Jimi Halloween. Alledaagse Halloween kostuums in Japan. Blog header.

Alledaagse (Jimi) Halloween Kostuums in Japan

Halloween is in Japan, en met name in Tokyo een steeds groter wordend evenement. Met name de vieringen op en rondom Shibuya’s Scramble Crossing zijn inmiddels van legendarische proporties. Tienduizenden mensen verzamelen zich op de avonden rondom Halloween op het beroemde kruispunt en lopen door de omliggende straten heen. Er wordt gegeten, gedanst, gelachen, en bovenal veel gekeken naar de kostuums van anderen!

En kostuums zijn er meer dan genoeg. Van de meest uitgebreide horror vertolkingen tot schattige elfjes, sexy zusters, en Spiderman cosplayers strak in pak. Alles komt er voorbij, en elk jaar zijn er duidelijke trends te onderscheiden. Vaak gebaseerd op franchises die dat jaar geliefd zijn.

“Saaie” kostuums

De afgelopen jaren is er echter een geheel nieuwe trend aan populariteit aan het winnen. Die van de “jimi” Halloween kostuums, ook wel de “mundane” kostuums genoemd. Dit kun je ongeveer vertalen naar sober, saai, of alledaags. En dat is ook precies wat ze uit moeten beelden!

Een ijverige student tijdens Halloween 2018.

Deze kostuums moeten namelijk niet spectaculair of indrukwekkend zijn maar juist alledaagse gebeurtenissen laten zien. Vaak wel wat meer aangedikt. Het moet een soort satirische uitbeelding of karikatuur zijn van de echte versie.

Zo zagen we in 2018 niet alleen de bovenstaande student, die ijverig zijn huiswerk aan het maken was. Maar ook iemand die aan het strijken was, iemand die het vuilnis buiten aan het zetten was, en een starbucks barista. En nog een handjevol anderen.

Ontstaan van jimi Halloween

Deze nieuwe stroming binnen de Halloween kostuums lijkt zo rond 2014 van de grond gekomen te zijn. Volgens velen zijn het de mensen van het Japanse Daily Portal Z geweest die de trend begonnen zijn op hun Halloween feestje in 2014. Geïnspireerd door de alsmaar groter wordende populariteit van Halloween in Japan wilden ze ook graag meevieren. Ze voelden zich echter te ongemakkelijk in hele uitbundige kostuums en besloten het “jimi Halloween” thema te introduceren. En met succes!

Want de afgelopen jaren zie je steeds vaker mensen met hun eigen interpratie voorbij komen. Met name vanaf 2017/2018 is het écht populair geworden en weet het grote meerendeel van de Halloween bezoekers inmiddels van het bestaan af van deze kostuums.

Inspiratie nodig?

Lijkt dit jou ook de perfecte manier om Halloween te vieren, al dan niet in Japan? Zoek dan eens op twitter of instagram op de hastag #地味ハロウィン om te zien wat voor toffe creaties mensen nog mee bedacht hebben. Met name dit draadje van Twitter-gebruiker @Mulboyne staat bomvol de meest grappige interpretaties! Onderstaand enkele voorbeelden daarvan.

En laat je uiteraard helemaal gaan met het bedenken van leuke Nederlandse alternatieven. Vergeet ze vooral niet met ons te delen in de comments!Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie