Foto van Akira Toriyama uit 1985. Gepubliceerd in COMIC BOX 11 Vol.24 - 1985 A Journal For Comic & Animation.

Akira Toriyama: Shonen Manga Grootmeester

Waarschijnlijk kent iedereen de serie Dragon Ball wel. Het was één van de weinige anime die op de Nederlandse tv verschenen zijn en was een ware hype eind jaren ’90/begin 2000. Want je mogelijk niet weet is dat deze serie is gebaseerd op de gelijknamige manga door Akira Toriyama. Een naam die in Japan inmiddels overal bekend is, een grote inspiratie is voor velen. Hij wordt namelijk – mede door het succes van Dragon Ball – gezien als de grondlegger van de moderne shonen series.

Vele manga artiesten waaronder Eiichiro Oda (One Piece), Masashi Kishimoto (Naruto), Tite Kubo (Bleach), en Hiro Mashima (Fairy Tail) claimen stuk voor stuk geïnspireerd te zijn door de werken van Akira Toriyama.

Nederig begin

Akira Toriyama was niet altijd een gerenommeerd mangaka. Hij heeft hard moeten werken voor zijn positie, en bracht zijn eerste jaren als tekenaar door als ontwerper van posters bij een klein bedrijf. Na aangemoedigd te zijn door vrienden stuurde hij zijn werk in voor een wedstrijd in het tijdschrift Jump. Dit was een beroemd tijdschrift over anime en manga. Hij won niet, maar kwam er wel in aanraking met de man die later zijn edit zou worden, Kazuhiko Torishima.

Geïnspireerd door onder andere Osamu Tezuka’s Astro Boy en gemotiveerd door deze wedstrijd begon hij aan zijn eerste echte manga, een debutwerk dat in 1978 uitkwam onder de naam Wonder Island. Het was geen onmiddelijk succes maar goed genoeg om mee door te mogen gaan. Zo publiceerde hij nog diverse (korte) series en werkte hij mee aan andere projecten zoals Chobits, Mad Matic, en Tomato, Girl Detective.

430

Zijn eerste grote succes kwam met de komst van Dr. Slump een serie die in 1981 voor het eerst werd uitgebracht en meteen een enorme hit werd. Niet alleen kreeg hij voor deze serie de Shogakukan Manga Award voor beste shōnen or shōjo manga, maar verkocht deze manga maar liefste 35 miljoen exemplaren in Japan. Tegen het einde van de serie in 1984 was hij een superster.

De serie die Akira Toriyama groots maakte

In 1983 begint hij aan de serie Dragon Ball om deze vervolgens voor het eerst gepubliceerd te zien in de Weekly Shōnen Jump in 1984. In korte tijd wordt de serie razend populair en worden er record aantallen van verkocht. Nog altijd is het de op één na best verkochte manga serie aller tijden en staat de anime adaptie al jaren bekend als één van de beste series ooit.

Maar het was pas in 1989 toen het vervolg op Dragon Ball; Dragon Ball Z werd uitgebracht dat de rage pas écht begon. Honderden soorten merchandise werden op de markt gebracht en tientallen landen vielen over elkaar heen om Dragon Ball Z op tv uit te gaan zenden. In Nederland was dit pas in 2000 het geval, en konden we drie jaar lang genieten van alle avonturen van Goku en de andere Z-warriors.

Dragon Ball GT, het vervolg op DBZ werd in 1996 uitgebracht maar is niet meer getekend en bedacht door Akira Toriyama maar door mangaka van Toei Animation. En tenslotte is er de afgelopen jaren ook nog een geremasterde en verkorte versie van DBZ uitgebracht en uitgezonden op zowel de Japanse, als Amerikaanse tv, maar ook aan deze serie heeft Akira Toriyama niet veel meegewerkt.

Meer dan Dragon Ball alleen

Hoewel het succes van Dragon Ball nooit meer geëvenaard zou worden heeft Akira Toriyama niet stil gezeten. De in Japan razend populaire game franchise “Dragon Quest” leunt hevig op de character designs van Akira Toriyama. Daar zijn ze net zo iconisch geworden als Dragon Ball hier is. Ook series zoals Sandland en Jaco the Galactic Patrolman zijn nog relatief recente werken van zijn hand. Maar hebben geen van alleen een grote populariteit gekend in het westen.

Tegenwoordig houdt hij zich voornamelijk bezig met het maken van one-shots en korte verhalen zoals Cowa!  en Epoch; een Dragon Ball Z / One Piece crossover, maar werkt hij ook mee als character designer voor enkele games (bijvoorbeeld blue dragon), en heeft hij zelfs geholpen met het ontwerpen van een elektrische auto.

Er zijn slechts 9 van deze Qvolt auto's geproduceerd.
Er zijn slechts 9 van deze Qvolt auto’s geproduceerd.

Ook vandaag de dag is hij nog altijd hard aan het werk, maar wel wat meer op de achtergrond dan voorheen. Zo is hij slechts losjes betrokken bij de komst van de nieuwe Dragon Ball Super serie en nieuwe Dragon Quest games.

Meer weten over Akira Toriyama? Hij wordt vaak genoemd in boeken over de geschiedenis van anime en manga. Maar de beste manier om zijn werk te leren kennen is door het daadwerkelijk te lezen.

Cover foto: Foto van Akira Toriyama uit 1985. Gepubliceerd in COMIC BOX 11 Vol.24 – 1985 A Journal For Comic & Animation.
Dit artikel – Akira Toriyama: Shonen Grootmeester – verscheen voor het eerst op 27 maart 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 27 maart 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie