Akita Inu. Foto via Pixabay.

Akita Inu: Eigenwijze krachtpatser!

Naast de Shiba Inu is er nog een razend populair en bekend hondenras uit Japan: de Akita! Dit ras is vooral bekend vanwege de wereldberoemde Hachiko, een hond die elke dag zijn baasje opwachtte op het station, zelfs jaren na het overlijden van zijn baasje.

Hachiko heeft zelfs een eigen standbeeld vlakbij de Shibuya Crossing in Tokyo en er zijn meerdere films en boeken verschenen over deze bijzondere hond (lees hier meer over Hachiko).

Bijzonder ras

Maar niet alleen Hachiko was een bijzondere Akita, het gehele ras is vrij bijzonder vanwege hun dominante en onafhankelijke character. Ook kunnen ze behoorlijk agressief zijn wanneer niet goed opgevoed. Daarnaast staan ze bekend om hun enorme trouw naar baas en gezin en worden ze tegenwoordig vaak als waakhond gehouden.

Afbeelding via Gazette.
Afbeelding via Gazette.

Maar dat waren ze niet altijd! Het ras heeft een lange geschiedenis. Volgens berekeningen (aan de hand van een gevonden skelet) is het een van de oudste, nog bestaande, hondenrassen van de wereld. Een soort die al meer dan 400 jaar samen met mensen leeft! Het is een echte krachtpatser en werd destijds gebruikt om te jagen op beren of ander groot wild.

Geliefd voor gevechten

Door de jaren heen bleef de Akita een geliefde hond en werd het uiteindelijk een trouwe metgezel van onder andere de samoerai. De honden waren zo geliefd dat zelfs Keizer Taisho Akita’s in het keizerlijk paleis wilde hebben, en werd het bij wet verboden om ze te verwonden of te vermoorden. Met uitzondering van de hondengevechten die in die tijd nog populair waren.

Keizer Taisho en gezelschap met Akita Inu.
Keizer Taisho en gezelschap met Akita Inu (in 1889).
le_chien_du_samourai_by_helloss73-d98uzgf

Gelukkig zijn deze inmiddels al weer tientallen jaren verdwenen en is de akita bovenal een trouwe gezelschapshond met een sterk waakinstinct. Dit, en hun lange geschiedenis, heeft ervoor gezorgd dat het ras inmiddels ook bekend is komen te staan als symbool voor vriendschap, voorspoed en geluk.

Amerikaans broertje

Maar dan wel alleen het Japanse Akita ras! Sinds 2000 is er namelijk ook een tweede scheiding gemaakt in het ras, die sinds 2006 officieel erkend werd als de “Amerikaanse Akita”, of soms ook wel “Great Japanese Dog” genoemd. Dit proces is echter al jaren daarvoor begonnen toen Amerikaanse soldaten Duitse Herders mee brachten en verkochten aan de Japanners, en andersom. Hierdoor kreeg het tweede ras andere uiterlijke kenmerken en ook een net wat anders character.

japanese_vs_american_akita_inu_by_skele_kitty-d60de7u

Hoewel het vrijwel dezelfde honden zijn (alleen de snuit en gezichtsuitdrukking zijn merkbaar anders) wordt dit tweede ras niet officieel erkend in Japan en vinden ze het daar “geen echte” Akita. De Amerikaanse variant zou dan ook geen voorspoed en vriendschap brengen.

Een eigen Akita Inu?

Mocht je zelf een Akita willen let dan goed op! De hond heeft, net zoals we bij de Shiba Inu hebben gezien, een goede strenge opvoeding nodig omdat de Akita behoorlijk dominant en onafhankelijk kan zijn. Ook hun jachtinstinct is nog altijd sterk aanwezig en zeker met andere honden/dieren, én (kleine) kinderen moet je goed streng zijn voor deze hond.

Mocht je willen dat de hond samen kan leven met kinderen of andere dieren, moet je hier al van pups af aan, continue mee trainen. Om deze redenen is de hond niet echt geschikt voor “beginners”, mensen die nog nooit met honden hebben gewerkt, of mensen die niet streng willen/durven te zijn, of mensen met te weinig tijd. Voed je de akita echter goed op dan heb je een waardevolle vriend voor het leven erbij waar je alleen maar veel plezier mee zult beleven!

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5.
Cover foto via Gazette.
Dit artikel – Akita Inu: Eigenwijze krachtpatser! – verscheen voor het eerst op 22 juni 2016 en werd voor het laatst geüpdatet op 22 oktober 2018.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

5 Reactie's
  • WizardOfOss
    Geplaatst op 20:56h, 22 juni Beantwoorden

    In Akita zijn ze gek op hun honden, in Yuzawa hebben ze ’s winters zelfs een festival wat om de honden draait: http://japan-attractions.jp/animal/inukko-matsuri-2015/

    Erg leuk festival om te bezoeken, en dat terwijl ik zeker geen hondenliefhebber ben. Wel matsuri-liefhebber, en in die periode stikt het in die regio van de sneeuwfestivals.

  • Een Akita liefhebben
    Geplaatst op 09:18h, 18 augustus Beantwoorden

    Leuk artikel, echter klopt de inhoud niet helemaal, zo is bijvoorbeeld in het jaar 2000 de scheiding gekomen tussen de Japanse Akita en de Amerikaanse Akita. Ook begrijp ik de volgende zin niet helemaal ‘Ook kunnen ze behoorlijk aggressief zijn wanneer goed opgevoegd’ ??

    • Joyce
      Geplaatst op 09:37h, 18 augustus Beantwoorden

      Hi! Die zin had natuurlijk moeten zijn “wanneer niet goed opgevoed” bedankt voor het doorgeven, we hebben dit aangepast 🙂 Over de scheiding in 2000 kunnen wij alleen berichten zien dat er toen al wel sprake was van een eventuele scheiding maar dat de daadwerkelijke erkenning pas in 2006 is gekomen. Maar heb je eventueel wat bronnen voor de 2000-versie? Dan kunnen we er ons nog eens in verdiepen.

      • Een Akita liefhebben
        Geplaatst op 10:58h, 18 augustus Beantwoorden

        De amerikaanse Akita is qua naam ontstaan in 2006, de Akita is in het jaar 2000 gescheiden waarbij de Japanse Akita enerzijds en de Great Japanese Dog anderzijds (later Amerikaanse Akita genoemd) de scheiding in 2000 plaatste de Great Japanese Dog in de ras groep 2, waar deze later als Amerikaanse Akita in rasgroep 5 terecht kwam.

        Uiteindelijk zijn de rassen dus gescheiden in het jaar 2000, dus erkend maar is later veranderd in Amerikaanse Akita als definitief door FCI.

        het ontstaan van de Amerikaanse Akita is eigenlijk ook al in Japan begonnen door kruisingen met duitse herders te verkopen aan de Amerikaanse soldaten, hierdoor kwamen deze dus in Amerika terecht.

        Bron: http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/344g05-en.pdf
        Bron: http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/255g05-en.pdf
        Bron: https://www.nipponinu.nl/akitahistorie

        • Joyce
          Geplaatst op 11:18h, 18 augustus Beantwoorden

          Super zeg! Bedankt. We gaan het verduidelijken in het artikel 🙂

Geef een reactie