Ramen (Japanse noodle soep). Foto door avlxyz via wikicommons.

Afvallen? Ga Japans eten!

Wat je reden ook is, velen van ons zouden graag een lager getalletje op de weegschaal zien staan. Maar hoe pak je dat aan? Volgens nieuwe studies zou geen ander dieet beter voor je zijn dan Japans eten!

En dan met name door goed te kijken hoe, wat, en hoeveel men daar eet. Japanners worden namelijk gezien als één van de slankste volken ter wereld én met de hoogste levensverwachting. In 2025 zullen in 26 landen kinderen (vanaf geboorte) een levensverwachting hebben van 80 jaar of ouder. En Japan is één van de 4 landen die in de top zitten qua hoge levensverwachting. Het geheim? Volgens sommige dus het eten!

Helaas bedoelen we hiermee niet dat je onbeperkt sushi kunt gaan eten want in tegenstelling tot wat een hoop mensen denken is sushi lang niet zo gezond als je misschien denkt.

Okinawa als voorbeeld

Wanneer je specifiek gaat kijken in Japan, en waar daar de meest gezonde mensen leven, kom je terecht bij Okinawa. Nu zijn erfelijkheid, invloeden van buitenaf (zoals luchtvervuiling), lichaamsbeweging, en stress een belangrijke factor, maar het is vooral hun bijzondere etenswijze die volgens velen het geheim van hun gezonde leven en hoge levensverwachting is.

Dit komt onder andere door de traditionele voedingspatronen met weinig calorieën, en vol met goede voedingsstoffen. Zo is het niet ongebruikelijk dat ze (meer dan) een 1kg groente en fruit per dag eten! Mocht je meer willen weten over deze levensstijl? Lees dan hier verder.

Ook buiten Japan gezond

Maar niet alleen in Okinawa heeft men een bijzonder dieet. Japan in zijn geheel eet relatief erg gezond, met minder koolhydraten en slechte vetten. In plaats daarvan eten ze veel vis, rijst, en groente. Ook zuivel wordt maar in beperkte hoeveelheden gegeten en gedronken. Dit is de laatste jaren wel toegenomen door de verwestersing van Japan. Maar dan nog is de traditionele Japanse keuken over het algemeen vele malen gezonder dan die van het westen.

Een ander verschil ten opzichte van Japan is de schijf van 5. In Japan is deze onbekend. Daar hebben ze namelijk 7 voedselpilaren, en kan je als volgt opdelen:

 • Vis (o.a. zalm en makreel)
 • Groenten (o.a. daikon, radijs en zeewier)
 • Rijst
 • Soja (o.a. tofu, miso & endamame)
 • Noedels (o.a. soba, udon, ramen & somen)
 • Fruit (o.a. Fuji-appels, Kaki-appels & mandarijnen)
 • Groene thee

Vooral opvallend is de speciale vermelding van groene thee. In Japan wordt het bijna dagelijks gedronken of zit het wel op een andere manier verwerkt in het eten. Niet zo vreemd want groene thee is niet alleen erg lekker maar bevat vele stoffen die erg goed voor je zijn.

Ook veel ongezonde keuzes

Dat wil niet zeggen dat al het Japanse eten gezond is of dat je helemaal los kunt gaan. Ook in de Japanse keuken vind je meer dan genoeg gefrituurde gerechten of lekkere vette happen.

Er zijn meer dan genoeg ongezonde gerechten te vinden in de Japanse keuken die bomvol zitten met complexe koolhydraten of suikers. Ook is de Japanse keuken zeer rijk aan zout, teveel zout eigenlijk. Boosdoeners zijn vaak producten waarin soya-saus is verwerkt. Miso en (vooral) ramen zijn de boosdoeners. Maar de overheid is actief bezig met het terugdringen van de zoutconsumptie in Japan.

Verdeel en heers

Het grootste “geheim” zit hem dan ook in de porties en de verdeling van het eten. Kleine porties, met zeer veel gevarieerde groenten,  rijst, en bij voorkeur vis en zeevruchten. Het draait hierbij vooral om de manier waarop Japanners hun gerechten en maaltijden indelen. Denk aan porties, variaties, en opmaak.

Daarbij schenken Japanners veel aandacht aan de manier waarop ze iets serveren en worden gerechten in aparte schaaltjes en borden geserveerd. Dit omdat, traditioneel gezien, een traditionele maaltijd altijd uit rijst, miso soep, en 3 “bijgerechten” bestaat.

Afbeelding via JustHungry.
Afbeelding via JustHungry.

Dus schep niet je hele bord tot drie hoog vol maar beperk jezelf. Door grote borden ga je vaak al meer opscheppen en door een klein bord, of juist vele kleine bakjes te pakken zul je zien dat je vaak veel sneller vol zit, minder eet, en toch nog heel erg geniet van je eten. Schrok ook vooral niet je eten naar binnen maar ga er echt even voorzitten en geniet ervan.

Het hippe ‘Slow Food’ idee wat hier zijn eerste stapjes heeft gemaakt, is iets wat eigenlijk al jaren normaal is in Japan. Daarnaast geloven ze ook heilig in 80/20: eet tot je 80% vol zit. Dit wordt hara hachi bu genoemd.

Dit omdat zou het “volproppen” van jezelf er alleen maar toe leiden dat je maag oprekt, en je de volgende keer dan nóg meer gaat eten. Of zoals ze ook wel eens zeggen “acht delen van een volle maag ondersteunen de man, de andere twee ondersteunen de dokter”.

Geniet met mate

De kracht van het Japans eten zit hem dan ook zeker niet in het onthouden van allerlei lekkere dingen zoals gebakjes, of tonkatsu (gefrituurd varkensvlees) maar door er met mate van te genieten. En het lijkt te werken want Japan staat al jaren aan de top qua landen met laagste obesitas cijfers!

Obesity_rates_have_increased_slideshow

Dus wil je afvallen? Eet gewoon op z’n Japans! Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want hoe kun je dit het beste doen? Over het algemeen is het natuurlijk belangrijk dat je eet wat je lekker vindt. Hiermee maak je het verschil tussen een dieet wat je niet vol gaat houden of een blijvende aanpassing in je levensstijl. Je moet immers ook plezier en voldoening uit je eten halen anders zul je er nooit gelukkiger en gezonder van worden. 

Concrete tips

Waarschijnlijk één van de makkelijkste dingen die je al kunt doen is net als de Japanners stoppen met het drinken van frisdranken bij het eten. Een gemiddeld glas cola of zelfs jus d’orange bevat al snel meer dan 100 calorieën en erg veel suiker. Door deze te vervangen met water of groene thee kun je per dag al snel zo’n 300-500 calorieën besparen met een minimale inspanning! 

Nog iets waarmee je snel calorieën kunt minderen zijn de zogenoemde toetjes. Een bakje vla of ijscoupe na het eten is vrij ongewoon in Japan. Meestal worden dat soort dingen apart gegeten als een snack en verwennerij tussen door. Mocht er wel iets zijn wat lijkt op een toetje is het vaak een bakje fruit of kop groene thee met kleine zoetigheid ernaast. Door dit ook door te voeren, of in elk geval te minderen in de liters vla en mona-toetjes, zul je zien dat je ook nu vrij makkelijk weer een kleine aanpassing kunt maken zonder veel te hoeven inleveren. 

Verder zijn er andere belangrijke punten die je in je achterhoofd kan houden;

 • Japanners eten, uiteraard, veel vis.
 • Vlees (kip en rund) wordt relatief weinig gegeten; en vaak niet als hoofd gerecht maar als bijgerecht.
 • Er wordt heel erg weinig brood en zuivel genuttigd.
 • Japanners prefereren kwaliteit boven kwantiteit.
 • Japanners presenteren hun eten prachtig, waardoor kleine porties een heel bord kunnen vullen en veel voldoening geven.
 • Ze eten bij voorkeur biologisch voedsel dat vers verkrijgbaar is tijdens het desbetreffende seizoen.
 • Ze eten langzaam en met kleine hapjes (vind je dit moeilijk? eet dan ook met eetstokjes!)
 • Japanners eten tot ze 80% vol zitten.
 • Uitgebreid tussendoor snacken gebeurd zelden dagelijks.
 • Let op je zoutinname. In o.a. sojasaus zit veel zout dus gebruik het met mate.
 • En nogmaals, let op je porties!

Zo’n lijstje zegt je waarschijnlijk niet heel erg veel dus daarom onderstaand nog enkele praktische voorbeelden van typische Japanse maaltijden én een aantal handige kookboeken voor als je zelf aan de slag wil met Japans eten! 

Let wel op: vaak is alleen je dieet aanpassen niet genoeg en speelt beweging ook een grote rol. Maar door eens kritisch te kijken naar wat je zelf eet en hoe men bijvoorbeeld in Japan eet kun je vast en zeker al wel wat kilootjes kwijt raken zonder jezelf uit te hongeren of allerlei ongezonde diëten te volgen! Het gaat meer hierbij ook vooral om het aanpassen van je levensstijl en je gezond verstand gebruiken. Er is niet zoiets als één wondermethode maar kijken wat voor jou werkt en hopelijk kunnen deze tips je hierbij helpen.

En wellicht nog wel het meest belangrijke: ontzeg je zelf niet de dingen die je lekker vindt maar geniet met maten. Je patatje dubbelmet of reep chocolade hoef je echt niet voor eeuwig af te zweren maar wees je bewust van wat je eet!

Bronnen: 1, 2, 3, 4.
Coverfoto: Ramen (Japanse noodle soep). Foto door avlxyz via wikicommons.
Dit artikel – Afvallen? Ga Japans eten! – verscheen voor het eerst op 16 januari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 16 januari 2019.

Tags:
,
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie