Alles wat je moet weten over yukata!

Het Hanabi seizoen(花火= vuurwerk, letterlijk bloem van vuur) komt er binnenkort aan. Mensen wachten uren op matjes in het gras langs afgezette wegen en naast rivieren voor een spectaculaire vuurwerkshow georganiseerd tot in de puntjes. Overal staan kraampjes met lekker eten; het ruikt lekker en ook al is het warm en vochtig, de sfeer is fantastisch. Maar wat vooral opvalt zijn alle kleurige yukata (浴衣) die gedragen word door zowel vrouwen als mannen, jong en oud!

 

Wat is een Yukata?

Yukata betekend zoiets als badkleding maar wordt ook wel zomerkimono genoemd. Het word gedragen bij festivals en vuurwerkshows, maar je hebt ook speciale yukata in hotels, waarin je kunt slapen. Ze zitten erg comfortabel omdat ze gemaakt zijn van katoen in plaats van satijn zoals de kimono. Ook word er weinig tot geen ondergoed onder gedragen en zit de yukata over het algemeen wat losser. Perfect dus voor de hete en benauwde Japanse zomers.

Uiteraard wil ook jij geheel in stijl gekleed kunnen gaan naar een zomerse matsuri (festival) maar hoe werkt dat nou eigenlijk met zo’n yukata?

 

Een yukata dragen: wat heb je allemaal nodig?

Het vinden van een yukata, zeker tijdens het matsuri en hanabi seizoen is zeker niet moeilijk, maar het kiezen wel! Vrijwel overal kun je ze tegenkomen in alle kleuren van de regenboog met patronen in allerlei variaties en soorten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een soort yukuta van te vinden.

In tegenstelling tot kimono’s kun je bij yukata bijna niet de mist in gaan qua kleuren en patronen, al worden voor vrouwen donkere kleuren vaak ontweken en is het gebruikelijk dat oudere dames voor wat ingetogenere tinten kiezen. Mannen daarentegen zijn beperkter in hun kleur keuze: donkerblauw, grijs, zwart, en simpele motieven zijn daar gebruikelijk voor.

Afbeelding via ZoomingJapan.

Afbeelding via ZoomingJapan.

Afbeelding via Tofugu.

Afbeelding via Tofugu.

Qua maten kan het af en toe best een uitdaging zijn. Over het algemeen zijn yukata’s altijd te lang/groot en wordt dit gecorrigeerd tijdens het aankleden (hier vertellen we later meer over) dit is, zeker voor ons als grote Nederlanders een echte uitkomst. Maar er zijn uiteraard limieten. Ik zelf ben niet erg groot en pas prima binnen de Japanse maten, schrijfster Joyce is echter bijna 1.80 en voor haar was het dan ook net pas.

Over het algemeen is de ideale lengte 1.55 – 1.65 maar is het tot 1.80 qua lengte ook nog wel haalbaar. Qua kleding maat zit je met L/XL toch echt wel aan de grens van of de omslag van je yukata het haalt. Val je hier buiten? Niet meteen getreurd! Zeker in de wat betere zaken kun je vaak een groter aanbod aan maten vinden en zijn er ook zaken die zich wat meer gericht hebben op maten van toeristen, geef dus niet meteen op als het je de eerste keer niet lukt.

De aanschaf en het kiezen van de yukata zelf is bij lange na niet het moeilijkste, er komen namelijk ook nog allerlei accessoires bij!

 

Koshihimo (腰紐)

Dit zijn lange (vaak witte) linten van ongeveer 2,5 meter lang en zo’n 5cm breed die je helpen om de yukata op zijn plek te houden. Het fijne van deze linten zijn dat ze makkelijk te knopen zijn en bijna niet kreuken. Hier heb je er twee van nodig.

 

Obi (帯)

Een obi is misschien wel één van de meest herkenbare accessoires van een yukata en absoluut onmisbaar. De keuze van een obi voegt veel toe aan je yukata en de combinaties zijn hierin eindeloos.

Meestal het duurste in de hele aanschaf. Deze mooie versierde en met de hand beschilderde sjerpen zorgen voor een afwerking van het totaal plaatje. Ze zijn van dik synthetisch materiaal gemaakt en minimaal 3 tot 5 meter!! Vandaar dat ze flink in prijs kunnen oplopen. Ze hebben aan iedere kant een kleur zodat je zelf kunt kiezen wat je leuk vind. Je kunt ook tijdens het knopen de band omslaan zodat je twee kleuren hebt, voor wat meer variatie.

3

 

Om tijd te besparen, en omdat het niet heel makkelijk is om een Obi te knopen, zijn er ook voorgevouwen obi. De strik en de band zijn hierbij dan van elkaar gescheiden. Eerst knoop je de band om je middel en schuif je de strik die vast zit aan een ijzeren of plastic boogje daarover heen. Omdat de boog ongemakkelijk in je rug kan prikken, is dit niet mijn idee van comfortabel.

Wat wel erg comfortabel is, is een “heko obi”. Deze goedkopere variant van een echte obi is van zachter materiaal gemaakt en zit daardoor ook lekkerder.

Ook als man zul je bij een yukata een obi “moeten” dragen. Al zijn deze echter wel een stuk smaller, draag je ze lager, en worden ze anders geknoopt. Ook hierbij zijn de kleuren vaak ingetogener en de patronen simpeler.

 

Geta (下駄)

Dit zijn (van oorsprong) houten teenslippers met soms een rubberen onderkant voor extra grip. Je hebt ze in allerlei soorten en kleuren maar qua maten ben je vaak erg beperkt. Grote voeten in Japan zijn erg bijzonder en zeker als toerist kan het dan ook erg moeilijk zijn goed passende te vinden.

Voor vrouwen is de grootste maat als je geluk hebt 38/39 maar meestal rond de 36, voor mannen houdt het vaak al op bij maat 41/42 en kleiner. Mocht je wel een grotere maat nodig hebben is de kans groot dat je deze alleen in speciaal zaken kunt vinden en er dus ook wat meer aan kwijt bent.

Kun je niet helemaal jouw maat vinden? Geen probleem Japanners zelf dragen geta vaak “te klein” hierdoor hangt hun hak een beetje over de rand heen.

Let hierbij overigens op dat je geen tabi, de bekende witte teensokken, draagt. Dit doe je alleen wanneer een kimono draagt, en niet bij een yukata.

 

Juban (襦袢)

Natuurlijk wil je wel wat ondergoed onder je yukata of kimono. Stel je voor dat de yukata niet goed dicht zit of bij wind er een flap open waait en je hebt er niets onderaan. Dat is leuk voor de perfs onder ons, maar iets minder leuk voor jou 😉

Denk hierbij niet aan een leuk bh-setje, nee het ondergoed is vaak een hele dunne yukate achtige onderjurk die je zowel met als zonder mauwen kunt krijgen. Vaak zit er aan de onderkant nog een leuk strookje als afwerkingen.

Geen zin/tijd/geld om een aparte juban te kopen? Dan kun je uiteraard ook een wit t-shirt en goede onderbroek/boxer aantrekken 🙂

 

Kanzashi (簪)
Afbeelding via EruwaedhielElleth.

Afbeelding via EruwaedhielElleth.

Voor de dames kan een kanzashi, ofwel haaraccessoire absoluut niet ontbreken! En je hoeft het hierbij niet te doen met een saai haarband of standaard haarknipje. Verre van. Kanzashi zijn er namelijk in honderden soorten, en allen zijn ze even kunstig in elkaar gezet.

In kimono winkels en tijdens de zomer/het festival seizoen verkopen warenhuizen deze accessoires bij de fleet, in alle soorten, maten en kleuren. Het maakt je yukata look helemaal af!

 

Mae-ita (前-板) / Obi-ita (帯板)

Optioneel is een mae-ita. Omdat je vaak hele uren in een Yukata rondhuppelt, kan het zijn dat de obi gaat kreuken of verschuiven. Daarvoor is er de mae-ita, ook wel obi-ita genoemd. Het is een soort van plastic buigzaam plaatje dat of los verkrijgbaar is of met een verstelbaar bandje die je rond je middel kan vastmaken. Dit plaatje word tussen de yukata en de obi in geplaatst en zorgt ervoor dat de obi mooi blijft en op zijn plaats blijft zitten.

 

Oogi 扇 / Uchiwa 団扇

DSC08614

Omdat de zomers in Japan ontzettend warm en benauwd zijn is een waaier voor velen een onmisbare accessoire. Je hebt ze in twee variaties: een uitschuifbare waaier, een oogi; en een niet uitschuifbare variant, de uchiwa.

Vooral de uchiwa zul je vaak op festivals zien, het zijn namelijk populaire promotiemiddelen en worden dan ook regelmatig door bedrijven en kraampjes gratis uitgedeeld.

Wil je de waaier even kwijt maar heb je geen tas bij je? Steek je de uchiwa gewoon op je rug tussen de obi en yukuta, een oogi kun je vaak het beste aan de voorkant kwijt.

 

Let je even op de centjes?

Zoals je je wel kunt voorstellen worden door al die accessoires de totale kosten van een yukata en alles erbij al snel zo zo rond de €250 of meer te liggen. Er zijn wel goedkopere combi-pakketten te kopen (soms al voor geen €60) maar deze zijn vaak gemaakt in China. Wil je er zeker van zijn dat jouw yukata uit Japan komt let dan op de kanji 日本. Als er 中国 in de label staat komt het kledingstuk uit China.

 

Hoe draag je een Yukata?

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt voor je Yukata en uit welke onderdelen alles bestaat is het natuurlijk nog zaak om deze aan te trekken! Ook daar hebben we aan gedacht met een aparte post waarin we je uitgebreid vertellen hoe je dit moet doen:

Hoe trek je een Yukata aan?

 

Cover foto: via BundPic.

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

4 Comments

 1. Kitty Ocean

  juli 15, 2015 at 7:55 pm

  Interessante tekst, maar het einde lijkt te missen? En waar kan ik nou de Oogi laten? XP

  • TheSushiTimes

   juli 15, 2015 at 9:14 pm

   Hoezo lijkt het einde te missen? En de oogi kan je gewoon aan de voorkant van je yukata laat door deze net als de uchiwa tussen je obi te steken 🙂

 2. Mimi Isu

  juli 16, 2015 at 5:41 pm

  Is er ergens een overzicht van waar deze ”matsuri’s te bezoeken zijn in Japan?

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X