Blog header tv programma "why did you come to Japan". “Youは何しに日本へ?”

Als Toerist Op De Japanse TV!

Stel je voor; na een lange reis van minimaal 11 uur (als je een directe vlucht hebt) kom je aan op Narita Airport. Je hebt je koffer, tassen en heel veel zin om het land van je dromen te ontdekken! Dan komt er ineens vanuit het niets een cameraploeg op je af met de vraag of ze je even mogen interviewen en dan vuren ze de hoofdvraag op je af: “Waarom ben je naar Japan gekomen?”

Op de Japanse TV

Dit is niet zomaar een verhaaltje, dit kan je, zoals ik tijdens mijn reis persoonlijk heb ervaren, dus echt gebeuren! De crew van het TV programma “Youは何しに日本へ?” is er om buitenlanders op te vangen en hen te interviewen over hun interesses in Japan.

Dit kan van alles zijn: buiten de bekende onderwerpen als anime, manga, merchandise, werk, cultuur, natuur zijn er ook wel eens nogal aparte redenen, zoals iemand die speciaal voor een bepaalde hamburger naar Osaka ging. De tweede meest gestelde vraag is: What did you buy? Vaak komen buitenlanders vooral om merchandise te kopen en ze willen dan ook alles zien en weten!

Meer dan een interview

Vaak blijft het ook niet bij dat ene interview. Ze willen vaak ook nog eens een dag of wat mee, om je avontuur mee te maken. Ook mij en mijn reispartner hebben ze enkele dagen tijdens ons bezoek gevolgd. Eerst ziet het eruit als een grapje, want wie wil er nu mee met een dagje anime goodies shoppen in Akihabara? Maar de mensen zijn echt heel serieus.

Je krijgt een A4tje met daarop, in het Engels geschreven, de uitleg van het TV programma en wat ze willen bereiken. Later krijg je een e-mail van de tolk voor verdere informatie. En om dingen af te spreken zoals de tijden van je plannen, en of er een bepaalde trein gepakt moet worden.

Gevolgd door de camera

Het team bestaat uit 3 personen; de interviewer, de cameraman en een tolk. Best een vreemd gezicht om op je af te zien lopen! Uiteraard wordt er van te voren gevraagd of je aan dit programma mee wilt doen. Veel mensen denken het in het begin leuk te vinden, maar haken toch af. Dit is helemaal geen probleem. Ze snappen dat het niet niets is en dat niet iedereen een camera in hun neus wil.

Maar als je wel aan dit programma mee wilt werken zijn ze helemaal blij en doen ze er ook echt alles aan om alles zo vlekkeloos te laten verlopen. Ze stellen je op je gemak, en niets moet of is in scene gezet. Je krijgt geen script van te voren. Eventueel leggen ze waar nodig wel wat extra dingen uit of helpen ze je. Verder laten ze eigenlijk alles aan jou en je wensen over.

Het kan soms best zijn dat ze meerdere keren met je meegaan. Maak je dan vooral geen zorgen over hun. Alles wordt goed geregeld en betaald door de TV zender. Blijf je ergens overnachten in een hotel, boeken zij er ook gewoon een nachtje bij. Meestal wel ergens anders in de buurt zodat je zelf een beetje privé hebt. Ga je op een rondreis te voet, gaan zij gewoon gezellig mee en klagen nooit! Alles staat in het teken van jouw reis, jouw avontuur.

2
Foto die ik maakte terwijl de crew ons aan het filmen was.

Het enige wat soms wel gevraagd is om even te wachten voor je naar binnen gaat. Overal moeten ze vragen voor toestemming om te filmen. Word dit afgewezen, dan wachten ze buiten of in een cafeetje op je terwijl jij de tijd van je leven hebt! Ook binnen stations mag er niet gefilmd worden dus zullen ze misschien vragen om even terug te lopen zodat ze kunnen filmen hoe je uit het station komt lopen.

Als alles gefilmd is, alle interviews gedaan, scheidden de wegen. De director gaat alles tot een geheel maken. Het kan best zijn dat de volgorde iets veranderd om zo het verhaal tot een beter geheel word. En dan kan het wachten tot jouw aflevering op TV komt beginnen.

Elke maandag op tv

“Youは何しに日本へ?” is overigens niet zomaar een programmaatje op een locale TV zender! Nee, dit is één van de best bekeken TV-shows die er nu in Japan is. Het word uitgezonden door TV-Tokyo (de zender waar veel anime zoals Pokemon, Naruto, Bleach, Neon Genesis Evangelion, Love Hina etc word uitgezonden).

Elke maandagavond om 18:57 wordt er een aflevering uitgezonden. Bijna iedereen in Japan kent de show en kijkt erna en wordt gepresenteerd door een bekend Japanse komedie duo met de naam Banana Man en Bobby Ologun (Konda).

Dus mocht je ooit in Japan komen en je hebt tijd kijk dan op TV Tokyo (channel 7) op maandag avond en zie hoe Japan wordt bekeken door het oog van de buitenlanders!

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5.
Dit artikel – Als Toerist Op De Japanse TV! – verscheen voor het eerst op 30 september 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 30 september 2018.

Tags:
Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

9 Reactie's
 • Michael Stam
  Geplaatst op 17:14h, 30 september Beantwoorden

  Dit lijkt me eigenlijk best wel grappig.
  Maar meer voor hun dan voor mijzelf hoop ik dat ik dan ook echt een idee heb van wat ik wil gaan doen in Japan. 😛
  Zal toch wel een combinatie worden van Akihabara onveilig maken en Japanse cultuur snuiven tot ik er dood bij neer val.

  • Joyce
   Geplaatst op 08:53h, 01 oktober Beantwoorden

   Haha dat klinkt al als een goed plan 😉

 • Willem van Rijn
  Geplaatst op 18:07h, 30 september Beantwoorden

  Is een leuk programma om te kijken , als je even goed rondkijkt, kan je meestal wel 720p download links van dit programma vinden, of gewoon via een stream naar de zender kijken 🙂

  • Joyce
   Geplaatst op 08:54h, 01 oktober Beantwoorden

   Zou gauw de uitzending met schrijfster Hennie is uitgezonden zullen we even een linkje plaatsen ^^

   • Willem van Rijn
    Geplaatst op 20:12h, 27 december Beantwoorden

    Is dat linkje er al ?:P

 • WizardOfOss
  Geplaatst op 19:25h, 30 september Beantwoorden

  Toch een beetje jammer dat ik m’n komende reis over zo’n twee weken op Kansai Airport zal aanvangen, niet op Narita…

  Wat me ineens overigens wel aan iets anders doet denken: tijdens mijn eerste paar reizen naar Japan in 2008 ben ik nog regelmatig door groepjes scholieren ondervraagd, bij diverse bekendere bezienswaardigheden zag je ook volop groepjes rondlopen op zoek naar westerlingen om een paar zinnetjes Engels mee te spreken. Tijdens m’n reis in 2011 ben ik nog welgeteld één keer door een hele klas ukkies aangesproken die me zelfgemaakte boekenleggers wilden verkopen. Sindsdien is het me zover ik me kan herinneren geen enkele keer meer overkomen. Hebben anderen ook deze ervaring?

  • Joyce
   Geplaatst op 15:25h, 01 oktober Beantwoorden

   Ai. Dan zul je ze waarschijnlijk niet zo snel tegenkomen nee 🙂
   Zelf ben ik nog geen één keer aangesproken door dat soort groepen kinderen etc. Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn eerste keer naar Japan ook pas in 2010 was ^^

 • WizardOfOss
  Geplaatst op 22:20h, 09 november Beantwoorden

  Inmiddels net een dagje terug uit Japan, hoewel ik dus aan het programma in kwestie ben ontsnapt ben ik toch opvallend vaak geïnterviewd voor TV:
  – in Uwajima bij het togyu (een vorm van stierenvechten zonder bloedvergieten), eerst door een duidelijk meer internationaal georiënteerd programma met ook een buitenlandse presentator, die in de camera echter wel alles wat ik zei direct naar Japans vertaalde. En later door een gozer die uitsluitend Japans sprak, waardoor ik alleen zijn vraag waar ik vandaan kwam begreep, en daarna niet verder kwam dan “sumimasen, wakarimasen”. Waarop hij duidelijk wat teleurgesteld af leek te druipen. Dus gooide ik maar even een “sugoi desu!” erin, of ik dat nog even voor de draaiende camera wou herhalen…
  – in Hitoyoshi toen ik na een stoomtreinrit een bento wou kopen bij Shobu, die dit jaar z’n 50-jarige jubileum als bentoverkoper viert.
  – in Kagoshima bij het lokale shochu-matsuri. Ik hoop maar dat het niet al te zichtbaar was dat ik op dat moment ook al de nodige shochu op had 😉
  – in Kokura omdat ik in een Kumamon-shirt liep, iets wat eerder tijdens Halloween in Kagoshima ook al een garantie voor héél veel aandacht was gebleken…

  Helaas heb ik niks van dat alles meer op TV teruggezien.

  • Joyce
   Geplaatst op 12:25h, 11 november Beantwoorden

   Zo! Dat is echt vaak ja! Inmiddels begin je waarschijnlijk een celebrity te worden 😉 Wel jammer dat je het niet zelf kunt terug vinden, maar wie weet ooit op Youtube nog!

Geef een reactie