Alles over de JR Rail Pass

Ben jij van plan om door Japan te reizen? Dan zul je ongetwijfeld al wel eens de naam JR Rail Pass voorbij hebben zien komen. Dit is een speciale pas waarmee je onbeperkt kunt reizen met alle JR treinen, behalve de Nozomi en Mizuho Shinkansen. Ook kun je deze gebruiken op de Tokio Monorail (JR Yamanote Line), bepaalde treinen van Aomori Railways, lokale JR Bussen, en zelfs de JR Miyajima Ferry.

Deze kaart koop je voor een aantal dagen (7, 14, of 21 dagen) en dan kun je onbeperkt met de trein rondreizen in het hele land. De duurste kaart (21 dagen) kost je nu nog zo’n €450, maar vanaf later in 2023 bijna €800,- Maar als je echt heel veel door Japan gaat reizen (om de paar dagen naar een andere stad) dan zal je deze zeker nodig hebben.

Wel echt een Rail Pass nodig?

Ga je alleen maar naar Tokyo dan heb je de JR Rail Pass absoluut niet nodig. De metro is erg goedkoop en is prima zonder pas te doen. Ga je veel reizen tussen diverse steden zoals bijvoorbeeld Nagoya, Kyoto, Osaka, Hiroshima etc. dan loont de JR Rail Pas vaak wel. Het kan je letterlijk honderden euro’s besparen. Koop deze echter niet klakkeloos want soms is het de moeite om even goed na te rekenen of het echt de meest voordelige optie is ten opzichte van het kopen van losse tickets.

Dit kun je gemakkelijk doen door de delen van je reis die je met de trein aflegt te bekijken op Hyperdia, of simpelweg je route in Google Maps in te voeren en de optie “openbaar vervoer” aan te vinken. Voer je begin en eindstation in en je krijgt niet alleen een handig overzicht maar je krijgt ook te zien hoeveel je reis ongeveer gaat kosten.

Daarnaast kun je ook zelf nog wat creatief zijn. Zowel Hyperdia als Google laten de meest optimale reis zijn, vaak gebaseerd op reisduur en aantal keer overstappen. Hierdoor wordt de (dure) shinkansen vaak gebruikt maar je kunt ook kiezen voor goedkopere lokale treinen. Je moet dan vaak meer overstappen en doet langer over je reis maar als je op de centen wilt (of moet) letten kan dit ook een goede manier zijn om te reizen zonder pas.

Verschillende regio’s

Het merendeel van de toeristen gebruikt een reguliere JR National Rail Pass, deze dekt vrijwel alle toeristen hot spots en is geldig in heel Japan. Dit is ook de duurste kaart, omdat deze het meest veelzijdig is.

Wanneer je veel gaat reizen is het goed om ook even naar de regio’s te kijken waarin je je bevindt en waar je heen gaat. Bepaalde regio’s hebben namelijk specifieke passen die alleen daar geldig zijn, en waarmee je geld kunt besparen. Doordat deze passen beperkt zijn qua regio zijn ze goedkoper. Ga je bijvoorbeeld alleen maar naar het Tohoku gebied (vanaf Tokyo richting Hokkaido) dan kun je ook een JR East-Tohoku Rail pass nemen.

Tip: heb je de pas langer dan 21 dagen nodig? Er is geen limiet op het aantal passen dat je achter elkaar kunt gebruiken! Ook kun je prima regionale passen met elkaar combineren of op elkaar aan laten sluiten.

Neem dit dus ook mee in je berekeningen en als optie om bijvoorbeeld je reis goedkoper te maken! Voor meer informatie over de regionale passen kun je hier kijken.

Waar kun je de JR Rail Pass kopen

Heb je besloten dat een JR Rail Pass voor jou rendabel is en welke regio(‘s) je nodig hebt? Dan kun je deze aanschaffen. Het is ontzettend belangrijk om niet te vergeten dat je deze pass NIET in Japan zelf kunt kopen en dat je dit ruim van te voren regelen.

Dit doe je door deze bij één van de erkende (!) verkooppunten (zoals JTB of Japan Rail Pass) te bestellen. Je krijgt dan een zogenaamde “Exchange Voucher” thuis toegestuurd. Zorg er alsjeblieft voor dat je dit echt maximaal een maand voor vertrek regelt voor het geval het drukker is dan normaal en/of er iets mis gaat. Het fijne is dat je de pas tot drie maanden na uitgifte nog kunt activeren dus ga je over twee maanden op reis? Dan kun je de pas nu al bestellen.

Let hierbij ook heel erg goed op je persoonlijke informatie en dat je géén spelfouten maakt. Alles moet precies overeen komen met je paspoort. Doe je dit dan loop je het risico dat je voucher ongeldig wordt verklaard en heb je dus geen pas, en krijg je ook je geld niet terug.

Voucher omwisselen voor een pas

Alles geregeld, betaald, en de voucher ontvangen? Bewaar deze dan goed want bij aankomst in Japan moet je deze voucher laten omwisselen (op het vliegveld, of tig andere punten in Japan) voor een echte JR Rail Pass.

Dit kun je doen bij de diverse JR kantoren, en vaak staat er duidelijk aangegeven dat dat het punt is waar je de JR Rail Pass kunt krijgen. Je zult ter plekke nog wat gegevens moeten invullen en andere zaken regelen maar tot slot loop je naar buiten met je echte pas. Let wel dat dit proces makkelijk een uur in beslag kan nemen als het druk is, met name de kantoren op vliegvelden en grote stations kunnen erg druk zijn.

Vanaf 1 juni 2020 heb je ook de optie op de JR Rail Pass online te kopen en bestellen. De rest van het proces is echter ongewijzigd.

Wees zuinig op je pas!

Ook dit kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. WEES ZUINIG OP JE PAS. Want ondanks dat het een pas heet krijg je een soort papieren kaartje mee met je reisgegevens. Deze zal regelmatig door poortjes heen moeten halen, laten zien als je wilt reserveren, of zelf in de reserveringsmachines moeten steken.

Hierdoor is het makkelijk de pas kwijt te raken of beschadigen. In zo’n geval heb je echter hele erg pech want je krijgt géén nieuwe pas. Ook al kun je aantonen dat je er eentje gekocht hebt en dat die nog geldig is. Je krijgt géén nieuwe. Niet bij verlies, niet bij diefstal, je krijgt géén nieuwe pas.

Hoe gebruik je de JR Rail Pass

Eenmaal de pas in handen ben je er nog niet. Er zijn nog een paar handigheidjes die je moet weten in het gebruik van je JR Rail Pass. Het is namelijk niet zo dat je zomaar onbeperkt door alle poortjes heen kunt gaan en in elke willekeurige trein kunt gaan zitten.

JR Rail Pass en de Shinkansen

Om te beginnen is de JR Rail Pass alleen geldig op JR lijnen. Gelukkig zijn vrijwel alle Shinkansen en het grootste gedeelte van de lokale treinen van JR dus heb je het grootste gedeelte te pakken. Je mag echter NIET in de Nozomi en Mizuho shinkansen. Er zijn echter nog genoeg opties dus geen zorgen.

Binnen de shinkansen heb je twee soorten stoelen: gereserveerd en niet-gereserveerd. Deze zitten in gescheiden wagons en zijn duidelijk gemarkeerd. Met de JR Rail Pas kun je beide gebruiken.

Wil je een gereserveerde stoel, en dus een gegarandeerde zitplaats, dan zal je eerst naar een JR ticketkantoor moeten om daar met je rail pas een stoel te boeken. Laat simpelweg je rail pas zien, vertel waar je naartoe wilt en kies een stoel uit. Vergeet ook niet een plekje te reserveren als je grote bagage hebt, dit moet apart aangemeld worden en kan anders niet mee met de Shinkansen. Onder grote bagage wordt verstaan – alles dat je niet in de bagage rekken boven je kunt leggen.

Geen gereserveerde stoel (en dus ook geen gegarandeerde zitplaats) dan kun je simpelweg naar je platform lopen. Ga simpelweg naar de poortjes en doe je JR Rail Pass er in (niet je stoelreservering) en je kunt naar de trein toe.

JR Rail Pass en de Yamanote Lijn

Wil jij je JR Rail Pass gebruik op de Yamanote lijn in Tokyo? Dat kan uiteraard ook! Voorheen moest je de pas dan aan het personeel laten zien, tegenwoordig kun je het pasje/kaartje gewoon gebruiken bij de poorten. Een stuk makkelijker dus!

JR Rail Pass bij overige locaties

Ook kun je de pas bijvoorbeeld gebruiken op de veerboot tussen Hiroshima en Miyajima, en enkele andere plekken. Vaak staat er daar dan ook duidelijk aangegeven waar je moet zijn als je een ticket wilt hebben met gebruik van je rail pass. Houd je ogen dan ook open en volg de bordjes en overige instructies!

In de trein zelf

Zo! Nu weet je precies hoe het zit met die JR Rail Pass en hoe je deze moet gebruiken! Wil je nog meer informatie over wat je kunt verwachten als je eenmaal in de trein zit, enkele gedragsregels leren, of meer weten over de shinkansen? Lees dan ook onderstaande artikelen eens:

TL;DR (too long; didn’t read)

Geen zin om alles te lezen in het kort komt het neer op het volgende: kies de regio waarin je reist en zoek de bijpassende JR Rail Pass uit. Reken dan eerst na of het zin heeft om de pas te kopen (gebruik de routeplanner van Hyperdia of Google Maps), en indien ja, bestel deze. Bestellen kan o.a. hier.

Bestellen MOET vóór je naar Japan gaat en bij voorkeur minimaal 3, en maximaal 1 maand van te voren. Je krijgt een voucher die je in moet wisselen als je in Japan bent en dan kun je gaan reizen. Het gebruiken van de pas gaat als volgt:


Dit artikel – Alles over de JR Rail Pass (Japanse treinpas) – verscheen voor het eerst op 26 februari 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 18 april 2023.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Sander
    Geplaatst op 21:11h, 20 april Beantwoorden

    Onbegrijpelijke actie dit, bij normaal gebruik is het haast onmogelijk de JRP nog lonend te maken. Een 7-daagse pas staat nu min of meer gelijk met een retourtje Tokyo-Osaka, straks ben je er met een retourtje Tokyo-Fukuoka nog niet (ik ga binnenkort een enkele reis doen en heb voor m’n gevoel al een druk plan….). En een 21-daagse wordt gelijk aan een retour(!) Kagoshima-Sapporo. En natuurlijk, opgedeeld in etappes komt daar een iets ander beeld uit, maar feit blijft dat je ontiegelijk veel zal moeten reizen om überhaupt maar voordeel te hebben. En vooral geen tijd verspillen met daadwerkelijk dingen zien….

    Die regionale passen zijn op zich ook zeker niet gek, maar nadeel is dat de meesten ook maar een vrij beperkte geldigheidsduur hebben, en als je er meerdere nodig hebt (plus verbindingsvluchten) dan telt dat toch ook al snel weer op.

    Ik denk dat voor het overgrote deel van de toeristen het domweg het voordeligst gaat zijn om gewoon losse kaartjes te kopen. En ik vrees een beetje dat dat er ook toe zal leiden dat meer dan ooit de meeste mensen niet verder zullen kijken dan Tokyo en Kyoto. Nou ja, wellicht kan Kanazawa dankzij de Hokuriku Arch Pass de grote winnaar van dit alles worden….

Geef een reactie