Blog header Japanse Visums.

Alles over Japanse visums!

Wanneer je van plan bent lang in Japan te blijven zul je een visum nodig hebben. Zonder visum kun je namelijk niet langer dan 90 dagen in Japan blijven, voor de gemiddelde toerist is het aanvragen visum dan ook niet nodig. Maar wanneer je er voor langere tijd wilt wonen, werken, studeren, of gewoon lang wilt reizen zul je toch echt een visum aan moeten vragen, en dat is nogal een gedoe. Het is dan ook echt belangrijk om op tijd een visum te gaan regelen, het hele proces neemt namelijk nogal wat tijd in beslag! Wij vertellen je graag alles wat je moet weten over Japanse visums.

Soorten visa

Voor je een visum kunt aanvragen is het belangrijk om te weten welk type visum je nodig hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten die je, afhankelijk van het doel van je verblijf, moet aanvragen. Je hebt een: transit visum, studenten visum, werk visum, een long-stay visum, en tenslotte nog een re-entry permit. Voor het studenten-, werk-, en long-stay visum heb je een zogenaamde proxy nodig.

Onderstaand vertel ik je in een paar stappen hoe dit in z’n werk gaat en wat (of wie) je erbij nodig hebt!

Stap 1: Proxy regelen

Een proxy is een persoon die voor jou de eerste stap van het visumaanvraag proces te doen. Deze proxy zal voor jou naar het ministerie van Buitenlandse zaken gaan om een aanvraag te doen. Wanneer hij/zij een bevestiging en goedkeuring krijgt (certificate of eligibility) dan kun je zelf bij de lokale Japanse ambassade ook de aanvraag gaan doen.

Wat heeft de proxy nodig:

  • een kopie van je paspoort, met tenminste 1 lege pagina
  • een visumaanvraagformulier
  • je pasfoto
  • ALLEEN VOOR LONG TERM STAY: geboortecertificaat en je huwelijksakte

Zorg er ook hier weer voor dat je ruim op tijd alle gegevens hebt verzameld en hebt opgestuurd! Een paspoort aanvragen duurt zo’n 3-5 werkdagen en verzending naar Japan duurt ook ruim weer een week. Dus voor je het weet is de tijd alweer voorbij gevlogen!

Stap 2: Weet welk visum je nodig hebt

Transit Visum

Als gewone toerist krijg je bij aankomst op het vliegveld een stempel in je paspoort, deze stempel is tegelijkertijd een zogenoemd transit visa. Deze is 90 dagen geldig en geeft je het recht door Japan te reizen als toerist. Maar je mag er niet gaan wonen en ook werken is absoluut verboden. Blijf je langer dan die 90 dagen en je word opgepakt heb je echt een groot probleem!

Mocht je toch langer willen blijven maar niet in aanmerking komen voor één van de onderstaande visums dan kun je een re-entry permit aanvragen. Hiervoor ga je naar het immigratiekantoor (voor Tokyo is dat in Shinagawa) en vult daar het formulier in. De ambtenaar checkt dit en verwijst je door naar een afdeling waar je een soort van postzegel moet halen.

Deze kost 3000 yen voor een single entry en 6000 voor een multiple entry. Met deze zegel en het bonnetje ga je terug naar je ambtenaar en krijg je netjes in je paspoort de re-entry geplakt. Deze is ook maar voor 90 dagen geldig. Als je langer blijft, moet je je visum weer opnieuw aanvragen!

Mocht je dit ooit gaan doen, ga dan echt zo vroeg mogelijk naar het kantoor. Deze opent om 10:00 maar mensen kunnen al wachten vanaf 9:00 uur. En dan is het al heel erg druk! De mensen hier nemen hier alle tijd en soms moet je UREN (ja, echt UREN) lang wachten voordat je aan de beurt bent. Ook zijn de ambtenaren niet echt vriendelijk, iets wat echt opvalt, want normaal is netheid en vriendelijkheid een must in Japan.

Geen zin in al die rompslomp? Dan kun je ook nog proberen om even een paar dagen Japan uit te gaan en vervolgens weer terug te vliegen voor een nieuwe stempel. Let wel op dat dit geen 100% succes methode is en je soms alsnog geweigerd kan worden. Het loont dus om gewoon de re-entry permit te halen.

Working Holiday Visum

Vanaf 1 april 2020 hebben Nederland en Japan het mogelijk gemaakt om naar beiden landen te kunnen op basis van een Working Holiday visum. Deze is met name bedoeld voor jongeren om kennis te maken met de verschillende culturen.

Hierdoor kun je langer dan 90 dagen in het land verblijven (tot maximaal een jaar) én mag je part-time werken om jezelf te onderhouden. Hierbij zijn dus geen langere of uitgebreidere aanvragen nodig. Op voorwaarde dat deze activiteiten niet in strijd zijn met de Japanse wet- en regelgeving.

Het programma is (voor Nederland) nog vrij nieuw en er mogen jaarlijks maar 200 mensen aan mee doen dus lees je goed in!

Studenten Visum

Wanneer je wilt gaan studeren in Japan zal dit over het algemeen voor langer zijn dan 90 dagen en heb je dus een visum nodig! In dit geval kun je een speciaal studenten visum aanvragen. Hiermee kun je in Japan blijven gedurende je studie periode.Het fijne met een studenten visum is dat je ook recht hebt om parttime te mogen werken in Japan. Is die periode afgelopen? Dan zul je echter al snel weer moeten vertrekken.

Dit visum zal aangevraagd moeten worden in samenwerking met de school. Je zult namelijk een zogenoemde proxy (statement) nodig hebben. Dit is een verklaring van de “bemiddelende partij”, in dit geval de school, die bevestigd dat je echt komt om te studeren en dat zij “garant” voor je staan.

Werk Visum

Zoals de naam al doet vermoeden heb je een werk visum nodig als je in Japan wilt werken. Dit visum kun je alleen krijgen als je een “sponsor” hebt. Hiermee bedoelen ze dat je een bedrijf hebt dat garant voor je staat en waarbij je gaat werken.

Je moet dan ook al werk hebben vóór je naar Japan gaat en dit visum wilt aanvragen. Je aanstaande werkgever is dan ook meteen de proxy.

Long stay visum

Een long stay visum kun je alleen aanvragen wanneer je een in-Japan-wonend-familielid hebt. Dit mag een oom, tante, nichtje, neefje, vader, oma en noem het maar op zijn, of natuurlijk de man of vrouw waarmee je getrouwd bent.

Dit kun je niet simpel even “verzinnen” of maar invullen, je moet namelijk een officieel vertaalde, en een van apostillestempel (een speciale stempel die je bij de rechtbank moet halen) voorziende, geboorte- en/of trouwakte laten zien.

In Japan hebben ze geen “echte” trouwaktes. In plaats daarvan vraag je een een ‘konin todoke’ aan. Dit is een soort uittreksel van het familieregister die je bij deze aanvraag kunt gebruiken. Meer daarover kun je ook vinden in ons artikel over trouwen in Japan!

Wanneer je de juiste documenten hebt stuur je deze naar je proxy (in dit geval een familielid) en gaat het proces net als bij de andere visums.

Stap 3: Naar de ambassade

Wanneer de aanvraag is goedgekeurd krijgt je proxy een certificate of eligibility. Deze moet naar jou toegestuurd worden want met het certificate of eligibility, je paspoort, visumaanvraagformulier, pasfoto, en in het geval van een long stay visum: je geboortecertificaat en/of huwelijksakte, moet je naar de lokale Japanse ambassade.

Deze zal de aanvraag nogmaals controleren en in je paspoort krijg je dan een sticker waarmee je Japan een keer binnen kan komen, deze sticker is het “bewijs” van je visum. Deze is slechts 3 maanden geldig dus wacht niet te lang met afreizen naar Japan als je aanvraag eenmaal is goedgekeurd.

Stap 4: Settlen in Japan

Eenmaal alles geregeld met je visum en Japan binnen? Dan ben je nog niet helemaal klaar! Wanneer je een beetje gesetteld bent moet je zo snel mogelijk naar het stadhuis (shiyakusho of kuyakusho) om daar je verblijfsvergunning aan te vragen: de Gaikokujin Toroku, ofwel Alien (!) registration. Ook dit is weer een administratieve rompslomp maar wanneer je hier doorheen bent krijg je een speciaal pasje met je naam, adres, landingsdatum etc. etc. Deze moet je altijd bij je hebben en zo hoef je je paspoort niet overal mee naartoe te zeulen.

Wees extra voorzichtig met deze kaart want het is je bewijs dat je het recht hebt om daar te wonen, werken, of studeren. Ben je deze kwijt dan moet je dit meteen melden bij het stadhuis!

Nu jij!

Dus, ben jij van plan om langer dan 90 dagen in Japan te verblijven? Zorg dan dat je alles wat je nodig hebt voor je visum op tijd regelt en goed duidelijk hebt wat je gaat doen en wat je er bij nodig hebt. Meer informatie nodig? Kijk dan eens op:

Website Ministry of Foreign Affairs : http://www.mofa.go.jp/

Website Japanse ambassade in Nederland: http://www.nl.emb-japan.go.jp/

Dit artikel – Alles over Japanse visums! – verscheen voor het eerst op 6 februari 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 6 oktober 2022.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie