwste werk van de Japanse animatie studio Studio Colorido (in samenwerking met Toho Animation) en is een van hun eerste titels die echt heeft aangeslagen bij het grote publiek. De combinatie van hun kleurrijke en frisse animatiestijl en speelse uitvoering van ‘A Whiskery Away’ heeft ze inmiddels dan ook goed op de kaart gezet!


Het leven van een tienermeisje

School, familie, jongens, het is als tienermeisje niet altijd even makkelijk. In A Whisker Away volgen we Miyo Sasaki, ook wel Muge genoemd, die niet goed overweg kan met haar stiefmoeder.

Daarnaast is ze ook nog eens smoorverliefd op haar klasgenoot Kento Hinode. Maar door haar drukke en intense persoonlijkheid lijkt ze hem alleen maar verder van zich af te drukken. Met name haar volhardendheid heeft een tegenovergesteld effect, ook al ziet ze dat zelf niet altijd in. En dus blijft ze volhouden, want uiteindelijk moet hij een keer ja zeggen, toch?

Het is een volledig contrast met hoe Muge thuis is. Daar is ze stil, rustig, en houdt ze zich op zichzelf. Mede door de slechte band met haar stiefmoeder voelt ze zich thuis vaak alleen en verlaten.

Als de kat van huis is…

Maar dan krijgt Muge een bijzonder Noh (能) masker in handen van een mysterieuze maskerverkoper. Hierdoor kan ze van gedaante wisselen en wordt ze een heuse kat! Als lief uitziend katje met een witte vacht en blauwe ogen, maakt ze haar weg naar het huis van Hinode. Wetende dat hij gek is op katten hoopt ze zo dichterbij hem te kunnen komen.

En haar plan werkt! Als hij haar eenmaal heeft gevonden, krijgt ze de naam Taro. Ze blijft die avond bij hem, luistert naar zijn verhalen en houdt hem gezelschap terwijl die huiswerk maakt. Muge geniet van alle aandacht die ze krijgt van Hinode. Hij praat nu met haar, deelt geheimen en knuffelt haar. Zo doet nooit tegen haar op school. Zodoende gaat Muge elke keer na schooltijd als Taro naar Hinode. Ze wil uiteindelijk vertellen dat zij de kat is waar die alles mee deelt.

Maar dat blijkt een stuk lastiger te worden dan gedacht. Want langzaam maar zeker verandert ze elke keer steeds verder in een echte kat. En vergeet ze bijna dat ze een echt meisje is. Maar is dat eigenlijk wel zo erg?

Want eerlijk gezegd ziet haar luie kattenleventje er heerlijk uit! En ook al haar “problemen” zijn ineens niet meer van toepassing als ze in haar kattenvorm is. Maar natuurlijk is dat lang niet zo makkelijk als het lijkt, en komt ze al snel tot de conclusie dat ze een paar belangrijke beslissingen moet maken.

Niet optimaal

Jammer genoeg is het gehele concept net niet helemaal lekker uitgewerkt. Met name de personages laten soms wat gebreken zien. Zo is het gedrag van Muge, zeker aan het begin, behoorlijk over the top. Haar verliefdheid op Hinode leek soms wel een obsessie met stalker-achtige trekjes. Hierdoor was het moeilijk om echt sympathie voor haar te krijgen. Ik snap wat ze bedoeld hebben neer te zetten qua jeugdige verliefdheid, maar het was gewoon teveel van het goede.

Dit betekende echter dat je direct met irritaties en een gevoel van dissociatie begint met kijken, en dat schud je vervolgens maar moeilijk van je af. Gelukkig trekt dit nog wel bij, wanneer er dieper in gegaan wordt op de verschillende personages en hun achtergronden. Dit had alleen beter gebalanceerd moeten worden, en met net wat meer snelheid.

Mooi om naar te kijken

Gelukkig wordt dit grotendeels goed gemaakt door de schitterende animatie en fijne soundtrack. Hoewel de muziek misschien niet wonderbaarlijk sterk is, is deze goed passend bij het geheel en vult het de gebeurtenissen mooi aan.

Het is echter de animatie zelf die de show steelt wat mij betreft. Want de alledaagse locaties krijgen een geheel eigen sfeer mee. De omgevingen zijn zeer gedetailleerd en ontzettend kleurrijk. De personages zijn simpel, maar goed te herkennen. En de scenes die wat extra impact en sparkle nodig hebben, spatten ook echt van het scherm af. Precies waar je op hoopt wanneer je een anime bekijkt!

Toch maar kijken

A Whisker Away is dan ook een fijne keuze als je een niet al te zware film wilt kijken, die ergens ook wel wat doet denken aan de sfeer van Your Name en Studio Ghibli films. Maar dan net wat minder gelikt.

Al met al is de film het kijken zeker waard, ook al duurt het misschien eventjes voor je er in komt. Eventjes de kat uit de boom kijken dus…

A Whisker Away (Film Review)
7.4 / 10 Score
Verhaal7
Personages7
Animatie8
Soundtrack7
Plezierfactor8

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie