Akihabara: Van Electric Town tot Akiba

Akihabara, beter bekend als Akiba, is een beroemde wijk in Tokyo, Japan. De wijk staat tegenwoordig bekend als hét epicentrum voor alles wat te maken heeft anime, manga, gaming en cosplay. De perfecte plek voor alle popcultuur otaku. Maar akiba heeft nog een – veel oudere – naam. Namelijk ‘Electric Town’.

Simpele woonwijk

De geschiedenis van Akihabara gaat terug tot het einde van de 19e eeuw, toen het gebied nog een woonwijk was langs een route tussen de stad en het noordwesten van Japan. Hier verdienden ambachtslieden, handelaren en een laaggeplaatste samoerai hun brood.

In 1869 trof de zoveelste verwoestende brand Tokyo. De lokale bevolking hoopte nu voor goed een einde te maken aan de vele branden door een heiligdom te bouwen, de schrijn Chinkasha (nu bekend als 秋葉神社 Akiba Jinja). Deze zou moeten helpen voorkomen dat toekomstige branden zouden uitbreken. De schrijn kreeg de bijnaam Akiba, naar de kami die vuur kon beheersen. De schrijn werd drukbezocht en steeds vaker begonnen mensen de wijk waar de Chinkasha lag te noemen als Akibagahara en later Akihabara.

Vanaf begin 20e eeuw verschenen hier de eerste, kleine winkels. Maar pas van 1935 kwam Akihabara als winkelgebied pas echt van de grond, dankzij de opening van Akihabara Station, waardoor een belangrijk doorvoerpunt voor vracht, waardoor er een groente- en fruitmarkt in het district kon ontstaan.

Akihabara Station, Tokyo, c. 1935. Afbeelding via Old Tokyo.


Zwarte Markt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Akihabara zich ondanks alles goed staande te houden. Sterker nog, er ontstond een bloeiende zwarte markt van open kraampjes, vlakbij het station. Vooral in de directe jaren na de oorlog was er weinig toezicht vanuit de overheid. Hierdoor ontstond er een perfecte omgeving voor ambitieuze ondernemers.

Deze speelden vanaf de jaren 1950 gretig in op de toenemende vraag voor allerhande goederen. Op dat moment was Akihabara nog vooral een regulier winkelgebied met veel meer dan alleen elektronica. Het echte kantelpunt kwam uit onverwachte hoek.

Opkomst van Electric Town

Volgens velen is er één winkel die aangewezen kan worden als de echte start van Electric Town. Een kleine elektronica speciaalzaak met vooral vacuümbuizen, een standaard radiocomponent, leverde aan studenten van een nabijgelegen elektrotechnische school, Tokyo Denki University. De vacuümbuizen werden direct populair bij de studenten, die ze gebruikten om radio ’s te maken en te repareren, toen een populaire vorm van entertainment in Japan.

Benieuwd naar die vacuumbuizen en radio’s? We hebben een video gevonden waarin iemand een radio uit die tijd repareert. Dit geeft je een goed beeld van de soorten onderdelen die deze winkels verkochten.


Al snel kwamen veel meer studenten naar Akihabara op zoek naar meer handige onderdelen. Slimme ondernemers zagen deze vraag en sprongen er meteen op in. Binnen recordtijd was meer dan de helft van de winkel gevuld met allerhande technische hebbedingetjes en onderdelen. DIY kits voor radio’s, onderdelen, en klein elektronica waren het meest populair in deze jaren.

Ook huishoudelijke apparaten werden echter steeds geliefder. De naoorlogse crisis was men langzaam maar zeker de baas aan het worden en huishoudens kregen meer besteedbaar inkomen. Niet alleen de radio kwam in steeds meer woningen, maar ook andere “luxe” apparatuur zoals stofzuigers waren erg in trek.

Huishoudelijke apparaten

Vanaf de jaren 1960 begon de opmars van Japan als innovatieve ontwikkelaar en een voorloper op het gebied van techniek en elektronica. Veel jongeren trokken de stad in voor de nieuwste hebbedingetjes, DIY kits, onderdelen en meer. Het was ook rond deze tijd dat het gebied onder een breder publiek bekend begon te staan als Akihabara Electric Town.

Ook de jaren zeventig waren een tijd van grote technologische innovatie in Japan, en Electric Town liep hierin voorop. In Electric Town werd onder andere de eerste, grootschalige videogamewinkel van het land (en eigenlijk de wereld) geopend. Een absolute eyecatcher en enorme trekker voor het wikkelende publiek. Hierdoor nam het aantal winkels dat elektrische goederen en elektronica verkocht sterk toe, en werd Electric Town het epicentrum voor deze producten.

Anime en manga

Toen huishoudelijke elektronica in de jaren tachtig hun futuristische aantrekkingskracht begon te verliezen, verlegden de winkels van Akihabara hun focus naar homecomputers, de nieuwste trend in opmars voor de echte technerds. De computer was toen nog echt een niche product, alleen interessant voor de echte specialisten en hobbiysten. Vanaf dit moment zie je ook een nieuw type consument verschijnen: de hardcore fans, ofwel otaku!

Het is ook in de jaren tachtig dat anime en manga hun opkomst doen onder het grote publiek. Manga is dan al enkele jaren geliefd, maar het is nu dat het geheel écht van de grond komt en ook de mensenmassa’s weet te veroveren.


Veel van de winkels in het gebied begonnen zich in deze genres te specialiseren en het gebied werd steeds vaker gezien als meer dan alleen Electric Town. De bijnaam Akiba steekt vanaf nu ook steeds vaker de kop weer op. Het was in deze tijd dat het gebied de thuisbasis werd van de eerste otaku-cultuur van Japan, en het gebied blijft een van de belangrijkste hubs van de anime- en mangacultuur in Japan.

Zo kun je er vandaag de dag speciale themacafes’s bezoeken, optredens van je favoriete idols bijwonen, cosplay studio’s bezoeken, of helemaal los gaan in de vele winkels die de wijk rijk is. Vooral voor koopjesjagers en verzamelaars is het een waar walhalla. Er zijn namelijk tal van winkels die tweedehands items aanbieden, vaak in goede conditie.

Electric Town verdwijnt

De grandeur en glorie van Electric Town is vooral sinds het begin van deze eeuw enorm aan het afnemen. Waar het anime en manga aspect populair blijft is het allang niet meer hét epicentrum van de techniek. Enkele grote warenhuizen en een handjevol speciaalzaken bestaan nog altijd voort. Vooral degene gerelateerd aan gaming en foto- en videografie.

Een hoop andere ondernemers hebben de handdoek al in de ring moeten gooien. Zo is in 2022 ook één van de meest iconische elektronica winkels in het gebied definitief gesloten. We kunnen onderstaande video niet hard genoeg aanbevelen om te kijken als je meer wilt weten over deze winkel en een persoonlijk stuk Electric Town geschiedenis wilt meekrijgen.


Maar net als de techniek zicht heeft ontwikkeld door de jaren heen, zo ook doet Electric Town dit. Ze hebben hun nieuwe identiteit als otaku-paradijs allang omarmt. En wanneer ook deze interesses zich verder ontwikkelen en veranderen, zo ook zal Akiba niet stil blijven staan. Hoe het er over 30 jaar uitziet weet niemand nu nog, maar een spraakmakend en bruisend centrum voor de nieuwste “nerdy” trends zal het ongetwijfeld blijven!

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Akiba Deep Travel Tour
–‘Akihabara: The World’s Most Famous Electronic Toy Town’, by Pradyumna P. Karan,


Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie